Autor Wątek: Nowy rok, nowe ceny za wędkowanie na łowiskach komercyjnych  (Przeczytany 17446 razy)

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Nowy rok, nowe ceny za wędkowanie na łowiskach komercyjnych
« Odpowiedź #45 dnia: 09.01.2021, 11:12 »
Absolutnie nie.

Upadek PZW to zbawienie i jedyna słuszna droga.
Każda państwowa firma bez nadzoru to pralnia kasy i możliwość naładowania kieszeni.

Kiedy prywaciarz dba o swoje łowisko to kogo okradnie? Siebie?

Powstanie łowisk komercyjnych to większa konkurencja i walka o nasze, wędkarzy pieniądze, a co za tym idzie lepsze warunki do wędkowania.

Tak. Pod warunkiem, że inna działalność gospodarcza na danej wodzie nie przyniesie większych profitów. Np. plażing z grillem itp - w tym wędkarze srający po krzakach jedynie przeszkadzają.
Albo prywatni właściciele w ogóle nie będą chcieli mieć nikogo nad swoją prywatną wodą. Lub tylko kolegów.

Temat wałkowany tysiące razy. PZW nie jest firmą państwową. To stowarzyszenie. Choć jest to stowarzyszenie patologiczne i pełne układów...

Masz racje to jest stowarzyszenie.

To nawet lepiej, im będzie gorzej w wodach PZW tym mniej osób będzie chciało do niego należeć, będzie mniej kasy, będzie można mniej ukraść, będzie mniejsze zainteresowanie mniej dochodowym korytem.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #46 dnia: 09.01.2021, 11:16 »
Absolutnie nie.

Upadek PZW to zbawienie i jedyna słuszna droga.
Każda państwowa firma bez nadzoru to pralnia kasy i możliwość naładowania kieszeni.

Kiedy prywaciarz dba o swoje łowisko to kogo okradnie? Siebie?

Powstanie łowisk komercyjnych to większa konkurencja i walka o nasze, wędkarzy pieniądze, a co za tym idzie lepsze warunki do wędkowania.

Według mnie nie ogarniasz tych rzeczy z odpowiedniej perspektywy Radek. Tobie się wydaje, ze na miejsce PZW przyjdzie coś lepszego. Tu jednak musisz sobi zdac sprawę, że powstanie wiele stowarzyszeń, w których ilość miejsc będzie ograniczona. Więc wiele łowisk będzie zamkniętych. W rejonach gdzie jest mało łowisk, oznaczać to będzie ściśk, a to znów wysokie ceny. W PZW płacisz za papierową gospodarkę, jak ktoś jednak się za to zabierze, to będzię to kosztować, i to zapłacą wędkarze. Więc należąc np. do dwóch stowarzyszeń, będziesz musiał zapłacić z 600 zeta, a wcale ne musi tam być wiele ryby. A na innych wodach będziesz płacił ekstra.

Do tego nie wiem czy rozumiesz co to jest lobbing wędkarski, według mnie ani trochę. Jesteś przyzwyczajony, ze ktoś ci zawsze podkładał coś pod nos, i dalej będzie to robił. Nie będzie. W UK dwa dni po decuzji o zakazie wedkowania w lockdownie, ichni związek wędkarski załatwił, że zakaz zniesiono. A tu nie  ma lobby rybackiego. W Poslce jak PZW upadnie, to będziemy zdani na łaskę naukowców rybackich i rządu, któremu zależy na ściąganiu jak największej kasy, jak i wykorzystaniu dotacji unijnych na rybactwo. Będziemy pozbawieni przedstawicieli, i wątpię, aby prezes fundacji z południa, legitymujący się 8 tysiącami lajków czy członków na swej grupie, będzie mógł sie wypowiadać w naszym imieniu. Co innego związek, z realną liczbą 600 tysięcy członków. Będziemy rozbici i będziemy musieli budować wszystko od nowa. A tu jest tyle kierunków, wzajemnie się nagujących, że nie zrobimy wiele.

