Autor Wątek: Pokrowiec na wędki Lorpio Usztywniony Excellence 160  (Przeczytany 8080 razy)

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 300
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Pokrowiec na wędki Lorpio Usztywniony Excellence 160
« Odpowiedź #30 dnia: 05.08.2022, 06:33 »
Pytanie do użytkowników, jak Wam się sprawdza ten pokrowiec? Daje rade? Wymielibyscie na inny? Stoję przed zakupem pokrowca na wędki 11 ft i ten jest jednym z wyborów :)

Mam tego lorpio i jestem bardzo zadowolony, jak się spotkamy to zapraszam do obejżenia.
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2289
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 05.08.2022, 07:02 »
Brak zastrzeżeń.  Dobry towar.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 05.08.2022, 07:57 »
Po tylu poleceniach raczej wezmę. W E-Amurze w chwili obecnej są po 350 złotych więc cena zacna. Dziękuję wszystkim :)
Plum

Offline Natalia94

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #33 dnia: 29.01.2026, 20:46 »
Panowie, potrzebuję porady.
Posiadam wędki 3,60 m, 3-składowe, długość po złożeniu ok. 130 cm.
Planuję zakup pokrowca i zastanawiam się, co będzie lepszym wyborem: 140 cm czy 160 cm.

Czy 140 cm wystarczy komfortowo (bez wciskania na styk), czy lepiej brać 160 cm z zapasem? :D :)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 216
« Odpowiedź #34 dnia: 29.01.2026, 21:25 »
Czy 140 cm wystarczy komfortowo (bez wciskania na styk), czy lepiej brać 160 cm z zapasem? :D :)

Moim zdaniem lepiej z zapasem. Do tego 160 centymetrowego spokojnie zmieszczą Ci się trzy-składowe feedery do 4.20 metra i takie same matchówki oraz 3 metrowe wędziska w dwuskładzie. A wędziska to lubią się mnożyć w różnych długościach, składach i zastosowaniach ;)
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Natalia94

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #35 dnia: 29.01.2026, 22:00 »
Dzięki 🙂 Wybór padnie na Excellent 160 cm – zapas długości i lepsza organizacja robią swoje 🎣 teraz tylko szukam w dobrej cenie 😉

Offline kamil1292

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 29.01.2026, 22:42 »
W drapieżniku jest -20% na lorpio wychodzi za 273,6 zł

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 354
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #37 dnia: 30.01.2026, 08:24 »
Panowie, potrzebuję porady.
Posiadam wędki 3,60 m, 3-składowe, długość po złożeniu ok. 130 cm.
Planuję zakup pokrowca i zastanawiam się, co będzie lepszym wyborem: 140 cm czy 160 cm.

To zależy czym to wszystko wozisz (nosisz) czy masz wózek etc. Ja jestem zwolennikiem 3 składów i mam 2xLorpio 140, mieszczę w to wszelkie podpórki, 6-7 wędek z kołowrotkami (nie rozbrajam zestawów za każdym razem), krótkie więc w szerszych autach typu jakiś mini van picasso, scenic, smax którymi jeździłem wchodzą pokrowce w poprzek bagażnika, co pozwala nie zajmować przestrzeni pasażerskiej i można się wtedy wybrać na wędkowanie i piknikowanie wraz z rodziną. Przymierzałem się i miałem pokrowce nawet 180, wszystko odsprzedałem, nie pasowało mi to. Także sporo indywidualnych preferencji. Większość 3 składów wchodzi bez problemów z zapasem do 140, tak są skonstruowane.

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 30.01.2026, 09:05 »
Większość 3 składów wchodzi bez problemów z zapasem do 140, tak są skonstruowane.

Większość jest słowem kluczowym ;) Jasne że jak ktoś złoży śluby wieczyste że kijami o dłuższym składzie nigdy wędkował nie będzie to te 140 centów wystarczy. A potem zaczyna się kombinowanie jak koń pod górę jaką wędkę pod dystans kupić żeby do pokrowca się zmieściła itp. itd.
I need a Barbel !!!

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 30.01.2026, 09:21 »
Większość 3 składów wchodzi bez problemów z zapasem do 140, tak są skonstruowane.

Większość jest słowem kluczowym ;) Jasne że jak ktoś złoży śluby wieczyste że kijami o dłuższym składzie nigdy wędkował nie będzie to te 140 centów wystarczy. A potem zaczyna się kombinowanie jak koń pod górę jaką wędkę pod dystans kupić żeby do pokrowca się zmieściła itp. itd.

Ale to żaden klucz. 3 składy mają 112-120cm po złożeniu więc wchodzą z zapasem, w ostatnich 5 latach trochę ich przerobiłem (pewnie więcej niż 20 kompletów). Pokrowiec kupujesz do tego co masz i co będziesz miał w danym/przyszłym sezonie, jak nie zamierzasz mieć innych kijków to kupujesz pod te co masz. Jak sytuacja się zmieni-dokupisz pokrowiec, przecież to proste. Takie kupowanie "z zapasem" to mi się kojarzy z naszą cecha narodowa, która została po PRLu gdy wszystkiego brakowało. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie mieć 140 na obecny sprzęt, a 160-180 jak się umyśli 2 składy mieć lub inne zabawki, rynek pęka w szwach od towaru. Bez sensu rezygnować z wygody w transporcie, bo wzięło się na zapas i cały przód pokrowca później pusty, a długą flintę się targa ze sobą. Tak to widzę :)

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 30.01.2026, 09:42 »
Jak sytuacja się zmieni-dokupisz pokrowiec, przecież to proste.

Dla jednego proste a dla drugiego nie. Lub inaczej dla jednego zakup drugiego pokrowca to jak kupienie paczki zapałek a dla drugiego może nie poważny ale jednak wydatek a piszemy o szpeju który wędkowanie ułatwia ale konieczny nie jest.
I need a Barbel !!!

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 202
« Odpowiedź #41 dnia: 30.01.2026, 18:01 »
Bez sensu rezygnować z wygody w transporcie, bo wzięło się na zapas i cały przód pokrowca później pusty, a długą flintę się targa ze sobą. Tak to widzę :)
Najmniej trafiony argument dla mnie :D Nie wiem gdzie Wy łowicie, ale ja staram się jak najdalej od ludzi i często przedzieram się przez chaszcze i nie ma nic bardziej wkur jak zaczepianie długim pokrowcem o gałęzie i drzewa :P 

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 30.01.2026, 18:34 »
Bez sensu rezygnować z wygody w transporcie, bo wzięło się na zapas i cały przód pokrowca później pusty, a długą flintę się targa ze sobą. Tak to widzę :)
Najmniej trafiony argument dla mnie :D Nie wiem gdzie Wy łowicie, ale ja staram się jak najdalej od ludzi i często przedzieram się przez chaszcze i nie ma nic bardziej wkur jak zaczepianie długim pokrowcem o gałęzie i drzewa :P

Ano widzisz, dlatego co komu :) Ja napisałem, że łowiąc 3składami, cenię sobie jak można pokrowiec w poprzek auta ułożyć, z przyczyn, które opisałem. Ja wożę głównie wózkiem. Każdy łowiący mniej więcej wie co mu potrzeba, albo po paru nieudanych zakupach wie, gorzej wytłumaczyć pytającemu co pierwszy zakup chce zrobić :) Niemniej jednak te pokrowce Lorpio usztywniane sa naprawdę spoko i dobrze chronią kije i znoszą upływ czasu.

• Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 30.01.2026, 18:41 »
Nie ma jednej najlepszej opcji dla każdego :)
I need a Barbel !!!