Autor Wątek: Method feeder technika napinanie szczytówki  (Przeczytany 9673 razy)

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Method feeder technika napinanie szczytówki
« Odpowiedź #30 dnia: 03.12.2020, 18:29 »
Kolega pyta o porady przy napinaniu żyłki a tu dyskusja czy żyłka 0,24 czy 0,28 ( a bo zaczepy, a bo krzaki i duże ryby) :facepalm:

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #31 dnia: 03.12.2020, 18:39 »
Taki mały off top się zrobił :P co do napinania żyłki to ja , na klipie łowię i przy zarzucie wędkę do góry podnoszę żeby mieć jakiś zapas żyłki, potem kładę na podpórki i delikatnie wybieram luz i napinam szczytówkę. To chyba standard przy łowieniu feederem z klipem, niektórzy podczas rzutu zamiast do góry podnosić biorą wędkę w bok.
Paweł

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #32 dnia: 03.12.2020, 19:14 »
Ja po zarzucie, hamuję na klipie podniesioną wędką, od razu daję na bok, zanurzam szczytówkę w wodzie, żeby jeszcze podczas opadania podajnika zatapiać żyłkę. Muszę poćwiczyć hamowanie wędką nisko w bok, przy większym wietrze może jeszcze skrócić balon.

Boruta, Ty przecież też używasz bezpiecznego klipa własnego pomysłu.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 03.12.2020, 19:28 »
Używam oczywiście, napisałem ze z klipem łowię we wcześniejszym poście
Paweł

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #34 dnia: 03.12.2020, 19:36 »
Ja uważam, że spokojnie można wychodzić poza zalecenia producenta odnośnie grubości żyłek przy kijach. Bo oznacza to raczej najlepszy przedział, w którym wędka najlepiej pracuje, nie zaś, że kij strzeli.  Kiedys pojechałem na spławik na komercyjkę, pewny, ze mam wszystko. Ale miałem tylko kręcioły feederowe, z żyłką 0.23 mm. Ktos by powiedział, że nie powinno się tak robić (łowić tak grubo matchówką). I okazało się, że matchówka holuje karpie jak ta lala. Hol skrócony bardzo mocno, nic nie trzeszczało. A w zaleceniach było bodajże max. 0.18 mm. Znów w swym Garbolino Maxim, szybko złamałem szczytówkę 1.5 oz, potem pękła 1 oz i zostałem z 0.75 oz tylko. Łowiłem podajnikami 45 gramów, z żyłką 0.26 mm, i nawaliłem karpi ponad 30 sztuk, do 5-6 kilo. Ten sam zestaw i pobiłem rekord swój, około 90 ryb, z czego 49 linów. Hol skracany był do minimum, wręcz był siłowy, ryby miały około 2-3 kilo. Nie było czasu na zabawy :) I łowiłem tak aż do przesiadki na inne kije i było OK.

Dlatego można spokojnie przesadzać wg mnie. Nie zmienia to faktu, że można też skutecznie łowić z cienkimi żyłkami duże ryby, co pokazał mi Piotr właśnie na Ochabach. On miał swoje feedery Trabucco i żyłkę 0.23 czy 0.24 mm, i kosił jak kombajn :)

A co się tyczy pytania głównego, to przy feederze jest dość łatwo, bo należy zatopić żyłkę, po czym skręcać ją tak, aby szczytówka lekko się napięła. Jak sie prostuje, to znów trzeba zrobić to samo, aż pozostanie w ugięciu, chociażby lekkim. Powolne napinanie ma też swe plusy, bo więcej żyłki pozostaje na dnie. Problem mam za to czasami, jak łowię kijam ina wprost, lżejszymi podajnikami (np. 30 gramów). Wtedy mam wrażenie, że przesuwam zestaw. Dlatego wolę podajniki 56 gramów, aby mieć pewność, że dobrze są zakotwiczone. Bez tego tracę wiarę w sukces, a to bardzo złe :)
Lucjan

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #35 dnia: 03.12.2020, 19:52 »
Co do tipów w napinaniu to szczególnie przy wietrze staram się mocniej dojść do klipa ale z rozsądkiem. Stanowcze odbicie kija, wędka szybko w dół i szczytówka pod wodę. Przy wietrznej pogodzie znacząco ogranicza balon do minimum a przy normalnej bez zwijania żyłka jest napięta jak struna :D
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #36 dnia: 03.12.2020, 19:57 »
Ja uważam, że spokojnie można wychodzić poza zalecenia producenta odnośnie grubości żyłek przy kijach. Bo oznacza to raczej najlepszy przedział, w którym wędka najlepiej pracuje, nie zaś, że kij strzeli.  Kiedys pojechałem na spławik na komercyjkę, pewny, ze mam wszystko. Ale miałem tylko kręcioły feederowe, z żyłką 0.23 mm. Ktos by powiedział, że nie powinno się tak robić (łowić tak grubo matchówką). I okazało się, że matchówka holuje karpie jak ta lala.
Używałeś hamulca czy zakręciłeś na beton? Jaką największą rybę wtedy złowiłeś?

