Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2022  (Przeczytany 255465 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Wyniki nad wodą 2022
« Odpowiedź #1095 dnia: 25.07.2022, 08:31 »
Kozi, jak można uważać, że na PZW zig rigi nie działają? Bo karp jest mądry i nie daje się na to złowić, ale na twoje przynęty z dna nabierać się da? To się nie trzyma kupy :) Oczywiście, że zig rigi działają, nie jest dowodem to, ze na to nie połapałeś. Jak ktoś nie połowi na Metodę na PZW to nie oznacza to automatycznie, że ona nie działa, na przykład na PZW. Wręcz w ten sposób manifestujesz pewne 'braki w warsztacie' 8)

Po prostu - karpia na PZW może być mniej i jest trudniejszy do zlokalizowania, bardziej ostrożny. Ale czy odmówi zigowi? Nie! Do tego tak jak można nęcić zwykłe miejsce ta można i tutaj, specjalnymi miksami robiącymi chmurę. Oczywiście jest inny problem, trzeba łowić z rzutu. A domeną polskich karpiarzy jest wywózka, ot i cała prawda :)

W momencie zwłaszcza jak jest cieplej, również jak jest zima, karp nie przebywa w pobliżu dna ale w toni. Nie jest w letargu, po prostu znajduje dla siebie najlepsze miejsce, z powodu temperatury prawdopodobnie. Trzeba go tam zlokalizować. Jeśli zbiornik jest głęboki, jest to trudniejsze. Ale wiele takich nie jest, do tego zawsze warto próbować, zwłaszcza w dzień. Odradzanie tego innym z powodu 'wody PZW' jest nierozsądne, zwłaszcza, że wiele okręgów ma wody w postaci wyrobisk, stawów. A drobnica w to nie uderza, bo to zazwyczaj kawałek pianki.

Wielu moich znajomych karpiuje i ci co stosują zig rigi często mają o wiele więcej ryb, zwłaszcza jak mają wszystko opanowane. I w grę wchodzą wody trudne, które za cholerę nie są komercjami. I bardzo często po odnalezieniu głębokości na której znajdują się ryby wchodzi więcej sztuk. Najważniejsze to się dopasować i umieć szukać ryb.

Czy karp z komercji jest głupszy? To bzdura kompletna. Ta ryba właśnie jest dużo mądrzejsza i trudniejsza do przechytrzenia. Polecam filmy brytyjskich wyczynowców, z topu angielskiej sceny match. Oni mówią wyraźnie o tym, ze to co działało kilka lat temu teraz nie jest już tak dobre. Trzeba kombinować. To, co należy rozumieć to rodzaj wody jaki jest przy wodzie z dużą koncentracją karpia. A bardziej jej kolor. Otóż w czystej wodzie ryba lepiej widzi i jest ostrożniejsza, przy mętnej - posługuje się innymi zmysłami, głównie węchem. Dlatego nie rozpoznaje tak pułapek. Dlatego nie jest łatwy do złowienia zimą na komercji, bo woda się krystalizuje, i musem jest zmiana podejścia, jak np. zmniejszenie przynęt, hałasu związanego z zarzuceniem przynęty, a na hak czy włos najlepiej dać coś jak białe robaki, które są wg mnie przynęta nr 1 na karpia zimą. W świecie kłamliwego marketingu i walce firm przynętowych o prymat mamy do czynienia z wieloma fałszerstwami tutaj, gdy wmawia się wędkarzom, że karp wszedł na taką kulkę czy innego pop-up'a.

Ja mam świetny przykład z brzanami. Jak jest mętna woda to są dużo łatwiejsze do złowienia niż przy czystszej. To są te same ryby, z tej samej rzeki. Po prostu zmiana koloru wody sprawia, że ryba nie daje się tak łatwo nabierać i trzeba bardziej kombinować. Nawet światło dzienne już pomaga rybie w rozpoznaniu rzeczy, dlatego ci co łowią na kulkę 15 mm mający dobre wyniki na takim pływowym Trencie, za dnia mogą się opalać. Ale obok wędkarz łowiący na mieszankę kasterów i konopii ma całkiem spory 'urobek' brzanowy.

