Autor Wątek: Wywiad z Przemkiem Solskim  (Przeczytany 3272 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Wywiad z Przemkiem Solskim
« dnia: 03.01.2021, 11:19 »
Wreszcie, po licznych perturbacjach, na stronie głównej znalazł się wywiad z Przemkiem Solskim, utalentowanym wyczynowcem mieszkającym i startującym w Anglii, chyba nie trzeba go szerzej przedstawiać :)

https://splawikigrunt.pl/artykuly-i-porady/wedkarska-publicystyka/wywiad-z-przemkiem-solskim

Chcę zwrócić uwagę jaką drogę przebył i jak ciężko pracował na sukces. On startował w zawodach od ponad dziesięciu lat, przez cały rok, do tego zazwyczaj z wędkarzami z samego topu. Wielu z nich to reprezentanci Anglii w feederze czy też spławiku. To masa poświęconego czasu, kupa pieniędzy na starty, dojazdy... Takich ludzi jest bardzo mało, a wręcz są to bardzo rzadkie 'okazy' :)

Lucjan

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wywiad z Przemkiem Solskim
« Odpowiedź #1 dnia: 03.01.2021, 11:37 »
Dziękuję za super robotę, oby dalej do przodu :beer: :thumbup:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline pawel060981

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 03.01.2021, 11:40 »
Dobra robota Luk leci :thumbup:.
Jeżeli tylko na coś mogę zwrócić uwagę to zauważyłem że w wywiadzie poruszyłeś mnóstwo tematów ale dość że tak powiem powierzchownie. Rozumiem że formuła wywiadu wymusza takie prowadzenie rozmowy i nie jest to żadna krytyka tylko takie moje odczucie.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 03.01.2021, 12:10 »
Fajny wywiad, miło się czytało zwłaszcza o początkach Przemka z wędkowaniem. Kiedy kolejne części? :) Może jakieś Q&A by się udało zorganizować? Pytania przygotujemy ;)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline pawel060981

• Reputacja: 46
« Odpowiedź #4 dnia: 03.01.2021, 12:30 »
Fajny wywiad, miło się czytało zwłaszcza o początkach Przemka z wędkowaniem. Kiedy kolejne części? :) Może jakieś Q&A by się udało zorganizować? Pytania przygotujemy ;)
Takie coś mi też po głowie chodziło. Może cykl wywiadów o metodach gdzie można by doprecyzować. Wiem że Przemek ma mało czasu wiem też że jest bardzo miły i odpowiada w komentarzach pod swoimi filmami ale w takim wywiadzie byłoby wszystko w jednym miejscu. Do zastanowienia dla Administracji.

Offline bohdan321

• Reputacja: 14
« Odpowiedź #5 dnia: 03.01.2021, 13:21 »
Luk,Przemek wspomniał że jest w teamie Sonubaits,jak się to ma do promawania na filmach swoich produktów?

Bohdan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 03.01.2021, 14:23 »
Dobra robota Luk leci :thumbup:.
Jeżeli tylko na coś mogę zwrócić uwagę to zauważyłem że w wywiadzie poruszyłeś mnóstwo tematów ale dość że tak powiem powierzchownie. Rozumiem że formuła wywiadu wymusza takie prowadzenie rozmowy i nie jest to żadna krytyka tylko takie moje odczucie.

To było około 45 minut rozmowy, i faktycznie, można by zrobić więcej, kolejne 45 minut albo i 90 minut :) I tak wg mnie tego było dużo, ale można odczuć niedosyt. Może zrobię z nim wywiad kolejny z bardziej szczegółowymi pytaniami? To dobry pomysł :)
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 03.01.2021, 14:32 »
Luk,Przemek wspomniał że jest w teamie Sonubaits,jak się to ma do promawania na filmach swoich produktów?

Bohdan

Wielu wędkarzy występuje w teamach, które są sponsorowane przez 'rywalizujące' firmy. Taki Lee Kerry jest w Drennan Barnsley Blacks, jednym z najbardziej utytułowanych teamów w UK, pomimo, że pracuje dla Prestona :) Wtedy ubrany jest w mundurek Drennana :)

Firmom raczej chodzi o osiągnięcie najlepszych wyników, więc nie mają z tym wielkiego problemu. Dynamite ma zanętę firmowaną przez Steve'a Ringera (Match Method Mix), pomimo iż ten ma swą firmę zanętowo-przynętową. U nich to coś normalnego. W Polsce często jest polaryzacja i 'kosa' pomiędzy drużynami. W UK jest dużo więcej luzu. Choć zdarzają się też oszustwa na zawodach, i to robione przez wyczynowców z topu. Nie jest jednak to takim polem walki jak u nas. Kto z Was pamięta słynne kamienie Tomka Horemskiego na MŚ w spławiku w 2016 roku? Był mega ferment, teksty o niepodawaniu ręki czy tez bojkocie jego sklepu. Wg mnie wynika to z zazdrości, której u nas jest dużo więcej. To szczególny znak krajów które miały system socjalistyczny, jeden patrzy czy czasem drugi nie ma więcej :)
Lucjan

Offline archeo13

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #8 dnia: 03.01.2021, 15:29 »
Cześć,
Słowem sprostowania... Ringer Baits nie jest firmą Stevena tylko jego brata, Phila.
Pozdrawiam i życzę zdrowia, bart

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03.01.2021, 15:56 »
Kto z Was pamięta słynne kamienie Tomka Horemskiego na MŚ w spławiku w 2016 roku? Był mega ferment, teksty o niepodawaniu ręki czy tez bojkocie jego sklepu. Wg mnie wynika to z zazdrości, której u nas jest dużo więcej.

Wielu pamięta - to były MP a nie MŚ. Zwłaszcza Ci, którzy byli tuż poza podium uczciwie i zgodnie z Regulaminem łowiąc. Notabene przegrali wagą, bo we czterech mieli po 4 pkt z dwóch tur.
Naprawdę uważasz, że ktoś zazdrości Horemskiemu zdobycia medalu dzięki oszustwu, jakiego się dopuścił??? :o

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 03.01.2021, 16:23 »
Cześć,
Słowem sprostowania... Ringer Baits nie jest firmą Stevena tylko jego brata, Phila.

Jesteś pewny? Wydawało mi się, że to firma 'rodzinna' (ojciec i dwóch braci), przy czym Phil więcej tutaj zasuwa. Ale nie upieram się :)

Wielu pamięta - to były MP a nie MŚ. Zwłaszcza Ci, którzy byli tuż poza podium uczciwie i zgodnie z Regulaminem łowiąc. Notabene przegrali wagą, bo we czterech mieli po 4 pkt z dwóch tur.
Naprawdę uważasz, że ktoś zazdrości Horemskiemu zdobycia medalu dzięki oszustwu, jakiego się dopuścił??? :o

Jasne, MP :) Jakby co to wcale nie uważam tego za słuszne co on zrobił, bardziej chodziło mi o to, że zrobiło się strasznie dużo szumu. I ogólnie polska scena wyczynu spławikowego to mocne podziały i bardzo silna rywalizacja. Nie jest to pomocne, bo trudno coś robić razem, dużego, jeżeli ludzie są skłóceni. Gdyby wyczynowcy stanęli razem do kupy, to by mieli o wiele lepiej w PZW. W interesie PZW jest robić zawody z dobrymi nagrodami, tak aby jak najwięcej było startujących. A tu rozwoju praktycznie nie ma, jest jakaś blokada. Wg mnie wynika ona właśnie stąd, że ludzie nie są dogadani. Słowo współpraca to nie jest coś powszechnego, dlatego jest tak kiepsko. Ogólnie to ciekawy temat, bo na słabnącym wyczynie tracą zarówno startujący jak i sami działacze, naprawy jak nie było tak nie ma. Łowiska sportowe, czyli no kill, to domena bardziej karpiarzy niż wyczynowców. Wyczyn spławikowy byłby popularniejszy gdyby były ryby, a tych brak od wielu lat. Nie czarujmy się, u nas to działa kiepsko. Przemek mówił, że jak on jest na zawodach, to każdy rozmawia z sobą, jest wesoło, są żarty. Łatwiej więc coś tam wypracować, zwłaszcza, że im zależy. U nas mamy 'wizjonerów' w kapitanacie pokroju pana Iwańskiego (był ileś lat), więc nie ma się co dziwić, że rozwoju nie ma. W UK więc wielu wędkarzy należy do różnych teamów jednocześnie i nie mają z tym problemu.

I nie chcę pokazywać, że oni są lepsi. Bardziej, że potrafią lepiej o swoje zadbać. W Polsce praktycznie nikt nie jest zadowolony z PZW (oprócz tych przy korycie lub którym karta zwraca się z nawiązką), i mimo wszystko to trwa i trwa. To taki nasz polski ewenement.
Lucjan

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 03.01.2021, 16:56 »
Jak trafiłem na kanał Solskiego to się zdziwiłem że tyle smaczków i taktyk zawodniczych pokazuje on tak po prostu za darmo dla każdego. Ma oczywiście w perspektywie reklamę swoich przynęt czy pelletu ale nie jakąś nachalną, tylko subtelną ze smakiem, a swoją droga przynęty są bardzo dobre.
Ubogacił moje łowienie dość znacznie i czekam na kolejne filmy jak i jego sukcesy.

Ciężko mi sobie wyobrazić jak spławikowcy z pierwszej piątki MP ujawniają swoje sekrety na filmie, nawet u nas na forum zwykli wędkarze tajemnice robią ze swojego mixu hehe.
Paweł

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 03.01.2021, 17:26 »
Jak czytam te wypowiedzi to na prawdę dochodzi do mnie w jakim smutnym kraju mieszkam. Nieraz by się chciało sprzedać wszytsko i wyjechać, tym bardziej że bez żadnych problemów z pracą bym nie miał i to przy bardzo dobrych zarobkach.

Wywiad bardzo fajny, miło że ktoś dzieli się swoją wiedzą mimo że latami musiał dochodzić do tych wniosków.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #13 dnia: 03.01.2021, 17:46 »
Cześć,

Jesteś pewny? Wydawało mi się, że to firma 'rodzinna' (ojciec i dwóch braci), przy czym Phil więcej tutaj zasuwa. Ale nie upieram się :)

W Companies House jest zarejestrowany Philip Ringer jako dyrektor od początku działalności, nikt nie zrezygnował. Steve i jego ojciec mogą być zatrudnieni a dokumenty podpisuje jedna osoba.

Jeśli to robi różnice dla kogokolwiek. :P

Miło wiedzieć że kolejny Polak odniósł sukces na emigracji. Startuje i wygrywa z najlepszymi. To może dać do myślenia tym którzy twierdzą że Polacy za granicą pracują na przysłowiowym zmywaku.

Ciekawy wywiad :thumbup:

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 03.01.2021, 18:38 »
Przemek :bravo: :thumbup:
Maciek