Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2022  (Przeczytany 254269 razy)

Online Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2022
« Odpowiedź #840 dnia: 30.06.2022, 10:05 »
Brawo Luk! Dla reszty chłopaków też niskie ukłony i gratulacje! :bravo: :thumbup: :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #841 dnia: 01.07.2022, 15:14 »
Gratuluję wyników, zwłaszcza pellet wagglerowcom, widzę, że pokoszone na maksa jest! :thumbup: :beer:

U mnie wczoraj padł rekord na Trencie. Miałem wędki w wodzie dwie godziny, i weszło 8 brzan, dwa klenie i płoć. Po raz pierwszy musiałem zrezygnować z łowienia na dwie wędki, bo nie wyrabiałem :) I to na Trencie niepływowym. Wg mnie oprócz oczywistej świetnej brzanowej pogody i ochoty ryb do żerowania, grę robił spomb rzeczy z Koruma, który doskonale nęci punktowo, bez potrzeby wprowadzania danej liczby koszyków, które trzeba zamykać zanętą. Trzy strzały i miejscówka zanęcona. W ten sposób można zmniejszyć ilość łowionych leszczy :) Pomimo, że było z 18 stopni to się pociłem, był też podwójny odjazd :)

Największa brzana miała 80 cm ale była bardzo chuda, łyknęła pellet pikantna kiełbasa 8 mm :) To druga największa brzanka w tym sezonie, poprzednia też łyknęła małą przynętę, haczykowo-włosowy pellet Robin Red 8 mm z Dynamite'a. Małe przynęty rządzą, pomagają w tym doskonałe haki brzanowe Drennana w małych rozmiarach (nr 12). Doskonale trzymają rybę.

Witaj Luk  8)!

Połowione pięknie.
Mega  ubarwione rybki.

Online Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 196
« Odpowiedź #842 dnia: 01.07.2022, 15:17 »
Powrót Króla! Gratulacje Lucjan! :thumbup: :bravo: :bravo: :bravo:
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #843 dnia: 01.07.2022, 20:28 »
:bravo: Brzaniory superowe :beer:
;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #844 dnia: 02.07.2022, 09:09 »
Dzięki za miłe słowa :)

U mnie na Trencie jest nieźle, mam sposoba na dobranie się do brzan i spomb z Koruma naprawdę robi grę. Wczoraj na wieczornej sesji wpadły dwie brzany, dwa klenie, kilka leszczy i po raz pierwszy miałem jelca na zestaw brzanowy z kulką 12 mm i hakiem nr 8 :) Miał z 20 cm ale pysk zbyt mały aby łyknąć kulkę, pomimo to zapięty był książkowo :)

Co ciekawe - na jednej linii łowiłem pakując do koszyka sporo zanęty, i ta linia zaowocowała leszczami. Oznacza to, że użycie spomba z Koruma (jego nazwa to bopper) daje znacznie większe szanse na brzanę, bo nie trzeba się męczyć z zanętą. ABy zanęcić miejscówkę wprowadzałem 6 dużych koszyków w dany punkt, i zawsze trzeba było zamykać go zanętą (jeśli otwarty jest z dwóch stron, to podwójnie). Tutaj zaś nie wprowadza się wstępnie jej w ogóle, same pellety, kulki i konopie.

Przede mną sesja z białymi, mam zamiar jutro uderzyć na wodę z kilkoma litrami białych. Na ostatnich zawodach Przemek Solski tłumaczył mi, że na tej komercji jest brzana, i aby zrobić wynik trzeba w marginie walić sporo białych - kilka litrów. To samo można teraz zrobić bopperem. Byle tylko węgorz nie zdominował miejsca :)

Inna ciekawostka - klub który dysponuje najlepszym odcinkiem brzanowym, czyli Collingham Anglers Association (Trent pływowy) od tego roku nie pozwala na wędkowanie nocą. Jest to wielki cios dla wędkarstwa brzanowego w UK i zapewne będzie spadek zainteresowania łowieniem tego gatunku, bo wielu wędkarzy nie będzie miało gdzie ich łowić. Bardzo trudno teraz znaleźć klub, który pozwoli na organizację zawodów brzanowych. Przykra sprawa :(

