Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2022  (Przeczytany 255519 razy)

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2022
« Odpowiedź #1065 dnia: 24.07.2022, 05:02 »
Brawo Kiciuś

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #1066 dnia: 24.07.2022, 06:56 »
Gratulacje panowie , ja też próbowałem swoich sił w tym upale, ryby były wysoko więc jedna wędka na zig riga i to ona pierwsza dawała ryby. Sporo drobnicy 5-6kg, jeden karpik 8+ i amurek który był już w podbieraku, ale rozerwał siatkę i zerwał przypon zigowy 0.28mm, wariat straszny. Połamania.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 389
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1067 dnia: 24.07.2022, 07:46 »
Gratulacje Panowie :beer:

Piotrek, wiedziałem że tam musi być fajna rybka, czyli warto będzie tam od czasu do czasu usiąść z metodą :D

Ja miałem dzisiaj jechać na Lipusia, bo Patryk zdał relację, że chłopaki wczoraj nie źle połowili, ale wygrała grawitacja łóżkowa i dopiero teraz się z łóżka zwlokłem ;D
Dzierżno uzależnia

Online key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #1068 dnia: 24.07.2022, 11:16 »
Awek, jak wysoko nad dnem masz tego zig riga?
U mnie ryby są 2 m nad dnem i od 2 tygodni nie umiem się do nich dobrać….
Glinianka PZW woda ma od razu za trzcinami 3 m. Tam gdzie widzę ryby to 4_5 m .
Z dna teraz to martwe morze….

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #1069 dnia: 24.07.2022, 11:20 »
Zig rig na PZW to raczej ciężki temat. Łowisz w dzień czy w nocy?

Online key_kr

• Ekspert
« Odpowiedź #1070 dnia: 24.07.2022, 11:22 »
W dzień. Ale jestem zdesperowany by coś zrobić. Dawno tak po dupie nie dostawałem… :'(

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #1071 dnia: 24.07.2022, 12:32 »
Temat zig riga już przerabiałem kilka lat temu, używałem przyponów od 2 do 3.5 m. Wczoraj mój zig byl regulowany dzięki pływakowi z foxa, zacząłem od 2m a później podnosiłem go co ok 30-40min szukając ryb, brania zaczęły się na ok 3.25m i tak zostawiłem. Mam znacznik z taśmy na wędce 25cm od rolki kołowrotka. Bylo 9 brań w sumie, czyli nieźle, ale z wielkością ryb słabo, wszystko ok 5-6kg. Zig rig sprawdza mi sie na głębokich żwirowniach z czystą wodą, jeśli chodzi o przynęty to kulki wypadają słabiej od pianek u mnie. Moja sprawdzona kombinacja to żółta pianka i czarny trzymak, polane kropla korda goo ananas, hak do ziga nr 6, przypon 1m plus pływak fox i ciężarek 100g.

Sławek

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #1072 dnia: 24.07.2022, 12:42 »
Avek Gratuluję

Dzięki Rafał.
Wodę na pewno jeszcze raz odwiedzę, mając pod nosem.
Żeby nie burza ,bym posiedział dłużej.
Właśnie przed nią ryba zaczęła być aktywniejsza, skora do współpracy.
Jeszcze raz dziękuję za miłe słowa.

Online key_kr

• Ekspert
« Odpowiedź #1073 dnia: 24.07.2022, 13:27 »
Temat zig riga już przerabiałem kilka lat temu, używałem przyponów od 2 do 3.5 m. Wczoraj mój zig byl regulowany dzięki pływakowi z foxa, zacząłem od 2m a później podnosiłem go co ok 30-40min szukając ryb, brania zaczęły się na ok 3.25m i tak zostawiłem. Mam znacznik z taśmy na wędce 25cm od rolki kołowrotka. Bylo 9 brań w sumie, czyli nieźle, ale z wielkością ryb słabo, wszystko ok 5-6kg. Zig rig sprawdza mi sie na głębokich żwirowniach z czystą wodą, jeśli chodzi o przynęty to kulki wypadają słabiej od pianek u mnie. Moja sprawdzona kombinacja to żółta pianka i czarny trzymak, polane kropla korda goo ananas, hak do ziga nr 6, przypon 1m plus pływak fox i ciężarek 100g.

Dzieki za sugestie :thumbup:
Wchodzę w to , ale muszę dokupić pływak i piankę.
Tylko będzie to z ręki : rzut i nęcenia.
Czy inne ryby oprócz karpi na to się dają przechytrzyć ?

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #1074 dnia: 24.07.2022, 13:36 »
W dzień. Ale jestem zdesperowany by coś zrobić. Dawno tak po dupie nie dostawałem… :'(
To.masz odpowiedź czemu nie łowisz 🙂. Nie kombinuj z żadnymi Zig rigami bo to nie jest metoda na wody PZW. Siadaj na nockę i łów normalnie z dna.