A same zig-rigi są bardzo niesamowite, bo z jakiegoś powodu karp daje się na nie nabierać na maksa. I nie trzeba żadnych pop-upów i cudów wianków z goo, sroo czy innym cudownym dodatkiem. Karp najchętniej łyka kawał czarnej lub czarno-żółtej pianki i uj wie dlaczego. Coś co wygląda podejrzanie na maksa tu świetnie oszukuje rybę. Ta sama pianka na dnie już nie robi furory :)

Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1096 dnia: 25.07.2022, 08:55 »
Masz taki filtr w telefonie, czy twoje ręce są tak czerwone? Jakaś zanęta, czy tak masz "naturalnie"?
Ten typ tak ma ;)
To zapierdzielaj do lekarza rodzinnego (albo prywatnie), niech ci zleci próby wątrobowe, zanim i wątroba siądzie na amen.
Jeśli masz na myśli ten typ "ja" a nie ten typ telefon.
Marcin

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #1097 dnia: 25.07.2022, 08:58 »
To zapierdzielaj do lekarza rodzinnego (albo prywatnie), niech ci zleci próby wątrobowe, zanim i wątroba siądzie na amen.
Jeśli masz na myśli ten typ "ja" a nie ten typ telefon.
Bez obaw z wątroba wszystko ok, to zdjęcie było robione w tamtym roku, chyba po zimnym poranku, pewnie dlatego taki kolor, normalnie tak nie wyglądają, dbam o swoje zdrowie ale dzięki za rady :beer:
Sławek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2224
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1098 dnia: 25.07.2022, 09:10 »
Kozi, jak można uważać, że na PZW zig rigi nie działają? Bo karp jest mądry i nie daje się na to złowić, ale na twoje przynęty z dna nabierać się da? To się nie trzyma kupy :) Oczywiście, że zig rigi działają, nie jest dowodem to, ze na to nie połapałeś. Jak ktoś nie połowi na Metodę na PZW to nie oznacza to automatycznie, że ona nie działa, na przykład na PZW. Wręcz w ten sposób manifestujesz pewne 'braki w warsztacie' 8)

Miałem to samo napisać. Sorki, Kozi - jesteś mistrzem w łowieniu konkretnych ryb, ale ograniczyłeś się w tym do nocek, do typowego zestawu karpiowego z dna i postawiłeś kropkę nad i. Teraz twierdzisz, że reszta nie działa i koniec.

Jakoś ludzie łowią piękne karpie w dzień, o poranku i o zachodzie. Na pełnej patelni i w pełnym deszczu. Ale często łowią wtedy inaczej niż na zestaw karpiowy.
Kurde, może ja najlepszym przykładem nie jestem, bo na nocce chyba nigdy nie byłem. Nawet pod namiotem zwijam na noc wędki idę spać... No ale karpi się nałowiłem na PZW w dzień przez te lata... Nie nastawiam się na takie maciory, mój rekord na PZW to 14,5 kg, ale innych było multum. A nie - w dzień nie biorą i kropka.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #1099 dnia: 25.07.2022, 10:30 »
Brawo dla wszystkich co połowili

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1100 dnia: 25.07.2022, 10:31 »
W dzień. Ale jestem zdesperowany by coś zrobić. Dawno tak po dupie nie dostawałem… :'(
To.masz odpowiedź czemu nie łowisz 🙂. Nie kombinuj z żadnymi Zig rigami bo to nie jest metoda na wody PZW. Siadaj na nockę i łów normalnie z dna.

