Autor Wątek: Spinning z pracowni  (Przeczytany 7780 razy)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Spinning z pracowni
« Odpowiedź #15 dnia: 26.10.2021, 21:21 »
Fuji DPS z drewnianym insertem i cały dolnik w korku. Tak, wiem, jestem staromodny.
Jacek

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 26.10.2021, 21:25 »
Myślałem o Fuji B-TVSTS16-14.0CS - Black/carbon clear gloss. Dolnik korek oczywiście, ale raczej nie na całości.
Adam

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #17 dnia: 26.10.2021, 22:19 »
Ja mam na blanku FA SLR 7612-2N.Kij mega kosa na średnio realnie 5-20gr + 10cm. Mega szybka szpada szczytówka igła. Na sucho wręcz pała, plecionka kij zaczyna żyć w przeciwieństwie do innych sandaczowych kos z betonowym dołem.
Tu blank ładnie przechodzi w środkowe ugięcie. Przy czym akcja to kosmos do agresywnego podbijania. Czułość miazga czuć jak się guma wywraca na łapie. Zbrojenie minimalistyczne tytanowe SG, TVS z carbonem czarne wykończenie i pianka. Pewnie moja czarna zagłada jest na stronie u Huberta, bo podobnie jak Suzuki składałem u niego.

Miałem jeszcze w łapach kumplowe qualie i kraaga też ciekawe blanki.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #18 dnia: 27.10.2021, 01:14 »
Zamawiałem kilka wędzisk do spina i na morze w Art-Rodzie.
Wszystko top, blanki odziane w uchwyty Matagi wyglądają świetnie. Kontakt wzorowy, terminy dotrzymane.
Mialem też osobistą styczność w dwiema innymi pracowniami i dobrego słowa powiedzieć nie mogę. Raz jeden gość zrobił mi wędkę na innym blanku niż zamawiałem, bo mu się pomyliło. Do tego opóźnienie dwa miesiące.
Inny zamontował mi przelotkę szczytową "no-name" zamiast Fuji Sic i zapomniał o tym wspomnieć ;) Miał pecha bo kolor gunsmoke znałem bardzo dobrze.
Widziałem też trochę patyków robionych i bez szału.
Mistrzem był jeden gość co nie wyszliwował rękojeści tak, że czuć było klejenia korkowych pierścieni.

Co do Art Rodu to widać, że znają się na spacingu bo nic się nie plącze i kijki celne. Blank tego samego producenta, z tej samej serii ubrany gdzie indziej, zataczał piękne kółka, a żyłka między ostatnią przelotką a szczytową wywijała się do góry, po zluzowaniu linka biegła nad blankiem.

Edit: Przed wyjazdem na Nordkapp mieliśmy spotkanie integracyjne, jeden jegomość, który jechał pierwszy raz do Norwegii postanowił zmontować sobie wędkę na takim samym blanku jak mój. Problem w tym że Pracownia(ta sama co mi montowała przelotkę no name jako fuji) i jegomość nie mieli bladego pojęcia jak powinien być zrobiony kijek na morze. Wędka miała być pod kołowrotek i multik. Niestety wymiary rękojeści były żywcem zdjęte że zwykłego spina. Kij pod multiplikator się nie nadawał, bo miał za mały foregrip. Na morzu wygodniej jest trzymać wędkę powyżej multika, większa dźwignią i można pomóc sobie układać pletke na szpuli bez wodzika.
Cąła rękojeść pod korbę była za krótka, więc przy pompowaniu dorsza że 100m nie było możliwości oparcia wędki i zrobienia dzwigni, gość musiał robić wszystko z przedramienia. Łowił niewiele, przynal że projekt trochę nieudany ;)

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #19 dnia: 27.10.2021, 06:31 »
Miałem/mam spiningi do Skałka, i Hubrods i te pracownie mogę polecić. Oraz od kolegi @yglo z sąsiedniego forum, pracowni nie ma ale robi dobrą robotę.
Kuba

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 27.10.2021, 15:33 »
Dzięki Panowie za informacje.
Pod uwagę biorę Hubrods i Art-Rod. Widziałem ich wędki i tylko potwierdziliście moje przekonanie.

