Autor Wątek: Nasze ogrody  (Przeczytany 111165 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2242
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Nasze ogrody
« Odpowiedź #285 dnia: 11.08.2022, 12:36 »
To zależy, gdzie masz działkę. W moim miejscu zawsze było bagienko. Podnieśliśmy sobie teren o pół metra i mamy podwójny fundament. Teraz nawet w najgorsze ulewy mam teren działki suchy, ale woda jest bardzo płytko. Więc...
Tak samo jak ktoś ma działkę w dolince, to abisynka po taniości będzie służyć bardzo długo.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #286 dnia: 12.08.2022, 20:31 »
Fajnie to na filmiku wygląda. Piaseczek, potem trochę gliny i woda zaczyna się na 2 m. Obejrzałem na YouTube sporo filmików, od najprostszych sposobów.
"Jak zrobić studnie w 2 godziny za 150zł?" https://www.youtube.com/watch?v=wSGZmzBo-N8&t=57s[/youtube]][/url]
po filmik, jak facet wierci i napotyka na duże kamienie po drodze i na usunięcie każdego poświęca sporo czasu albo wierci od nowa w innym miejscu.
Może jeszcze 20 lat temu skusiłbym się o samodzielne wywiercenie studni ale teraz już siły nie te.
Poza tym znam trochę strukturę gruntu na mojej działce. Pod warstwą gleby zaczyna się zbity margiel ok 1 - 1,5 m, z którym sam szpadel sobie nie radzi, potrzebna pomoc kilofa. Kopałem w młodości 2 m dziurę, więc wiem.
Na początku miałem studnię wierconą do hydroforu ale woda była kiepska, choś w dużej ilości. Po kilkunastu latach wziąłem firmę, żeby dowiercić się do lepszej wody. Powiedzieli, że znają to osiedle i wiedzą, że złoże wodonośne, płytkie ale bogate występuje na 7 m. Dowiercili się bez skutku na 14 m i ponownie założyli ujęcie na 7 m.
Teraz chciałem skorzystać ze starej, nie używanej od ponad 20 lat studni ale woda bardzo słabo leci, czasem z bąblami powietrza, zamiast lecieć, jak kiedyś. I nie wiem, czy to zatkany filtr, czy wyschnięty pokład wody. Dlatego potrzebuję pomocy specjalisty.
Poza tym hydrofor chcę mieć w piwnicy. Najwygodniej byłoby wiercić bezpośrednio w piwnicy ale nie wiem, czy prawo budowlane i zasady zdrowego rozsądku na to pozwalają. W intrenecie nie znalazłem wytycznych, co do tego. Obecna studnia jest ok 5 m od budynku i na głębokości 2 m przechodzi przez ścianę piwnicy pod kostką brukową o szerokości ok. 3 m. Liczę się z kosztami ewentualnego użycia kreta.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #287 dnia: 12.08.2022, 21:14 »
Wykopać mozesz gdzie chcesz. Pociągnąć rurę od filtra pod ziemią to nie problem. Sam mam wykopaną studnie z 10m od miejsca w którym jest hydrofor.

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #288 dnia: 12.08.2022, 21:22 »
Z wyjmowaniem firm do drążenia studnie to bym się tak bardzo nie wychylał. Sąsiad wydał z 5 koła na takich magików i jedyne co ma to informację że u niego na działce jest minimalna ilość wody na poziomie 5-6m a potem sucho jak na Saharze.

My mieliśmy studnię o głębokości ok.6m i od lat nie ma tam śladu wody
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 343
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #289 dnia: 12.08.2022, 22:17 »
Bo 6m to studzienka nie studnia, pisałem o tym wyżej.

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #290 dnia: 12.08.2022, 22:22 »
U sąsiada kopali dużo głębiej i tez wody nie było. Wtopił kasę i nic więcej. Biorąc pod uwagę że mieszkamy na górce a facetowi który mieszka kilkaset metrów dalej wysechł staw (choć mieszka w dolince) to podejrzewam że i kopanie 50metrów jest bezcelowe.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 343
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #291 dnia: 13.08.2022, 00:50 »
U sąsiada kopali dużo głębiej i tez wody nie było. Wtopił kasę i nic więcej. Biorąc pod uwagę że mieszkamy na górce a facetowi który mieszka kilkaset metrów dalej wysechł staw (choć mieszka w dolince) to podejrzewam że i kopanie 50metrów jest bezcelowe.
Studniarz co kopał mi pod domem, u mnie 25m i od 12 metra woda, 8km u siebie poddał się na 70 metrach. Reguł nie ma, średnia 20-25m.