Napisz więc jakieś argumenty a nie frazesy. Pomyśl, co się może stać. Co innego gdybyśmy byli mocni i kontrolowali upadek PZW. W taki Opolu jest grupa ludzi, która będzie umiała przejąć wody i działać. Ale w innym rejonach Polski? Wędkarze nie iwedzą nawet jak wygląda  właściwa gospodarka wędkarska, nie rozumieją jak istotne sa rejestry połowowe. Nie potrafią działać i tworzyć, mają tyko postawę roszczeniiową i chca brać byle jak najwięcej. I ci ludzie coś stworzą? Do tego jak wody pójdą w przetargi, to na dziesięć lat, więc wiele rzeczy zostanie straconych. Nie każdy też chce łowić na komercjach.

Piszesz, że 'każda państwowa firma bez nadzoru to pralnia kasy i możliwość naładowania kieszeni'. Ale stowarzyszenie to nie państwowa firma. To wędkarze nie rozumieją, że PZW jest właśnie stowarzyszeniem, i sami mają wpływ na to jak ta organizacja działa. A ze zachowują się jak przedsiębiorstwo rodem z PRL-u? To wina nas samych. I ty chcesz wędkarzy puścić na 'głęboką wodę'?

Naprawdę, nie sztuką jest coś rozwalić, ale sprawić, aby to nowe działało lepiej. A tu po upadku związku sitwa wcale nie zniknie, ale uwłaszczy się na jego majątku i przejmie lepsze wody, i tym bardziej będzie wspierać rybackie lobby. I wtedy co, mamy posypywać wody popiołem? Do tego nie liczyłbym zbytnio na stowarzyszenia aby działały coś więcej. Wiele zamknie się na ludzi, dbając wyłącznie o siebie. I wtedy będzie płacz i narzekania, chęć powrotu do tego co było. Uważasz, że rybacy znikną lub rybacki model gospodarki wodami? Zapomnij, wtedy właśnie im będziemy mogli skoczyć 'na pukiel'.

Lucjan

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #47 dnia: 09.01.2021, 11:20 »
Ciekawe  jak pojadą na PZW, bo napewno będzie wyżej ???

Steven
Czy dużo wyżej? Nie powiedziałbym. W PZW o/Tarnów w stosunku do zeszłego roku składka poszła tylko 10 zł do góry. W Opolu nie jestem pewien, bo jeśli mnie pamięć nie myli, to wykupienie licencji na cały rok (gdy już ma się opłaconą składkę w innym okręgu) pozostało na niezmiennym poziomie i wynosi 175zł.
Inną kwestią jest to, jak będzie np. na takim Rudzińcu, na którym bardzo lubię wędkować. Przez dwa sezony opłata wynosiła 10zł od wędki. Ciekaw jestem, jak będzie w tym roku...
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #48 dnia: 09.01.2021, 11:29 »
Lucjan wymyślasz jakiś scenariusz i na tej podstawie snujesz czarne wizje zgodne z Twoim kierunkiem myślenia.
Nikt tak naprawdę nie wie co będzie. Ty również choć byś napisał nową Trylogie o restrukturyzacji wód polskich. O ładnych słowach śpiewał Feel w jednym ze swoich utworów.

Wg mnie to Ty nie ogarniasz.
I co? Będziemy się przegadywać?

Jeżeli powstaną mniejsze stowarzyszenia działające lokalnie, powiedzmy powiatowo to ja nie mam nic przeciwko.

W centralnej Polsce jest wiele osób które sobie poradzą z prowadzeniem takich łowisk.

Będzie ograniczona ilość miejsc, super, każdy będzie bardziej dbał o wodę.
Na takim Czarnocinie były dyżury żeby pilnować łowiska. Opłata 400 pln na rok w 2015 r.
Była kolejka do zapisów.
Można? Można.

PZW musi upaść żeby pasibrzuchy z zarządów wzięły się do roboty, a nie tylko dzieliły i rządziły zza biurek.

Tak przyjdzie coś lepszego bo żeby było gorzej to chyba ciężko.

Dziwie się ludziom, że jeszcze interesuje ich siedzenie i patrzenie w tafle wody.

Radek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #49 dnia: 09.01.2021, 11:40 »
Ja jestem optymistą. Może być znacznie gorzej :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #50 dnia: 09.01.2021, 11:46 »
Radek, masz problem z hazardem? Bo wg mnie próbujesz przekonać mnie, ze warto postawić wszystko na 'jedna kartę'. Ja uważam absolutnie coś odmiennego, że ryzykować nie warto. Do tego jak upadnie PZW to i tak będziemy musieli działać, mając o wiele mniejsze pole działania. O wiele lepiej działać teraz i przejąć PZW, przeprowadzić 'odsitwianie'. To jest dla mnie rozsądne działanie.

