Autor Wątek: Sztywny pokrowiec za rozsądne pieniądze - co kupić w 2022r.?  (Przeczytany 26617 razy)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Sztywny pokrowiec za rozsądne pieniądze - co kupić w 2022r.?
« Odpowiedź #90 dnia: 11.02.2023, 21:54 »
Od tego sezonu szał na Lorpio się skończy ,z cenami ostro w góre pojechali :-\
A masz jakąś alternatywę? Wszystko poszło w górę o 50%

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 11.02.2023, 22:09 »
Daiwa od marca 2021 podrożała około 20% ,czyli pewnie mniej więcej o stopę inflacji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pozdrawiam Łukasz

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #92 dnia: 11.02.2023, 22:18 »
Wie ktoś jak usztywnić pokrowiec ? Ja mam od anacondy 12ft double.
C&R

Offline Dyrek

• Reputacja: 45
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #93 dnia: 11.02.2023, 22:38 »
Właśnie zanabyłem https://allegro.pl/oferta/pokrowiec-mistrall-usztywniany-160cm-khaki-3komory-13056482347?snapshot=MjAyMy0wMS0yMVQxMDo0OToxNS45ODk2MDJaO2J1eWVyO2E5ZTJlYjU0NDdlMzFlMzc5ZTEzMDA2MmRlMDgxMWEwM2NkOWFjZGM2ZTdmMzVjYWNjYmI3MmYxMjYwNTY1MjI%3D
Wychodzi, że za niewielkie pieniądze udaje się coś rzeczowego kupić

Mam i sobie chwalę, choć dokonałem przeróbek. W podpórce wymieniłem profil z blaszki na profil aluminiowy 10x20 bo oryginalny jest za wiotki

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #94 dnia: 11.02.2023, 22:43 »
Daiwa nie kosztowała 300 w tym samym czasie tylko stosunek ceny był bliżej 50% koszt Lorpio do Daiwy. Zgadzam się że wewnątrz rzepy ma lepsze, przesuwana przekładka może się podobać. Ale dalej te super kije lepiej są zabezpieczone w Lorpio bo jest dużo sztywniejszy o daiw, ot jego cały fenomen, dobre zabezpieczenie za stosunkowo dobre pieniądze, nikt nie pisze o jego super właściwości.
Widzę ,że nawet wiesz lepiej ile za co zapłaciłem :facepalm:

Tyle kosztował nowy z przesyłką.
Nie jest istotne ile Ty dałeś za daiwe tylko jaki jest stosunek ceny. W marcu 2021 za takie Lorpio płaciło się ok 220zl a w promach lokalnych czy różnych blekfrajdejach jeszcze mniej. W sprzęcie istotne jest co otrzymujesz w ramach jakiejś wydanej kwoty, to chyba jasne i nie musisz się silić na złośliwości, przyjmij po prostu fakty.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #95 dnia: 11.02.2023, 22:52 »
Od tego sezonu szał na Lorpio się skończy ,z cenami ostro w góre pojechali :-\
Rynek sam wiele weryfikuje, jeśli wszyscy producenci wywalą ceny, dalej będzie się sprzedawał, jeśli tylko Lorpio znacznie podniesie, będzie dołowało... widać to wręcz wzorcowo po samochodach, to co 3 l wstecz kosztowało 60 teraz kosztuje 90 tys, ale używki też poszły mocno w górę. Więc klient końcowy niespecjalnie ma wybór. Chce do firmy kolejne auto i przez 10mcy od zakupu poprzedniego taki sam model cennikowo 10% w górę. 10mcy...przy takich założeniach to za 3-4 lata taki pojazd za cenę zakupu się sprzeda, co jest anormalne bo towar używany powinien tanieć co było widoczne w latach ubiegłych że 3-4 latek miał wartość 55-65  %zakupu