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #845 dnia: 02.07.2022, 09:45 »
Co stoi za tym zakazem? Bo jak kwestia kłusownictwa, to chyba komuś coś na kalkulatorku nie pykło. Stracą tyle kasy, że wynajęcie strażnika, który przez cały sezon każdej nocy by tam pilnował, to byłaby z 1/10 utraconej kwoty.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #846 dnia: 02.07.2022, 10:13 »
Nie zależy im na kasie,członkowie klubu podjęli taką decyzję, mieli bardzo wielu łowiących tam no i wiadomo pewne problemy, jak osrane krzaki. Podobno rolnicy od których dzierżawią dostęp się skarżyli i grozili zerwaniem umowy. A klub był jednym z najbogatszych w UK, bo robili niezłą kasę. Ale bądźmy tez szczerzy, klub nie istnieje po to aby zarabiać ale dogadzać swoim członkom. Ci jak widać mieli dość tych najazdów...
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #847 dnia: 02.07.2022, 10:31 »
Rozumiem.
Krwawy Michał

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #848 dnia: 02.07.2022, 10:51 »
Lucek piękne :bravo: :thumbup:
Maciek

Offline Mimi

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Lets go fishing!
« Odpowiedź #849 dnia: 02.07.2022, 11:05 »
Gratuluje wszystkim łowiącym - piękne ryby :)

• Ekspert
« Odpowiedź #850 dnia: 02.07.2022, 13:32 »
U mnie na Trencie jest nieźle, mam sposoba na dobranie się do brzan [..]

Gratulacje! :bravo: :bravo: :bravo: Lucjan jak patrzę na Twoje brzany to zaczynam się zastawiać nad jakimś odwykiem, bo nie ma realnej możliwości żebym się nawet zbliżył do tego poziomu.

Inna ciekawostka - klub który dysponuje najlepszym odcinkiem brzanowym, czyli Collingham Anglers Association (Trent pływowy) od tego roku nie pozwala na wędkowanie nocą. Jest to wielki cios dla wędkarstwa brzanowego w UK i zapewne będzie spadek zainteresowania łowieniem tego gatunku, bo wielu wędkarzy nie będzie miało gdzie ich łowić. Bardzo trudno teraz znaleźć klub, który pozwoli na organizację zawodów brzanowych. Przykra sprawa :(

A Severn? Tak na oko połowa filmików z brzanami w roli głównej jest kręcona nad tą rzeką.
I need a Barbel !!!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #851 dnia: 02.07.2022, 13:42 »
U mnie na Trencie jest nieźle, mam sposoba na dobranie się do brzan [..]

Gratulacje! :bravo: :bravo: :bravo: Lucjan jak patrzę na Twoje brzany to zaczynam się zastawiać nad jakimś odwykiem, bo nie ma realnej możliwości żebym się nawet zbliżył do tego poziomu.

Musiałbyś połowić na tej samej wodzie ;) Wiadomo, że jest ich tam więcej niż w Wiśle. Wiadomo też że Lucek to specjalista, a Ty tylko holik. Ale przynajmniej byłby level playing field :D
Krwawy Michał

• Ekspert
« Odpowiedź #852 dnia: 02.07.2022, 14:33 »
Musiałbyś połowić na tej samej wodzie ;) Wiadomo, że jest ich tam więcej niż w Wiśle. Wiadomo też że Lucek to specjalista, a Ty tylko holik. Ale przynajmniej byłby level playing field :D

Jasna sprawa. Trudno przejść na level "specjalista" jak ilość brzan na kilometr kwadratowy jest zbliżona do zera, bo niby jak rozróżnić sytuację kiedy "nie brało" dlatego że się coś ewidentnie schrzaniło od sytuacji w której "nie brało" dlatego że brzany po prostu w łowisku nie było.

Są w Polsce wody gdzie brzana występuje dość licznie na przykład Odra, warszawski odcinek lub nawet górny San ale i tak tam nie mam szans łowić z powodów budżetowych i to nawet nie chodzi o wydatki stricte wędkarskie (z tym nawet mój kieszeniowy wąż się pogodził) a o "trywialną" cenę paliwa.

No nic... Od następnego tygodnia cały swój wędkarski czas poświęcam tylko brzanie, bo jeszcze jutro będę się bezczelnie i bezwstydnie "metodował". W najgorszym razie kiedyś zabiorą mnie z brzegu w glamour kaftaniku, co nie będzie wielką stratą szczególnie dla tego szacownego forum ;)
I need a Barbel !!!

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #853 dnia: 02.07.2022, 15:03 »
Jeszcze większe brzany są w Hiszpanii. Jedź tam. :(

Znajomy ma w jednej rzece (nie Ebro) niezły zestaw interesujących ryb:
pstrągi (te łowi głównie), brzany, karpie i sumy.
;)

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #854 dnia: 02.07.2022, 15:07 »
32 okonki z kajaka i dwa szczupaczki ,wszystko na UL obrotówka&twister no i nie wiedziałem że na tym jeziorku jest fajny lin ,jednego widziałem żywego a drugi padnięty :o pewnie kłusole?
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match