Autor Wątek: Zestaw feederowy 3,3 m do klasyka  (Przeczytany 3369 razy)

Offline krzys_u

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
Zestaw feederowy 3,3 m do klasyka
« dnia: 27.12.2021, 20:54 »
Witam Szanownych Kolegów i proszę o poradę w wyborze feedera.
Kij będzie używany w zasadzie używany tylko na jednej miejscówce, w sezonie często jeżdżę na działkę położoną niedaleko jeziora, a nie chce wozić w kółko klamotów i potrzebuję "zestaw działkowy"
Na podstawie swoich doświadczeń i upodobań szukam wędki:
- długosć 3,30 - najbardziej mi pasuje
- dwuskład - najlepiej w 2 równych częściach - dolnik + druga część z włożoną szczytówką (tak wiem że to mocno ogranicza wybór)
- c.w. 50-70g?, feeder klasyczny na 30-40 metrze koszyczkiem 20-30g.,czasem donęcam szklanką.
- najlepiej 3 szczytówki w zestawie i łatwo dostępne (raz w sezonie jedną łamię :-) )
- większość poławianych ryb to średni białoryb aczkolwiek głównym celem jest zawsze pan Lin :-) (trafiają się spore)
  i wtedy trzeba już mieć trochę mocy szczególnie w pierwszej fazie kiedy muszę go siłowo odciągnąć od zarośli.
- potrzebuję jeszcze dobrać do tego kołowrotek żeby to razem grało ze sobą (najlepiej żeby miał zapasową zapasową szpule alu.)
- budżet razem - 500, max-700zł.

wstępnie myślałem o Browning Argon 20-75, Tubertini Atrax/Styx może Robinson TX3 (ale nie wiem czy się "równo" składa) a może są jeszcze jakieś inne podobne kije.
kołowrotek - tutaj to mam zamęt w głowie tyle tego na rynku, myślałem o którymś z tzw. klonów: np.  BY DOME TEAM FEEDER MASTER CARP PRO 5000 albo Dragon Stealth L.D. Feeder FD1150i a może coś mniejszego w rozmiarze 4000...
dzięki i pozdrawiam

Offline plompek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
Odp: Zestaw feederowy 3,3 m do klasyka
« Odpowiedź #1 dnia: 27.12.2021, 21:46 »
Zaraz rozpęta sie istna lista propozycji bo kijki 11ft są chyba teraz najbardziej popularną długością więc ja zaczne od czegoś nie tak popularnego ale porządnie przecioranego przeze mnie kijka a mianowicie Sonik SKSC Commercial Feeder 11ft.
Jest to wg mnie bardzo nie doceniany kijek bo może Sonik nie słynie z szerokiej gamy wędek "niekarpiowych" ale używa do budowy blanków japońskie maty Toray co pokazało mi że nie boi sie ten kijek feeest mocnego rzucania podajnikami czy koszykami. Fajna progresywna akcja i jakość wykonania za dwie stówki plus naprawde zadowalające to.
Co do kołowrotka to nie wiem czemu ludzie do 11stopowych kijków stosują tak duże młynki 5000 jak bez problemu i fajnego zgrania Ninja 3012A ma naprawde fajną szeroką szpule do 50metrów wystarcza bez problemu a nie nadszarpuje budżetu.
No ale zaraz każdy wyskoczy ze swoją propozycją i swoją opinią także wybór bedzie należeć tylko do Ciebie ;)

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #2 dnia: 28.12.2021, 09:37 »
Napiszę coś o Atrax-ie 3,30m bo piszesz o dwóch równych składach. Mam Atraxa Pro 3,30 który mam w komplecie 4 szczytówki -każda o innej długości, i tu składanie na dwie równe części wygląda tak, że z dwoma mocniejszymi szczytówkami złożysz go na dwie równe części, natomiast dwie delikatniejsze szczytówki już będą wystawać po złożeniu.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 28.12.2021, 10:24 »
Jeśli to zestaw działkowy to pewnie szlaku nie oczekujesz. Ja bym poszukał Jacobs Genesis + Daiwa Ninja Lt 4k i masz fajny zestaw za nieduże pieniądze.

