Autor Wątek: Elektroniczny sygnalizator brań - ABC  (Przeczytany 10721 razy)

Offline Długi94

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 7
Odp: Elektroniczny sygnalizator brań - ABC
« Odpowiedź #30 dnia: 08.09.2021, 22:55 »
Oczywiście kołowrotek musi być na wolnym biegu ustawiony? A do jakiej pory naprężać żyłkę ?

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 09.09.2021, 05:36 »
Oczywiście kołowrotek musi być na wolnym biegu ustawiony? A do jakiej pory naprężać żyłkę ?
Wolny bieg, quick drag, zwykłe zluzowanie szpuli.
Naprężasz do momentu aż poczujesz w ręce opór lub gdy swinger przestanie opadać.
Dopiero po naprężeniu żyłki włączasz sygnalizator

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #32 dnia: 10.09.2021, 02:56 »
Nie potrafię sobie tego wyobrazić . Po co do spławika jeszcze sygnalizator elektryczny lub po co do sygnalizatora elektrycznego spławik.
Jedno z drugim jakoś mi nie gra. Jak napiąć żyłkę żeby zadziałał sygnalizator na zestawie spławikowym? Jeśli na dnie kładziemy obciążenie kotwicząc zestaw to po co spławik który wprowadza luz na żyłce? Czy sygnalizator wskazuje też delikatne podtopienia spławika czy tylko odjazd ?
Nie rozumiem tej  mody na wszystko co elektroniczne.
Rozumiem jeśli ktoś używa sygnałków w nocy gdy przerzuca rzadko lub chce sobie zrobić drzemkę lub jedną wędkę stawia na grubego zwierza ale do spławika :facepalm:
Witam.
"...Po co do spławika jeszcze sygnalizator elektryczny lub po co do sygnalizatora elektrycznego spławik. ..." Spławik sygnalizuje branie i sygnalizator też. Jest to pewna forma mojego wygodnictwa, bo, po co mam gapić się na spławik, jeśli sygnalizator "da znać", że coś się dzieje. Tak wędkuję, gdy chcę "spenetrować" toń a nie grunt. Dociążenie idzie na dno stabilizując spławik a przynęta jest na dłuższym przyponie nad dnem (w toni). Pisałem, że podchodzę do wędkarstwa bardzo na "luzie" i nie interesuje mnie częste wyciąganie drobnicy a raczej rzadziej i większe sztuki.
I dla tego, połączenie spławika i sygnalizatora mi się sprawdza, choć innych może to dziwić.

"... Czy sygnalizator wskazuje też delikatne podtopienia spławika czy tylko odjazd ? " Oczywiście, że sygnalizuje tylko odjazdy lub bardzo energiczne pociągnięcia. Pisałem przecież, że ma to pewne ograniczenia, jak i to ,że raczej tylko na spokojnych wodach. Nie próbowałem tego na rzekach.

Pozdrawiam.

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #33 dnia: 10.09.2021, 03:03 »
Dla mnie sprawa jest prosta - chcesz spędzić dzień aktywnie na rybach i skupić się na nich? Wymaga to częstego przerzucania zestawu, a więc drgająca szczytówka jest najwygodniejsza - kładziesz wędkę na podpórce i wsio, nie trzeba ustawiać hangerów, swingerów i innych. Jeśli na ryby pojechałeś odpocząć, lub łowisz niedaleko swojej przyczepy kempingowej/domku i po prostu zarzucasz wędki i robisz w tym czasie inne rzeczy, a ryby to tylko dodatek - wtedy śmiało korzystaj z sygnalizatorów - przy takim sposobie łowienia brań nie będzie dużo, więc nikomu krwi nie napsujecie.
Najwygodniejsza opcja ( przynajmniej dla mnie ) to centralka - wyciszam wtedy sygnalizatory przy wędkach, a jedyne pikanie jakie słyszę to te dochodzące ze swojej kieszeni i nikomu nie przeszkadzające.
Witam.
I o to właśnie chodzi, odpocząć i zrelaksować się. A rybka to "wisienka".
Pozdrawiam.

