Autor Wątek: Picker/Feeder pod koszyk i metodę na lekko  (Przeczytany 11278 razy)

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Odp: Picker/Feeder pod koszyk i metodę na lekko
« Odpowiedź #30 dnia: 25.02.2022, 13:51 »

Ale kto tu pisze o przewadze ? Wybór plecionki albo żyłki to po prostu preferencje wędkarza. Jak kolega chce łowić pletka to niech sobie łowi, ja tylko wspomniałem używam obu i to o czym piszesz nie pokrywa się z moimi doświadczeniami. Niektóre ryby biorą i różny sposób i nie zależy to od linki jaka zastosujesz. Co innego jesli chodzi o hol ryby. Ale tez nie do konca rozciagliwosc zylki jest dla mnie jej atutem bo oslabia jej wytrzymalosc. Plecionka nie ma tej cechy ale za to piker jest na tyle miekkim wedziskiem ze spokojnie zamortyzuje odjazdy. Kolejna kwesta to mozna zestosowac feeder gumy czy podajniki z amortyzatorem lub podajnik zamontowany na 30 cm grubszej zyłki co sam stosuje. Mozliwosci jest wiele by łowienie na plecionke stało sie wygodniejsze.
Napisałeś że piszę głupoty, a teraz się zaczynasz wycofywać. To nie są głupoty, co wyżej sam zauważasz, choć negujesz. Branie ryby jedno, a właściwości plecionki czy żyłki to drugie i biorąc pod uwagę właściwości plecionki jest tak jak napisałem w pierwszym poście.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 25.02.2022, 14:43 »
Ja sie nie zgadzam ze plecionionka to zlo tak jak ja negujesz i wymieniasz jej wady bo te efekty to skladowe calego zestawo od haczyka po kolowrotek. Plecionka ma inne wlasciwosci ktore komus pasuja i sie na nia decyduje albo nie. Rozerwane pyski i amortyzacja to juz nie  tylko i wylacznie jedyna skladowa linki. Mi odpowiada nierozciaglowosc plecionki, ale tak samo skutecznie lowie na zylke bo zostaw koncowy w obu przypadkach mam taki sam ja pisalem wyzej. Napomiast psychiczna przewage daje mi tez plecionka w przypadku bonusa.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 25.02.2022, 18:20 »
Patrzę na Twoją stopkę i Twoje PB karpia wskazuje na to, że każda markowa żyłka 0,22mm ogarnia temat bez większego problemu. Z jednej strony piszesz o psychicznej przewadze w przypadku bonusa i plecionki, z drugiej zaś piszesz o stosowaniu feeder gumy, końcowych zestawów z żyłką i innych mariaży powodujących skomplikowanie i dodatkowe ryzyko zestawu. Inną kwestią jeszcze którą mieszasz to to, że picker jest wystarczająco miękki by jako wędka amortyzować odjazdy-nie kolego, rodzaje pickerów jest kilka i nie każdy to krowi ogon gnący się po rękojeść. Tu masz "Twoje PB", w ub. roku kilka jak nie kilkanaście sztuk takich wyjechało, wszystko na delikatne wędki i żyłki 0,22 nigdy nie miałem poczucia, że żyłka nie wytrzyma, moje PB karpia z ub. roku miało 90cm i masę prawie x2 do takiego 67cm i też wyciągnięty na 0,22 i delikatną wędkę. Używanie plecionki na takich króciakach jest najzwyczajniej w  świecie bezzasadne i poza jakimiś osobistymi preferencjami nie ma po prostu sensu.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 25.02.2022, 18:32 »
Używam plecionki tylko do dystansu i to zawsze ze strzałówką. Ale nie odławiam drobnicy i brania mam zwykle dość wyraźne.
Myślę, że nawet na większe ryby wystarcza plecionka 0,08 mm np. Nihonto Octa Braid 150m - Fluo 0.08mm. Tym bardziej do pickera grubszej nie potrzeba.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 25.02.2022, 18:57 »
Panowie,dobór linki,to nie tylko preferencja,wielkość podajników,czy ryb. To również,a często przede wszystkim łowisko i jego warunki. Można łowić kilkukilogramowe karpie na żyłce 0.22,pod warunkiem,że nie ma zaczepów i dno jest równe, podłoże miekkie.Co innego,gdy dno jest kamieniste,pofałdowane ,z dużą ilością roślinności.
Mam nadzieję ,że kolegów pogodziłem.

