Autor Wątek: Pomoc w doborze sprzętu method/klasyczny feeder  (Przeczytany 3855 razy)

Offline Wuja_Tusz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Pomoc w doborze sprzętu method/klasyczny feeder
« dnia: 01.11.2020, 09:51 »
Witam wszystkich kolegów! Jestem świeżo zapalonym wędkarzem, tego roku zacząłem przygodę ze spinningiem jednak chciałbym łowić też ryby inne niż tylko drapieżniki stąd moje zainteresowanie method feederem. Od kilku dni wertuje internet w poszukiwaniu informacji na temat sprzętu odpowiedniego do rozpoczęcia przygody z tą metodą jednak im więcej stron forum przewertuje czy więcej filmów na YouTube obejrzę tym większy mętlik w głowie powstaje... Dlatego postanowiłem założyć konto na forum i poprosić doświadczonych kolegów o wskazówki w doborze odpowiedniego kija i kołowrotka. Otóż chciałbym łowić ryby na zaporówkach Czorsztyn, Rożnów, Klimkówka, rzekach Poprad i Dunajec oraz od czasu do czasu na łowiskach komercyjnych. Bardzo spodobała mi się method feeder jednak zdążyłem wyczytać, że nie nadaje się ona do łowienia w rzekach. Czy jest na rynku kij w miarę uniwersalny którym mógłbym łowić zarowno metodą jak i klasycznym koszykiem? Obawiam się, że moje wymagania i różnorodność łowisk mogą okazać się problematyczne w kwestii doboru sprzętu. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Pomoc w doborze sprzętu method/klasyczny feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 01.11.2020, 09:58 »
Rzeki,jeziora i komercje jeden kij, niestety to za mało troszkę ,ale jeżeli ma być jeden, to szukałbym kija w długości 3,6m w przedziale  od 90 gr do 120gr ,co do kołowrotka to rozmiar 4000 jak dla mnie powinien wystarczyć ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 01.11.2020, 10:20 »
Metoda i klasyczny koszyk jak najbardziej jednym kijem do ogarnięcia. Gorzej z wodami stałymi i płynącymi.
Przenoszę wątek do działu sprzęt, ale tak naprawdę powinienem go zamknąć, bo tutaj masz wszystko opisane:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.0

Nic innego chłopaki Ci nie polecą. Będzie tylko powtórka z rozrywki ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 01.11.2020, 10:43 »
Przede wszystkim musisz wybrać kij dłuższy, a więc 3.60 metra. Musi mieć też mocne szczytówki, najlepiej 3 i 4 oz lub idealnie też 6 oz na rzekę. Jakby co to jest taki kij, to quiver brzanowy z Koruma. To właśnie idealne wędka do łowienia zarówno na rzece jak i na jeziorze, z nastawieniem na większą rybę.
https://www.korum.co.uk/products/rods/barbel-rods

Ten kij powinien się pojawić w sprzedaży, teraz go nie ma, ale można szukać na alledrogo czy innych oeliksach. Wiele firm przez zamieszanie z covidem ma opóźnienia jeżeli chodzi o towar, ale zimą powinni te problemy przełamać. Ja ten kij mam i potwierdzam, że jest idealny do zadań jakie przed nim stawiasz.
Lucjan

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #4 dnia: 01.11.2020, 10:50 »
Z całym szacunkiem , ale nie wyobrażam sobie zabawy z drobnicą przy klasycznym feederze tym kijem.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #5 dnia: 01.11.2020, 10:53 »
To właśnie idealne wędka do łowienia zarówno na rzece jak i na jeziorze, z nastawieniem na większą rybę.
https://www.korum.co.uk/products/rods/barbel-rods

;)
Krwawy Michał

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #6 dnia: 01.11.2020, 10:57 »
Tak , wiem że na większą. Bardziej chodziło mi o polecenie go jako ogólnie uniwersalnego kija.

Offline Wuja_Tusz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 01.11.2020, 11:20 »
Dzięki wielkie za sugestie panowie! Właśnie szukam kija z nastawieniem na brzanę jednak chciałbym łowić również inne ryby na zaporówkach. Mój kolega doświadczony wędkarz acz minimalista łowi z powodzeniem brzany na grunt ciężarek spinningiem shimano catana do 60g i twierdzi, że mój beastmaster do 56g też ogarnie tą rybkę bez problemu, ja jednak chciałbym zakupić odpowiedni sprzęt do tej metody ;D co powiecie na dwie wędki: tego koruma na rzekę na brzanę bądź wielkie ryby na jeziorze plus drugi kij lżejszy i podczas wyprawy na jezioro jeden zarzucać na ciężko a drugi na mniejsze ryby? Jest to do ogarnięcia?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 01.11.2020, 12:36 »
Tak , wiem że na większą. Bardziej chodziło mi o polecenie go jako ogólnie uniwersalnego kija.

