Autor Wątek: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R  (Przeczytany 148336 razy)

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R
« Odpowiedź #375 dnia: 10.08.2024, 18:37 »
Nie znam się, ale czy można temu zapobiec w przyszłosci? Chodzi mi o proces technologiczny i zrzuty słonej wody. Czy też innej z kopalń i zakładów... ktoś jest to w stanie kontrolować poza zrzucającym? Kurcze serce krwawi...
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2234
  • MFT
« Odpowiedź #376 dnia: 10.08.2024, 18:42 »
Zrzucającym są spółki skarbu państwa. Kontrolującym jest państwo.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #377 dnia: 10.08.2024, 19:07 »
Takie info z dziś. Gliniarze obstawili cały zbiornik. Nawet na wał nie można wejść :)
Krwawy Michał

Offline mariospin

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 100
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #378 dnia: 10.08.2024, 20:02 »
To ja dorzucę coś od siebie jako mieszkaniec Górnego Śląska od dziecka, czyli już 47 lat. Za czasów młodości, w latach dziewięćdziesiątych poprzedniego stulecia rzeka Odra na naszym odcinku była wręcz czarna, trudno było mówić o jakiejkolwiek przejrzystości, a ryb było dużo więcej niż teraz. Leszcze łowione były nawet na kulkę ze styropianu (nie żartuję). Kopalń węgla kamiennego było około 70, nie 20 jak teraz i wszystkie odprowadzały zasolone dołowe wody do Odry i Wisły. I każda z kopalń zrzucała tych wód więcej, bo ścian wydobywczych na każdej z kopalń było więcej.  A więc stężenie soli musiało być siłą rzeczy dużo wyższe niż teraz w rzece. Do tego za granicą mieliśmy górnictwo czeskie, które już się zwinęło, ale wtedy też pakowało wszystko do Odry i jej dopływów. Czy wtedy ktoś słyszał o tym, że ryby zdychały od ZŁOTYCH ALG, które rzekomo do swojego rozwoju potrzebują zasolonej wody? 🧐
Dla mnie osobiście ZŁOTE ALGI są wyciągnięte na potrzebę chwili, w celu zatuszowania rzeczywistej przyczyny tego co stało się teraz na DD i wcześniej na Odrze. To samo dotyczy Kanału Gliwickiego na którym jeszcze dwa lata temu wędkarze łowili piękne ryby wielu gatunków, w tym mega sandacze.

Offline mariospin

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #379 dnia: 10.08.2024, 20:06 »
Takie info z dziś. Gliniarze obstawili cały zbiornik. Nawet na wał nie można wejść :)
I to też Michał daje wiele do myślenia. Żyjemy w kraju w którym obojętnie kto rządzi takie problemy zamiata pod dywan, wycisza i tuszuje prawdę. Jak poprzednicy tak i obecnie rządzący.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #380 dnia: 10.08.2024, 20:11 »
Czy wtedy ktoś słyszał o tym, że ryby zdychały od ZŁOTYCH ALG, które rzekomo do swojego rozwoju potrzebują zasolonej wody? 🧐
Nie czepiam się, ale "kiedyś" a jestem ciut starszy 52, bawiąc się w Indian i kowbojów, w wysokiej trawie i innych krzaczorach NIGDY nie złapałem kleszcza... więc może coś jest na rzeczy tyle, że GŁÓWNĄ przyczyną musi być jakiś syf (chemia).
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #381 dnia: 10.08.2024, 20:22 »
Mariusz :thumbup:
Krwawy Michał

Offline mariospin

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #382 dnia: 10.08.2024, 20:27 »
Czy wtedy ktoś słyszał o tym, że ryby zdychały od ZŁOTYCH ALG, które rzekomo do swojego rozwoju potrzebują zasolonej wody? 🧐
Nie czepiam się, ale "kiedyś" a jestem ciut starszy 52, bawiąc się w Indian i kowbojów, w wysokiej trawie i innych krzaczorach NIGDY nie złapałem kleszcza... więc może coś jest na rzeczy tyle, że GŁÓWNĄ przyczyną musi być jakiś syf (chemia).
Zgadzam się z Tobą, że tyle kleszczy to nie było. Ale to problem nie tylko u nas. A czy słyszeliśmy, żeby w innych krajach doszło do masowego śnięcia ryb z powodu toksyn wydzielonych przez złote algi? Ja nie. :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #383 dnia: 10.08.2024, 20:30 »
Chwilę wcześniej właśnie pytałem o wody kilku krajów południowej Europy. Znacznie gorętszych krajów...
Krwawy Michał