Ps. 0.22,nie rzadko stosuję jako grubość przyponową,polując np .na lina.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #35 dnia: 25.02.2022, 18:59 »
Fluo?
Żyłki do metody zawsze używałem ciemne, czarne, camo.
Fluo nie za bardzo widoczne?

Offline Qasz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 99
  • Improvises, adapts and angling
« Odpowiedź #36 dnia: 25.02.2022, 19:40 »
Kołowrotek polecam poszukać na Ali , za małe pieniądze można kupić coś odpowiadającego jakością Shimano Catana czy Ryobi Ecussima .
Mogę prosić choćby nazwy firm coś sensownego produkujących, bo tam jest kocioł i często ciężko coś wybrać jak się nie zna producenta.

@Norbas - pamiętaj tylko o jednym, im dłuższy kij, tym ryba wydaje się cięższa bo twój łokieć to punkt podparcia dźwigni jaką stosujesz. Czucie ryby na 270cm jest lepsze, rzuca się nieco celniej na krótki dystans. 2 skład w tym wypadku jest bardzo łatwy do przewożenia i nie haczy o niskie drzewa przy wyrzucie. W 2 składowych wędkach, kręgosłup węglowy inaczej rozkłada siły i te wędki (w większości) są czulsze. patrz tylko żeby ci dolnik pasował do długości łokcia, bo jak się nie ma o co zaprzeć to trochę kicha.
No i życzę Ci fajnych ryb na to co wybierzesz :)
Nosferatu z koncentratu

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 25.02.2022, 19:50 »

Mam nadzieję ,że kolegów pogodziłem.

Ja mam nadzieję, że "żaden z kolegów" nie poczuł się urażony wymianą zdań :) Zanim odpowiedziałem, przejrzałem stopkę Rafała i widać, że jego PB pochodzą z komercji, stąd taki, a nie inny wpis i tam zastosowanie pletki jest zupełnie bezzasadne bo jak wspomniałem żyłki 0,22 to obsługują jak ktoś nie czuje się pewnie to 0,25 i większość komercji ma w garści, tam gdzie są potężniejsze ryby tam są zapisy w regulaminie o braku pletki i określonej grubości żyłki. Gdybym odpowiadał Tobie, to wiedziałbym, że większość Twoich połowów to naturalne jeziora PZW, wtedy sytuacja się z plecionką zmienia, łącznie z tym, że niezbyt często sięgasz po pickera, bo zazwyczaj na jeziorach trzeba większej odległości, a wraz z nią zastosowanie plecionki i jej atuty rosną.
Dorabianie ideologii do komfortu psychicznego holu i jednocześnie wpisy o zastosowaniu gum, łączeniu pletka-żyłka w końcowym zestawie itd tylko potwierdzają mizerną logikę takiego rozwiązania. Inna sprawa, że na komercjach już kilka razy zdarzało mi się wypinać z pyska nie tylko swój, ale i czyjś zestaw, u mnie haczyk 12-14 i żyłka 0,22mm, a wypinam hak 6 i urwaną plecionkę 0,20mm w pysku jesiotra metrowego czy 110cm, których waga jest poniżej 10kg. I tu jest pytanie, jak mocne walnięcie "z krzyża" musiało nastąpić by urwać taki zestaw na takiej rybie i jak twarde było rybsko, że mu pysk wytrzymał.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #38 dnia: 25.02.2022, 19:59 »
Myślę,że temat plecionki i żyłki w pickerze jest wyjaśniony i nie ma co kruszyć kopii.

Założyciel zapytał o fluo: plecionka fluo,to nie tani temat,bo jeśli tani,fluo szybciutko zejdzie. Co do żyłek,nie wypowiem się.

Offline brendas

• Reputacja: 64
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 25.02.2022, 20:12 »
Kołowrotek polecam poszukać na Ali , za małe pieniądze można kupić coś odpowiadającego jakością Shimano Catana czy Ryobi Ecussima .
Mogę prosić choćby nazwy firm coś sensownego produkujących, bo tam jest kocioł i często ciężko coś wybrać jak się nie zna producenta.