To jest uniwersalny kij na rzeki i zaporówki/jeziora, gdzie łowimy Metodą. Na rzece pokaże także brania mniejszych ryb. Oczywiście uniwersalność jest rzeczą względną, bo trudno określić jakie rzeki/uciąg ma obsługiwać. Ale rzeki jak Dunajec każa się domyślać, ze chodzi o ryby takie jak brzana.

Mój kolega doświadczony wędkarz acz minimalista łowi z powodzeniem brzany na grunt ciężarek spinningiem shimano catana do 60g i twierdzi, że mój beastmaster do 56g też ogarnie tą rybkę bez problemu, ja jednak chciałbym zakupić odpowiedni sprzęt do tej metody ;D co powiecie na dwie wędki: tego koruma na rzekę na brzanę bądź wielkie ryby na jeziorze plus drugi kij lżejszy i podczas wyprawy na jezioro jeden zarzucać na ciężko a drugi na mniejsze ryby? Jest to do ogarnięcia?

Nie ma sensu stosować tego typu patentów jak twój znajomy, bo nie ogarniesz wielu rzeczy, jak na przykład zasięgu. Na zaporówkach często trzeba zarzucić daleko, co przy kiju spinningowym jest ciężkie do ogarnięcia. Do tego na rzece jak najmniej żyłki musi być w wodzie aby zestaw się nie przesuwał, więc spinning znów nie zadziała.

Co do łowienia mniejszych ryb, to tutaj szukaj kija o cw do 90 lub 120 gramów z czułymi szczytówkami (minimum 2 oz), i wtedy sprawę masz załatwioną, mając tego Koruma posiadasz dwie wędki do wszystkiego.
Lucjan

Offline Wuja_Tusz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 01.11.2020, 15:19 »
W takim razie będę polował na tego koruma, dzięki. Co do lżejszej wędki masz jakieś propozycje? Jutro wybiorę się do sklepu wędkarskiego jednak nie wiem czym się kierować poza szczytówka 2 oz. Wolałbym coś ze średniej półki, powiedzmy do 500 zł.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #10 dnia: 01.11.2020, 15:20 »
Odrobina prywaty:

Może ode mnie coś weźmiesz:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=18508.0
Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 01.11.2020, 15:56 »
W takim razie będę polował na tego koruma, dzięki. Co do lżejszej wędki masz jakieś propozycje? Jutro wybiorę się do sklepu wędkarskiego jednak nie wiem czym się kierować poza szczytówka 2 oz. Wolałbym coś ze średniej półki, powiedzmy do 500 zł.

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w sklepie poproś aby sprzedawca zaprezentował ci kije jakie posiada, niech doradzi, bo często zna wody na których łowisz i jakie kije tam się sprawdzają. Podaj jaki masz budżet. Każdą wędkę pomacaj i zobacz co ci pasuje. Nie jesteś wyczynowcem, który musi mieć topowy sprzęt, więc wiele kijów się sprawdzi. Ja mieszkam w UK, ale w Polsce masz wiele całkiem dobrych wędzisk rodzimych firm, są też Flagmany, włoskie Trabucco. Nic się nie stanie jak kupisz sobie kij tańszy, i sam zobaczysz jak ci podchodzi. To nie jest zły sposób, bo po kilku wyprawach sam będziesz wiedział co poprawić, za jakiś czas możesz kupić sobie coś lepszego. Ważne aby miał moc. Teraz zbliża się czas zimowych promocji, więc możesz też spotkać jakąś okazję :)

Tak na marginesie, to możesz też z powodzeniem użyć takich kijów jak brzanówki 1.75 lb lub 1.5 lb, i łowić nimi na wprost z alarmami na wodzie stojącej a do góry na rzece. Nie muszą być wcale feedery. Takie kije o wiele lepiej się spisują przy nockach. Łowienie nocą z użyciem dwóch feederów na wodzie stojącej to jak mieć do szkoły pod górkę i poligon :)
Lucjan

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 01.11.2020, 17:13 »
Korum Allrounder 12ft 1,5lbs ;)

Offline Wuja_Tusz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 02.11.2020, 12:21 »
Ten allrounder wygląda naprawdę dobrze cenowo, natknąłem się również na pochlebne opinie angielskich wędkarzy na jakimś zagranicznym forum, myślę, że pod moje pierwsze kroki z gruntem powinien być odpowiedni razem z korum barbel quiver ;D panowie proszę jeszcze o sugestie z jakimi kręciołami sparować oba kije? Jakąś wskazówka co do wielkilosi owych młynków?