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #292 dnia: 13.08.2022, 07:25 »
Studniarz co kopał mi pod domem, u mnie 25m i od 12 metra woda, 8km u siebie poddał się na 70 metrach. Reguł nie ma, średnia 20-25m.

A może trzeba zapomnianego "fachurę" zatrudnić ?

A mowa o różdżkarzu co witką z wierzby potrafi "żyłę" wodną namierzyć? :P :P :P
Kiedyś to można było kity ludziom żenić.

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #293 dnia: 13.08.2022, 08:34 »

A może trzeba zapomnianego "fachurę" zatrudnić ?

A mowa o różdżkarzu co witką z wierzby potrafi "żyłę" wodną namierzyć? :P :P :P

Oj można było można. Znajomy rodziców dorobił się kupy kasy na sprzedaży wysyłkowej ziół na wszelkie dolegliwości. Mieszanka składała się z 4 ogólnodostępnych ziół tylko mixy były w różnych proporcjach.

Offline ObraFMI

• Reputacja: 48
  • Mariusz
    • Próbnik
« Odpowiedź #294 dnia: 13.08.2022, 12:07 »
...
A mowa o różdżkarzu co witką z wierzby potrafi "żyłę" wodną namierzyć? :-P :-P :-P
A widzisz: ja sceptyk jestem do tego stopnia, że w bogów żadnych nie wierzę- a żonie z różdżką tak :)
Potrafiła wskazać nawet gdzie jest ciek z wodą o większej wydajności- a były na ogrodzie trzy.
Nie płacę Pazernym Zabójcom Wód.

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #295 dnia: 13.08.2022, 12:59 »
U mnie do wody dowiercili się na 27m - dolinka,  teren po wyschniętym jeziorze, które było jeszcze w czasach średniowiecznych.
U sąsiada, 200m ode mnie, na 80 metrach

Offline xjakub

• Reputacja: 15
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #296 dnia: 13.08.2022, 13:03 »
Proszę o radę. Na działce walczę z chwastami - głównie perz. Ziemię przekopałem, chwasty wyrwałem ale pewnie i tak odrosną.  Chciałem to jakąś chemią popryskać tylko tak żeby później coś tam rosło (nie chce Roundapa i pochodnych). Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #297 dnia: 13.08.2022, 13:18 »
Coś na chwasty dwuliścienne.

Przykładowo:
https://allegro.pl/oferta/target-starane-trawniki-250ml-zwalcza-chwasty-12230097245?

Edit: akurat perz to jednoliścienny.
https://allegro.pl/oferta/fusilade-forte-50ml-perz-i-chwasty-jednoliscienne-12203419299?

Musisz tylko określić, co tam rośnie u Ciebie i chcesz, żeby dalej rosło.
Krwawy Michał

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #298 dnia: 13.08.2022, 13:32 »
Proszę o radę. Na działce walczę z chwastami - głównie perz. Ziemię przekopałem, chwasty wyrwałem ale pewnie i tak odrosną.  Chciałem to jakąś chemią popryskać tylko tak żeby później coś tam rosło (nie chce Roundapa i pochodnych). Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Helo?!!
A co zrobisz bez chemii?
Teraz jest wszędzie i niestety , ale jest potzrebna przy takim popycie.
Dosłownie w każdej dziedzinie.
Moje zdanie,tylko moje.
Najbardziej naturalne to sikać na chwasty. :P
Od uryny też rośliny umierają.
!00% Natural.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #299 dnia: 13.08.2022, 13:39 »
A konkretnie od amoniaku. Który jednocześnie w odpowiednio niskim stężeniu jest dobrym nawozem :D

Ludzie trują chwasty na podjazdach, lejąc na nie AdBlue.
Krwawy Michał