Autor Wątek: Mielonka - przynęta i zanęta  (Przeczytany 28696 razy)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Mielonka - przynęta i zanęta
« Odpowiedź #30 dnia: 08.08.2015, 08:32 »
Mielonkę stosuje się jako dodatek śladowy do zanęty,a nikt tego nie stosuje jako bazy zanętowej do swoich zanęt używałem nie więcej jak 1/3 puszki na jedno posiedzenie.Puszka kosztuje o ile dobrze pamiętam 7zł na jedno posiedzenie koszt 2-3zł to faktycznie mega wydatek tyle co paczka białych robaków :),spożywkę można kroić  jako przynęta ale nie przecierać do zanęt .To teraz łowiący tyczką to mięsiarze?Nie wiem  i nigdy nie widziałem żeby ktoś stosował dwa kilo mielonki,bez przesady
Staś
Klasyczny Feeder

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #31 dnia: 08.08.2015, 08:43 »
Ja osobiscie kupuje zwykłą mielonke wiepszową w bloku i mysle sobie ze jak bym chciał jej dodac do zanety to nie bawil bym się w przecieranie bo mielonka jest za twarda tylko dałbym ją do blendera i zmielił bym ją na pył
Maciek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #32 dnia: 08.08.2015, 09:02 »
:) Mielonki z bloku są inne ,są twarde i spoiste ewentualnie  do zaakceptowania ,ale nie tyrolska z puszki która jest miękka tłustawa i po prostu do tego się nie nadaje,ale każdy ma swoje spostrzeżenia i niech robi jak uważa :)
Staś
Klasyczny Feeder

Offline koks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #33 dnia: 08.08.2015, 09:40 »
Rozumiem dziadkowe robaki są ok szkoda że go nie mam.W większych sklepach mielonka wędkarska jest dostępna przynajmniej we Wrocławiu ubolewam że w Gdańsku jej nie ma,nie o cenę chodzi i tylko o szukanie zamienników i nie musi być to bait tech bo wiele firm to posiada,mielonka tyrolska i inne mielonki spożywcze się do zanęt właśnie nie nadaje mają inną konsystencje ale skąd o tym możesz Wiedzieć skoro nie testowałeś.Sprawa jest prosta przetestuj,sprawdż na własnej skórze potem wydaj werdykt na podstawie własnego doświadczenia,google testów nie zastąpią,a jak będziemy rozmawiać o sałatce warzywnej to polecam groszek z puszki. Mielonkę wędkarską spokojnie można przetrzeć na sicie 3 i zmieszać zanętą czy konopiami,ziarnami,daję fajny aromat i ciekawą konsystencję nic w koszu nie zostaje.Glin tez kiedyś nie radzono stosować bo zalepiają rybom skrzela ,teraz skutecznego wędkarstwa spławikowego bez glin nie ma.Bo nauczona się ją stosowacTakże przetestuj potem osądzaj i nie stosuj spożywki.Si :)  Nawet na Polskiej wiosce jest internet i każdy mielonkę może zamówić tak jak haczyki to nie jest problem
NIe wiem czy to te upaly ale ostatnio jakos mam pecha do merytorycznych dyskutantow na forum ;) Sprobuje ostatni raz :
1. ten wynalazek Bait Techa to nie mielonka wiec nie uzywaj tej nazwy bo wprowadza to troche zametu. Mielonka to lunchean meat w angielskim Sainsbury'm a w polskim spozywczaku to tyrolska itp.
2. tytul tego watku to ''mielonka - przyneta i zaneta'' oraz zdanie do ktorego juz mowilem ja sie ustosunkowalem nie ma nic o ''zamiennikach''. bo jakby bylo to ja bym pisal o serze moczonym w mleku (super zamiennik ) 8)
3. widze, ze zgadzasz sie ze mna w punkcie do ktorego ja sie odnioslem (czyli meritum sprawy), ze mielonka spozywcza nie nadaje sie do przepuszczania przez sito i do uzycia w takiej formie w koszyku (bo po prostu bedzie zalegac) . 
4. Uzywalem (testowalem?) mielonke wielokrotnie ale z racji tego, ze wiem jaka ona ma strukture nawet mi do glowy nie przeszlo ja przez sito przepuszczac. Google moje spostrzezenia tylko potwierdzil.  Nie zamierzam testowac czegos co wiem, ze nie bedzie dzialac - a ja nie jestem typem czlowieka co chce ''rzeke kijem zawracac''
5. A ja tobie polecam sprobowac groszek z puszki na wiosne na jazia - lepiej dziala niz w salatce warzywnej (przetestowane przeze mnie wielokrotnie  i potwierdzone rowniez przez Google) - wynalazek bait techa nie ma szans z grochem na jazia (ale moze ty potestujesz??? )

