Autor Wątek: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany  (Przeczytany 20516 razy)

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
Odp: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany
« Odpowiedź #60 dnia: 13.02.2026, 20:02 »
Hejka,
Cresta ma 26,30mm w ostatnim elemecie.
Tu jeszcze zdjecia:
https://zapodaj.net/plik-zNipEQQAth

https://zapodaj.net/plik-3Y2a51HmMx

Tu masz dokladne dane:
https://fishcresta.com/de/portfolio/identity-accelerate-whip
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #61 dnia: 13.02.2026, 20:11 »
Hejka,
dla porownania wedka Silstara z 1991 roku w technologi, ktorej dzisiaj sie juz nie ma bo patent Silstara, a firma nie istnieje przynajmniej dawna. Wlokno weglowe z kewlarem niesamowicie wytrzymale.
Parametry zblizone do Cresty, ale cztery czesci teleskopowe a reszta nasadowa, a w Crescie dwie teleskopowe a reszta nasadowa.

[url=https://zapodaj.net/plik-VoVHmWN5Nw]
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #62 dnia: 13.02.2026, 20:15 »
Hejka,
Cresta ma 26,30mm w ostatnim elemecie.

Czyli z grubsza tyle co baty teleskopowe.
A jak masa tego kija jest rozłożona? Dobrze to jest wyważone? Nie leci na dziób, nie buja się przy zarzucaniu?

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #63 dnia: 13.02.2026, 20:30 »
Hejka,
jest tak wywazona jak tyczka czyli nie leci na leb, ma tylko mniejsza srednica elementow, porownaj sobie elemet 7 m tyczki a tego bata.
Ma akcje szczytowa jest mieksza od tyczki (logiczne), ma wiecej czesci przy 7 metrach. Od 5m czesci sa metrowe w celu mozliwosci lowienia na rozne dlugosci kija. Gdybym mial porownac bata teleskop tej dlugosci, a tego Whipa to akcja jest zupelnie inna, tele jest bardziej lejacy i sie chwiejacy (stad nazwa bat), a Whip pracuje tylko w wersji szczytowej (okolo1/3 kija), a reszta jest dosc sztywna. Jezeli wezmiesz do reki tele i whipa to mimo tej samej wagi whip wydaje sie lzejszy i smuklejszy jak bat.
Pozdrowienia:
Andi

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #64 dnia: 13.02.2026, 20:40 »
hejka,
jeszcze jedna wazna roznica.
Batem nie mozesz lowic zestawem skroconym.
Whipem nie ma problemu, np. tworzysz top 3-4 metrowy i masz tyczke 7 metrowa. Tak przynajmniej sie lowi tu na Zachodzie szczegolnie na kanalach czy malych rzeczkach.
A oprocz tego masz wedke, ktora mozesz lowic jako batem w pelnym zestawem splawikowym.
Pozdrowienia:
Andi

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #65 dnia: 13.02.2026, 20:44 »

Batem nie mozesz lowic zestawem skroconym.
Whipem nie ma problemu, np. tworzysz top 3-4 metrowy i masz tyczke 7 metrowa. Tak przynajmniej sie lowi tu na Zachodzie szczegolnie na kanalach czy malych rzeczkach.

Jasne. Albo np. w jeziorze pod nawisem z gałęzi, gdzie nie ma miejsca na bat 7m z pełnym zestawem.

Offline Catch and Chill - XSamtin

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #66 dnia: 13.02.2026, 20:45 »
Koniecznie jak będziesz miał okazję zobacz baty Xsamtin. Miałem w ręku na przestrzeni wielu lat te najdroższe europejskie baty Comica, Mavera, Italica. Mój kumpel kupił na jesień żółtego Xsamtin 8,1m . Nigdy nie widziałem tak perfekcyjnie wykonanego bata, wcale nie jest miękki, ma rzeczywistą długość i musiałem się przełamać żeby go tak doginać, każdy nawet najmocniejszy bat którego miałem w ręku już dawno by strzelił po tym co z nim robiliśmy. Później dolnik trzymały dwie osoby bo jeden duży chłop nie był w stanie utrzymać go w ręku przy takich wygięciach i kij nawet nie jęknął. Ja byłem w szoku bo taka wytrzymałość bata wydawała mi się niemożliwa a jednak.

Czyli są też obecni testerzy ekstremalni. :D Na razie jeden Klient mi się przyznał, że przeciążył bata i podniósł na nim odważnik 5 kg i strzeliły dwa elementy. Każdemu Klientowi, który do mnie zadzwoni staram się tłumaczyć, że do kijów azjatyckich trzeba się przyzwyczaić i przełamać do wykorzystywania mocy. Nie jesteśmy do tego przyzwyczajeni.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 255
« Odpowiedź #67 dnia: 13.02.2026, 21:54 »
Dzięki wielkie za opinię :thumbup:

Ależ chodzi właśnie o to, żeby trochę pokombinować i gonić króliczka ;)

A skończy się pewnie na tym, że kupię Colmica Extreme, nie z realnej potrzeby, ale z ciekawości i chęci wypróbowania.

