Autor Wątek: Zanęta do Methody na jesień  (Przeczytany 27277 razy)

Offline STEV40

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Łowię bo lubię
  • Ulubione metody: waggler method
Zanęta do Methody na jesień
« dnia: 22.09.2015, 08:24 »
Witam,jaka będzie dobra zanęta na PZW do methody na jesień.

Steven
Pozdrawiam Steven

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Zanęta do Methody na jesień
« Odpowiedź #1 dnia: 22.09.2015, 09:15 »
Na pewno jakaś mięsna typu ochotka, pikantna kielbasa, blood worm, lub tez czosnkowa. Cos co zapachem pobudzi rybki
Krzysztof

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #2 dnia: 22.09.2015, 09:18 »
Tamta jesień: pellet Lorpio jasny 2 mm / Bait tech / konopie 45/45/10 i było super :)
Ten wrzesień: nie mam dobrych pomysłów, na razie eksperymentuję (a byłem 3 razy po ok. 10-12 h) łowię po 2-3 większe ryby i czasem trochę drobiazgu - może w październiku będzie lepiej. :(
;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 22.09.2015, 10:56 »
STEV40 - jesień to okres, gdzie zmieniasz podejście, niekoniecznie samą zanętę. Przede wszystkim używa się mniejszych podajników, ewentualnie rzadziej je wyciąga z wody. Co istotne, używaj już widocznej przynęty - żółte dumbellsy, czerwone kulki, nawet kolor biały - tutaj będą się lepiej sprawdzać niz blade lub wymyte przynęty. Wile osób nie ma zaufania - ale kilka martwych białych na haku to świetna przynęta na tę porę roku, ryba preferuje mięso...

Ja nie zmieniałbym samej zanęty, aż woda osiągnie temperaturę poniżej 8-10 stopni. Wtedy lepiej aby była ciemna, maskowała się na dnie (w przeciwieństwie do przynęty, była tez mniej kaloryczna. Można dodać przesianej ziemi bełchatowskiej do miksu aby go odchudzić. Jeżeli ryba będzie zerować słabiej - to większe ilści zanęty ją odstraszają. Warto mieć termometr i mieć baczenie na pogodę... Bo jeżeli jest zimno, ale woda nadal jest ciepła, to karp na komercji dalej świetnie może żerować. Jeżeli jednak nastąpił skok o 2 stopnie, bo był pierwszy przymrozek - to trzeba być ostrożnym i szukać ryb. Jeżeli zaczniesz od małego podajnika, a ryba dobrze reaguje, zawsze możesz go zamienić na większy. Jeżeli przesadzisz z ilością i ryba się odsunie - to wiele już tam nie zdziałasz.
Lucjan

Offline David89

• Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 22.09.2015, 16:33 »
Tak się zastanawiam nad ta zanęta na jesień http://sklepdrapieznik.pl/sklep/zanety-sonubaits-supercrush-i-supercrumb/14085-sonubaits-supercrush-bloodworm-groundbait.html Stosował ktoś z was ta zanęte pany :)?

Offline STEV40

• Reputacja: 15
  • Łowię bo lubię
« Odpowiedź #5 dnia: 22.09.2015, 17:56 »
Czesc koledzy, Luk masz racje ta taktyka może przynieść rezultat.
Ja stosuję 15 i 30 gr. podajniki large Prestona bo u mnie zbiorniki są płytki/ max do 1,5m/ więc tej zanęty nie
jest za dużo. Na hak z push stopem idzie kuku i na haczyk białe lub kawałki czerwonego. Zaneta typowy mix
Sun z dodatkiem leszczowej lub płociowej i jakieś pelety itd. zgodnie z przepisem Luka.Ale presja u nas na
łowiskach PZW jest bardzo duża średnio po 15-20 wędkarzy, którzy nie mają co robić więc siedzą od świtu do
wieczora. Więc coś trzeba zrobić aby ich przechytrzyć dlatego moje pytanie?
Może zastosować propozycje Krzysztofa, zobaczymy co się urodzi w mojej głowie albo może coś doradzicie?