Nie wiem czy wiesz, ale wiele polskich powstań wybuchło na zasadzie, że zrobiono coś pod wpływem emocji, bez wizji co dalej' ryzykując strasznie dużo. Mieliśmy trzy takie powstania (Listopadowe, Styczniowe i Warszawskie) plus wrzesień 1939 roku, i za każdym razem łamały nam one kark i sprowadzały pasmo nieszczęść. U ciebie widzę dokładnie tę samą tendencję. Rozjebać PZW i dalej się wszystko jakoś ułoży. Ale czy aby na pewno? Nie widzisz kto dzisiaj rozdaje karty? Bynajmniej nie wędkarze.

Zadziwia mnie tez twoja wiara w Polaków. Według ciebie rozpieprzamy inne nacje w pył. Ja widzę co innego, sami siebie rozpieprzamy w pył. I to samo dotyczy wędkarstwa. Nie umiemy wywalczyć sobie podstawowych rzeczy, pomimo, że wędkarze to największa grupa hobbystyczna, która może lobbować z olbrzymią siłą i skutkiem. Jesteśmy tak zajebiści tutaj, że zamiast wędkarskiego lobbingu mamy rybacki, od ponad 30 lat. Więc warto zejść na ziemię a nie bujać w obłokach.

Strategicznie jeżeli przejmiemy PZW, to automatycznie uwalamy sitwę, odstawiamy ich na boczny tor, z racji ich wieku, nie będą mieszać. Jeżeli jednak PZW upadnie, to sitwa nie zniknie, ona właśnie sie uwłaszczy na majątku związku i się tylko wzmocni (wiadomo, nie wszędzie). Więc już tu wg mnie nie ogarniasz wielu rzeczy, nie doceniasz jaką ośmiornice oni stworzyli. Prezes toruński wspiera ojca Rydzyka, i myślisz, ze ktoś mu zaszkodzi jak PZW nie będzie? To będzie jeden z rybackich orędowników, któremu otworzą się nowe perspektywy. Warto więc się zastanowić nad pewnymi rzeczami, przede wszystkim zaś zrozumieć, jaki dziś jest układ sił. W Powstaniu Listopadowym naiwni i niewykształceni chorążowie rozpętali bunt, który sie przerodził w powstanie, a potem nie wiadomo było co robić dalej. Dla mnie orędownicy upadku PZW to właśnie tacy ludzie z podchorążówki w 1830 roku, którzy zamiast liczyć siły na zamiary, postanowili skoczyć w ogień. I spaliła się cała Polska.
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #51 dnia: 09.01.2021, 11:53 »
Jeżeli jednak PZW upadnie, to sitwa nie zniknie, ona właśnie sie uwłaszczy na majątku związku i się tylko wzmocni

To jest bardzo ważne stwierdzenie i wbijcie je sobie wszyscy do łbów. Ci ludzie nie utrzymują się u władzy w PZW od lat, bo jakoś tak wyszło. To są cwane lisy z układami, powiązaniami, znajomościami. Upadnie PZW, to się szybko okaże, że właścicielem/zarządcą/nadzorcą Zegrza jest Bedyński. I pobiera opłatę 1000 zł rocznie za wędkowanie.
Krwawy Michał

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 09.01.2021, 12:03 »
Lucjan masz problem z alkoholem?

Mówisz jak moi koledzy po wódzie.

Idziemy w kierunku zachodu i za kilka lat będzie tak jak na zachodzie, a Ty ciagle nawiązujesz do przeszłości .

Nic dziwnego, ze spuszczoną kotwicą nie dopłyniesz daleko. Podnieś ja, uwolnij się od duchów przeszłości, zobaczysz jak jest fajnie bez zbędnego balastu.

Na patologicznych fundamentach nie da się zbudować czegoś lepszego.
Wszystko musi zostać zrównane z ziemią i zbudowane od nowa.

To już nie jest leczenie witaminą C, tutaj potrzeba amputacji kończyny toczonej gangreną.

