Autor Wątek: Koledzy, jak wrażenia po konferencji Wody Polskie Nasze Łowiska?  (Przeczytany 109982 razy)

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Koledzy, jak wrażenia po konferencji Wody Polskie Nasze Łowiska?
« Odpowiedź #495 dnia: 07.02.2022, 19:20 »
Maciej podrzuć jakiegoś linka . Ja mam wrażenie że niektórzy zaczęli widzieć do czego prowadzi polityka PW i zachwyt gdzieś prysł

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #496 dnia: 07.02.2022, 19:28 »
Maciej podrzuć jakiegoś linka . Ja mam wrażenie że niektórzy zaczęli widzieć do czego prowadzi polityka PW i zachwyt gdzieś prysł

https://www.facebook.com/1476668309144280/posts/2637794209698345/

Komentarze obnarzają wędkarski świat w polsce.
Maciek

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #497 dnia: 07.02.2022, 20:06 »
Nie zapominaj o Dzierznie i kanale ulgi w Raciborzu. Te łowiska nie odstają od wyżej wymienionych 😉
Dzierżno bardzo fajna woda ale to moje dalsze okolice, ja osobiście lubię spławik a tam raczej grunt dominuje, jestem tam 2,3 razy w roku ale nie należy do moich ulubionych wód,.
Kanał ulgi Racibórz to już dalej - I nigdy tam nie łowiłem.

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #498 dnia: 07.02.2022, 20:41 »
Jednak w Polsce ze świadomością wędkarzy nie jest jeszcze dobrze. Te komentarze na FB są żenujące. I to oburzenie że miało być 250 zł na całą Polskę a tu jeszcze jakieś dodatkowe opłaty chcą. "Kurła złodzieje takie same jak te z PZW".

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #499 dnia: 07.02.2022, 20:48 »
Jednak w Polsce ze świadomością wędkarzy nie jest jeszcze dobrze. Te komentarze na FB są żenujące. I to oburzenie że miało być 250 zł na całą Polskę a tu jeszcze jakieś dodatkowe opłaty chcą. "Kurła złodzieje takie same jak te z PZW".

W sumie sobie przemyślałem niech będzie i 500zł na całą PL byle żeby dbali o wody jak należy było dużo kontroli (osobiście na Wisłoku w ubiegłym roku byłem praktycznie codziennie i 0 kontroli) no i żeby zarybiali jak trzeba. I osobiście podniósłbym wymiar ochronny szczupaka i sandacza itd.
C&R

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #500 dnia: 07.02.2022, 21:01 »
Tomasz pamiętaj tylko że z za biurka w Warszawie nikt nie zadba o Twoja rzekę. Wody Polskie nie mają struktur terenowych które by mogły tym się zajmować. A nawet gdyby miały to pracownicy tych oddziałów terenowych będą kolejnymi urzędnikami bez żadnego entuzjazmu. Godzina 15 - 16 i fajrant. Każdy wie że państwowa inicjatywa gospodarcza nie działa. Najlepsze by było gospodarowanie tak jak to robią koła tylko żeby mogły same decydować . Żeby kasa wędkarzy zostawała w kole  a okręgi żeby były zlikwidowane . Struktury ZG nie mogły by sieciować a mogły by liczyć tylko na dotacje z kół uzależnione od wyników pracy ZG .
Znowu się rozmarzyłem.

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #501 dnia: 07.02.2022, 22:12 »
W sumie sobie przemyślałem niech będzie i 500zł na całą PL byle żeby dbali o wody jak należy było dużo kontroli (osobiście na Wisłoku w ubiegłym roku byłem praktycznie codziennie i 0 kontroli) no i żeby zarybiali jak trzeba. I osobiście podniósłbym wymiar ochronny szczupaka i sandacza itd.

Niestety, to się nie wydarzy. Ja też bym chciał aby było fajnie, ale to za mało aby to się wydarzyło. Po pierwsze Polskie Wody niczego nie obiecały odnośnie zmian prawnych, jedynie nawijają makaron na uszy ludziom z fundacji Nasze Wody. Za dwa lata panów Wrony, Gróbarczyka i Dacy nie będzie tam jakby co. Bardzo wzruszył mnie tu zresztą list fundacji, która chce no killów i tego typu rzeczy, podczas gdy wcześniej sami walili populizmem w postaci jednej składki (obowiązkowe porozumienia okręgów). Kto tego no kill będzie pilnował? Kto w ogóle będzie pilnował wód zarządzanych przez Polskie Wody? I tu można już nic nie pisać, bo wiadomo jak będzie. Oni nie mają kasy dla swoich pracowników, a co dopiero mówić o częstszych kontrolach. Wędkarze póki chcą jednej składki i to takiej tańszej, więc nie ma mowy o sukcesach na tym polu.

