Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2022  (Przeczytany 260977 razy)

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wyniki nad wodą 2022
« Odpowiedź #810 dnia: 26.06.2022, 13:54 »
Dziś z kajakiem odwiedziłem jezioro gdzie łowiłem zimą fajne okonie , złowiłem 3 okonki , 3 szczupaki , napotkałem 3 siaty , rybackie nawet ch...w niedzielę stawiają , czy też może w sobotę? ale wydaje mi się że gdzieś czytałem jakiś przepis że na weekend powinni je zabrać?

:bravo: :thumbup:

Fajna sprawa!!!
Gratki.Czyli "Kormorany" są wszędzie.

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #811 dnia: 26.06.2022, 14:17 »
Dziś z kajakiem odwiedziłem jezioro gdzie łowiłem zimą fajne okonie , złowiłem 3 okonki , 3 szczupaki , napotkałem 3 siaty , rybackie nawet ch...w niedzielę stawiają , czy też może w sobotę? ale wydaje mi się że gdzieś czytałem jakiś przepis że na weekend powinni je zabrać?

:bravo: :thumbup:

Fajna sprawa!!!
Gratki.Czyli "Kormorany" są wszędzie.
Na Mazurach mamy 1000 pustych jezior :facepalm: ja wędkuję na PZW i PGRYb i jedni czy drudzy to złodzieje  >:O od wędkarza wymaga się tylko limitów i najlepiej C&R a sami ciągną kasę ze składek jak i smażalni  , jak się nie zabiera ,to wędkowanie powinno być za darmo, a u nas na wiele jezior nawet nie ma jak dojechać , kajak jest super bo do zwodowania wystarcza mi 30cm wody
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #812 dnia: 26.06.2022, 14:33 »
Piękna sprawa z tym kajakiem. Może znajdziesz gdzie u siebie w okolicy jeziorko, gdzie będzie tak nasrane zwalonych drzew itp., że żadna menda z siatami tam nie wjedzie. Może wtedy znajdziesz swoje wędkarskie eldorado.
Z drugiej strony prądem tam mogą przejechać. Żadnemu fragmentowi wody nie odpuszczą...

Nie zapominajmy, że te puste jeziora to zasługa rybackich specjalistów. Kłusole robią swoje, ale WIĘKSZOŚĆ jest wyrybiona na legalu.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #813 dnia: 26.06.2022, 14:48 »
Siaty na legalu rybak stawia 19zł/kg płotka kosztuje ,ktoś to kupuje to i stawiać będą i biznes się kręci bo i kasa ze składek jest >:O
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #814 dnia: 26.06.2022, 18:33 »
Na wstępie gratulacje dla wszystkich co mieli możliwość powędkować

Dzisiaj kontynuacja walki z PW, a w zasadzie z temperaturą która nie dała żyć
Miejsce wybrałem dosyć nasłonecznione i od 8 trzeba było rozłożyć parasol. Jakby nie to ustrojstwo to pewnie już o 11 bym się poddał, a tak zdzierżyłem do około 15.
Wędkować zacząłem około 5 i po jakimś 30 min miałem już rybę w łowisku i do końca łowienia były w polu nęcenia. Amury pięknie wychodziły do peletu, ale do zestawu już niekoniecznie... Mimo wszystko co jakiś czas azjata mnie odwiedził i w sumie wpadło ich kilka sztuk  9-12kg. Było też parę pięknych leszczy i karasi oraz kilka karpi 4-11kg.
Najważniejszym gościem był jednak "Maciuś", którego w tym sezonie złowiłem po raz pierwszy, zaś w poprzednim 3 razy mnie odwiedzał
Ogólnie poza pogodą było fajnie, a rybki nawet dopisały

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline KotKoi

• Ekspert
« Odpowiedź #815 dnia: 26.06.2022, 18:53 »
Patryk Mistrzem
Gratuluję.
Taka lampa, gratuluję wyników i wytrwałości w taką pogodę.
 :bravo: :thumbup: :beer:                                                                                                                                               

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
« Odpowiedź #816 dnia: 26.06.2022, 19:10 »
Panowie mimo upałów łowicie pięknie, Patryk gratuluje, piękne ryby

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #817 dnia: 26.06.2022, 23:23 »
Kolejny dzień "suchego podbieraka" nad Wisłą....

No ale winnego łatwo znaleźć - w lustro już popatrzyłem, powinienem pojechać nad ranem bo po południu był silny wiatr a nigdy mi się nie zdarzyło żeby w takich warunkach na Wiśle ryba dobrze żerowała no i konopi się leniowi patentowanemu nie chciało ugotować. Brały głównie ukleje i to tylko na białe robaki - na kukurydzę, pellet i wyrób seropodobny oprócz kilku uderzeń prawdopodobnie w koszyk nawet porządnego wskazania nie było.