Radek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #53 dnia: 09.01.2021, 12:25 »
Niemam problemu z alkoholem. DO tego nie wiem dlaczego uważasz, że zmierzmy w stronę zachodu. Obecnie zmierzamy w stronę PRL-u, mamy powrót państwowych spółek i molochów, zarządzanych wg politycznego klucza, dalej mamy koterie które robią co chcą. Oczywiście u nas mówi się coś innego, i ludziom wydaje się, że jest lepiej. Powrót do nacjonalizacji niczego nie poprawia ale pogarsza, i bym się nie zdziwił, jakby ktoś tu kombinował aby Polski w Wody zajęły się wszystkim. Będziemy mieli więc taka poprawę jak w służbie zdrowia, przeciez jest lepiej :)

Zerknij co piszesz. Żadnych realnych rzeczy, argumentów, ale frazesy jak z jakieś taniej książki o samorozwoju, pełnej haseł o wierze w siebie i tak dalej.

Mierz siły na zamiary. Mówi ci to coś? Wg mnie absolutnie nie widzisz jakimi siłami dysponują wędkarze dziś. Uprawiasz myślenie życzeniowe, oparte o to, że 'musi być lepiej'. Wcale nie musi.

Koljena sprawa odnosi się do biznesu jako takiego. Jeżeli wchodzisz w takowy, musisz mieć wizję, biznesplan, powinieneś być przygotowany na różne warianty, w tym te 'ciemne'. Masz jakoweś? Czy tylko wiarę w zajebistość Polaków i swoją? Ja wiem, że 'wiara czyni cuda', ale to wytarty frazes. Polski wędkarz wcale nie ma zamiaru działąć i tworzyć, on chce aby ktoś mu podstawił pod nos. Kto? Pytam jeszcze raz - KTO? Proszę, wskaż mi tu tych, co to chca robić.

I tu od razu napiszę - naukowcy rybaccy sa przeciwko nam i jak najbardziej dalej będą, zwłaszcza jak nie wpisujemy się w ich pogląd, ze rybactwo i wędkarstwo to to samo, różnica wynika ze sposobu pozyskania ryb. Rząd wcale nie będzie robił nam dobrze, ponieważ póki co nas ne ma. Lobbingu wędkarskiego w Polsce praktycznie nie ma. Więc politycy nie będą tu robić nam dobrze, chociażby z tego powodu, ze nie wiedza czego chemy. A tu i teraz można przedstawić kilka wizji rozwoju wędkarstwa, które mają wędkarze AD 2021, i sa one ze sobą ze wszech miar sprzeczne. Więc nawet nie ma taki polityk kogo słuchać. Do tego jest sitwa w PZW, która po rozpadzie związku weźmie się za grabienie w swoja stronę. Wtedy dopiero będzie się działo. Budowa smażalni z wędkarskich składek to będzie pikuś.

Do tego zerknij jakie ruchy robi rząd. On sie skumał z IRŚ, i szykuje nam zimny prysznic. Tym bardziej bez związku wędkarskiego będziemy pozbawieni ochrony. Oni nie są głupi, i wiedzą, że jak będzie trzeba, to do upadku PZW trzeba będzie doprowadzić.

Więc jeżeli mamy kontynuować dyskusję, pokaż argumenty inne niż wiarę w to, że będzie lepiej, i napisz coś więcej niż frazesy. Sorry, ze tak piszę, ale uważam takie myślenie za bardzo szkodzące polskiemu wędkarstwu, stąd moja ostra reakcja, nie łącz tego z jakimiś moimi uprzedzeniami do twojej osoby, bo niczego takiego nie ma. Nie mam zamiaru ci dowalić, bardziej zachęcam do bardziej konkretnego myślenia, rozważaniu wszelkich za i przeciw. Obecnie zdecydowanie więcej jest tych 'przeciw' upadkowi PZW, pomimo, ze to tak skostniała i opanowana przez sitwę instytucja.

Lucjan

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 09.01.2021, 12:41 »
Lucjan ja jestem niezależny, spełniony, mam wszystko, a przede wszystkim zdrowie.
Nikt nie jest mi w stanie dowalić wiec żadnych wpisów tak nie traktuje.

Twoich czy kogokolwiek innego.

Nie można mieć argumentów na przyszłość.
Nie ma ich nikt.

Ja, Ty, nikt.

Można mieć tylko plany.
Najlepsze plany maja ci u władzy bo mogą je zrealizować w skali globalnej, państwowej.
To oni zdecydują co będzie dalej.

