Autor Wątek: Wędka dla siedmiolatka  (Przeczytany 5737 razy)

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
Wędka dla siedmiolatka
« dnia: 02.11.2021, 20:24 »
Myślę o sprawieniu dzieciakowi na Mikołaja wędki takiej już z kołowrotkiem. Póki co od dwóch lat syn śmiga na baciku, ładnie kosi uklejki (nie muszę martwić się o zapas na miętusy obecnie :P), ale może pora z czasem uderzyć na coś większego.
Przyszłej wiosny kończy siedem lat i akurat zabrałbym go na jakieś płotki na bajoro na spławik.
Myślę by mu sprezentować jakiś nieduży teleskop, który automatycznie byłby pod spławik. Moglibyście cosik polecić? Najlepiej jakiś zestaw z kołowrotkiem i po niedużych pieniądzach.

Na zdjęciu jego pierwsza ryba z ubiegłego roku. W tym roku poczuł na wędce coś większego niż ukleja i widać było, że złapał bakcyla kiedy ryba mu zerwała zestaw :)

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Wędka dla siedmiolatka
« Odpowiedź #1 dnia: 02.11.2021, 21:42 »
Dla jednego nieduże pieniądze to 100 dla innego 1000 ;)
Ja bym kupił matcha 390 plus jakiś młynek 2500 .
Może jakieś fajne używki z naszej giełdy ;)

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 02.11.2021, 21:54 »
To siedmiolatek i kij 3,90 to może go przewrócić ;)
Ja swojemu pierwszą spławikówkę kupiłem jak miał 9 lat trójskład kompozytowy Cormoran float 3,30 . Do tego  nauka rzucania na trawniku ;)
Teleskopy są ciężkie i nieporęczne, jeden plus to wygodne w transporcie ....

Pozdrawiam Łukasz

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
« Odpowiedź #3 dnia: 02.11.2021, 21:58 »
Jak łowi na bata to da spokojnie radę , większy problem to może być opanowanie młynka ;)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #4 dnia: 02.11.2021, 22:05 »
Krótki bacik to idealna wędka w takim wieku i daje szansę złowienia największej ilości ryb.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 02.11.2021, 22:45 »
Trochę trudno doradzić, nie wiedząc czym synek dotąd łowił i ile udźwignie. 7 lat to niewiele ale 2 lata doświadczenia w tym wieku to bardzo dużo.
Jeśli chłopiec nauczył się już sam zakładać przynęty, to można go uczyć łowienia z dna batem z donęcaniem, chyba, że macie to już za sobą.
Odradzam "wędki do łowienia" z marketów z kołowrotkiem, za psie pieniądze i psiej jakości.
Jeśli chcesz go nauczyć łowienia  z kołowrotkiem z dna, to kup mu jakąś lekką wędkę, tak do 3 - 3,30m  i lekki kołowrotek.
Mam do oddania za pół darmo kij JAXON Selection Tele 390 IM7; 5-25g; 7 sections; 6 przelotek; transp. 90cm, Waga: 232 g
ale dla siedmio latka wydaje mi się trochę za duży. No chyba, że jest mocarz i z  batami o podobnej wadze sobie radził.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Qasz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 99
  • Improvises, adapts and angling
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 02.11.2021, 23:33 »
Moje typy:
Jeśli na siłe tekeskop to https://www.decathlon.pl/p/zestaw-dla-poczatkujacych-ufish-240/_/R-p-311352?mc=8577301
160g wagi, wyrzut 10-30 gram, 2.40m długości z kołowrotkiem, raczej lichym ale w tych pieniądzach, raczej bez płaczu.

Polecał bym jednak pickerka lekkiego 143gramy o długości 2,4m do 30 gram wyrzutu i dł. Transportowej 135cm. Koszt to około 109 zł https://robinson.pl/produkty/wedka-stinger-picker/
(Zakładając najtwardszą szczytówkę spokojnie wyrzuci spławik)
I zwieńczenie Kołowrotek Robinson Maxcore 7+1 łożysk za około 78zł
To sprzęt na dłużej, ale i nieco droższy.
Nosferatu z koncentratu

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #7 dnia: 03.11.2021, 05:49 »
Dzięki za porady. Właśnie o taki zestaw mi chodziło jak ten Robinson.
Obecnie syn łowił na bacika 4m na żyłce 12mm, haczyk 18.
Póki co tylko na rzece i same uklejki pozą tą jedną zabłąkana większą rybą, która mu zerwała zestaw.
Przynętę sam potrafi zakładać. Mowa o białych. Natomiast uklejki to czasem sam odhaczy, a czasem ma z tym problem.

