Autor Wątek: Kołowrotki do metody do 350 zł  (Przeczytany 12125 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 315
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotki do metody do 350 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 26.06.2021, 20:55 »
Dołóż pare złotych i masz super kołowrotek :
https://sklepdrapieznik.pl/z-przednim-hamulcem/70752-daiwa-20-exceler-lt-5000-c.html i trzymaj się z daleka od tych naganiaczy

tylko wszędzie jest opisany jako spinningowy, więc jak to jest z tym?

I co przestanie działać przy feederze ? Kołowrotek stworzony do przynęt 20gr padnie przy chowlowaniu koszyków 20gr czy 30gr ? Wystarczy się chwile zastanowić nad niektórymi rzeczami ;)

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 26.06.2021, 20:59 »
https://sklepdrapieznik.pl/z-przednim-hamulcem/70752-daiwa-20-exceler-lt-5000-c.html i trzymaj się z daleka od tych naganiaczy

I co przestanie działać przy feederze ? Kołowrotek stworzony do przynęt 20gr padnie przy chowlowaniu koszyków 20gr czy 30gr ? Wystarczy się chwile zastanowić nad niektórymi rzeczami ;)

Też wiele razy się nad tym zastanawiałem, tym bardziej, że spinningiem rzuca się jednak XX razy więcej niż koszykiem... Myślałem bardziej nad ewentualnymi różnicami w konstrukcji

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 26.06.2021, 21:29 »
Nie ma żadnych różnic. Jeśli potrzebujesz kołowrotek normalnej wielkości a ktoś pisze, że jakiś niewiadomy klon jest lepszy niż sprawdzone firmy to musi mieć w tym biznes. Inaczej jest przy budżetowych maszynach rzutowanych ale Ty szukasz czegoś standardowego. Możesz zobaczyć jeszcze Saharę/Nasci jeśli lubisz Shimano. Za 100 więcej możesz poszukać Spherosa 4000 SW który jest już wyższa półka.

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #18 dnia: 26.06.2021, 21:36 »
Nie ma żadnych różnic. Jeśli potrzebujesz kołowrotek normalnej wielkości a ktoś pisze, że jakiś niewiadomy klon jest lepszy niż sprawdzone firmy to musi mieć w tym biznes. Inaczej jest przy budżetowych maszynach rzutowanych ale Ty szukasz czegoś standardowego. Możesz zobaczyć jeszcze Saharę/Nasci jeśli lubisz Shimano. Za 100 więcej możesz poszukać Spherosa 4000 SW który jest już wyższa półka.

A że z ciekawości zapytam, to czemu miałbym nie lubić shimano? :p

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 26.06.2021, 21:52 »
Kwestia gustu, jedni lubią inni nie.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
« Odpowiedź #20 dnia: 26.06.2021, 22:45 »
Klips ACS to patent MAPa ale nie wiadomo dlaczego nie produkuje już dobrych kołowrotków z tym klipsem.
Gumowy klips Flagmana oferowany fabrycznie w kilku, słabych kołowrotkach tego producenta jest obecnie dostępny na stronie Gliny Natura https://www.glinywedkarskie.pl/shop/kolowrotki-flagman/2999-flagman-line-clip-klipsy-do-szpuli.html i mozna go zamontować do większości kołowrotków.
Ja do prawie każdego kołowrotka montuję bezpieczny klips z drutu Dental, doszedłem do pewnej wprawy i działa mi bezbłędnie.
Mam By Döme TEAM FEEDER Fine Carp 5000 i mogę go polecić z czystym sumieniem. ByDomek Team Feeder Fine Carp 4000 to chyba jakaś nowość. Wygląda podobnie, parametry przyzwoite, producent niby ten sam. Tylko ta z polska brzmiąca nazwa ByDomek zamiast By Döme budzi moje obawy. Chociaż, zaraz, sprawdziłem na Haldorado.hu to chyba spolszczona nazwa oryginalnego (czytaj made by China  for By Döme) kołowrotka https://www.haldorado.hu/items/orso-c2/feeder-match-c162/by-dome-team-feeder-fine-carp-4000-i34661. Szpule mają po dwa metalowe klipsy do łatwej wymiany na gumowe Flagmana.