Ja pod pickera mam któryś model z marki tsurinoya 2500 lub 3000, bardzo dobra jakość jak na taką cenę, mocna obudowa itd. mogę fotki porobić i coś więcej skrobnąć, jakbyś chciał zobaczyć co i jak.
Przy okazji flagmana cast mastera mogę pomierzyć, jeśli kolega Norbas potrzebuje?

Edit. Takiego mam: https://tiny.pl/9lv7d
Kuba

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 25.02.2022, 21:15 »
Wyprzedzasz moje myśli :-)
Własnie o to chciałem poprosić uzytkowników kijków z pośród których wybieram.
Powiem szczerze, że zanim wątek założyłem byłem nastawiony na Jaxon Genesis Pro MF 300cm 15-45g
Jednak wkroczyły propozycję flagmanów ( tej firmy wędziska nie miałem) i zacząłem się zastanawiać...
A zastanawiać się zacząłem bo nie chciałbym kupić czegoś blisko tego czego używam ( Genesis Pro MF 20-60 360cm ) w trakcie kiedy ryby żerują normalnie.
Chciałbym porównać który z tych kijków będzie na tyle delikatny by frajdę sprawiało mi łowienie nawet 12cm płotek i bez problemu branie nawet delikatne będzie dobrze sygnalizowane , ale na tyle z zapasem by w razie większej ryby spokojnie ją wyholować.
Tak więc jeśli by się Wam chciało pomierzyć swoje kijki to byłbym wdzięczny, da mi to trochę obraz.
Marudzę jak "baba na zakupach" ale ja tak mam z wędkami, że wydając nawet niedużą kwotę chcę z pewnej puli wybrać coś z czego będę naprawdę zadowolony :-)
To dlatego żona jak słyszy że chcę wstąpić do wędkarskiego patrzy na mnie bez słowa i wie że ma dłuuuuuuższą chwilę na pobieganie po sklepach.

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 26.02.2022, 12:32 »
Fluo?
Żyłki do metody zawsze używałem ciemne, czarne, camo.
Fluo nie za bardzo widoczne?
Jak pisałem, zawsze stosuję strzałówkę z żyłki, więc dla ryb nie ma to znaczenia a mi się lepiej łowi, jak widzę, gdzie linka wchodzi do wody.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline brendas

• Reputacja: 64
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 27.02.2022, 21:14 »
A więc co do wędki Flagman Cast Master picker 270 cm do 40 g:

Długość całkowita: 272 cm
Długość transportowa (przy zdemontowanym ostatnim składzie - części szczytowej) - 116 cm
Ilość przelotek - 13 (jedna na pierwszym składzie, sześć na drugim składzie, sześć na części szczytowej)
Średnica pierwszej przelotki: 8,5 mm
Wysokość pierwszej przelotki: 33,7 mm
Średnica ostatniej przelotki: 2,9 mm
Wysokość ostatniej przelotki: 5,6 mm
Długość części szczytowej: 52 cm
Średnica foregripa: 21,8 mm
Średnica blanku za foregripem: 9,6 mm
Odległość przelotki startowej od stopki kołowrotka: 53 cm
Odległość od początku foregripa do stopki kołowrotka: 40 cm

Nie miałem na podorędziu porządnej wagi, także ten pomiar można sobie darować :)
A poniżej zdjęcia przelotek, największa to pierwsza przelotka, na części szczytowej przelotki są pochylone zgodnie z kierunkiem rzutu

.
Kuba

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 27.02.2022, 21:48 »
brendas dzięki :-)
Używasz żyłki czy plecionki?

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 27.02.2022, 22:36 »
Brendas,
Ładna prezentacja :thumbup:

Norbas,
Powiem od siebie, nie oceniając, co lepsze a co gorsze.
Plecionka, jako cieńsza da dalsze rzuty, lepiej też zasygnalizuje bardzo delikatne brania.
Z drugiej strony powoduje spięcia większych ryb przy brzegu, miałem tak przy karpikach na pickerze z pletką, pomimo giętkiej akcji kila. Pewnie też, na początku, brak umiejętności żonglowaniem akcją kija i ustawieniem hamulca. Przeszedłem w pickerze na żyłkę 0,22 mm.
Michał N. stosuje nawet do pickera plecionkę i strzałówkę z żyłki, co godzi ze sobą obie niedogodności opisane powyżej.
Na co się zdecydujesz, zależy od Ciebie.
Pozdrawiam,
Tomek