Offline Długi94

« Odpowiedź #34 dnia: 10.09.2021, 11:19 »
Jakie bombki polecacie, samo wypinające

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 10.09.2021, 11:21 »
Jakie bombki polecacie, samo wypinające
W sensie hangery?
Wszystkie są samowypinające.
Coś z foxa lub kordy.
Polecaja też z fila,/solara (nie pamiętam które)

Offline Długi94

« Odpowiedź #36 dnia: 10.09.2021, 15:39 »
Nieeee chodzi mi o zwykłe bombki aby żyłka była napięta pod sygnalizator elektroniczny

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 10.09.2021, 15:45 »
Nieeee chodzi mi o zwykłe bombki aby żyłka była napięta pod sygnalizator elektroniczny

To raczej jest niepotrzebne, napnij żyłkę jak przy normalnym łowieniu.

Offline Długi94

« Odpowiedź #38 dnia: 10.09.2021, 15:54 »
To jaki podstawowy sygnalizator polecacie taki wkręcany w podpórkę i co do tego jakiś hanger bombka nw nie znam się na tym zchce kupić jakiś prosty dobrze działający zestaw i się nauczyć

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 10.09.2021, 16:03 »
To jaki podstawowy sygnalizator polecacie taki wkręcany w podpórkę i co do tego jakiś hanger bąbka nw nie znam się na tym zchce kupić jakiś prosty dobrze działający zestaw i się nauczyć

Jak pisałem nie jestem fanem tego zastosowania. Jak chcesz się uczyć to ja bym zrobił najpierw to z zestawem na większa rybę z dużą kulką na włosie. Sygnalizatorów jest multum. Ja do karpiowek mam Monster Fishing MF219 z bazą i bardzo fajnie to działa. Na hengerach się nie znam niestety, nigdy nie używałem i w sumie nie było mi to potrzebne, zastanów się czy Ty też potrzebujesz.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 10.09.2021, 16:04 »
To jaki podstawowy sygnalizator polecacie taki wkręcany w podpórkę i co do tego jakiś hanger bombka nw nie znam się na tym zchce kupić jakiś prosty dobrze działający zestaw i się nauczyć
Pisz, proszę, normalne zdania z przecinkami i kropkami, bo ciężko czytać ten potok myśli ;)

Kup do sygnalizatora zwykły hanger np. z Jaxona (chodzi o to, by było tanie a działało, na początek). Taki, co ma kabelek do wpięcia w sygnalizator. Wtedy przy braniu on także świeci.

Takie https://allegro.pl/oferta/hanger-sygnalizator-jaxon-sys106-niebieski-9232890836?

Lub sztywne https://allegro.pl/oferta/jaxon-sygnalizator-bran-podwieszany-zielony-10733869069?

Zaznaczam, że dałem przykłady kompletnie na pałę, nawet nie czytając, co polecam. Kliknąłem tylko w zdjęcie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Długi94

« Odpowiedź #41 dnia: 10.09.2021, 16:45 »

I stosujesz sam ten sygnalizator? Bez żadnej bąbki czy hangera?

Offline IceCoffee

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 10.09.2021, 18:51 »
To ja takie dwa swingerki za 15 zl moge sprzedać.

https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-2-swingerow-sygnalizator-bran-CID767-IDKVWy8.html

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

PB PZW : Leszcz 48 cm 1.48kg Karp 54cm 4.2 kg Karaś  34 cm

Offline Tafelinho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #43 dnia: 10.09.2021, 22:15 »
Mam sygnalizatorki zwykle z rumpola po 45 zł za sztukę chyba plus hangery z Jaxona. Na moje łowienie wystarcza w zupełności.

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #44 dnia: 29.12.2021, 12:21 »
Witam.
Panowie proszę o opinię użytkowników takich oto sygnalizatorów:

Sygnalizatory brań Tandem Baits ICON M+ - https://allegro.pl/oferta/tandem-baits-zestaw-sygnalizatorow-icon-m-3-1-11485473451.html

Ewentualnie pomoc w wyborze między nimi a https://monsterfishing.pl/zestaw-mf-2014bk-rgb-41-p-174.html

Jeśli macie jakieś propozycje chętnie przeczytam. Cena wiadomo - w granicach rozsądku (zbliżona do tych).

Z góry dziękuję