Długo chodziłem za SLRem. Jako substytut miałem też tego Special Distance. Ja ze względu na dostępność wziąłem Guru Aventus Distance 11ft. Jest trochę bardziej miękki niż wersja AU i daje podobne możliwości rzutowe. Special Distance jest bardziej miękki od Guru ma też mniejsza przelotkę coś koło 16mm z tego co pamiętam, gdzieś na forum jest moja recenzja. Jako alternatywę warto rozważyć Map Parabolix/ Ultra/ Extremis SUV. Są bardziej miękkie ale bardzo rzutne, pozwalają na podobne zasięgi jak Aventus/SLR.
A jaka jest różnica w AU i BU podczas holu ryby? Miałem Ultra 2 to raczej miękki kij ale pięknie i celnie ładował do 50-60m
Na moje oko jest, musiałbym pojechać z AU do sklepu żeby porównać dla 100% pewności, ale Raczej BU miększe od AU(nie jest to jakaś witka, dalej kawał kija)Ogólnie BU zrobiło fajne wrażenie, ale 50cm dolnika może przeszkadzać.
Jeśli Ultra za miękka to spróbuj Pro suv, sztywniejszy, celny, ale nie ładuje tak fajnie jak Ultra SUV czy SLR AU. 60m da radę łowić. Samo uczucie rzutu jest "inne". Podobnie ładował się Black Suv 11ft.
Ja używam Certate 4000 CXH ale ja lubię takie rozmiary.
Ten nowy jest cudny ale to raczej młynek pod mocny spining, do SLR ki potrzeba młynka pod wędkarstwo gruntowe - Tdr, może nowa nzon distance?
Wcale nie, łowiłem jakieś dwa lata SLRem 11ft AU sparowanym z Ultegra 4000fc, raz w tygodniu 10h łowienia na Maślance+zawody w weekend, podajniki 30-45g i na przekładni brak śladów zużycia, luzy w normie, dwa łożyska do wymiany.
Serwis młynka robił Spigot.