Kolejna rzecz to naprawa wód. Dlaczego o tym nikt nie mówi? Polskie Wody mają zdegradowane zbiorniki, w których mało co pływa. Większe jeziora się odbudują bez rybaków, ale nie wszystkie. Więc ich cena 250 zeta to już bardzo drogo. W Opolu płaci się 300 zeta za 135 wód, w tym kilkanaście no kill. Cokolwiek by nie mówić, to wielokrotnie lepsze wody niż te które mają Polskie Wody. Więc gdzie jest drogo? 8)

Zarybienia to kolejna rzecz. Mieszkasz na Podkarpaciu prawdopodobnie, więc zapytam, dlaczego zarybienia mają coś pomóc? Zwłaszcza na rzece? Zarybiamy rzeki od ponad 30 lat na potęgę i szału nie ma. Do tego głównie jaziem, bo ktoś miał 'wizję'. DLaczego tarło naturalne nie ma być lepsze tutaj? A może lepiej zadbać o miejsca tarłowe, budowę krześlisk? Bo to jak się uzależnić od transfuzji krwi. Tu potrzeba zmian aby walczyć z przyczynami problemu a nie skutkami. DLaczego tarło wielu gatunków rzecznych nie dochodzi do skutku? Warto pomyśleć o tym. Rząd w ramach walki z suszą planuje budowę stopni wodnych, co tylko zniszczy tarliska i utrudni lub zablokuje migrację. Więc lepiej zrobić coś konkretnego, postawić na retencję naturalną. To ten sam rząd, który zarządza Polskimi Wodami :) I jak myślisz, czy będą  chcieli naprawiać wody czy lać beton?

No i pomyślmy jakie ostatnio dobre ustawy wprowadził PiS. Nie kojarzę. Mamy popelinę goniącą jeszcze większą popelinę, jak Nowy Ład. Moim zdaniem to co obiecują Polskie Wody to dokładnie to samo, czyli obietnice i kiełbasa wyborcza i nic w zamian, wielkie gie. Wędkarze się rozmarzyli i snują doskonałe wizje, które się nie spełnią. Zwłaszcza, że aby naprawić wody trzeba kasy anie populizmu. To jakby chcieć aby samochód jeździł sam z siebie, bez tankowania paliwa. Tak się nie da. Albo będzie tanio i beznadziejnie albo będzie drożej i z konkretnymi przepisami. Tego drugiego wędkarze nie chcą, i zapewniam, ze niewielu opłaci składki. Zwłaszcza, że WP mają zbiorniki gdzie jest wiele innych jezior, i póki co wielu chętnych nie ma. Nie rozumiem też co za wariat chciałby się do nich 'przyłączyć' dając dostęp wędkarzom do swoich wód. Już sam fakt, że ani Gróbarczyk, Daca ani Wrona nie tłumaczą na jakich zasadach ma się to odbywać, każe się domyślać, że niczego nie przygotowali. Po prostu popelina :)

Rozumiem, że mało kto lubi gdy odziera się go ze złudzeń. Ale niestety, wielu jest gotowych tu powierzyć los wód gościom, co niczego nie osiągnęli i nie mają nawet przykładu wody dobrze zarządzanej. Naprawdę, drogą jest powierzanie wód samorządom, stowarzyszeniom, podzielenie obwodów na mniejsze kawałki (po jakiego grzyba komuś 50 km Odry?) a nie państwowy monopol.

Lucjan

Offline ssygula

• Reputacja: 15
« Odpowiedź #502 dnia: 07.02.2022, 22:23 »
Z tego co wiem to w Małopolsce 2 odcinki rzeki 4 km a w całej Polsce 30 też odcinki rzek tak mi Pani Mówiła

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #503 dnia: 08.02.2022, 00:15 »

Niestety, to się nie wydarzy. Ja też bym chciał aby było fajnie, ale to za mało aby to się wydarzyło. Po pierwsze Polskie Wody niczego nie obiecały odnośnie zmian prawnych, jedynie nawijają makaron na uszy ludziom z fundacji Nasze Wody. Za dwa lata panów Wrony, Gróbarczyka i Dacy nie będzie tam jakby co. Bardzo wzruszył mnie tu zresztą list fundacji, która chce no killów i tego typu rzeczy, podczas gdy wcześniej sami walili populizmem w postaci jednej składki (obowiązkowe porozumienia okręgów). Kto tego no kill będzie pilnował? Kto w ogóle będzie pilnował wód zarządzanych przez Polskie Wody? I tu można już nic nie pisać, bo wiadomo jak będzie. Oni nie mają kasy dla swoich pracowników, a co dopiero mówić o częstszych kontrolach. Wędkarze póki chcą jednej składki i to takiej tańszej, więc nie ma mowy o sukcesach na tym polu.

