Awek, jak wysoko nad dnem masz tego zig riga?
U mnie ryby są 2 m nad dnem i od 2 tygodni nie umiem się do nich dobrać….
Glinianka PZW woda ma od razu za trzcinami 3 m. Tam gdzie widzę ryby to 4_5 m .
Z dna teraz to martwe morze….
Temat zig riga już przerabiałem kilka lat temu, używałem przyponów od 2 do 3.5 m. Wczoraj mój zig byl regulowany dzięki pływakowi z foxa, zacząłem od 2m a później podnosiłem go co ok 30-40min szukając ryb, brania zaczęły się na ok 3.25m i tak zostawiłem. Mam znacznik z taśmy na wędce 25cm od rolki kołowrotka. Bylo 9 brań w sumie, czyli nieźle, ale z wielkością ryb słabo, wszystko ok 5-6kg. Zig rig sprawdza mi sie na głębokich żwirowniach z czystą wodą, jeśli chodzi o przynęty to kulki wypadają słabiej od pianek u mnie. Moja sprawdzona kombinacja to żółta pianka i czarny trzymak, polane kropla korda goo ananas, hak do ziga nr 6, przypon 1m plus pływak fox i ciężarek 100g.
Dzieki za sugestie 
Wchodzę w to , ale muszę dokupić pływak i piankę.
Tylko będzie to z ręki : rzut i nęcenia.
Czy inne ryby oprócz karpi na to się dają przechytrzyć ?
Kozi ci lepiej doradza

, na ziga biorą jeszcze amury i karasie, te 3 gatunki udało mi się złowić. Z tymi systemami zig rig foxa - mocowanie ciężarka i pływak jest jeden problem, stary pływak skręcał żyłkę, teraz mam ten nowy model gdzie wprowadzili specjalny krętlik który zapewne miał temu zapobiegać, ale nie do końca, bo żyłka i tak sie skręca. Jak bedziesz łowił z rzutu, to w końcowej fazie lotu przytrzymaj zestaw aby na napiętej żyłce lądował do wody, jak sie ustawi na dnie, dopiero ze szpuli wypuszczaj żyłkę regulując wysokość. Będzie to widać po tym, że ty wypuszczasz a żyłka sie napina, jak będzie luz to znaczy że pływak nie idzie w górę i coś się poplątało. Przydatne są też pianki rozpuszczalne mocowane w pływak, przypon na pół i haczyk za piankę, wtedy mniejsze ryzyko splątań. Ja wywożę łódka i jest dużo mniej problemów z tym.
Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka