Autor Wątek: Cena zanęty a jej efektywność  (Przeczytany 7123 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 314
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Cena zanęty a jej efektywność
« Odpowiedź #15 dnia: 31.01.2021, 12:24 »
Pr00, tylko jak to młynek używany do kawy, to będzie potem kawa walić rybą ;)

Na tylko to jestem domyślny żeby mi esperesso halibutem nie jechało :P

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
« Odpowiedź #16 dnia: 31.01.2021, 13:07 »
(...) Moje zanęty do metody wahają się pomiędzy 6 a 20zł za  kiiogram suchej mieszanki. (...)

Bierzesz kilogram Trapera czerwonego i tniesz do niego nożyczkami banknot dziesięciozłotowy?

Bombay

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 31.01.2021, 14:20 »
Moim zdaniem nie warto dywagować która lepsza jest zanęta i udowadniać swoich racji tylko zrozumieć kwestie dowilżenia.
W środowisku bogatym w rybostan i gdy się nie myśli o pkt a o rybach to zanęta może mieć drugorzędne znaczenie.
W moim odczuciu każda zanętę da się przystosować do różnych warunków i przez to decydować o tym co chcemy łowić. Przykład poniżej.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #18 dnia: 31.01.2021, 14:26 »
Niektórzy chyba nie zrozumieli ideii tematu.
Sama zanęta,czy to w metodzie,czy tym bardziej w klasyku,nie da nam dobrych efektów bez względu na jej jakość.
Nie przeliczam na złotówki i nie robię kalkulacji. Kto mnie zna,wie że nad wodą jestem raz w tygodniu min. i rocznie trochę towaru idzie,ale nie staram się  szukać oszczędności jako takich,tylko szukam maksymalnej skuteczności. Jeżeli tak samo dobra mieszanka,będzie kosztowała mniej,to jest to tylko plus,ale nie główne założenie. Samo robactwo potrafi kosztować więcej w skali sezonu niż zanęty,choć ja akurat bazuję bardziej na ziarnach i pelecie,a dopiero potem na robactwie,a nawet te,staram się sam pozyskiwać,bo tak jak kolega Michał napisał,godziny na przygotowywaniu do wypraw,są tak samo satysfakcjonujące,co nad wodą.

Co do mielenia,to mam taką taktykę,że mielę sobie większość składników i trzymam zw zakręcanych ,podpisanych słoikach  np.sól,prażona konopia,siemie,coppens,olej itp. Dzień przed łowieniem, robię mieszankę i zamrażam. Nigdy nie robię na zaś gotowych zanęt,wolę zawsze robić je ze składników. Mielenie na 3 miesiące,to może półtorej godziny roboty tak szczerze. Nie używam dużo zanęty.

Nikomu do portfela nie zaglądam. Nie takie jest przesłanie tematu.

Ps. Gdy puszczą lody,łowię na mielony chleb tostowy za 3 zł,garstkę zmielonego peletu i garstkę ziemi z kolendrą. Parę ziaren konopii,odrobina pinki martwej i płocie na metodą idą pięknie. Polecam

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 936
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 31.01.2021, 15:18 »
Michał ciekawy temat jak zawsze.
Ja zaneguje jeden temat....
Tanie drogie.
Jak już to porównywać należy ten sam poziom skladu a cene kreuje marke.
Bo czy porównywać zanętę do klasyka od sensasa , lorpio , mvde , feder bait czy do innych.
Powtarzam porownywać nalezy spożywkę gatunkami a nie jak czytając tu posty mistrzów neta mmm do spozywki za 10zł za 1kg.
Następna sprawa dla wszech wiedządzych spożywka rzeczna to inna zasada działania do zanęty gaszonej na mączkach do metody np. mmm.
I tak można jeszcze kilka porametrów wyjąć i obnażyć..

Wniosek panowie są różne zanęty do różnych celów wędkowania.
A dzielenie ile co kosztuje... flaszke tez se można fuknąć za stówke lub 25 zł......
Itd... itd....
Maciek

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
« Odpowiedź #20 dnia: 31.01.2021, 15:21 »
(...) Moje zanęty do metody wahają się pomiędzy 6 a 20zł za  kiiogram suchej mieszanki. (...)

Bierzesz kilogram Trapera czerwonego i tniesz do niego nożyczkami banknot dziesięciozłotowy?

Trapera czerwonego? Cyba mnie z kimś pomyliłeś :)

Przykładowa zanęta do metody to Aller za 6 zł/kg albo skrettng plus 30% MMM i jakiś booster co daje ok 20zł/kg. Przy czym tańsza zanęta bywa nie raz dużo skuteczniejsza,  albo inaczej  ma zastosowanie w innych warunkach.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 31.01.2021, 15:26 »

Przykładowa zanęta do metody to Aller za 6 zł/kg albo skrettng plus 30% MMM i jakiś booster co daje ok 20zł/kg. Przy czym tańsza zanęta bywa nie raz dużo skuteczniejsza,  albo inaczej  ma zastosowanie w innych warunkach.

Michał w punkt warunki.
Ja dodam populacja ryby , zbiornik.
Nie rozpatruje prostokątow .
Maciek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #22 dnia: 31.01.2021, 15:47 »
Zanętę trzeba ukształtować pod dany akwen. Rzeka ma swoje warunki,jezioro swoje i to jest oczywiste. Konsystencja to kolejny temat i ogólnie składowych jest bardzo wiele. Napisałem jedynie ,że sama zanęta to tylko baza,fundament.

