https://www.google.pl/amp/www.gazetaprawna.pl/amp/624900,spoleczne-straze-rybackie-nie-maja-prawa-legitymowac-wedkarzy-i-wystawiac-mandatow.html
Wczoraj stwierdziłem, że nie będę uczestniczył w tej gównoburzy bo trzeba dbać o swoje zszargane nerwy, a zauważyłem że niektóre jednostki naprawdę ciężko jest, nie tyle co przekonać do swoich racji, ale nawet jak się im pokaże, że istnieją konkretne regulacje, które w praktyce działania organów w tym kraju nie budzą wątpliwości, to i tak oni stwierdzą, że to nie jest prawda, bo w ich ocenie jest właśnie na odwrót. Dlatego jestem tutaj tylko na chwilkę

Peejay problem z cytowaniem gazety prawnej jest taki (a to jest powszechny problem, z którym nie raz się spotykam, bo w naszym kraju ludziom się wydaje, że jak coś opublikowano na stronie gazety prawnej to jest to prawda objawiona), że jest to tylko artykuł dziennikarza i jak się w niego dokładnie wczytasz to notabene jest tam napisane o czymś innym. Artykuł ten bowiem opisuje kwestie LEGITYMOWANIA OSÓB PODEJRZANYCH.
"Generalny inspektor nie odpowiedział na te pytania, gdyż doszedł do wniosku, że prawo w ogóle nie przewiduje legitymowania kogokolwiek przez społecznych strażników. Przepisy te nie przewidują dla strażników SSR uprawnienia do legitymowania osób podejrzanych w celu ustalenia ich tożsamości, a tym samym spisywania danych osobowych takich osób – napisał dr Wojciech Wiewiórowski"
JEST OCZYWISTE ŻE SSR NIE MA UPRAWNIEŃ DO LEGITYMOWANIA BO USTAWA IM NIE PRZYZNAJE TAKICH UPRAWNIEŃ O CZYM ŚWIADCZY TEN CYTAT:
"Pomija jednak przepis dający im prawo do legitymowania podejrzanych. W praktyce oznacza to, że nie mogą oni żądać pokazania dowodu osobistego nie tylko od wędkarza, który łowi zgodnie z przepisami, lecz nawet od kłusownika złapanego na gorącym uczynku."
JEDNAK USTAWA PRZYZNAJE IM PRAWO DO KONTROLI DOKUMENTÓW UPRAWNIAJĄCYCH DO POŁOWU RYB, CZY TEŻ DOKUMENTÓW STWIERDZAJĄCYCH POCHODZENIE RYB A TO NIE TO SAMO CO PRAWO DO LEGITYMOWANIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Artykuł jest o prawie do legitymowania, a nie o prawie kontroli dokumentów uprawniających do połowu ryb u osób dokonujących połowu oraz dokumentów stwierdzających pochodzenie ryb u osób przetwarzających lub wprowadzających ryby do obrotu.