Autor Wątek: Nasze ogrody  (Przeczytany 110057 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Nasze ogrody
« Odpowiedź #420 dnia: 29.08.2023, 14:29 »
Z niedojrzałymi owocami czysta prawda. Nawet mam kilka km od siebie dojrzewalnię bananów :D

Ale to nie wszystko. Tak samo jak masz różne gatunki jabłek, gruszek, śliwek... i one różnią się smakiem, tak samo masz różne arbuzy. Jasne, że ten dojrzały będzie lepszy od niedojrzałego lub przejrzałego. Ale jak napisałem, są na rynku różne gatunki do kupienia. Jedne pyszne, inne mniej.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #421 dnia: 29.08.2023, 15:11 »
U mnie arbuz dopiero dwa tygodnie temu zaczął owocować i rośnie w oczach. Jest już wielkości pięści. Z głupia zasadziłem jego sadzonke na wolnym powietrzu, nie licząc, że coś z niego będzie, a tu pyk przetrwała jedna kulka. Tak samo z bakłażanem. Mam 4 owoce, które niedawno się pojawiły. Pomidory szlag trafił podczas deszczu. Jak wróciłem z urlopu dwa tygodnie temu to 95% krzaczków, owoców, gałęzi było zarażonych chorobą ziemniaczaną bodajże i musiałem je usunąć. Cudem ostało się trochę owoców, które teraz dojrzewają. Już myślałem, że nic z nich nie będzie, bo na łodygach też była zaraza. Ogólnie to jakoś późno mi wszystko dojrzewa w tym roku. Niektóre papryki to dopiero teraz zaczynają owocować :/ W tym roku natomiast obrodziły mi maliny i udało się zjeść borówki amerykańskie zanim ptaki się do nich dobrały. Poza tym ciągle toczę nierówną walkę ze ślimakami. Zeżarły już wszystkie sałaty, rzodkiewki i kilka kulek arbuzów, które dopiero po jakimś czasie odkryłem nadgryzione na ziemi. Nie mam czasu by systematycznie sypać te magiczne niebieskie kryształki. Wcześniej trochę ich zlikwidowałem przy pomocy pułapek słoików z piwem, ale codziennie pojawiają się nowe. Jak orki.

Offline kamil1292

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #422 dnia: 29.08.2023, 17:51 »
Ja również uprawiam arbuzy i stwierdzam że obecny sezon jest słaby, cały czerwiec było zimno i dopiero w połowie lipca arbuzy w gruncie zaczęły rosnąć, trzy arbuzy wyhodowane w foliaku już  zjadłem największy 6,8 kg. Na polu dojrzewa obecne ponad 10 sztuk ale będą małe i pogryzione przez ślimaki.

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #423 dnia: 29.08.2023, 18:10 »
Z niedojrzałymi owocami czysta prawda. Nawet mam kilka km od siebie dojrzewalnię bananów :D

Ale to nie wszystko. Tak samo jak masz różne gatunki jabłek, gruszek, śliwek... i one różnią się smakiem, tak samo masz różne arbuzy. Jasne, że ten dojrzały będzie lepszy od niedojrzałego lub przejrzałego. Ale jak napisałem, są na rynku różne gatunki do kupienia. Jedne pyszne, inne mniej.
No tak każda odmiana będzie się różnić od siebie ale najważniejszy jest termin zbioru. U mnie bardzo słodki był Crimson sweet.

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #424 dnia: 29.08.2023, 20:55 »

No tak każda odmiana będzie się różnić od siebie ale najważniejszy jest termin zbioru. U mnie bardzo słodki był Crimson sweet.
A po czym poznajesz, że arbuz jest dojrzały ?

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #425 dnia: 29.08.2023, 21:18 »
Wąs czepny przy owocu powinien uschnięty i dźwięk przy pukaniu w owoc powinien być "głuchy". Każda odmiana ma też orientacyjny czas w jakim dojrzewa.

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #426 dnia: 29.08.2023, 21:37 »
O, dobrze wiedzieć. A ten czas to dany miesiąc czy okres od owocowania?

Offline Drapichrust

• Ekspert
  • Reputacja: 183
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #427 dnia: 29.08.2023, 22:02 »
Przez kilka sezonów uprawiałem arbuzy, jest jeden podstawowy sposób aby trafić z terminem zbioru. Należy wszystkie wypatrzone zawiązki oznaczać etykietą z bierzącą datą i odczekać od tego momentu około 40 dni. Sprawdza się dla dla większości odmian A jak będziecie kupować nasiona to polecam polskie odmiany, zwłaszcza Janosik,  Złoto Wolicy .

Trochę zdjęć z poprzednich sezonów. Złoto Wolicy to te z żółtą skórką i czerwonym miąższem, Janosik to zielona skórka i żółte w środku. Raz nawet posadziłem melony, ale mnie nie zachwyciły, arbuzy dużo lepiej się udały.

Tu jeszcze zbliżenie na melona i Janosika, moja ulubioną odmianę:

Artur

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #428 dnia: 29.08.2023, 22:06 »
Będzie na za rok :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #429 dnia: 29.08.2023, 22:24 »
O, dobrze wiedzieć. A ten czas to dany miesiąc czy okres od owocowania?
Ilość dni od zawiązania owocu.

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #430 dnia: 29.08.2023, 22:26 »
U mnie też. Nie widziałem, że przy arbuzach to takie istotne. Myślałem, że z nim to jak z cukiniami. Poleżą dłużej to najwyżej będą większe pestki itp. Jutro mu się przyjrzę i opukam. Jak przetrwa noc, bo pierwszej burzy za dnia papryki, ocalałe od zarazy pomidory całe zbite. O kwiatkach żony nie wspomnę. Lód z gradu do tej pory jeszcze leży w trawie a ogród zalany. Piękna zima tego lata. ::)

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #431 dnia: 29.08.2023, 22:28 »
Przez kilka sezonów uprawiałem arbuzy, jest jeden podstawowy sposób aby trafić z terminem zbioru. Należy wszystkie wypatrzone zawiązki oznaczać etykietą z bierzącą datą i odczekać od tego momentu około 40 dni. Sprawdza się dla dla większości odmian A jak będziecie kupować nasiona to polecam polskie odmiany, zwłaszcza Janosik,  Złoto Wolicy .

Trochę zdjęć z poprzednich sezonów. Złoto Wolicy to te z żółtą skórką i czerwonym miąższem, Janosik to zielona skórka i żółte w środku. Raz nawet posadziłem melony, ale mnie nie zachwyciły, arbuzy dużo lepiej się udały.

Drapichrust miałeś je pod folią czy na powietrzu. I kiedy sadziłeś? Piękne sztuki.

Offline Drapichrust

• Ekspert
  • Reputacja: 183
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #432 dnia: 29.08.2023, 22:34 »
W gruncie ale na czarnej włókninie. Początkowo przykrywałem też od góry białą włókniną. Zero podlewania jakby co, mam taką ziemię, że długo trzyma wodę, dodatkowo czarna włóknina trzyma wilgoć w gruncie. Arbuzy sialem około 20 kwietnia, sadziłem do gruntu w pierwszych dniach czerwca.

Artur

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #433 dnia: 30.08.2023, 09:21 »
Konkretne i fachowe info. Dzięki :thumbup:

Offline kamil1292

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #434 dnia: 30.08.2023, 17:36 »
Moje arbuzowe zbiory z poprzedniego sezonu większość to odmiana Alibaba/Charleston grey a pozostałe to Sugar baby.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk