Autor Wątek: Korum Allrounder Rod 12ft - 1.5lb  (Przeczytany 6416 razy)

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Korum Allrounder Rod 12ft - 1.5lb
« dnia: 16.12.2020, 10:52 »
Witam poszukuję wędki pod alarmy, koszyk 45 g, posiada ktoś ten model?, potrzebuje informacji o tej wędce, w sieci słabo z info.
Sławek

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Odp: Korum Allrounder Rod 12ft - 1.5lb
« Odpowiedź #1 dnia: 16.12.2020, 11:54 »
Rozumiem, że do połowu z alarmem, bo do patrzenia w szczytówkę to nie za bardzo ten kij się nadaje. Ja akurat używam tych patyków do "ciężkiego" spławikowania, tj. żyłka główna 0,22-0,25mm, ciężarki do 15g, ryby w przedziale do 5-7kg (w komercyjnych basenach pewnie jeszcze większe). Według opisu Allroundery mają wyrzut do 90g, nie wiem ile w tym prawdy bo na grunt nimi nie łowiłem. Niemniej koszyki 45g z towarem uciągną, gdyż rzucam nimi mini-spombem z ziarnami i pelletem, więc jest ok. Ogólnie bardzo uniwersalne kije, jak sugeruje ich nazwa 8).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 16.12.2020, 11:58 »
Dzięki za odp, feederów u mnie dostatek, mam czasem dość obserwacji szczytówek i szukam wędki typowo pod alarmy. Jak pracuje pod rybkami 5-7 kg?
Sławek

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 16.12.2020, 20:46 »
Na razie tymi patykami nie złowiłem ryby większej niż 6kg, ale pracują dość progresywnie. Dodam, że pod rybami poniżej 0,5kg już nie ma takiej przyjemności z holu, dlatego do drobnicy (ale i do bonusów) mam nieco delikatniejsze kijki. Niemniej Allroundery można brać w ciemno za takie :money:, ja jestem bardzo zadowolony.

Przy takich urwisach, szczególnie w trudnym łowisku, zabawa jest przednia :).

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 16.12.2020, 21:25 »
Dzięki za info, teraz już wiem co kupię 😁👍
Sławek

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 22.12.2020, 18:04 »
Tytułowa wędka właśnie przyjechała z Drapieżnika, po oględzinach na sucho, jeśli chodzi o wykonanie nie ma się do czego przyczepić. Wędka wykonana super jak za te pieniądze, przelotki równo osadzone (10 szt.), cienki czarny blank i fajny korek na dolniku, wpada w oko. Oczywiście były testy jak pracuję pod obciążeniem, nie jest to parabola ale pracuje dość fajnie, jednocześnie czuć zapas mocy w dolnej części. Do lekkiego spławika jej nie widzę, kupiona pod metodę z alarmem i tu powinna się spr. doskonale. Teksty dopiero na wiosnę.
Sławek

Offline seba86

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #7 dnia: 22.12.2020, 18:31 »
Potwierdzam, super kijek. Staranne wykonanie, akcja progresywna akcja, spory zapas mocy.
I piszę to po złowieniu jednej ryby, mego PB z września, karpia 10kg. Wędka w walce z ryba spisala sie idealnie, w pełni kontrolując hol.
Używam jej dotychczas 2 razy, na alarmach jako zestaw bonusowy podczas łowienia feederem.
Za te pieniążki, świetny produkt, mnie osobiscie bardzo podoba sie jej design.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 22.12.2020, 19:28 »
Fajny zakup, niech popracuje pod rybkami ;)

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 22.12.2020, 19:43 »
Cieszę się, że i Wam przypadły do gustu Alrundki ;). Dzięki SiG (i Luckowi szczególnie :beer:), 4 lata temu w moich rękach spoczęły pierwsze brzanówki Koruma i to było to. Minimalistyczny, stonowany design, potężna moc i CW a jednocześnie adekwatna akcja pozbawiona syndromu kija od miotły, a wszystko to za niewygórowaną cenę. To był dla mnie jakiś przełom. Obecnie w mej stajni Koruma posiadam 9 patyków (10ty w styczniu ;)) i jeśli firma nic nie zmieni na gorsze, to zostanę chyba wiernym psycho-kolekcjonerem :P.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 22.12.2020, 19:47 »
Cieszę się, że i Wam przypadły do gustu Alrundki ;). Dzięki SiG (i Luckowi szczególnie :beer:), 4 lata temu w moich rękach spoczęły pierwsze brzanówki Koruma i to było to. Minimalistyczny, stonowany design, potężna moc i CW a jednocześnie adekwatna akcja pozbawiona syndromu kija od miotły, a wszystko to za niewygórowaną cenę. To był dla mnie jakiś przełom. Obecnie w mej stajni Koruma posiadam 9 patyków (10ty w styczniu ;)) i jeśli firma nic nie zmieni na gorsze, to zostanę chyba wiernym psycho-kolekcjonerem :P.

10???;)
A w innych stajniach?

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 22.12.2020, 19:52 »
W stajniach Augiasza mam jeszcze 5 (prawie 6 ;)) karpiówek Radical, i ot tyle mi wystarcza na moje fanaberie 8).

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 22.12.2020, 19:59 »
W stajniach Augiasza mam jeszcze 5 (prawie 6 ;)) karpiówek Radical, i ot tyle mi wystarcza na moje fanaberie 8).

Domyślam się, jakim wyzwaniem jest wybór powiedzmy 3-4 wędek jadąc na wakacyjny wyjazd kiedy nie wiesz jaka będzie woda ;D

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2079
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 22.12.2020, 20:01 »

Cholera jasna, to mnie zdrowo przebiłeś, ja mam obecnie ich cztery kije 'zaledwie' :) Powinieneś jakiś medal od Koruma dostać, 'zasłużonym na polu walki' :) Jestem w szoku!
Lucjan

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 22.12.2020, 20:16 »

Cholera jasna, to mnie zdrowo przebiłeś, ja mam obecnie ich cztery kije 'zaledwie' :) Powinieneś jakiś medal od Koruma dostać, 'zasłużonym na polu walki' :) Jestem w szoku!

Coś trza zbierać, a butelki po piwie już są niemodne :P.
Po prostu Korum idealnie wstrzelił się w moje wybredne gusta i tyle. Testuję sobie akcję i moc wybranych modeli, a później decyduję czy potrzebuję czegoś delikatniejszego/mocniejszego, dłuższego/krótszego itp. W ten sposób tworzę sobie pewne specjalizacje na dany okres w roku, łowisko i jego rybostan, więc tak powstała ma kolekcja. Obecnie mam 6 brzanówek (w tym 2 kije 3w1 czyli Trilogy Triple Rod) i 3(4) spławikówki. Jakoś tak wyszło.. :).