Online cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #37 dnia: 03.12.2020, 20:19 »
Hmmm...tak czytam to co piszecie i się zastanawiam czy dobrze robię. Żyłka 0.28, szczytówka 2oz, podajnik 30gr, z reguły po rzucie nie czekam, aż sama żyłka zatonie tylko jej pomagam kręcąc korbką, aż się nie złączy "pajączek" na tafli i się nie nagnie szczytówka. Jakbym tego nie robil to mialbym spore luzy na żyłce. Dodam, że przy rzucie odchylam wędkę do tyłu nad głowę w ostatniej fazie lotu.

Jeszcze mnie pytanie nachodzi. Ile ważą podajniki z zanętą? Mowa o 30 i 45 gr.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #38 dnia: 03.12.2020, 20:29 »
Używam oczywiście, napisałem ze z klipem łowię we wcześniejszym poście
Nie pisałeś, że z bezpiecznym klipem. To odnośnie wpisu autora wątku
Wiem znam temat bezpiecznych klipsów ale mało kto stosuje, ale właśnie chodzi mi o to żeby nawinąć trochę żyłki po rzucie na Yt jest mnustwo filmików z tym i wydaje mi się że oni to robią tak szybko że podajnik na pewno nie spada na dno zanim podkręcają, ktoś też tak robi z Was?
Myślę, że ok. 30% feederowców je stosuje. Czy to w formie gumki - zrywki, czy klipa z drutu Marka118, klipu ACS czy miękkiego klipa z Flagmana czy podobnego z Ali albo nawet innej samoróbki np. z obcasa (Boruta).
I zainteresowanie jest bardzo duże i zastosowanie będzie rosło. Ja sobie nie wyobrażam łowienia feederem bez tego, zwłaszcza na dwie wędki. Prezentowane filmiki przez zawodników pokazują łowienie na jedną wędkę, gdzie przy pełnej koncentracji na jednym kiju można wypiąć linkę z klipa po agresywnym braniu. Przy mniejszej koncentracji/umiejętnościach, zwłaszcza przy dwóch wędkach jest to niemożliwe.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Długi94

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #39 dnia: 03.12.2020, 20:42 »
Luk właśnie z tym mam kłopot że mam wrażenie że jak chce łowić z zapasem żyłki do klipa to szuram podajnikiem po dnie, a co do wagi podajnika to wiesz trudno zarzucać na 30 metr mięciutką wędka podajnikiem cięższym niż 30g

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 03.12.2020, 20:49 »
Podczas rzutu musisz podnieść wędkę do góry lub w bok ale musisz ją trzymać sztywno żeby opadający podajnik nie pociągnoł Ci wędki do przodu bo wtedy nie będziesz miał zapasu i jest niebezpieczeństwo przesunięcia podajnika.
Najłatwiej będzie zarzucić i podnieść do góry wędkę na sztorc i trzymać mocno, szczytówka ma się wygiąć i zamortyzować rzut. Też trochę mi zeszło zanim to opanowałem.
Paweł

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #41 dnia: 03.12.2020, 20:58 »
Luk właśnie z tym mam kłopot że mam wrażenie że jak chce łowić z zapasem żyłki do klipa to szuram podajnikiem po dnie, a co do wagi podajnika to wiesz trudno zarzucać na 30 metr mięciutką wędka podajnikiem cięższym niż 30g

Chcesz mieć zapas żyłki do klipa? A możesz zrobić dwa kroki do tyłu i zarzucić, czy łowisz z kosza? Bo jak się cofniesz, to można zarzucić i masz odpowiednio sporo luzu :)
Lucjan

Offline Długi94

« Odpowiedź #42 dnia: 03.12.2020, 21:06 »
Łowię z kosza i daleko do tyłu Chamuje zestaw tylko właśnie problem w tym że przy napinaniu mam kłopot czy nie suwam podajnikiem po dnie, bo np jak obserwuję zawodników to stopują na bok i szybko odkładają na podpórki i żyłka bez krecenia jest napięta i też tak często robię tylko problem jest taki że od razu przy zacięciu jestem na klipie

Offline Długi94

« Odpowiedź #43 dnia: 03.12.2020, 21:10 »
Uczę się tej metody ciągle 2 pełne sezony z nią łowię wyniki myślę że dobre mam tylko właśnie największy problem mam z napinaniem zestawu jak np wieje to bardzo mi trudno i ratuje się sposobem c hamowania na bok i błyskawicznym odkładaniem na podpórki tylko no wtedy 0 luzu i jak zacinam to od razu słychać klip

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #44 dnia: 03.12.2020, 21:18 »
Możesz naciągać żyłkę " w palcach" - lepsze czucie jaki stawia to opór.