Dlatego zamów sobie kilka i odeślij, zostaw ten perfekcyjny.
Ja miałem wszystkie dostepne baty na rynku oprócz trabucco, ale to wina, że sprzedawcą jest pewnien sklep, który jest nielubiany tutaj i się przejechałem 2x.
Colmic to jest jak Bugatti Chiron - pokaz technologii i inżynierii. Mega trudny bat do wyczucia i zastosowania przez swoją sztywność, ale założyłem gumę i łowi się dużo bardziej przyjemniej.

Hejka,
tylko pamietaj, ze w zaleceniu korzystania z wedki Colmic Extreme jest uwaga:
- max. zylka 0,14
- ciezar splawika 6 g.
Czyli prawdopodobnie cos za cos kij lekki ale wydaje sie bardzo delikatny.

Pozdrowienia:
Andi

Ja ciorałem na 0.16 i wytrzymał karpie do 2 kg, bo później przypon strzelał.
Obecnie mam gumę 1.1mm ale chyba wymienię na 1.3mm, żeby szybciej holować karpie zarybieniowe do 2 kg.
Bat petarda, mega mocny w stosunku do swojej wagi. No ale tutaj nie oszukasz fizyki, coś co waży 215 gram nie wytrzyma 3 kg :)
Musiałbyś celować w baty ważące 300 gram, żeby już targać na sztywno 3 kg - mowa o 7m.

Jakbym miał możliwości to pewnie bym kupił 9m, bo to byłby niesamowity kij :)

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #68 dnia: 13.02.2026, 22:34 »
Hejka,
kolego motov8 wiesz doskonale jak ciezko zlamac kij jak sie zalozy gume szczegolnie cienka.
Poza tym te dane sa podane przez testerow i ludzi, ktorzy maja z nimi na codzien do czynienia.
Oczywiscie, ze kazdy inaczej obchodzi sie z wedka i tak jak z samochodem jeden przejedzie nim tylko 100 tys. a drugi 200 tys. bez awarii.
Szczegolnie mozna to sprawdzic przy zaczepie.
Tutaj w wiekszosci lowi sie batem (w 80%) z koncowka weglowa bo przede wszystkim sluzy on do lowienia szybkosciowej drobnicy i sredniej ryby.
Bo w sumie po to on jest budowany.
Gume w wiekszosci stosuje sie do tyczki i ona ma to zadanie spelniac.
Oczywiscie w ostatnim czasie powstalo wiele batow typu Carp gdzie sa wiecej wytrzymale i ich zadaniem jest lowienie duzych ryb.
Co zas do wedek batow 9 metrowych to te ktore mialem, (Tubertini, Triana ) jako teleskopowe maja juz za nie ciekawa akcje, sa w miare ciezkie zeby nimi machac jak bacikiem (jak sa lekkie tak jak Drennan 10m to papier).
Ja uwazam, ze bat do "fajtania" to max 8 m i takie np. typu Whip szanujace sie firmy robia.
Pozdrowienia:
Andi

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 255
« Odpowiedź #69 dnia: 13.02.2026, 23:52 »
Sporo się zmieniło i też tak uważałem jak Ty.
Testowałem wklejki, ale jednak guma jest najlepsza, bo poradzi sobie z bonusem.
Naczytałem się głupot, że guma psuje akcję bata, że tylko do tyczki.
Kupiłem, sprawdziłem i już nie wrócę do bata bez gumy.
Guma daje wszechstronność, nie chcesz jej? To naciągasz na maksa.
Masz spinki? To luzujesz zwoje.

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #70 dnia: Dzisiaj o 13:57 »
Hejka,
dlatego jak lowisz szybkosciowo drobna i srednia rybe (np. zawody) to tylko wegiel lub szklo, a jak lowisz dla przyjemnosci i liczysz sie z wiekszym przylowem to guma.
I tez szanujace sie firmy buduja wedki o dwoch szczytowkach do wyboru w zaleznosci jak lowisz. Ale konczac moj wywod baty powstaly przede wszystkim do szybkosciowego lowienia drobnicy. Natomiast do lowienia wiekszych ryb Wlosi wymyslili bolonke nawet do dlugosci 8 m. Oczywiscie, ze zaczeto budowac baty o duzej wytrzymalosci i mozliwosci wykorzystania gumy na zbiornikach tz. karpodromach, chyba najpierw we Francji a potem w Angli.
Pozdrowienia:
Andi