Mam dwa kołowrotki Daiwa LT Fuego. Bardzo dobre kołowrotki. Nie mają QD, jak By Döme ale to mi nie przeszkadza, inne podejście do łowienia, klips faktycznie wąski, trapezowaty, raczej ciężko zamontować w jego miejsce gumowy. Jak pisałem montuję bezpieczny klips z drutu i nie stanowi to dla mnie problemu.
Czytałem negatywne opinie o Daiwa Nijna LT albo raczej o dużo lepszej jakości wersji Exceler lub Fluego ale to od fachowców, nie widziałem złych opinii użytkowników Daiwa Nijna LT.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline alex1897

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #21 dnia: 26.06.2021, 23:01 »
Musisz jechać do sklepu i najlepiej sobie sam zobaczyć porównać, ja mogę Ci polecić żebyś sprawdził sobie nowość od robinsona, konstrukcja i kształt  przypomina mi Horizona, a sprawdzałem go w sklepie i naprawdę robi wrażenie, sam posiadam 3 horizony i odnioslem wrażenie że jest lepiej wykonany ten Robinson i ma większą ilość łożysk. Żyłka 0,225 wchodzi idealnie 150m czyli szpula 300m starczy  na 2 kołowrotki a to też dla mnie plus

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #22 dnia: 26.06.2021, 23:10 »

Kołowrotek ma przełożenie 5.2:1 i nie pociągnie długo w feederze. Koszyk i przynęta spinningowa o tej samej masie stawiają inny opór w wodzie.
Autor tematu poszukuje kołowrotka do średnio ciężkiego feedera więc tym bardziej takie przełożenie nie zda egzaminu. Przełożenie do takiego łowienia powinno być poniżej 5.0:1

Wystarczy poświęcić chwilę na sprawdzenie parametrów.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 26.06.2021, 23:19 »

Kołowrotek ma przełożenie 5.2:1 i nie pociągnie długo w feederze. Koszyk i przynęta spinningowa o tej samej masie stawiają inny opór w wodzie.
Autor tematu poszukuje kołowrotka do średnio ciężkiego feedera więc tym bardziej takie przełożenie nie zda egzaminu. Przełożenie do takiego łowienia powinno być poniżej 5.0:1

Serio w to wierzysz ? Powiedz to mojemu byłemu Stradicowi CI4 i obecnemu MHG o Spherosie nawet nie chce mi się wspominać. Kołowrotek zbudowany do biczowanie wody spinningiem a padnie przy 10 razy mniejszej ilości pracy przy feederze :'( Napisz mi jeszcze że Twin Poweru I Stelle w pół roku zajedziesz pod feederem...

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: 26.06.2021, 23:37 »
Klips ACS to patent MAPa ale nie wiadomo dlaczego nie produkuje już dobrych kołowrotków z tym klipsem.
Gumowy klips Flagmana oferowany fabrycznie w kilku, słabych kołowrotkach tego producenta jest obecnie dostępny na stronie Gliny Natura https://www.glinywedkarskie.pl/shop/kolowrotki-flagman/2999-flagman-line-clip-klipsy-do-szpuli.html i mozna go zamontować do większości kołowrotków.
Ja do prawie każdego kołowrotka montuję bezpieczny klips z drutu Dental, doszedłem do pewnej wprawy i działa mi bezbłędnie.
Mam By Döme TEAM FEEDER Fine Carp 5000 i mogę go polecić z czystym sumieniem. ByDomek Team Feeder Fine Carp 4000 to chyba jakaś nowość. Wygląda podobnie, parametry przyzwoite, producent niby ten sam. Tylko ta z polska brzmiąca nazwa ByDomek zamiast By Döme budzi moje obawy. Chociaż, zaraz, sprawdziłem na Haldorado.hu to chyba spolszczona nazwa oryginalnego (czytaj made by China  for By Döme) kołowrotka https://www.haldorado.hu/items/orso-c2/feeder-match-c162/by-dome-team-feeder-fine-carp-4000-i34661. Szpule mają po dwa metalowe klipsy do łatwej wymiany na gumowe Flagmana.

