Nom, tak w skrócie to rusza właśnie (przez wielu na tym forum krytykowane, szczególnie w kontekście twórców YT) spieniężanie ruchu na SiG.
I żeby nie było, że to dla mnie coś dziwnego czy nagannego, bo nie raz pisałem swoje zdanie, że taka jest kolej rzeczy-pojawia się ruch, pojawiają się firmy chcące z niego skorzystać, padają propozycje współpracy-tak to działa, więc imho nie ma co owijać w bawełnę, że to korzyść tylko dla userów i testerów, bo tak naprawdę dla każdego-twórcy portalu/kanału, nas jako czytelników i testerów bo wpadną im gifty.
Samo założenie może nie do końca trafione, bo tak naprawdę poza prezentacją (czyli zareklamowaniem) będzie mało obiektywności w takiej ocenie, obdarowany nie napisze wprost, że coś jest betonem, że nie działa i nadaje się do kosza, tak jakby teraz z czystym sumieniem napisał, gdyby taki produkt zakupił.
O ile uważam, że obecny dział recenzje jest całkiem spoko, bo opisują userzy sprzęt, który zakupili, piszą śmiało o wadach kijków nawet drogich i uznanych marek, o tyle jeśli taki sam patyk trafi do "testera-prezentera" wątpię by był rzetelnie oceniony, dlatego po prostu trzeba będzie sobie takie informacje odpowiednio filtrować, natomiast samo w sobie może być pomocne w zakupie/podjęciu decyzji, jeśli będą opisane walory techniczne sprzętu, ugięcia, praca wędek czy kołowrotków.
Najwięcej zamieszania wg mnie wprowadzi dział przynęt i zanęt, bo oprócz subiektywnej oceny jeszcze wchodzą w skład miejsca łowienia, pora roku, pora dnia, ciśnienie, rybostan w łowisku i tak dalej...