Hm... Karpie nie biorą w dzień - ciekawa historia... :-X :P
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #1101 dnia: 25.07.2022, 10:34 »

Po prostu - karpia na PZW może być mniej i jest trudniejszy do zlokalizowania, bardziej ostrożny. Ale czy odmówi zigowi? Nie! Do tego tak jak można nęcić zwykłe miejsce ta można i tutaj, specjalnymi miksami robiącymi chmurę. Oczywiście jest inny problem, trzeba łowić z rzutu. A domeną polskich karpiarzy jest wywózka, ot i cała prawda :)

W momencie zwłaszcza jak jest cieplej, również jak jest zima, karp nie przebywa w pobliżu dna ale w toni. Nie jest w letargu, po prostu znajduje dla siebie najlepsze miejsce, z powodu temperatury prawdopodobnie. Trzeba go tam zlokalizować. Jeśli zbiornik jest głęboki, jest to trudniejsze. Ale wiele takich nie jest, do tego zawsze warto próbować, zwłaszcza w dzień. Odradzanie tego innym z powodu 'wody PZW' jest nierozsądne, zwłaszcza, że wiele okręgów ma wody w postaci wyrobisk, stawów. A drobnica w to nie uderza, bo to zazwyczaj kawałek pianki.

Wielu moich znajomych karpiuje i ci co stosują zig rigi często mają o wiele więcej ryb, zwłaszcza jak mają wszystko opanowane. I w grę wchodzą wody trudne, które za cholerę nie są komercjami. I bardzo często po odnalezieniu głębokości na której znajdują się ryby wchodzi więcej sztuk. Najważniejsze to się dopasować i umieć szukać ryb.

Czy karp z komercji jest głupszy? To bzdura kompletna. Ta ryba właśnie jest dużo mądrzejsza i trudniejsza do przechytrzenia. Polecam filmy brytyjskich wyczynowców, z topu angielskiej sceny match. Oni mówią wyraźnie o tym, ze to co działało kilka lat temu teraz nie jest już tak dobre. Trzeba kombinować. To, co należy rozumieć to rodzaj wody jaki jest przy wodzie z dużą koncentracją karpia. A bardziej jej kolor. Otóż w czystej wodzie ryba lepiej widzi i jest ostrożniejsza, przy mętnej - posługuje się innymi zmysłami, głównie węchem. Dlatego nie rozpoznaje tak pułapek. Dlatego nie jest łatwy do złowienia zimą na komercji, bo woda się krystalizuje, i musem jest zmiana podejścia, jak np. zmniejszenie przynęt, hałasu związanego z zarzuceniem przynęty, a na hak czy włos najlepiej dać coś jak białe robaki, które są wg mnie przynęta nr 1 na karpia zimą. W świecie kłamliwego marketingu i walce firm przynętowych o prymat mamy do czynienia z wieloma fałszerstwami tutaj, gdy wmawia się wędkarzom, że karp wszedł na taką kulkę czy innego pop-up'a.

Ja mam świetny przykład z brzanami. Jak jest mętna woda to są dużo łatwiejsze do złowienia niż przy czystszej. To są te same ryby, z tej samej rzeki. Po prostu zmiana koloru wody sprawia, że ryba nie daje się tak łatwo nabierać i trzeba bardziej kombinować. Nawet światło dzienne już pomaga rybie w rozpoznaniu rzeczy, dlatego ci co łowią na kulkę 15 mm mający dobre wyniki na takim pływowym Trencie, za dnia mogą się opalać. Ale obok wędkarz łowiący na mieszankę kasterów i konopii ma całkiem spory 'urobek' brzanowy.

A same zig-rigi są bardzo niesamowite, bo z jakiegoś powodu karp daje się na nie nabierać na maksa. I nie trzeba żadnych pop-upów i cudów wianków z goo, sroo czy innym cudownym dodatkiem. Karp najchętniej łyka kawał czarnej lub czarno-żółtej pianki i uj wie dlaczego. Coś co wygląda podejrzanie na maksa tu świetnie oszukuje rybę. Ta sama pianka na dnie już nie robi furory :)

:bravo:
Maciek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1102 dnia: 25.07.2022, 11:18 »
:bravo: dużo dobrych rad, thx :)
;)

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #1103 dnia: 25.07.2022, 13:57 »
W dzień. Ale jestem zdesperowany by coś zrobić. Dawno tak po dupie nie dostawałem… :'(
To.masz odpowiedź czemu nie łowisz 🙂. Nie kombinuj z żadnymi Zig rigami bo to nie jest metoda na wody PZW. Siadaj na nockę i łów normalnie z dna.

