Autor Wątek: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany  (Przeczytany 20634 razy)

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
Odp: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany
« Odpowiedź #60 dnia: 13.02.2026, 20:02 »
Hejka,
Cresta ma 26,30mm w ostatnim elemecie.
Tu jeszcze zdjecia:
https://zapodaj.net/plik-zNipEQQAth

https://zapodaj.net/plik-3Y2a51HmMx

Tu masz dokladne dane:
https://fishcresta.com/de/portfolio/identity-accelerate-whip
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #61 dnia: 13.02.2026, 20:11 »
Hejka,
dla porownania wedka Silstara z 1991 roku w technologi, ktorej dzisiaj sie juz nie ma bo patent Silstara, a firma nie istnieje przynajmniej dawna. Wlokno weglowe z kewlarem niesamowicie wytrzymale.
Parametry zblizone do Cresty, ale cztery czesci teleskopowe a reszta nasadowa, a w Crescie dwie teleskopowe a reszta nasadowa.

[url=https://zapodaj.net/plik-VoVHmWN5Nw]
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #62 dnia: 13.02.2026, 20:15 »
Hejka,
Cresta ma 26,30mm w ostatnim elemecie.

Czyli z grubsza tyle co baty teleskopowe.
A jak masa tego kija jest rozłożona? Dobrze to jest wyważone? Nie leci na dziób, nie buja się przy zarzucaniu?

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #63 dnia: 13.02.2026, 20:30 »
Hejka,
jest tak wywazona jak tyczka czyli nie leci na leb, ma tylko mniejsza srednica elementow, porownaj sobie elemet 7 m tyczki a tego bata.
Ma akcje szczytowa jest mieksza od tyczki (logiczne), ma wiecej czesci przy 7 metrach. Od 5m czesci sa metrowe w celu mozliwosci lowienia na rozne dlugosci kija. Gdybym mial porownac bata teleskop tej dlugosci, a tego Whipa to akcja jest zupelnie inna, tele jest bardziej lejacy i sie chwiejacy (stad nazwa bat), a Whip pracuje tylko w wersji szczytowej (okolo1/3 kija), a reszta jest dosc sztywna. Jezeli wezmiesz do reki tele i whipa to mimo tej samej wagi whip wydaje sie lzejszy i smuklejszy jak bat.
Pozdrowienia:
Andi

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #64 dnia: 13.02.2026, 20:40 »
hejka,
jeszcze jedna wazna roznica.
Batem nie mozesz lowic zestawem skroconym.
Whipem nie ma problemu, np. tworzysz top 3-4 metrowy i masz tyczke 7 metrowa. Tak przynajmniej sie lowi tu na Zachodzie szczegolnie na kanalach czy malych rzeczkach.
A oprocz tego masz wedke, ktora mozesz lowic jako batem w pelnym zestawem splawikowym.
Pozdrowienia:
Andi

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #65 dnia: 13.02.2026, 20:44 »

Batem nie mozesz lowic zestawem skroconym.
Whipem nie ma problemu, np. tworzysz top 3-4 metrowy i masz tyczke 7 metrowa. Tak przynajmniej sie lowi tu na Zachodzie szczegolnie na kanalach czy malych rzeczkach.

Jasne. Albo np. w jeziorze pod nawisem z gałęzi, gdzie nie ma miejsca na bat 7m z pełnym zestawem.

Offline Catch and Chill - XSamtin

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #66 dnia: 13.02.2026, 20:45 »
Koniecznie jak będziesz miał okazję zobacz baty Xsamtin. Miałem w ręku na przestrzeni wielu lat te najdroższe europejskie baty Comica, Mavera, Italica. Mój kumpel kupił na jesień żółtego Xsamtin 8,1m . Nigdy nie widziałem tak perfekcyjnie wykonanego bata, wcale nie jest miękki, ma rzeczywistą długość i musiałem się przełamać żeby go tak doginać, każdy nawet najmocniejszy bat którego miałem w ręku już dawno by strzelił po tym co z nim robiliśmy. Później dolnik trzymały dwie osoby bo jeden duży chłop nie był w stanie utrzymać go w ręku przy takich wygięciach i kij nawet nie jęknął. Ja byłem w szoku bo taka wytrzymałość bata wydawała mi się niemożliwa a jednak.

Czyli są też obecni testerzy ekstremalni. :D Na razie jeden Klient mi się przyznał, że przeciążył bata i podniósł na nim odważnik 5 kg i strzeliły dwa elementy. Każdemu Klientowi, który do mnie zadzwoni staram się tłumaczyć, że do kijów azjatyckich trzeba się przyzwyczaić i przełamać do wykorzystywania mocy. Nie jesteśmy do tego przyzwyczajeni.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 256
« Odpowiedź #67 dnia: 13.02.2026, 21:54 »
Dzięki wielkie za opinię :thumbup:

Ależ chodzi właśnie o to, żeby trochę pokombinować i gonić króliczka ;)

A skończy się pewnie na tym, że kupię Colmica Extreme, nie z realnej potrzeby, ale z ciekawości i chęci wypróbowania.

Dlatego zamów sobie kilka i odeślij, zostaw ten perfekcyjny.
Ja miałem wszystkie dostepne baty na rynku oprócz trabucco, ale to wina, że sprzedawcą jest pewnien sklep, który jest nielubiany tutaj i się przejechałem 2x.
Colmic to jest jak Bugatti Chiron - pokaz technologii i inżynierii. Mega trudny bat do wyczucia i zastosowania przez swoją sztywność, ale założyłem gumę i łowi się dużo bardziej przyjemniej.