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 08.08.2015, 10:15 »
Koks a co gdy zmieloną mielonkę (nie ważne jaką czy to z bloku czy z puszki) wsadzimy do koszyka i z obu stron "zablokujemy" zanętą po czym stosując zestaw helikopterowy po dotarciu koszyka na dno zestaw "ściągniemy" o wartość przyponu.. wg mnie mielonka się tak samo w miejscu zanęty ładnie rozsypie, przynajmniej takie moje zdanie, jakbym miał akwarium to bym zaraz test zrobił

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #35 dnia: 08.08.2015, 13:13 »
Cytat                     tak jak myslalem to jest n tice polony firmy bait tech (luncheon meat po ang to mielonka tak dla przypomnienia) . Czyli niewiele to ma wspolnego w skladzie i konsystncji z mielonka z miesnego (tyrolska tak dla przykladu) .Zdecyduj się o której rozmawiasz,bo szkoda czasu i zamętu :)
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 08.08.2015, 13:21 »
Michał, myślę, że to tylko w teorii tak zadziała. W praktyce jak dasz zmieloną mielonkę i ściśniesz ją z dwóch stron zanętą, to ona po prostu bokami koszyka zacznie wyłazić i po wpadnięciu do wody będzie w koszyku stać i potem będziesz ją patykiem wypychał ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline koks

« Odpowiedź #37 dnia: 08.08.2015, 14:11 »
Cytat                     tak jak myslalem to jest n tice polony firmy bait tech (luncheon meat po ang to mielonka tak dla przypomnienia) . Czyli niewiele to ma wspolnego w skladzie i konsystncji z mielonka z miesnego (tyrolska tak dla przykladu) .Zdecyduj się o której rozmawiasz,bo szkoda czasu i zamętu :)

Tak tez myslalem - slonce ci nie sluzy jezeli nie kumasz moich wypowiedzi :sun: 8)

Offline koks

« Odpowiedź #38 dnia: 08.08.2015, 14:12 »
Michał, myślę, że to tylko w teorii tak zadziała. W praktyce jak dasz zmieloną mielonkę i ściśniesz ją z dwóch stron zanętą, to ona po prostu bokami koszyka zacznie wyłazić i po wpadnięciu do wody będzie w koszyku stać i potem będziesz ją patykiem wypychał ;)
Staram sie to niektorym wytlumaczyc ale czasami to jak walka z wiatrakami :P .

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #39 dnia: 08.08.2015, 14:32 »
Skoro nie rozróżniasz mielonek wędkarskich przygotowanych do celów wędkarskich przez specjalistów, od mielonki spożywczej to baw się dobrze :) skończyłem temat
Staś
Klasyczny Feeder

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 08.08.2015, 14:48 »

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 08.08.2015, 14:57 »
Od wiatraka :thumbup:
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 08.08.2015, 15:06 »
I niemożliwe stało się możliwe :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #43 dnia: 08.08.2015, 15:11 »
Zeby wlos nie rozcinal mielonki podczas wyrzutu stosuje sie specjalne rurki:

http://www.ebay.co.uk/itm/Enterprise-Tackle-Meat-Mate-Carp-Coarse-Fishing-8-per-pack-/271310771039
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 08.08.2015, 19:48 »
Żeby mielonka lepiej "pracowała" w koszyku można użyć czegoś takiego