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #384 dnia: 10.08.2024, 20:37 »
I dlatego piszę, że to jakiś syf spowodował. I nie ważne czy wpuszczeniu tego (Odra) przyglądał się PIS, czy teraz DD, przyglądz się KO. Syf wylano... i tak się zastanawiam czy jeśli ludzie by się potruli, to cokolwiek by zmieniło... "to nie my, to oni", "lata zaniedbań", pierd%&#@ o Szopenie a syf leci... nie ma i nie będzie(?) PRAWDZIWEJ kontroli...

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #385 dnia: 10.08.2024, 20:40 »
Mariusz :thumbup:
Maciek

Offline mariospin

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #386 dnia: 10.08.2024, 20:40 »
:thumbup:
I dlatego piszę, że to jakiś syf spowodował. I nie ważne czy wpuszczeniu tego (Odra) przyglądał się PIS, czy teraz DD, przyglądz się KO. Syf wylano... i tak się zastanawiam czy jeśli ludzie by się potruli, to cokolwiek by zmieniło... "to nie my, to oni", "lata zaniedbań", pierd%&#@ o Szopenie a syf leci... nie ma i nie będzie(?) PRAWDZIWEJ kontroli...

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • SiG
« Odpowiedź #387 dnia: 10.08.2024, 22:54 »
Cały system upuszczania/zlewania solanki i innych zanieczyszczeń z kopalń jest zautomatyzowany, to cała sieć - powinniście to wiedzieć.
  Zawsze można dołożyć inny syf z ciężkiej chemii z zakładów... aby nie płacić za utylizację, to nuż, się dogadać ... już o tym pisałem.
 Nie bądźmy aż tak naiwni jak to "mariospin" opisał  ;)
 To jest, taka... "Złota Helga" :)

...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #388 dnia: 11.08.2024, 07:22 »
Czarnych wiewiórek, żółtych biedronek,  szopów praczy i szrotówka kasztanowcowiaczka też wtedy nie było.

Lecz pomimo tego uważam, że zakwit złotej algi to taki lokalny polski złoty patent by w razie "W" zatkać ryj Kowalskiemu by ten spokojnie napił sie wódeczki i nie drążył dalej tematu.

Wiem jak wyglądało DD dekady temu, pamiętam też różne wydarzenia na przestrzeni lat łącznie z dziesiatkami martwych ptaków w tym łabędzie leżące na brzegach z ćwierć wieku temu, ale to co wydarzo się teraz to wielogatunkowa eksterminacja organizmów wodnych.
Sporo czasu upłynie zanim wodą się oczyści,  o odbudowie populacji nawet na razie nie myślę.

Były sygnały wczesniej!  można było zastanowic się w pore, czy może trochę mniej intensywnie ganiać kłusoli różnej maści  a regularnie robić pomiary podstawowowych parametrow napływającej klodnicą wody.  Kłusole detalici nie wyrządzili by nawet promila tych szkód na przestrzeni lat.
Kasa na urządzenia pomiarowe by się znalazła,  podobnie jak na wiele imprez i zawodów. Może dzięki temu uderzono by w pore na alarm. Syf może by wpłynął, ale nie w takiej ilości,  bo KTOŚ jednak zakręcił by ze strachu wajchę z syfem, jakby na rzece pojawiły się zaalarmowane służby, jotubusy i inna eko dzicz.

Wybaczcie, to tylko takie gdybanie po czasie rozgorycznego nie najmłodszego już wędkarza.

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #389 dnia: 11.08.2024, 08:44 »
Mogłeś co dzień wozić próbki do laboratorium. Dlaczego tego nie zrobiłeś?