No i mam mały kłopot. Matagi TR76 Super Shore ML występuje jako dwu skład. Chciałem monoblank, kuźwa, że wcześniej na to nie zwróciłem uwagi. Chyba poszukam czegoś innego.
Adam

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 27.10.2021, 16:11 »
Pod uwagę biorę Hubrods i Art-Rod. Widziałem ich wędki i tylko potwierdziliście moje przekonanie.

No i mam mały kłopot. Matagi TR76 Super Shore ML występuje jako dwu skład. Chciałem monoblank, kuźwa, że wcześniej na to nie zwróciłem uwagi. Chyba poszukam czegoś innego.
Sorry, że takie głupie pytanie
Jaką zaletę ma monoblank oprócz braku łączenia i większej czułości?
Sam myślę o monoblanku.

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #22 dnia: 27.10.2021, 16:13 »
Jutro odbieram kij od Skałka, jak coś podzielę się opinią. Jeśli chodzi o kontakt i doradztwo to pierwsza liga, zdecydowanie na tak.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #23 dnia: 27.10.2021, 16:15 »

Sorry, że takie głupie pytanie
Jaką zaletę ma monoblank oprócz braku łączenia i większej czułości?
Sam myślę o monoblanku.
Czułość, ugięcie, praca.

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 27.10.2021, 16:21 »
mav3rick PW

Carp Fan polecam wziąć dwa rodzaje wędek nad wodę. Szybko poczujesz różnicę. :)
Adam

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #25 dnia: 27.10.2021, 16:22 »
Wiem, że jest kilku maniaków spinningowych na forum. Panowie jaką pracownię wędkarską polecacie?

Proste - pierwszą. A to że od tylu lat są w biznesie i nie splajtowali to oznacza że klienci sobie chwalą ich wędziska i wracają po więcej.

https://www.fishingcenter.com.pl/

Pracowałem naprzeciwko tej pracowni jakiś czas, a pana Ireneusza Matuszewskiego poznałem osobiście. Co prawda nie jako typowy klient - ale mi pomógł. Popełniłem błąd nowicjusza i nie posmarowałem szczytówek feedera parafiną i po pierwszym wędkowaniu jedna utknęła myślałem na amen. A że nowe wędzisko to sobie pomyślałem że lepiej wyjść na idiotę niż zniszczyć sobie sprzęt. Pan Ireneusz wysłuchał jaki mam problem (pewnie sobie swoje pomyślał) i na siłę szczytówkę przekręcił i wyjął. Ja do portfela a on mówi że gratis. Z ustawieniem szczęki z powrotem w zawiasach poradziłem sobie sam.

Wiem anegdota to tylko ale jakbym ja miał kupować spinning dokładnie taki jaki chcę za ciężkie pieniądze udał bym się do niego.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
« Odpowiedź #26 dnia: 27.10.2021, 16:23 »

Matagi TR76 Super Shore to trzy modele, które mają 230 cm, więc blank jest dwuczęściowy. Jeśli chcesz kij na łódź, bez problemu znajdziesz monoblank o dł. 200-213 cm. Kij o dł. 230 cm to mój ideał brzegowy, oczywiście biorąc pod uwagę długość. Na łódź też może być, jasna sprawa.

Nie odrzucaj tego blanku tylko dlatego, że jest dwuczęściowy ;) 

Jacek

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 27.10.2021, 16:27 »
Jacek, to wszystko prawda, ale już się "napaliłem" na ten konkretny blank. Niestety  z drugiej strony do monoblanku już się przyzwyczaiłem. Poszukam czegoś w mono.
Adam

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27.10.2021, 16:28 »
mav3rick PW

Carp Fan polecam wziąć dwa rodzaje wędek nad wodę. Szybko poczujesz różnicę. :)
Ta, żeby wziąć nad wodę muszę najpierw kupić

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #29 dnia: 27.10.2021, 16:32 »
Ta, żeby wziąć nad wodę muszę najpierw kupić

Albo mięć znajomego który taki kijek ma ;)
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.