Autor Wątek: Co wolno SSR?  (Przeczytany 79123 razy)

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Co wolno SSR?
« Odpowiedź #285 dnia: 13.09.2017, 17:50 »
MrProper    Na forach to ja znam takich co mają więcej do powiedzenia. Zanim pewnie dorosłeś do C&R ja dwadzieścia lat temu to zrobiłem pierwszy raz i robię do dziś. Nie narzekam na kormorany, na miesiarzy ale swoje zdanie w tej kwestii mam.
I nie myśl za mnie, nie myśl za strażników co oni zrobili i dlaczego. Myśl po prostu za siebie. Ja nad wodą będę robił tak jak uważam za słuszne. A jak przyjdę i powiem - słuchaj zajumali mi wędki bo nie kazałeś kozaczyć. Powyłączać czujki i inne systemy alarmowe. Więc teraz mi pomóż odzyskać-odkupić utracony sprzęt.

Ja nie chcę pisać, że brałem udział w kilku bójkach z nożem - mam bliznę na prawym ręku >:O Wychodzę w nocy zawsze z gazem i lolą jesli ktoś mi się szwenda. Nie- tego nie widać. Zawsze mam włączoną czołówkę i świecę w twarz ( w oczy ) - po co ? Domyśl się. Ja jestem spokojnym facetem, żyję bez nerwów, bez szarpaniny ale nie zamierzam pozwolić na to, żeby ktoś mi nie znany chodził obok namiotu, samochodu. Byłeś w wojsku? Wystarczyło, żeby jeden z tych panów poprosił, że sam chce podejść i pokazać blachę i dokumenty skoro się boję. Dlaczego tego nie zrobili? Bo byli doświadczeni wg Ciebie ? Nie - bo po prostu na to nie wpadli. Nie pomyśleli. Bo gdyby myśleli to na nocny patrol sami bez policji by nie poszli ( lub PSR ).

MarioG - ja jestem za kontrolami. Jestem za przestrzeganiem prawa. Jest jednak pewien szkopuł - zanim ktoś mi zarzuci łamanie prawa niech sam będzie bez zarzutu. Ja nie napisałem nigdzie, że SSR to głupie, stare niedouczone leśne dziatki. Ja pokazuję pojedyncze przypadki. Tylko co zrobić jak te przypadki psują obraz całości a może raczej psuły. Teraz jak pisałem jest znacznie lepiej, profesjonalnie i z uśmiechem. I z tego należy się cieszyć. Co najmniej dwa lata nie ma problemu w czasie kontroli z tym, ze SSR coś usiłuje mataczyć lub nie znają prawa lub, że są nieuprzejmi.
Pytałem Mariusz - dlaczego nigdy nie ma problemów z PSR lub policją? Bo to profesjonaliści. Dlaczego od dwóch lat SSR inaczej podchodzi do kontroli? Bo zauważono, że nie tędy droga.

JK

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #286 dnia: 13.09.2017, 17:57 »
Tak na rozluźnienie o satysfakcji przy kontroli :D

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: 13.09.2017, 18:08 »

Padłem na ryj HAHAHAHAHAHA :thumbup:

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #288 dnia: 13.09.2017, 18:09 »
Mój kolega jest w SSR. Kontrole robią z funkcjonariuszem Policji lub PZR.  Nie ma tygodnia, żeby nie złapali kłusownika. Ile mandatów wystawili, bo wędkarze łamią prawo  (rekordzista łowił na 6 kiji).
Jestem wdzięczny za ich robotę. Dzięki ich pracy mamy więcej ryb. Jeżeli nie mamy nic do ukrycia to po co robić problemy?

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1458
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #289 dnia: 13.09.2017, 18:15 »
https://www.google.pl/amp/www.gazetaprawna.pl/amp/624900,spoleczne-straze-rybackie-nie-maja-prawa-legitymowac-wedkarzy-i-wystawiac-mandatow.html

Wczoraj stwierdziłem, że nie będę uczestniczył w tej gównoburzy bo trzeba dbać o swoje zszargane nerwy, a zauważyłem że niektóre jednostki naprawdę ciężko jest, nie tyle co przekonać do swoich racji, ale nawet jak się im pokaże, że istnieją konkretne regulacje, które w praktyce działania organów w tym kraju nie budzą wątpliwości, to i tak oni stwierdzą, że to nie jest prawda, bo w ich ocenie jest właśnie na odwrót. Dlatego jestem tutaj tylko na chwilkę :P

Peejay problem z cytowaniem gazety prawnej jest taki (a to jest powszechny problem, z którym nie raz się spotykam, bo w naszym kraju ludziom się wydaje, że jak coś opublikowano na stronie gazety prawnej to jest to prawda objawiona), że jest to tylko artykuł dziennikarza i jak się w niego dokładnie wczytasz to notabene jest tam napisane o czymś innym. Artykuł ten bowiem opisuje kwestie LEGITYMOWANIA OSÓB PODEJRZANYCH.

"Generalny inspektor nie odpowiedział na te pytania, gdyż doszedł do wniosku, że prawo w ogóle nie przewiduje legitymowania kogokolwiek przez społecznych strażników. Przepisy te nie przewidują dla strażników SSR uprawnienia do legitymowania osób podejrzanych w celu ustalenia ich tożsamości, a tym samym spisywania danych osobowych takich osób – napisał dr Wojciech Wiewiórowski"

JEST OCZYWISTE ŻE SSR NIE MA UPRAWNIEŃ DO LEGITYMOWANIA BO USTAWA IM NIE PRZYZNAJE TAKICH UPRAWNIEŃ O CZYM ŚWIADCZY TEN CYTAT:
"Pomija jednak przepis dający im prawo do legitymowania podejrzanych. W praktyce oznacza to, że nie mogą oni żądać pokazania dowodu osobistego nie tylko od wędkarza, który łowi zgodnie z przepisami, lecz nawet od kłusownika złapanego na gorącym uczynku."

