Autor Wątek: Deeper - odczyty, wrażenia, opinie  (Przeczytany 13223 razy)

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Deeper - odczyty, wrażenia, opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 21.03.2022, 14:56 »
Byłem dzisiaj nad wodą, zacząłem nęcić pszeniczką. Zabrałem ze sobą deepera start, oto skarpa na której przeważnie łowię na głębokości 1,2-1,5m. Oddalona od brzegu 20m. Jak widać ryba nadal siedzi głębiej, skanowania wykonałem jakieś 20-25min po sypnięciu pszenicą:

pozdrawiam Benon

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #16 dnia: 21.03.2022, 16:30 »
Wg mnie masz złą wiązkę ustawioną, bo widać u powierzchni same szumy. Pisałem o tym wcześniej, że obszedłem cały zbiornik i nic nie było, a przełączyłem wiązke z 47 na 20 stopni i nagle pojawiły się ryby.

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
« Odpowiedź #17 dnia: 21.03.2022, 19:25 »
Sprawdzaliście dokładność pomiaru temperatury wody przez  wasze deepery w porównaniu z tradycyjnym termometrem rtęciowym?

Offline pinoczet

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #18 dnia: 21.03.2022, 19:32 »
Wg mnie masz złą wiązkę ustawioną, bo widać u powierzchni same szumy. Pisałem o tym wcześniej, że obszedłem cały zbiornik i nic nie było, a przełączyłem wiązke z 47 na 20 stopni i nagle pojawiły się ryby.

Deeper start ma jedną wiązkę

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 27.03.2022, 14:43 »
{...}

Deeper start na dwie wiązki/ustawienia, SUROWE kąt wiązki 55st. oraz PODSTAWOWE kąt wiązki 15st. Oraz regulowaną czułość w zakresie 0-100%. Wczoraj będąc na nowym łowisku w celu oględzin, pobawiłem się troszkę Deeper'em start. Bardzo fajnie i dokładnie działa, widziałem sporo ryb w toni od małych po duże. Sygnalizacja wykrycia ryby, też działa poprawnie, pokazuje na jakiej głębokości są ryby, od dna lub od powierzchni wody - 100% zadowolenia :D
pozdrawiam Benon

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 27.03.2022, 14:55 »
Czy ktoś z was używa Deepera podpiętego do łódki zanętowej? Jeśli tak to jaki sposób mocowania poleca i jakie ogólne wrażenia?

Czy ktoś ma dodatkowy router wifi by wzmocnić zasięg Deepera?? Widziałem takie patenty na YT i oferty na OLX - jak wam się to sprawdza?
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline janus_z

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #21 dnia: 01.04.2022, 13:35 »
Użytkuje Deepera Pro od dwóch lat i jestem pozytywnie zaskoczony ,tak jak koledzy napisali wykorzystuje go jako gruntomierz :) Gdy robi się cieplej montuje go do pontonu i opływam mniejsze jeziora(ok 100ha) w poszukiwaniu ławic leszczy. Oczywiście te ławice w przypadku deepera równie dobrze mogą być kępą zielska. Jednak staram się potwierdzać takie miejsce kolejnym przepłynięciem np podczas powrotu ,gdy ławicy nie ma uznaję że trafiłem leszcze wcześniej , gdy ławica jest ponownie ,uznaje to za mało prawdopodobne i zostaje przemnianowana na  kępę zielska ;) "Potwierdzone miejsce" nęcę wg wskazówek B.Bartona,kolegi Druida ,czy Michała który wypowiedział się również w tym wątku.  Gdy mija lato zaczynam kręcić się za miejscami na zimę. Staram się szukać ryb w zasięgu rzutu feederem z brzegu (listopadowe łowienie z łódki ,nie jest dla mnie przyjemnością ). Grudzień to pływanie i szukanie zimowisk ,przygotowanie do podlodówki-szczerze to po jednym takim wypadzie się odechciało szukania ;)

Wiadomo dla spinningistów to śmieszne narzędzie: nie ma livescopów, side scanów i podglądu hd na gniazdo sandacza. :D

Co do częstotliwości wiązki oraz szumów powierzchniowych to na załączonym zdjęciu mam sytuację odwrotną. Swoją drogą przy chirpie ,pro wygląda jak telegazeta :D Ze względu na szumy i nieczytelność w zasadzie nie używam deeper na płytkich zarośniętych wodach.

Szukam tego wątku o nęceniu o którym wspominasz i jakoś nie mogę się doszukać, masz może link do tego wątku ?

Offline pinoczet

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #23 dnia: 02.04.2022, 23:12 »
{...}

Deeper start na dwie wiązki/ustawienia, SUROWE kąt wiązki 55st. oraz PODSTAWOWE kąt wiązki 15st. Oraz regulowaną czułość w zakresie 0-100%. Wczoraj będąc na nowym łowisku w celu oględzin, pobawiłem się troszkę Deeper'em start. Bardzo fajnie i dokładnie działa, widziałem sporo ryb w toni od małych po duże. Sygnalizacja wykrycia ryby, też działa poprawnie, pokazuje na jakiej głębokości są ryby, od dna lub od powierzchni wody - 100% zadowolenia :D

Z strony deepera stąd tak napisałem
Kąt wiązki — przełączaj się między kątami wiązki sonaru echosondy Deeper. To ustawienie nie jest dostępne dla Deeper START

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 03.04.2022, 09:02 »
{...}
Z strony deepera stąd tak napisałem
Kąt wiązki — przełączaj się między kątami wiązki sonaru echosondy Deeper. To ustawienie nie jest dostępne dla Deeper START

Przyznam się że nie za bardzo rozumiem o co chodzi, jakie ustawienie nie jest dostępne dla Deepera START?
pozdrawiam Benon

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 03.04.2022, 17:07 »
Byłem dzisiaj nad bajorem na którym moczę kija. Zmierzyłem temperaturę wody ma zaledwie 8stC, przy okazji przeskanowałem miejscówki na których wędkuję. Widziałem jedną małą rybkę, nic więcej - wniosek jeszcze jest za zimno :(
pozdrawiam Benon

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #26 dnia: 03.04.2022, 17:28 »
Sprawdzaliście dokładność pomiaru temperatury wody przez  wasze deepery w porównaniu z tradycyjnym termometrem rtęciowym?

Termometr powienien być kalibrowany przez producenta a rolą użytkownika korzystanie. Porównywanie deepera do termometra rtęciowego nie ma sensu bo nie wiesz czy rtęciowy działa poprawnie. Moim zdaniem nie warto sobie zawracać głowy.

Offline Qlik00

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #27 dnia: 31.07.2023, 12:40 »
Część. Jakie ustawienia wprowadzić żeby skupić się na gruntowaniu dna?

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
« Odpowiedź #28 dnia: 31.07.2023, 13:17 »
Imo najwęższy stożek, a czułość to już zalezy od wody, im mniej syfu tym czulej

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #29 dnia: 31.07.2023, 14:07 »