Mam dwa kołowrotki Daiwa LT Fuego. Bardzo dobre kołowrotki. Nie mają QD, jak By Döme ale to mi nie przeszkadza, inne podejście do łowienia, klips faktycznie wąski, trapezowaty, raczej ciężko zamontować w jego miejsce gumowy. Jak pisałem montuję bezpieczny klips z drutu i nie stanowi to dla mnie problemu.
Czytałem negatywne opinie o Daiwa Nijna LT albo raczej o dużo lepszej jakości wersji Exceler lub Fluego ale to od fachowców, nie widziałem złych opinii użytkowników Daiwa Nijna LT.

Tylko wersja 4000 ma przełożenie 5.2:1, a 5000 4.6:1. Pytanie, czy 5000 nie będzie za duże do kija 3.3..

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 26.06.2021, 23:43 »
Nie wiem czy zauważyłeś jaką kwotą dysponuje Dziok. Kołowrotki o których piszesz kosztują kilka razy więcej i są zrobione z materiałów lepszej jakości. Gdyby go było stać od razu kupiłby kołowrotek z wyższej półki zamiast szukać czegoś pasującego do budżetu. Chce wydać akurat tyle i kupić coś trwałego.

Ma zmieścić się w budżecie i być trwały a do tego potrzeba mniejsze przełożenie. Śmiej się dalej jeśli Ci to pomaga ;)

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26.06.2021, 23:49 »
Dlaczego byDome jest (moim zdaniem) lepszy?
Mam daiwę z serii lt i już 3 razy była na serwisie, ponieważ się rozsypała...
Przy delikatnym spinningu do 7g...
Od czego?
Od holi szczupaków i sandaczy jako przyłów?
Od okoni 30cm?
Nie wiem co z nią jest nie tak, ale szybko pada...
Hol normalny, nie holuję na chama (tak jak zresztą wspominałem).

Moim zdaniem te stare daiwy (bez lt) były lepsze.
Kolega ma daiwę ninję lt i też już zaliczyła gwarancję, bo zaczęła śrutować...
Znajomy ma daiwę starą (ninja z dopiskiem a) i przy methodzie wytrzymuje mu już bardzo długo. Jedyne co w niej robi to ją czyści od czasu do czasu i przesmaruje.
To samo robiłem ze swoją daiwą, kolega także.
Dbam o maszynki, mają zapewniony serwis.

To samo z daiwami black widow lt...
Starsze modele były o niebo lepsze (według opinii, sam nie posiadam).

Nie krytykuję daiwy.
Mają mega kołowrotki i kije (tdr, td feeder, tdm, tournament, slr, itd), ale ta seria lt (przynajmniej w niektórych młynkach) to jakieś nieporozumienie.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
« Odpowiedź #27 dnia: 26.06.2021, 23:55 »

I tu się z Tobą nie zgodzę. Daiwa LT mają naprawdę duże i mocne przekładnie i nie należy się obawiać u nich wyższych przełożeń. Nie można stosować jedynie kryterium przełożenia do oceny przydatności kołowrotka do ciężkiej orki.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline ErykS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #28 dnia: 26.06.2021, 23:58 »
Zobacz sobie kołowrotek winera x cast mx 5000 . Kupiłem go niedawno i złego słowa nie mogę powiedzieć kosztował troszkę ponad 200 zł ( na pierwsze zakupy na ich stronie jest rabat ) .
Eryk :-)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 27.06.2021, 00:10 »
I tu się z Tobą nie zgodzę. Daiwa LT mają naprawdę duże i mocne przekładnie i nie należy się obawiać u nich wyższych przełożeń. Nie można stosować jedynie kryterium przełożenia do oceny przydatności kołowrotka do ciężkiej orki.

Takie opinie może głosić ktoś kto zna się na rzeczy. Mechanika to nie moja dziedzina i przy wyborze kołowrotka do feedera kieruje się przede wszystkim przełożeniem.