Steven
Pozdrawiam Steven

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #6 dnia: 22.09.2015, 23:01 »
Ja myślę, że jeśli chodzi o karpia, to bardzo dobrze reaguje on na zanęty na bazie mączek rybnych i pelletów. Ja już przeróżne stosowałem, ale zawsze towarzyszy mi Match Metchod Mix. Jedynie dodaję do niego czasem innych zanęt, żeby zwiększyć spoistość mieszanki.
Myślę, że MMM jest na jesień dobrym wyborem.
Steven, ważne jest też, żeby ryby szukać. I tym możesz bardzo mocno przebić konkurentów, o których piszesz. Zwykle łowiący metodą gruntową siedzą w jednym miejscu i rzucają w te same miejsca. Szukanie ryby (a już szczególnie jesienią), to często klucz do sukcesu! Może to czasem wydawać się zbyt pracochłonne (każdy by najchętniej siedział i wyjmował ryby z tego samego miejsca), ale po pierwszych sukcesach staje się to oczywistą praktyką.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #7 dnia: 23.09.2015, 17:27 »
Potwierdzam wypowiedz Mateo zanęty Dynamita są najlepsze na polskim rynku.Sam  używam Swim Stima i na komercji juz nie raz podchodzili do mnie i pytali na co łapie bo tylko ja miałem brania. Także polecam jak najbardziej ,szkoda ze tylko w sklepach stacjonarnych ciężko ja dostać, nawet Warszawa kuleje z dostawami.Ps. kupiłem pokruszona betainę Lorpio i będę ja stosował jak zwykły mix (ciekawy jestem wyników ,dam znac jak ,co ,gdzie i kiedy).

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #8 dnia: 23.09.2015, 17:43 »
Czym można przyciemnić miks?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Nathaniel

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 23.09.2015, 17:56 »
Barwnik ;)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #10 dnia: 23.09.2015, 17:56 »

Potwierdzam wypowiedz Mateo zanęty Dynamita są najlepsze na polskim rynku.
Ale Mateo chwalił Sonubaits ;-)

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Nathaniel

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 23.09.2015, 17:58 »
No własnie Dynamite tez ma Match Method Mixa ;) a Sonu nie uzywałem- za drogi

Offline adams

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #12 dnia: 23.09.2015, 17:59 »
Nathaniel używam kruszonego pelletu Betaina Lorpio z konopią mieloną prażoną 50/50 na każdej mojej wprawie i jest to świetna mieszanka do method feedera. Nie da się tego przemoczyć , zawsze ładnie pracuje i ryby świetnie na nią reagują.

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #13 dnia: 23.09.2015, 18:23 »
Witam,jaka będzie dobra zanęta na PZW do methody na jesień.

Steven
W zasadzie już był ten temat  http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2095.msg53265#msg53265
tam pisałem - Moja taktyka, hmm... - na razie nic nie zmieniam, dalej bedę robił zanęty krylowe , halibutowe i czosnkowe, późniejszą jesienią szczególnie te ostatnie, do pierwszych zimnych dni i nocy w dalszym ciągu duże podajniki 56 i 45 gram na karpia. 25 i 35 na pozostałe ryby. Dopiero stałe , zimne poniżej 10 stopni noce i dni oraz woda ponizej 10 stopni wymyszą na mnie mniejsze przynety 8-12 mm ,póki co stosuje pełny wachlarz od 8 - 16mm. Zwiększę może w zanęcie trochę ilość zmielonych prażonych konopi ( ale świeżych, pachnących )  , dodam ciut więcej atraktora oraz kieliszek akoholu na 0,5 kg zanęty aby w zimnej wodzie zapach zanęty lepiej się rozchodził. Wszystko jednak zależeć będzie od zbiornika gdzie łowię , rybostanu i aktualnych warunków pogodowych. Generalnie zaneta ma być lepsza  i atrakcyjniejsza niż w okresie letnim. Na włosie haczyka częściej zagości pijawka , rosówka czy biały robak.
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 24.09.2015, 08:22 »
Potwierdzam wypowiedz Mateo zanęty Dynamita są najlepsze na polskim rynku.Sam  używam Swim Stima i na komercji juz nie raz podchodzili do mnie i pytali na co łapie bo tylko ja miałem brania. Także polecam jak najbardziej ,szkoda ze tylko w sklepach stacjonarnych ciężko ja dostać, nawet Warszawa kuleje z dostawami.Ps. kupiłem pokruszona betainę Lorpio i będę ja stosował jak zwykły mix (ciekawy jestem wyników ,dam znac jak ,co ,gdzie i kiedy).

Pisałeś też, że Sonu jest zbyt drogi. Nie do końca tak jest. Cena za 2 kilo jest ta sama, natomiast MMM ma podajnik w środku, warty 1/3 zanety. Ponadto MMM ma wersję ciemną (Dark), podobno mniej kaloryczną - idealną na zimę właśnie, której nie trzeba przyciemniać. DB jest równie dobry, czasami lepszy, jednak wychodzi niestety drożej. Najlepsze są Swim Stimy, tak dla mnie też najlepsze z zanęt, po prostu killery - zmielone drobno i pozwalające na o wiele większy wachlarz zastosowań. Szkoda, że paczki są kilowe i kosztują tyle (ta sama cena co u innych firm za 1 kg).
To między innymi sprawiło, że zaczałem sam robić swój miks, aby tyle nie płacić :D
Steve Ringer pomagał przy dwukilowej paczce DB - odpowiedniku MMM. Jest tak dobra jak Sonu, jednak nie ma podajnika - tutaj chyba Sonubaits poszedł na promocję. DB mógłby dorzucić do paczki opakowanie haków :D
Lucjan