Zarówno Ty jak i fundacja SWP Nasze Wody popełniacie ten sam błąd. Nie powinniście w ogóle patrzeć na to co mówią inni, tylko robić swoje. To chyba Rosjanie od zawsze mówili тише едешь, дальше будешь  (choć u mnie kiepsko jest z rosyjskim ;) ) SB-cy w końcówce lat 80-tych i na początku lat 90-tych XX w. właśnie tak "rozegrali" wędkarzy. Powiem więcej, do dziś działacze PZW właśnie tak "rozgrywają" szarą masę wędkarską. Robią po prostu swoje. Po cichu. Nie starają się umoralniać innych, tak jak czyni to Lucjan, który ma olbrzymią nadzieję na jakąś ogólną wizję zjednoczenia wszystkich wędkarzy w myśl idei "nic o nas bez nas". Przecież ta wizja, to utopia.Wędkarstwo to tyle odłamów, że każdy będzie parł w swoją stronę. Karpiarze w jedną, fani spina w drugą, sumiarze w inną, muszkarze jeszcze w inną, a mięsiarze zawsze w swoją. Ci z Mazur w jedną, ci ze Śląską w drugą itp. itd. O jakim wspólnym froncie można mówić wśród osób, które często na oczy się nie widziało? Nikt nie powinien starać się uzyskać poparcia dla swoich idei w internecie, bo to nie jest miejsce na to. Nie jesteście politykami :beer: Oczywiście trzeba informować, edukować, ale nic poza tym, bo na 100 rodaków zwykle znajdziesz 101 poglądów na daną kwestię. Jak to ktoś kiedyś powiedział: "racja jest jak d...a. Każdy ma swoją." Trzeba działać lokalnie, tam organizować się w jedną całość. Wiara w jakąś jedną wspólną ideę ogólnopolskiego zjednoczenia, to myśl marzyciela ;) Róbcie więc swoje...po cichu, bez słuchania się innych i bez oczekiwania na ogólnospołeczną akceptację swojego stanowiska :beer:

Offline muzzy123

• Reputacja: 51
  • Tomek
« Odpowiedź #504 dnia: 08.02.2022, 08:34 »
Nie wiem na ile wiarygodną jest ta informacja, ale według Dawida (tego od Lucia) od 2023 rzeki podkarpackie w większości wejdą do wykazu wód polskich:

https://dbaits.pl/wody-polskie-wykaz-obwodow/

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Tomek

Offline łowca

• Reputacja: 26
« Odpowiedź #505 dnia: 08.02.2022, 11:09 »
Nie wiem na ile wiarygodną jest ta informacja, ale według Dawida (tego od Lucia) od 2023 rzeki podkarpackie w większości wejdą do wykazu wód polskich:

Pewnie, że wejdą. WP nie zerwą umów z dnia na dzień z duzymi graczami jak PZW bo narażają się na proces, ale sobie spokojnie poczekają. U mnie w okręgu większość dzierżaw kończy się przed rokiem 2029.
Myślę, że rok 2030 to dość dokładna data końca PZW.

Offline TOmaSZ93

« Odpowiedź #506 dnia: 08.02.2022, 12:25 »

On już z Luciem tym wybitnym wędkarzem nie ma nic wspólnego :D
C&R

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #507 dnia: 08.02.2022, 20:12 »

On też jest wybitny, niesamowicie ;D ;D ;D
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #508 dnia: 08.02.2022, 20:24 »

A skąd on może to wiedzieć? Biegły to on za bardzo nie jest.

Drodzy wędkarze, zrozumcie, że Polskie Wody nie mogą zabierać obwodów jak leci, gdyż nie mają ośrodków zarybieniowych, ludzi którzy to ogarną, do tego musieliby walnąć cenę zaporową dzierżawy aby PZW nie mogło jej przedłużyć. ALe wtedy znów powinni zrobić przetarg :)
Kolejną rzeczą jest co innego, a więc wybory. Polskie Wody to upolityczniona instytucja, więc PiS po przegranych wyborach będzie wypalany żelazem, i Wrony, Dace i inne Gróbarczyki polecą. Więc nie do końca się musi ziścić wizja tych co mają mokre sny na myśl o rybnych wodach jakie zapewnią Polskie Wody.

I do cholery ludzie zrozumcie, że ktoś w tym kraju betonuje rzeki, chce je niszczyć stopniami wodnymi, budową zaporówek, mając w nosie migrację ryb, tarliska. MIędzy innymi odpowiedzialne są te asy z Polskich Wód. WIęc radzę poczekać z tym ściąganiem majtek przez głowę z radości. Polecam tez się zastanowić, dlaczego takie rzeki jak Wisłoka po przejęciu przez PW miałyby być lepsze. Ryby na wieść o tym będą miały dwa tarła w roku a nie jedno? Co niby takiego się zmieni na lepsze? Zarybienia pomogą? A gdzie to niby zarybienia sprawiły, że mamy rybne wody? Poproszę o przykład.

Mam wrażenie, że to taki głuchy telefon. Jeden wędkarz nakręca drugiego bo coś 'usłyszał' i powstają niesamowite historie ;D ;D ;D
Lucjan

Offline TOmaSZ93

« Odpowiedź #509 dnia: 08.02.2022, 20:37 »

On też jest wybitny, niesamowicie ;D ;D ;D

nikt nie jest idealny zacznijmy od siebie :)

3:30 posłuchajcie

C&R