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #1075 dnia: 24.07.2022, 13:50 »

Dzieki za sugestie
Wchodzę w to , ale muszę dokupić pływak i piankę.
Tylko będzie to z ręki : rzut i nęcenia.
Czy inne ryby oprócz karpi na to się dają przechytrzyć ?
Kozi ci lepiej doradza , na ziga biorą jeszcze amury i karasie, te 3 gatunki udało mi się złowić. Z tymi systemami zig rig foxa - mocowanie ciężarka i pływak jest jeden problem, stary pływak skręcał żyłkę, teraz mam ten nowy model gdzie wprowadzili specjalny krętlik który zapewne miał temu zapobiegać, ale nie do końca, bo żyłka i tak sie skręca. Jak bedziesz łowił z rzutu, to w końcowej fazie lotu przytrzymaj zestaw aby na napiętej żyłce lądował do wody, jak sie ustawi na dnie, dopiero ze szpuli wypuszczaj żyłkę regulując wysokość. Będzie to widać po tym, że ty wypuszczasz a żyłka sie napina, jak będzie luz to znaczy że pływak nie idzie w górę i coś się poplątało. Przydatne są też pianki rozpuszczalne mocowane w pływak, przypon na pół i haczyk za piankę, wtedy mniejsze ryzyko splątań. Ja wywożę łódka i jest dużo mniej problemów z tym.

Sławek

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #1076 dnia: 24.07.2022, 14:20 »
To.masz odpowiedź czemu nie łowisz . Nie kombinuj z żadnymi Zig rigami bo to nie jest metoda na wody PZW. Siadaj na nockę i łów normalnie z dna.
Kozi jeśli woda PZW jest dość głęboka i czysta to dlaczego nie próbować w ten sposób, że ty tak nie łowisz to nie znaczy że inni też. Pewnie widziałeś filmy, dużo karpiarzy tak łowi w lecie tą metodą i to z efektami w postaci pięknych koni. Jak chce niech próbuje, no chyba ze karpie z PZW są na tyle mądre, że na ziga nie wezmą a te z komercji głupie i biorą .

Sławek

Online key_kr

• Ekspert
« Odpowiedź #1077 dnia: 24.07.2022, 14:49 »
Nie mam wyboru , bo w nocy nie łowię… :P
Woda głęboka i czysta. Ryba jest na echu nad dnem od 2 tygodni.
Nad minigórkami tego  rybska z odczytu mam najwięcej (echo).
Niedaleko bo do 60 m.
Jak nie spróbuję to nie będę wiedział.
Ta regulacja wysokości przynęty przez pływak do mnie przemawia , bo widzę ryby też nad zielskiem.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #1078 dnia: 24.07.2022, 15:55 »
Kozi jeśli woda PZW jest dość głęboka i czysta to dlaczego nie próbować w ten sposób, że ty tak nie łowisz to nie znaczy że inni też. Pewnie widziałeś filmy, dużo karpiarzy tak łowi w lecie tą metodą i to z efektami w postaci pięknych koni. Jak chce niech próbuje, no chyba ze karpie z PZW są na tyle mądre, że na ziga nie wezmą a te z komercji głupie i biorą .

Łapałem tak przy użyciu drona, więc widziałem dokładnie jak się ryba zachowuje na wodzie PZW. Podpływa, wyczuwa coś nie tak i odpływa ile sił.
Może te brania to przypadek, na pewno na komercji jest tyle ryb, że jakaś się pomyli i spróbuje złapać zarzutkę.
Na PZW jednak ryba jest dużo bardziej cwana.
Lepsze efekty mam na skórkę chleba z powierzchni po uprzednim zanęceniu chlebem ze spomba.

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #1079 dnia: 24.07.2022, 16:12 »

Łapałem tak przy użyciu drona, więc widziałem dokładnie jak się ryba zachowuje na wodzie PZW. Podpływa, wyczuwa coś nie tak i odpływa ile sił.
Może te brania to przypadek, na pewno na komercji jest tyle ryb, że jakaś się pomyli i spróbuje złapać zarzutkę.
Na PZW jednak ryba jest dużo bardziej cwana.
Lepsze efekty mam na skórkę chleba z powierzchni po uprzednim zanęceniu chlebem ze spomba.
Akurat metoda zig rig nie wyklucza użycia skóry chleba, można ją wypuścić do powierzchni lub nieco inaczej, czyli zaprezentować w toni wodnej i ten sposób uważam za lepszy. Na jednej wodzie, na którą już nie jeżdżę to właśnie skóra chleba dawała spore ryby a pianki i kulki prawie wcale, używając oczywiście zig riga. W tej metodzie, szczególnie w upalne dni kiedy ryby pływają wysoko, często w nosie mając żerowanie, chodź głównie o to żeby je czymś zaciekawić, zaprezentować coś innego, na pewno wiele ryb przepływa i nie zwraca uwagi, ale zawsze jest szansa, że któraś jednak podpłynie i mamy to upragnione branie.

Sławek