My możemy się tylko buntować i wyrazić swoje niezadowolenie w postaci zubożenia PZW w fundusze.

Ty masz swoją wizje, realizuj ją ale nie przekonuj innych na sile do swoich planów.
One wcale nie musza być dobre.

Przyjedź, zagłosuj na zebraniu, przejmij koło.

Pokaż jak to się robi bo narazie tylko piszesz.

Radek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #55 dnia: 09.01.2021, 16:43 »
Nie przedstawiasz więc żadnych argumentów? To czy jesteś zdrowy czy nie, tu nic nie  ma na rzeczy :)

Ja należę do koła Dzierżno Duże, jak zmienię, to na koło Elektrownia w Opolu. Tu i tam nie muszę wiele robić, bo zarząd to właściwi ludzie na właściwym miejscu. A co z tobą, skoro się mnie czepiasz? Co takiego ty robisz, oprócz pisania rzeczy nieodpowiedzialnych (w sprawie PZW właśnie)? Według mnie wykonujesz krecią robotę, wynikającą ze swej niewiedzy (udowodnij, że wiesz i masz 'plan') i zwykłego podejścia Polaków, aby chętnie coś rozwalić, bez pomyślunku co dalej. Niestety, to nasza cecha narodowa. Inna to szukanie kozłów ofiarnych, oczywiście bez spojrzenia w lustro. Ktoś musi być temu winny, na pewno jednak nie ja i nie my. A tak się składa, ze za sprawę polskich wód odpowiadamy w takim samym stopniu, jest to grzech zaniechania. Nie chcemy naprawiać, dawać przykład, ale żądamy aby ktoś coś zrobił.

Pokaż jak to się robi bo na razie tylko piszesz.

To co piszesz o zakładaniu koła pod moim adresem jest śmieszne. Ja mieszkam w UK, i robię co robię,  nie mogę zakładać kół wędkarskich w Polsce czy ich przejmować. To co napisałeś jest po prostu 'miałkie' :) I sorry, ale jeżeli rozpieprzasz jakieś nacje w pył, to swoją własną takimi wpisami. Dyskusja powinna tu polegać na wymianie argumentów, więc je zaprezentuj. Jasne, że to co proponuję może się nie sprawdzić, bo nie ma nic pewnego oprócz tego, że umrzemy. A swoją postawą tylko pogłębiasz podziały wśród wędkarzy. Więc skoro jedziesz po mojej 'działalności', to ja powtórzę moje pytanie, co takiego ty robisz dobrego dla polskiego wędkarstwa i naprawy wód? 8) Chętnie poczytam, bo łatwo się kogoś ocenia, nieprawdaż?

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #56 dnia: 09.01.2021, 16:54 »
Cały ten portal i wiele "ognia" w walce o poprawę sytuacji na polskich wodach to dzieło Luka.

Nie piszę tego jako wierny moderator czy inny podlizus. Taki jest po prostu fakt.
Facet siedzi w Anglii, ma fajne wody, a od wielu lat poświęca parę godzin dziennie, by u nas coś na lepsze się zmieniło. Dlatego trochę dziwnie brzmi, gdy ktoś pisze: "zrób coś, a nie tylko piszesz".
Krwawy Michał

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 09.01.2021, 17:18 »
Nie przedstawiasz więc żadnych argumentów? To czy jesteś zdrowy czy nie, tu nic nie  ma na rzeczy :)

Ja należę do koła Dzierżno Duże, jak zmienię, to na koło Elektrownia w Opolu. Tu i tam nie muszę wiele robić, bo zarząd to właściwi ludzie na właściwym miejscu. A co z tobą, skoro się mnie czepiasz? Co takiego ty robisz, oprócz pisania rzeczy nieodpowiedzialnych (w sprawie PZW właśnie)? Według mnie wykonujesz krecią robotę, wynikającą ze swej niewiedzy (udowodnij, że wiesz i masz 'plan') i zwykłego podejścia Polaków, aby chętnie coś rozwalić, bez pomyślunku co dalej. Niestety, to nasza cecha narodowa. Inna to szukanie kozłów ofiarnych, oczywiście bez spojrzenia w lustro. Ktoś musi być temu winny, na pewno jednak nie ja i nie my. A tak się składa, ze za sprawę polskich wód odpowiadamy w takim samym stopniu, jest to grzech zaniechania. Nie chcemy naprawiać, dawać przykład, ale żądamy aby ktoś coś zrobił.