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #96 dnia: 11.02.2023, 23:05 »
Popatrz na swoje posty i pomyśl   kto tu jest złośliwy .
Pokrowce kupowałem w marcu 2021 , wiec obydwa były wykluczone z jakichkolwiek promocji black czy white , w cenie rynkowej.
Lorpio mam bo mam ,zachwycony nie jestem . Daiwa to całkowicie inna polka ,jakby było odwrotnie chwaliłbym  Lorpio . Nie mam zamiaru nikogo do tego przekonywać , żeby tylko moje było góra ,co kto sobie kupi to jego.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #97 dnia: 11.02.2023, 23:07 »
Chciałbym kupić nowy pokrowiec. Mam Admadale 160 4 komorowy i jest ok. Ale nie mieści wędek 3,3 i 3,6 w dwuskładzie. 180 cm to półśrodek, dostateczny dla 3,3m  ale dla 3,6 już za krótki. Na leżąco w bagażniku mieści mi się 160 cm. Z dłuższymi muszę już kombinować. Więc myślę o pokrowcu 195 cm,  na 6 a co najmniej na 4 wędki. Możecie coś polecić w dobrej cenie? Wiem, że najlepsza byłaby Daiwa Tournament ale jest już niedostępna.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #98 dnia: 11.02.2023, 23:39 »
Popatrz na swoje posty i pomyśl   kto tu jest złośliwy .
Pokrowce kupowałem w marcu 2021 , wiec obydwa były wykluczone z jakichkolwiek promocji black czy white , w cenie rynkowej.
Lorpio mam bo mam ,zachwycony nie jestem . Daiwa to całkowicie inna polka ,jakby było odwrotnie chwaliłbym  Lorpio . Nie mam zamiaru nikogo do tego przekonywać , żeby tylko moje było góra ,co kto sobie kupi to jego.
Napisałem, że farmazonisz, przekornie i owszem, bo deprecjonujesz pokrowiec lorpio, bo daiwa ma wg Ciebie lepsze wyposażenie inside przez co jest lepsza. Owszem ma, natomiast nie ma ono decydującego wpływu na ochronę wędek, a wręcz wspomniałeś o super kijach dla których warto dołożyć na coś lepszego. No i potem zestawiamy to "lepsze" z faktami: daiwa 2szt wędek mieści, lorpio 3 na upartego 4 jak krótkie z niewielkimi kręciołami, że można kołowrotki na mijankę zrobić, daiwa bardziej miękka z zewnątrz, lorpio sztywniejsze, zatem ochrona wędek od tego, po co kupujemy pokrowiec, czyli od czynników zewnętrznych jest lepsza, daiwa średnio stówkę droższa od lorpio, jest lepiej wykonana jeśli chodzi o detale typu rzepy, przekładki wędek, gorzej chroni od czynników zewnętrznych, jest droższa, materiał jest gorszy w czyszczeniu z zabrudzeń, lorpio ma podstawę tak skonstruowaną, że na dobrą sprawę w 1-1,5cm  wodzie nic mu będzie i nie przesiąknie.  Czy to jest ta półka wyżej dla daiwy? Zdecydowanie nie. I nie rozmawiamy tu o tym, że każda sroczka swój ogonek chwali, tylko o faktach obiektywnych, które mają wpływ na użytkowanie a przede wszystkim na ochronę tego co w środku i tu stosunek ceny do jakości jest po stronie lorpio. Natomiast oba pokrowce można spokojnie uznać za dobre.

Offline Michu83

• Reputacja: 31
« Odpowiedź #99 dnia: 12.02.2023, 07:50 »
Chciałbym kupić nowy pokrowiec. Mam Admadale 160 4 komorowy i jest ok. Ale nie mieści wędek 3,3 i 3,6 w dwuskładzie. 180 cm to półśrodek, dostateczny dla 3,3m  ale dla 3,6 już za krótki. Na leżąco w bagażniku mieści mi się 160 cm. Z dłuższymi muszę już kombinować. Więc myślę o pokrowcu 195 cm,  na 6 a co najmniej na 4 wędki. Możecie coś polecić w dobrej cenie? Wiem, że najlepsza byłaby Daiwa Tournament ale jest już niedostępna.
Daiwa n zone 2+2 to jest to samo co tournament tylko w innych kolorach. Jest jeszcze dostępny.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
« Odpowiedź #100 dnia: 12.02.2023, 08:11 »
Ja 100 lat temu usztywniłem mojego pierwszego szmatexa. Ale... można tylko sprawić,  że będzie stał pionowo, nadal będzie miękki.
Mam się produkować?

Edit: było o tym:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=14380.msg403183#msg403183
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #101 dnia: 12.02.2023, 15:15 »
Ja 100 lat temu usztywniłem mojego pierwszego szmatexa. Ale... można tylko sprawić,  że będzie stał pionowo, nadal będzie miękki.
Mam się produkować?

Michał "pomysłowy Dobromil" . Nie wszystko musi wyglądać - ma spełniać zadanie.
Gratulacje :bravo: :beer: O:)

Offline TOmaSZ93

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #102 dnia: 12.02.2023, 15:17 »
Mam się produkować?

Niemcy się postarali i pomyśleli że ktoś będzie chciał sobie trochę go przerobić. Nawet nie wiedziałem że na górze od zamka jest rzep a w nim kieszonka przez cała długość na właśnie podobny patent :)
C&R

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #103 dnia: 12.02.2023, 15:55 »
https://www.sklep-mietus.pl/jednokomorowe/49993-pokrowiec-na-wedki-preston-competition-4-rod-holdall-5055977488233.html

Może coś takiego .

Pozdrawiam Łukasz

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
« Odpowiedź #104 dnia: 12.02.2023, 15:58 »
Mam się produkować?

Niemcy się postarali i pomyśleli że ktoś będzie chciał sobie trochę go przerobić. Nawet nie wiedziałem że na górze od zamka jest rzep a w nim kieszonka przez cała długość na właśnie podobny patent :)
No to prawie cała robota z głowy. Kup rurkę aluminiową, dotnij na wymiar. Tylko zarób górę i dół jakoś, żeby nie uszkadzała materiału. Jakieś kulki tam nałóż, czy coś takiego.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!