Z dobrych wieści trafiły mi się dwie małe certki i jedna mała wąsata księżniczka (więc nadzieja jakaś na przyszłość jest) no i walczyłem ostro ze strachem zarzucania ciężkiego koszyka na cienkiej plecionce "na klips".
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #818 dnia: 27.06.2022, 17:19 »
Gratulacje dla wszystkich wędkujących, upał zaczyna doskwierać, więc każda wyprawa wymaga pochwały :)

Odniosę się głównie do wyprawy Patryka w niedzielę. Przy okazji respekt- upał był straszny, spędziłem pół dnia na basenie :)
Mi udało się być na tym samym łowisku wcześniej- w piątek, i to na tej samej miejscówce- wiadomo, telefony, przepływ informacji :P

Te wyjątkowe (w moim wypadku) wędkowanie w dzień roboczy, to była specjalna okazja- dzień ojca.
Taką już mamy tradycję, że w dzień ojca wybieramy się z tatą na wspólne łowienie :)
„Święto” wypadało w czwartek, ale niestety trzeba było przesunąć o jeden dzień wspólną zasiadkę.

Łowiłem z ojcem od ok 6:30 do 15:30 (mniej więcej). Trochę żałuję, że nie udało się dłużej, ale chłopina już opadał z sił, słońce dało popalić i zrezygnowany spakował się koło 15- tej. Żałuję, bo ryba wyjątkowo dobrze reagowała i stałe kręciła się w łowisku. Pomimo dwóch wędek, wszystkie ryby wyszarpałem na PW. Gruntówki stały jak zaklęte i żadne przynęty ani zmiany taktyk/ dystansów nie przynosiły skutku.
Sinking bomb nie sprawdził się tego dnia, bo miałem boczne podmuchy wiatru, a to uniemożliwia sprawne operowanie zestawem.
Wszystko to jednak nic, bo ogólny rezultat był niezły. 2 leszczyki w okolicy 35-40 cm, 1 karaś ok 40cm, 5 amurów 7-9kg, 2 amury „pistolety” (2-3kg) i jeden „nietypowy” typu 5-6kg, do tego karpik 5-6kg. Największe ryby tego dnia, to 2 karpiki 13 i 15 kg.
Niestety 5 lub 6 karpi zeszło mi z haka po zacięciu lub też kilku sekundach holu, oczywiście w łowisku, co oznaczało pewne przerwy w braniach. Problem rozwiązały dość brutalne haczyki typu karpiowego, aczkolwiek w niezbyt dużym rozmiarze. Wpływają na mniejszą liczbę brań, ale po wymianie spinek już nie było.
Ojciec miał gorsze rezultaty, za to twardo biczował wodę spławikiem, skleconym na prędce zestawem pw. Złowił karpia ok 7kg, zanim miałem jakikolwiek kontakt z rybą ;) Ryba dała mu popalić, chłop starszy, sprzęt trochę lichy, jeszcze jakieś koty na żyłce podczas holu i odjazdów … było ciężko, ale wyholował! :D
Później jego główne zajęcie to było kombinowanie i podbieranie moich ryb :P Aczkolwiek wysępił jeszcze na PW kilka karasi i leszczy, w tym takiego większego, ok 1,5-2kg. Więc mimo wszystko był zadowolony. Poza tym ma co wspominać, bo olewał moje uwagi odnośnie podbierania amurów i ich szaleństwie, co skończyło się spektakularnym wyskokiem amura 8-9 kg z siaty podbieraka. Stał jak wryty, a „Azjata” maltretował mi z powrotem zestaw.

Nad wodą spotkaliśmy również Arturro, więc może i on przedstawi swoje wyczyny na PW ;)

Sorki za słabe zdjęcia, ale nie skupiałem się na fotografowaniu w tym dniu :)
Rybka nr 1 od taty.

Czesiek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #819 dnia: 27.06.2022, 17:38 »
:bravo: P&Cz&CzT, pw rządzi ;)
;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #820 dnia: 27.06.2022, 17:49 »
:bravo:
Rządzi, rządzi. A ja się zabieram za to jak kot do jeża. Jeszcze ani razu nie spróbowałem :facepalm:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #821 dnia: 27.06.2022, 17:51 »
zacznij od ... siłowni, jak ja widzę Patryka w akcji to mi się Terminator przypomina i Rambo
;)

Offline KotKoi

• Ekspert
« Odpowiedź #822 dnia: 27.06.2022, 17:58 »
Gratuluję Czesiu!!!
Siłownia nie potrzebna raczej do tego typu łowienia, bardziej determinacja i chęci. ;)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #823 dnia: 27.06.2022, 18:06 »
taa, jak Ktoś ma ADHD to Mu siłownia niepotrzebna ... ;)

łowi do zajechania, a potem pada i zasypia za 1 min ...
;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #824 dnia: 27.06.2022, 18:28 »
Panowie dzięki za spotkanie, miło było w końcu porozmawiać na żywo.
Mimo zabójczej palmy kilka pięknych ryb udało się zaparkować na macie....
Maciek