Nie jestem bywalcem komercji,  w tamtym roku żadnej nie odwiedziłem,ale rok wcześniej zdarzało mi się. Na tych nielicznych sesjach ,widziałem jak ludzie łowią na czystą zanętę ,nieliczni z peletem. Nie pojmuję,dla czego nie widzę wstępnego nęcenia koszykiem z konopią lub kukurydzą. Dla czego do foremki nie jest używany np .martwy biały ? Nawet na filmach ,rzadko kto nęci wstępnie koszem ,a dopiero potem daje podajnik. Nie ma sztywnej zasady,że nie wolno łączyć technik,a dla mnie,właśnie wstępne nęcenie klasyczne,a główne łowienie metodą,daje największe ryby.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 31.01.2021, 15:51 »
Zanętę trzeba ukształtować pod dany akwen. Rzeka ma swoje warunki,jezioro swoje i to jest oczywiste. Konsystencja to kolejny temat i ogólnie składowych jest bardzo wiele. Napisałem jedynie ,że sama zanęta to tylko baza,fundament.

Nie jestem bywalcem komercji,  w tamtym roku żadnej nie odwiedziłem,ale rok wcześniej zdarzało mi się. Na tych nielicznych sesjach ,widziałem jak ludzie łowią na czystą zanętę ,nieliczni z peletem. Nie pojmuję,dla czego nie widzę wstępnego nęcenia koszykiem z konopią lub kukurydzą. Dla czego do foremki nie jest używany np .martwy biały ? Nawet na filmach ,rzadko kto nęci wstępnie koszem ,a dopiero potem daje podajnik. Nie ma sztywnej zasady,że nie wolno łączyć technik,a dla mnie,właśnie wstępne nęcenie klasyczne,a główne łowienie metodą,daje największe ryby.

Stara zasada daaz to masz...

Pytasz czemu.... bo youtuberkowi tego tak nie pokazują...
Maciek

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #24 dnia: 31.01.2021, 15:56 »
Moim zdaniem o skuteczności zanęty, niezależnie od jej ceny, można się wypowiadać autorytatywnie tylko jeśli została ona użyta wystarczającą ilość razy w wystarczająco zarówno różnych jak i w tej "różności" powtarzalnych warunkach. Czyli ta sama temperatura wody, to samo ciśnienie, ten sam kawałek 1m^2 dna itd. A to pewnie i tak by było za mało, bo ryby się przemieszczają.

Co mam na myśli?

1. Przyjeżdżam na zbiornik i walę 2 kg taniego trapera. I łowię 20kg ryb. Czy to oznacza, że najtańszy Traper to najlepsza zanęta na świecie?
2. Przyjeżdżam na zbiornik i walę 2kg najdroższego sensasa. Wracam o kiju. Czy to oznacza, że najdroższy Sensas to syf?

To jest dyskusja, w której jest tak dużo zmiennych, że nie da się wypracować "wniosków ostatecznych".

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #25 dnia: 31.01.2021, 16:06 »
Czy wrzucimy spożywkę najtańszego trapera, ekonomicznego lorpio czy najdroższego sensasa to sprawa drugorzędna. Liczy się konsystencja i podanie tego, co chcemy wrzucić. Jaki jest sens np. nęcenia płoci ciężka dywanującą zanętą czy nęcenie dużych leszczy zanęta, która silnie pracuje, wręcz tworzy słup. Do tego ile i jak to podamy.

Nie ma cudownych zanęt, dokładnie poznanie nawet tej najtańszej i potem umiejętnie przygotowanie jej pod dane warunki to jest klucz do sukcesu. Celowo pominąłem robactwo, ziarna i alchemię.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 314
« Odpowiedź #26 dnia: 31.01.2021, 16:12 »
Nie jestem bywalcem komercji,  w tamtym roku żadnej nie odwiedziłem,ale rok wcześniej zdarzało mi się. Na tych nielicznych sesjach ,widziałem jak ludzie łowią na czystą zanętę ,nieliczni z peletem. Nie pojmuję,dla czego nie widzę wstępnego nęcenia koszykiem z konopią lub kukurydzą. Dla czego do foremki nie jest używany np .martwy biały ?

Dlatego żeby ryby nie przekarmić, to nie PZW gdzie jets ogarniczona ilość pokarmu. W PZW po prostu jest ryb mało stąd problem z jej zlowieniem.
Na komercjach jest całkowicie inaczej . Tutaj trzeba kombinować żeby ryba nie zjadła za dużo, żeby żerowała a nie była najedzona. Jakoś tak odwrotność tego co na PZW.
Polecam choćby filmy Przemka Solskiego który bardzo przystępnie wykłada taką wiedzę.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
« Odpowiedź #27 dnia: 31.01.2021, 17:03 »
Używam martwych i żywych robaków z powodzeniem nawet przy metodzie ,wstępne nęcenie to podstawa tak jak Michał pisze ,ziarna z odrobiną zanęty i robactwo czy pellet ,to skutkuje ,a co do łowisk PZW to śmiem twierdzić ,że naturalnego jedzenia ryby tam mają sporo ;)

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
« Odpowiedź #28 dnia: 31.01.2021, 17:10 »

Nigdy w życiu. Do samojebki najlepszy futer. I proszę mi się tu nie wykręcać.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
« Odpowiedź #29 dnia: 31.01.2021, 17:16 »
Ja w tym sezonie do necenia wstępnego używałem mieszanki dość taniej lorpio carasio wanilia do tego ziemia i dodatki typu pellety, kuku czy robactwo. Do koszyka już trochę droższe mieszanki i powiem , że efekty były bardzo dobre. Na komercjach karpiki bardzo dobrze reagowały . Tak sobie myślę, że nie próbowałem łowić tylko na tą z lorpio. W nowym sezonie będę musiał przetestować. Mały test lorpio + pellet i druga wędka zanęta na mączkach +pellet.