Autor Wątek: Wybór feedera. Jaki kij wybrać i kiedy?  (Przeczytany 134825 razy)

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wybór feedera. Jaki kij wybrać i kiedy?
« Odpowiedź #120 dnia: 24.06.2015, 21:02 »
Przed zakupem pytałem, czy są szczytówki. Powiedziano mi że tak. Ale czy o innych parametrach nie wiem. Musi zapytać w sklepie.
Zbyszek

libra

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 24.06.2015, 22:37 »
Zauważyłem, że często polecacie pickery jako wędziska do methody. I nasuwa mi się pytanie, z tego co zauważyłem duża część koszyków do methody jest takiej wagi, że po dodaniu zanęty łączna waga będzie chyba przekraczać cw przeciętnego pickerka. Więc panowie, stosujecie tylko te najmniejsze i najlżejsze koszyki do methody, czy raczej bez oporów przekraczacie trochę cw wędziska?

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #122 dnia: 24.06.2015, 23:28 »
Dzięki za odpowiedzi. Juz zamówiony.
Pozdrawiam Michał

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #123 dnia: 25.06.2015, 00:04 »
Zauważyłem, że często polecacie pickery jako wędziska do methody. I nasuwa mi się pytanie, z tego co zauważyłem duża część koszyków do methody jest takiej wagi, że po dodaniu zanęty łączna waga będzie chyba przekraczać cw przeciętnego pickerka. Więc panowie, stosujecie tylko te najmniejsze i najlżejsze koszyki do methody, czy raczej bez oporów przekraczacie trochę cw wędziska?
Ja myślę, że wielu z nas przekracza te wartości. Z kolei na wędziskach firm angielskich często w ogóle nie ma informacji o ciężarze wyrzutowym.
Myślę, że w większości przypadków możesz spokojnie przekroczyć te wartości :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline jacek1977

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #124 dnia: 25.06.2015, 00:46 »
Polecam GARBOLINO PRECISION PICKER świetnie wykonany no i cena naprawdę przystępna. Bez problemu holowalem karpie do 5 kilo, patyczek świetnie amortyzowal każde szarpniecie . Dodatkowo używałem podajnika Prestona z gumka wszystko świetnie się komponowalo naprawdę była frajda z wędkowania.
Kwiatek

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #125 dnia: 25.06.2015, 10:04 »
Dzięki za odpowiedzi. Juz zamówiony.

No i niestety Trabucco na razie niedostępny, wiec następna w kolejności będzie chyba Daiwa.
Pozdrawiam Michał

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #126 dnia: 25.06.2015, 13:31 »
wg mnie to dużo fajniejszy kij od Trab (mało przelotek, wiodąca daleko od chwytu kołowrotka, średni rozkład sił na blanku) , jedyne co daiwe mogę zarzucić to brak delikatniejszych tipów... jednak przy metodzie to żaden problem
Pozdrawiam
Olo

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #127 dnia: 25.06.2015, 14:33 »
Ja również Daiwę polecam z czystym sumieniem(mam) . Ale wczoraj zaszedłem do C.W. i pomacałem Trabucco Selektor 330/75g i powiem że zrobił na mnie naprawdę fajne wrażenie,oczywiście na sucho. Kijek delikatny o smukłym blanku, fajnie leżał w dłoni akcja jak na sucho półparabolik. http://allegro.pl/nowosc-trabucco-selektor-xs-master-feeder-330-75g-i5454744770.html A i również Daiwę lagunę  pomacałem. Kijek szybki i smukły. Sprawia wrażenie szybszego i sztywniejszego niż Windcast i Trabucco choć cw. na pewno sporo  niższe od Selektora.
Arek

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #128 dnia: 25.06.2015, 18:32 »
Arek powiem, że robię drugie podejście do zakupu Trabucco poprzednie zostały wykupione a uparłem się na zakup przez sklep stacjonarny w Poznaniu. Pierwszy raz nie wywiązali się z umowy, mimo że czekałem miesiąc, zobaczymy jak teraz sobie poradzą, ale już tak długo nie będę cierpliwie czekał, bo znowu wykupią u importera dałem im tylko tydzień na sprowadzenie.
Robert

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #129 dnia: 25.06.2015, 18:38 »
Arek powiem, że robię drugie podejście do zakupu Trabucco poprzednie zostały wykupione a uparłem się na zakup przez sklep stacjonarny w Poznaniu. Pierwszy raz nie wywiązali się z umowy, mimo że czekałem miesiąc, zobaczymy jak teraz sobie poradzą, ale już tak długo nie będę cierpliwie czekał, bo znowu wykupią u importera dałem im tylko tydzień na sprowadzenie.

Ja dzisiaj rozmawiałem ze sklepem Trabucco i tego mojego do 35 g 270 cm nie ma we Włoszech, wiec na razie nie ma szans.
Pozdrawiam Michał

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #130 dnia: 28.06.2015, 20:23 »
A ja mam pytanie do tych co może testowali albo przynajmniej trzymali w ręku:

Daiwa Scotland
Yank N Bank Feeder
 lub
KORUM 3,05m Feeder CS 10ft

Chciałbym wybrać któryś z tych kijów. Cenowo są do siebie zbliżone. Łowię głównie na lekkie koszyczki do 30 gr a powoli szykuje się do testowania łowienia na metodę. Kupiłem niedawno Cormorana Method Feeder 3,30 metra ale coś nie leży mi ten kij. Długość 3 metry wydaje mi się idealna. Mam Dragon team silver edition i jestem zadowolony.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #131 dnia: 28.06.2015, 20:40 »
A ja mam pytanie do tych co może testowali albo przynajmniej trzymali w ręku:

Daiwa Scotland
Yank N Bank Feeder
 lub
KORUM 3,05m Feeder CS 10ft

Chciałbym wybrać któryś z tych kijów. Cenowo są do siebie zbliżone. Łowię głównie na lekkie koszyczki do 30 gr a powoli szykuje się do testowania łowienia na metodę. Kupiłem niedawno Cormorana Method Feeder 3,30 metra ale coś nie leży mi ten kij. Długość 3 metry wydaje mi się idealna. Mam Dragon team silver edition i jestem zadowolony.

Daiwe y'n'b 10ft mialem w rekach - nawet sie przymierzałem do zakupu - cienki smukły blank ale czuć ze ma sporo "towaru" w sobie, jest moc , fajne tipy akuratne i do dłubania i do metody, dobrej jakości pokrowiec w komplecie; jedno ale ... pałowaty jak na nasze zbiorniki, pod komercję jak najbardziej fajny kij ale pod niekomercyjne zbiorniki z dominującym leszcze/płotką - za tęga pała .... 3.3 jest troszkę bardziej spolegliwy ale nadał wg mnei za sztywny do tego długość tarnsportowa 175cm ;/ - dałem sobie spokój. Windcast Picker fajniejszy wg mnie, cieniutki blank, cieplejszy, pełne ugięcie pod grubszą rybką...

Koruma nie miałem - 10ft zdaje się jest w 3składzie (katalog z 2014 to trochę masakra jak na tak krótki kij)  ale całą seria zbiera bardzo pozytywne opinie na forach w uk - jako bardzo dobre kijki budżetowe (w przedziale do 50 funciaków)

Edit: masz na mysli Cormorana gf method feeder ? ma super fajne tipy ale jest ciężki, uzbrojony jest gęsto (to akurat plus) bardzo masywnie, bardzo zbieżny ale chyba cos pomieszali z modułem wegla na poszczególnych elementach,  nieproporcjonalnie wzrasta sztywność po długości. Siły się dziwnie rozkładają... nie wiem jak to określić - ale mocno doginając kij - jest miekko , miekko i nagle bardzo sztywno jakby pierwszy element (z gniazdem na tipy) był z zupełnie innego kija, Majta po zarzucie neiziemsko - nawet przy najsztywniejszej szczytówce. Do holowania pewnie spoko kijek  - miekkość pierwszego elementu ograniczy spady a power dolniku pozwoli na szybszy hol ale z rzucaniem to kolorowo nie jest.
Pozdrawiam
Olo

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #132 dnia: 29.06.2015, 07:46 »
Dzięki za odpowiedź. Upewniłeś mnie w tym co podpowiadała intuicja :) Zdecyduje się raczej na pewno na Korum. Poczytałem jeszcze kilka angielskich recenzji i wpisów na forum i wygląda na to, że kawał dobrego kija w tej cenie. Gdyby funt był w cenie jak 2 lata temu....
Michał

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #133 dnia: 30.06.2015, 20:47 »
Co do Cormorana GF Method Feeder to rzeczywiście fajny kij do holowania. Ostatnio karpia ok. 3 kg wyciągało się całkiem przyjemnie i rzeczywiście tak jak piszesz połowa wędki pracuje miękko a reszta jest sztywna. Szczytówki bardzo dobre i czułe. Niestety zarzucanie to wędką w punkt to dla mnie dramat. Głównie w tym elemencie ten kij mnie zawiódł. Do tego dochodzi jeszcze konieczność składnia 4 elementów, chyba że ma się sztywny pokrowiec powyżej 1,80 metra. Dzisiaj stoczyłem również krótką dyskusje ze sklepem Gozdawa na temat tego KORUM CS 10 ft. Twierdzą, że to świetny kij budżetowy progresywnie pracujący na całej długości i ma bardzo czułe szczytówki. Do Prestona nie ma ponoć co porównywać ale pozostałe marki dostępne w Polsce raczej się nie umywają - głównie jeżeli chodzi o pracę tego kija podczas holu. Generalnie chyba się przekonałem.
Michał

Offline Daniel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #134 dnia: 25.11.2015, 13:09 »
Szczerze polecam Trabucco Precision XT pro quiver 3,30 do 70 g. Zakupiłem kilka tygodni temu i od razu został przetestowany nad wodą, koszykiem 10 g z zanętą miotałem na 50 m bez problemu i to dość celnie. Akcja progresywna co według mnie jest super rozwiązaniem gdyż i rzuty są dalekie jak również hol ryby jest ok, nie zarejestrowałem żadnych spadów, kij ładnie pracuje na całej długości ale jest stosunkowo szybki co według mnie jest zaletą. Cena przystępna jak do takiej klasy kija 230 zł, do tego ładny pokrowiec i 3 super czułe szczytówki, (2 szklane i jedna węglowa). Należy podkreślić tez że długość transportowa to jedyne 105 cm co jest sporą zaletą no i oczywiście waga jedyne 191 g.