Hm... Karpie nie biorą w dzień - ciekawa historia... :-X :P
Historia powiadasz, akurat opieram się na faktach a nie domysłach. Nie wiem na jakich zbiornikach łowisz u mnie głównie na wodach polodowcowych brań w dzień praktycznie nie ma 🙂. Widzę, że lubisz pisać byle pisać. Ja mam trochę inne podejście więc chyba nigdy się nie zrozumiemy 😎.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #1104 dnia: 25.07.2022, 14:06 »
Kurcze ja to się zastanawiam po co Wy się chwalicie tymi rybami z komercji co chwila... skoro na PZW też by Wam brały takie ryby i to w dzień, na zig riga nawet.
Przecież te ryby nie są mądrzejsze. A po co kasę marnować na komercję?

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #1105 dnia: 25.07.2022, 14:09 »
Nie chcę dolewać oliwy do ognia,ale u mnie na jeziorach,gdy są upały,to większość karpi pada albo nad ranem,albo właśnie w nocy,ale ja nie karpiarz. Piszę to co obserwuję i słyszę od chłopaków. Jeżeli są załamania pogody,albo duża fala,to rzecz ma się inaczej. Warunki tlenowe dużo korzystniejsze.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #1106 dnia: 25.07.2022, 14:45 »
Kurcze ja to się zastanawiam po co Wy się chwalicie tymi rybami z komercji co chwila... skoro na PZW też by Wam brały takie ryby i to w dzień, na zig riga nawet.
Przecież te ryby nie są mądrzejsze. A po co kasę marnować na komercję?
Dużo zależy od dostępności wód PZW, próżno mi szukać w mojej okolicy jezior polodowcowych, są małe kopane stawy pod szyldem PZW (w tym dwa no kill) gdzie na ostatnich zawodach w 12 godzin wyciągnięto prawie 1,5 tony ryb, i o czym świadczy?, a no tylko o tym, że ryby jest nawpuszczane pełno, nawet na dwie wędki łowić się nie da, dla mnie odpada bo za prosto, mógłbym wstawiać zdjęcia i chwalić się karpiami z PZW, ale te stawy to jak komercja tylko ze składką roczną. Dlatego wybieram wody znacznie większe ok 17 ha, komercyjne to fakt, ale nie takie łatwe, przewidywalne jak moje stawy PZW - 1,5 km od domu. A po co Kozi czy Michał mają łowić na komercji jak mają takie wielkie zbiorniki w swojej okolicy, bez sensu. Miejsce zamieszkania jest tu nie bez znaczenia, to warunkuje też spojrzenie na wędkarstwo i wybór często czy to będzie PZW czy komercja. Nie każdego też stać lub sytuacja rodzinna powoduje, że nie może jeździć po całym kraju w poszukiwaniu "dzikich" wielkich ryb z PZW. Ale to nie znaczy że ich tam nie da się złowić, nawet w dzień.
Sławek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #1107 dnia: 25.07.2022, 14:51 »
Skoro stać ich na komercję to będzie ich stać na PZW, tutaj troszkę przesadziłeś.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #1108 dnia: 25.07.2022, 14:53 »
Pierwszy w życiu amur (5,2 kg 76 cm )z Zalewu Rybnickiego. Mam wielką satysfakcję bo mimo ,że to nie okaz bardzo mnie cieszy. Bo złowiony na moich warunkach czyli na feedera z dystansu na dopołudniowym wędkowaniu. Tym bardziej ,że z sezonu na sezon co raz mniej tam wędkarzy i z rzutu dużych białych ryb praktycznie nikt nie łowi.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2224
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1109 dnia: 25.07.2022, 14:58 »
To ci niespodzianka. Pięknie! :bravo:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!