Pokaż jak to się robi bo na razie tylko piszesz.

To co piszesz o zakładaniu koła pod moim adresem jest śmieszne. Ja mieszkam w UK, i robię co robię,  nie mogę zakładać kół wędkarskich w Polsce czy ich przejmować. To co napisałeś jest po prostu 'miałkie' :) I sorry, ale jeżeli rozpieprzasz jakieś nacje w pył, to swoją własną takimi wpisami. Dyskusja powinna tu polegać na wymianie argumentów, więc je zaprezentuj. Jasne, że to co proponuję może się nie sprawdzić, bo nie ma nic pewnego oprócz tego, że umrzemy. A swoją postawą tylko pogłębiasz podziały wśród wędkarzy. Więc skoro jedziesz po mojej 'działalności', to ja powtórzę moje pytanie, co takiego ty robisz dobrego dla polskiego wędkarstwa i naprawy wód? 8) Chętnie poczytam, bo łatwo się kogoś ocenia, nieprawdaż?

Co zrobiłem?

Odszedłem z PZW żeby nie wspierać patologii.

Wyciągasz zdania z kontekstu o moim zdrowiu.
Może masz takie metody dyskusji. Twój problem.

O zdrowiu pisałem w kontekście niezależności i o tym, że nie jesteś w stanie mnie urazić byle jakim wpisem. Znam swoją wartość, a poziom liceum jest dawno za mna.

Jak sam piszesz nie musisz wiele robić czyli przyjeżdżasz na gotowe i już.
Pewnie nawet nie wiesz co trzeba zrobić w takim kole żeby funkcjonowało ale rad udzielasz na prawo i lewo siedząc w Anglii.
Kto ma za ciebie isc na zebranie, kto ma głosować.
Chcesz załatwić wszystko czyimiś rękami?
Jak się nie uda to powiedzieć, że to przecież oni zrobili?

Żeby Polska znalazła się wedkarsko w miejscu Anglii PZW musi paść, czy tego chcesz czy nie.

Na co mam ci podać argumenty?
Pisałem, ze wszystko trzeba zbudować od podstaw zamiast pudrować trupa.
Nie wiem jak jaśniej to powiedzieć.

Jako wędkarz coś wiesz o różnych technikach, masz dryg do nagrywania filmow i tłumaczenia ale polityka i „rewolucje cię przerosły” co widać po, jak to mówisz fajerwerkach intelektualnych prezentowanych co jakiś czas na twoim forum.

I co z nich wynika?

Trochę wpisów, burza w szklance wody i do następnego razu.

Co ja robie?

Kompletnie nic.
Jeżdżę na ryby na Batorowke, na Słupie, łowię i jestem zadowolony.

Powtórzę jeszcze raz.

Mamy odmienne zdanie co do polityki w sprawach wód i nie oczekuje od ciebie żebyś jak się tobie wydaje prostował mój światopogląd bądź nawracał na jedna słuszna, twoja drogę bądź zgadzał się ze mna.

Ja mówię to co ja myśle, a historia pokaże kto miał racje.

Co do Polaków.

Dziwie się, że tak po nas jeździsz skoro sam nim jesteś.
Może jakiś kompleks, nie wiem.

Radek

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 09.01.2021, 17:26 »
Cały ten portal i wiele "ognia" w walce o poprawę sytuacji na polskich wodach to dzieło Luka.

Nie piszę tego jako wierny moderator czy inny podlizus. Taki jest po prostu fakt.
Facet siedzi w Anglii, ma fajne wody, a od wielu lat poświęca parę godzin dziennie, by u nas coś na lepsze się zmieniło. Dlatego trochę dziwnie brzmi, gdy ktoś pisze: "zrób coś, a nie tylko piszesz".

Tzn. co zrobił oprócz pisania?

Poświęca pare godzin dziennie na co? Myśli o nas ciepło?

Żeby coś zmienić trzeba być tu na miejscu, a nie dyrygować na odległość.

Radek

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #59 dnia: 09.01.2021, 17:33 »
No niestety nie mieszkając w kraju raczej zbyt wiele sie nie da zrobić aby poprawić stan wód. Trzeba być na miejscu i działać "fizycznie".