Wędkę chciałbym nową ponieważ to na prezent i obiecałem mu że w przyszłym roku będzie miał taką z kołowrotkiem.
Jeśli ciężko będzie mu go opanować to z tym nie ma krzywdy bo wędka zaczeka sobie na stosowną chwilę, a do tej chwili będzie mógł dalej łowić na baciku.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #8 dnia: 03.11.2021, 07:46 »
Wędkę chciałbym nową ponieważ to na prezent i obiecałem mu że w przyszłym roku będzie miał taką z kołowrotkiem.
Jeśli ciężko będzie mu go opanować to z tym nie ma krzywdy bo wędka zaczeka sobie na stosowną chwilę, a do tej chwili będzie mógł dalej łowić na baciku.

W normalnym przypadku powiedziałbym że bat o metr dłuższy byłby optymalnym wyborem ale jak ojciec obiecał wędkę z kołowrotkiem to tej obietnicy złamać nie powinien nawet jakby na jedzenie brakowało. Ja optowałbym za leciutkim feederem/pickerem 3,0 - 3,3 max. Nawet w takiej rzece z szybkim nurtem na pewno da się znaleźć miejscówkę gdzie da się utrzymać nawet lekki ciężarek albo koszyczek - a to będzie okazją do nauki gdzie ryby się gromadzą i dlaczego to robią etc.

Swoją drogą bardzo gustowna koszulka :thumbup:
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 03.11.2021, 09:41 »
Proponuje zostać przy bacie. Możesz zawsze kupić dłuższy bat.
Po drugie kto powiedział że na bata łapie się małe rybki???? Poszukaj na forum że koledzy ciągną nawet karpie (oczywiście mocne baty).
Chcesz syna uczyć łapać na dalszych odległościach? Jeżeli nie, to po co wędka z kołowrotkiem. No chyba że dla prestiżu.
Ja bym pozostał przy bacie, a zakup wędki z kołowrotkiem odłożyłbym na przyszłość.
Chyba, że zakup wędki z kołowrotkiem traktować jako trening na sucho nauki zarzucania, a nie łapania, aby dziecko się nie zniechęciło splątaniami, bo na pewno będą.
Jak chcesz sprawić mu niespodziankę, to poszukaj spławików wykonywanych ręcznie np. w oryginalnych opakowaniach, ale pozostań przy bacie.
Marek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
« Odpowiedź #10 dnia: 03.11.2021, 11:37 »
Chyba nie masz dzieci :) Jeżeli obiecał to mały pewnie chciał bo gdzieś widział albo chce jak tata. Moja córka ma bata i wędkę z kołowrotkiem dla spokoju.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #11 dnia: 03.11.2021, 12:00 »
Jak byś pozostał przy bacie to zmień zestaw na trochę mocniejszy i da się obskoczyć większe ryby. Mój mały (5 lat) łowił w tym roku, na bata 5 m karpiki takie 2 kg. Super sprawa i emocje. Żyłka główna 0.2, przypon 0.18 do tego mocny haczyk i dawaliśmy radę. Płotki też można na to oczywiście łowić. Dodatkowo zestaw na grubszej żyłce ma mniejsze tendencje plączące co oszczędza mi dużo zdrowia :)

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 03.11.2021, 12:27 »
Koledzy bardzo dobrze radzą , pozostanie przy bacie będzie najlepszym rozwiązaniem.  Jak by nie patrzeć jest to najprostszy zestaw , który najmniej się plącze i i łowienie nim będzie dla 7 latka najlepszym rozwiązaniem. Może wydłużyć do 5 metrowego kija. Może bardziej niech się skoncentruje nad budową zestawu , gruntowaniem łowiska, prowadzeniem zestawu ,  składem i konsystencją zanęty. Na kołowrotek jeszcze przyjdzie czas. Lepiej niech chłopak się dobrze bawi nad wodą , niż denerwuje, że coś się znowu poplątało.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #13 dnia: 03.11.2021, 14:49 »
Koledzy, powiem z perspektywy ojca, który jest autorytetem dla syna: Co ojciec powie (w sensie obieca) - tak będzie. Choćby się waliło, paliło, a ojciec miałby o suchym chlebie i wodzie przez miesiąc żyć.
Ten, który nie widział rozczarowania, zawodu w oczach dziecka, nie wie co znaczy dane ojcowskie słowo. Dlatego, skoro "tata obiecał" to taka wędka MUSI być. Zatem proszę o odrobinę wyrozumiałości i akceptacji tego, czego oczekuje Autor tematu.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 03.11.2021, 15:02 »
Masz rację. Myślę że większość jest tu ojców i każdy z nas jak coś obiecał to MUSI to zrobić.
Chodzi tylko, aby maluch po zachłyśnięciu się nową wędką nie rozczarował się trudnością jej obsługi.
Marek