JEDNAK USTAWA PRZYZNAJE IM PRAWO DO  KONTROLI DOKUMENTÓW UPRAWNIAJĄCYCH DO POŁOWU RYB, CZY TEŻ DOKUMENTÓW STWIERDZAJĄCYCH POCHODZENIE RYB A TO NIE TO SAMO CO PRAWO DO LEGITYMOWANIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Artykuł jest o prawie do legitymowania, a nie o prawie kontroli  dokumentów uprawniających do połowu ryb u osób dokonujących połowu oraz dokumentów stwierdzających pochodzenie ryb u osób przetwarzających lub wprowadzających ryby do obrotu.

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #290 dnia: 13.09.2017, 18:19 »
Selektor spokojnie złość piękności szkodzi.

Kolega PeeJay ma podane wszystko na tacy z podanym wybranymi art. z ustawy i rozporządzenia. Spiera się o art. z prasy zamiast zobaczyć w ustawie.

Legitymowanie... a co to takiego? Ja mam jakąś legitymację czy cuś ;D

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #291 dnia: 13.09.2017, 18:31 »
Prawo do legitymowania w celu ustalenia tożsamości zawsze musi mieć swoją podstawę prawną, bo prawo to w sposób bezpośredni i istotny narusza naszą wolność np. takie prawo ma Policja na mocy art. 15 ust. 1 ustawy o Policji - Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości.

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 29 września 2015 r. w sprawie postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów:
§ 1. Rozporządzenie określa sposób postępowania oraz wzory dokumentów stosowanych przy wykonywaniu przez policjantów
następujących uprawnień:
1) legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości

Legitymowanie ma na celu ustalenie tożsamości, zaś kontrola dokumentów uprawniających do połowu ryb ma na celu sprawdzenie, czy postępujesz zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi połowu ryb. WBIJCIE SOBIE TO DO GŁOWY ;)

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #292 dnia: 13.09.2017, 18:34 »

Pisałem i pisałem na tel, a Arek mnie uprzedził.
Tomsza

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #293 dnia: 13.09.2017, 18:38 »
Legitymowanie ma na celu ustalenie tożsamości, zaś kontrola dokumentów uprawniających do połowu ryb ma na celu sprawdzenie, czy postępujesz zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi połowu ryb. WBIJCIE SOBIE TO DO GŁOWY ;)

Dziękuje nie muszę sobie nic wbijać, wyluzuj Arku bo przynęta była słaba i haczyk wystawał a Ty dałeś się złapać ;D

Legitymowanie... a co to takiego? Ja mam jakąś legitymację czy cuś ;D

Wystaje spory haczyk i jest zaznaczony 8)

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #294 dnia: 13.09.2017, 18:47 »
Zawsze możesz sobie na nim usiąść Kadłubek... Ty mój domorosły prawniku. Zaraz bana dostanę więc naprawdę nie warto :-*

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: 13.09.2017, 18:57 »
Powiem to tak: będę zabiegał żebyś nie dostał pomimo, że ciągle czekam na cytat gdzie pouczałem Ciebie o spadkach z KC i paru innych kwestii.

A i zapomniałeś o pozostałych służbach, one też mają prawo legitymować. Możemy się spierać ale to nie forum prawne :P

PS. Nie usiądę bo leżę i mi tak wygodnie. ;)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #296 dnia: 13.09.2017, 21:24 »

To była złośliwość ze strony policjantów. W sporej części na własne życzenie. Ale jednak złośliwość.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 153
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #297 dnia: 13.09.2017, 21:37 »
Ja bym był bardziej złośliwy na ich miejscu. :D
Tomek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #298 dnia: 13.09.2017, 21:48 »
Jaka złośliwość ? Zastosowali szersze spektrum kontroli :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
« Odpowiedź #299 dnia: 13.09.2017, 21:54 »
Tak na rozluźnienie o satysfakcji przy kontroli :-D
To była złośliwość ze strony policjantów. W sporej części na własne życzenie. Ale jednak złośliwość.

Oczywiście że tak, bo na początku jak podchodzili do niego po ludzku, to on ich zaczął traktować jak debili. Na 100% gdyby nie buraczył dostałby mandat za 500 (i słusznie) i na tym by się skończyło.

Ja zapłaciłem dotąd ze 3 mandaty, wszystkie za prędkość. Nigdy się nie tłumaczyłem, zawsze mówiłem że nie będę zmyślał bo takich historyjek to oni mają na co dzień setki. Jak się takiego Policjanta traktuje jak równego sobie, to nie ma powodu żeby mi robić problemy. Raz w innym województwie chcieli mi przetrzepać bagażnik i sprawdzić gaśnice i inne pierdoły (nie miałem), ale zacząłem z nimi rozmawiać po ludzku i bez ściemy to mi dali tylko za prędkość.

Wszystkie mandaty przyjmuję bo nigdy mnie o nic fałszywie nie oskarżono, jak wiem że dałem dupy to się nie wybielam bo to patologia.