Offline Lewapiks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #4 dnia: 28.12.2021, 12:06 »
Jeśli chodzi o wędkę to Tubertini TBR Lake Strong, bardzo uniwersalny kijek. Sprawdzi Ci się przy klasyku i przy metodzie. Ciężar wyrzutu do 60 gram daje komfort rzucania. Świetny kijek do plecionki. I do tego poszukaj budżetowego młynka w rozmiarze 4000 -4500. Np Tubertni Drex żeby był komplet. Pomimo, że ceny sklepowe przekroczą trochę Twój budżet, to przy delikatnej negocjacji ceny zestaw do wyrwania za 700 zł bez problemu.
Wędka bajka jeśli chodzi o wykonanie i pracę.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #5 dnia: 28.12.2021, 16:17 »
Z ciekawości,dla czego dwuskład ?
W tej długości jest wiele trójskładów,które pięknie pracują już nawet pod mniejszą rybką typu 400-500g.

Offline krzys_u

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #6 dnia: 28.12.2021, 17:04 »
Oczywiście masz rację ale mi chodzi o łatwość i szybkość rozkładania / składania, szczególnie kiedy przychodzę na łowisko przed świtem albo wychodzę po zmroku. Niby szczegół ale dla mnie ważny, staram się eliminować takie drobiazgi które mnie wkurzają żeby wędkowanie było bardziej przyjemne :)

Offline Bartosz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
  • Płocie leszcze i coś jeszcze =>
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 28.12.2021, 18:54 »
Jak zwykle wszystko kwestia ceny.

Koschnick 3.3 + Black Viper Compact 845
NT Light 3.3 + Stradic FL 4000

Do klasyka piękne patyki polecam z czystym sumieniem te zestawy.
Catch and Release!

Offline STIGI

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #8 dnia: 28.12.2021, 19:26 »
Panowie, mam małe pytanko, mianowicie potrzebuje zakupić budżetowy kij do klasycznego feedera na wodę stojącą, na nie dużą odległość i nie mogę się zdecydować  pomiedzy: Okuma Caymer 3.30 do 60g a Jaxon Green Point 3.30 do 60g może któryś z was posiada lub widział w akcji chociażby jeden z tych kij i jest wstanie coś więcej się wypowiedzieć, byłbym wdzięczny.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #9 dnia: 28.12.2021, 19:39 »
Panowie, mam małe pytanko, mianowicie potrzebuje zakupić budżetowy kij do klasycznego feedera na wodę stojącą, na nie dużą odległość i nie mogę się zdecydować  pomiedzy: Okuma Caymer 3.30 do 60g a Jaxon Green Point 3.30 do 60g może któryś z was posiada lub widział w akcji chociażby jeden z tych kij i jest wstanie coś więcej się wypowiedzieć, byłbym wdzięczny.

Z tych dwóch to weź Flagman S Canal 3.3m 50g ;) będzie i finezja i moc jak trzeba.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 28.12.2021, 20:44 »
Jak zwykle wszystko kwestia ceny.

Koschnick 3.3 + Black Viper Compact 845
NT Light 3.3 + Stradic FL 4000

Do klasyka piękne patyki polecam z czystym sumieniem te zestawy.

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post i zobacz jaki jest budżet. Sam Stradic jest droższy niż zakłada budżet.

Preston Ignition fajnie wygląda w budżecie, jak chcesz większy zapas mocy to możesz zobaczyć Browning CK Method Feeder. Jeśli chcesz wydać 600 możesz zobaczyć Yank'N'Bank + Ninja/Regal ewentualnie trochę drożej Exceler/ Nasci i będziesz miał mega sprzęt.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #11 dnia: 28.12.2021, 20:53 »
Widziałeś gdzieś ostatnio Yank'N'Bank w tej długości ? Bo ostatnio się rozglądałem i nikt nie ma.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 28.12.2021, 21:24 »
Widziałeś gdzieś ostatnio Yank'N'Bank w tej długości ? Bo ostatnio się rozglądałem i nikt nie ma.

3,0 widziałem 3,3 trzebaby chyba ściągać przez jakiegoś drapieżnika.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #13 dnia: 28.12.2021, 21:32 »
Nie mają i nie będą mieli. Niestety :(

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 28.12.2021, 22:11 »
Nie mają i nie będą mieli. Niestety :(

Słabo, świetne kije w świetnych pieniądzach, moim zdaniem mogłyby być nawet dwa razy droższe i warto byłoby tyle zapłacić. Musisz czekać na jakąś okazję, może coś u nas na forum wpadnie.