Hejka,
tylko pamietaj, ze w zaleceniu korzystania z wedki Colmic Extreme jest uwaga:
- max. zylka 0,14
- ciezar splawika 6 g.
Czyli prawdopodobnie cos za cos kij lekki ale wydaje sie bardzo delikatny.

Pozdrowienia:
Andi

Ja ciorałem na 0.16 i wytrzymał karpie do 2 kg, bo później przypon strzelał.
Obecnie mam gumę 1.1mm ale chyba wymienię na 1.3mm, żeby szybciej holować karpie zarybieniowe do 2 kg.
Bat petarda, mega mocny w stosunku do swojej wagi. No ale tutaj nie oszukasz fizyki, coś co waży 215 gram nie wytrzyma 3 kg :)
Musiałbyś celować w baty ważące 300 gram, żeby już targać na sztywno 3 kg - mowa o 7m.

Jakbym miał możliwości to pewnie bym kupił 9m, bo to byłby niesamowity kij :)

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #68 dnia: 13.02.2026, 22:34 »
Hejka,
kolego motov8 wiesz doskonale jak ciezko zlamac kij jak sie zalozy gume szczegolnie cienka.
Poza tym te dane sa podane przez testerow i ludzi, ktorzy maja z nimi na codzien do czynienia.
Oczywiscie, ze kazdy inaczej obchodzi sie z wedka i tak jak z samochodem jeden przejedzie nim tylko 100 tys. a drugi 200 tys. bez awarii.
Szczegolnie mozna to sprawdzic przy zaczepie.
Tutaj w wiekszosci lowi sie batem (w 80%) z koncowka weglowa bo przede wszystkim sluzy on do lowienia szybkosciowej drobnicy i sredniej ryby.
Bo w sumie po to on jest budowany.
Gume w wiekszosci stosuje sie do tyczki i ona ma to zadanie spelniac.
Oczywiscie w ostatnim czasie powstalo wiele batow typu Carp gdzie sa wiecej wytrzymale i ich zadaniem jest lowienie duzych ryb.
Co zas do wedek batow 9 metrowych to te ktore mialem, (Tubertini, Triana ) jako teleskopowe maja juz za nie ciekawa akcje, sa w miare ciezkie zeby nimi machac jak bacikiem (jak sa lekkie tak jak Drennan 10m to papier).
Ja uwazam, ze bat do "fajtania" to max 8 m i takie np. typu Whip szanujace sie firmy robia.
Pozdrowienia:
Andi

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 13.02.2026, 23:52 »
Sporo się zmieniło i też tak uważałem jak Ty.
Testowałem wklejki, ale jednak guma jest najlepsza, bo poradzi sobie z bonusem.
Naczytałem się głupot, że guma psuje akcję bata, że tylko do tyczki.
Kupiłem, sprawdziłem i już nie wrócę do bata bez gumy.
Guma daje wszechstronność, nie chcesz jej? To naciągasz na maksa.
Masz spinki? To luzujesz zwoje.

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #70 dnia: Dzisiaj o 13:57 »
Hejka,
dlatego jak lowisz szybkosciowo drobna i srednia rybe (np. zawody) to tylko wegiel lub szklo, a jak lowisz dla przyjemnosci i liczysz sie z wiekszym przylowem to guma.
I tez szanujace sie firmy buduja wedki o dwoch szczytowkach do wyboru w zaleznosci jak lowisz. Ale konczac moj wywod baty powstaly przede wszystkim do szybkosciowego lowienia drobnicy. Natomiast do lowienia wiekszych ryb Wlosi wymyslili bolonke nawet do dlugosci 8 m. Oczywiscie, ze zaczeto budowac baty o duzej wytrzymalosci i mozliwosci wykorzystania gumy na zbiornikach tz. karpodromach, chyba najpierw we Francji a potem w Angli.
Pozdrowienia:
Andi

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: Dzisiaj o 16:53 »
Na zawodach bardzo często są bonusy, które stracisz łowiąc na sztywno.
Do tego łowienie na wklejkę podczas wiatru jest niemożliwe - nigdy nie zarzucisz w to samo miejsce.
Opierajmy wiedzę o współczesne czasy, a nie fora i opinie sprzed 15-20 lat, bo tutaj wiele się zmieniło.
Masz do wybory gumy zwykłe (silikon/lateks) oraz hybrydowe.
Wędka pod gumę jest najlepsza jeżeli posiada możliwe jak największą sztywność, dlatego tutaj Colmic Extreme to wg mnie bat stworzony pod gumę.
Im wędka jest mniej sztywna tym guma bardziej ociera się o wewnętrzne elementy i skraca jej żywotność.
Nie widzę żadnej przewagi łowienia bez gumy, którą możesz naciągnąć lub poluzować.
Nie musisz wtedy kombinować z haczykami czemu Ci ryba spada, po prostu odpowiednio wtedy regulujesz naciąg gumy.
Guma również pozwala łowić bardzo szybko, ponieważ przy energicznym holu guma wybacza wszystkie błędy wędkarza.
Jedyny minus gumy to jest długi hol bonusów jak masz zestaw na leszczyki oraz problem z podbieraniem przez rozciągnięcie gumy.