W takim razie będę polował na tego koruma, dzięki. Co do lżejszej wędki masz jakieś propozycje? Jutro wybiorę się do sklepu wędkarskiego jednak nie wiem czym się kierować poza szczytówka 2 oz. Wolałbym coś ze średniej półki, powiedzmy do 500 zł.
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w sklepie poproś aby sprzedawca zaprezentował ci kije jakie posiada, niech doradzi, bo często zna wody na których łowisz i jakie kije tam się sprawdzają. Podaj jaki masz budżet. Każdą wędkę pomacaj i zobacz co ci pasuje. Nie jesteś wyczynowcem, który musi mieć topowy sprzęt, więc wiele kijów się sprawdzi. Ja mieszkam w UK, ale w Polsce masz wiele całkiem dobrych wędzisk rodzimych firm, są też Flagmany, włoskie Trabucco. Nic się nie stanie jak kupisz sobie kij tańszy, i sam zobaczysz jak ci podchodzi. To nie jest zły sposób, bo po kilku wyprawach sam będziesz wiedział co poprawić, za jakiś czas możesz kupić sobie coś lepszego. Ważne aby miał moc. Teraz zbliża się czas zimowych promocji, więc możesz też spotkać jakąś okazję

Tak na marginesie, to możesz też z powodzeniem użyć takich kijów jak brzanówki 1.75 lb lub 1.5 lb, i łowić nimi na wprost z alarmami na wodzie stojącej a do góry na rzece. Nie muszą być wcale feedery. Takie kije o wiele lepiej się spisują przy nockach. Łowienie nocą z użyciem dwóch feederów na wodzie stojącej to jak mieć do szkoły pod górkę i poligon