Autor Wątek: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R  (Przeczytany 148362 razy)

Online mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R
« Odpowiedź #405 dnia: 12.08.2024, 12:26 »
Dariusz Ulikowski
deorptoSsn01lo7.5mzh01743g4uu5t2 76cg1uul2guaff0dt289m84mg6a  ·
Dzierżno Duże - sytuacja alarmowa czynnik letalny ciągle działa cz. 2
Niestety dzieje się to czego byłem świadkiem we wrześniu 2023 r. na Zalewie Siedleckim. Dostałem przerażające wręcz ujęcia z tego co dzieje się w wodzie. Materiał przedstawiam pod postem. Autorzy jak zechcą to proszę by się podpisali kto wykonał te ujęcia. A teraz co się dzieje w tym zbiorniku, według mojej oceny, więc proszę o wyrozumiałość, gdyby coś się nie potwierdziło. Działam zdalnie, a moje główne narzędzie to doświadczenie. Do rzeczy, co się więc tam dzieje.
Zakwit fitoplanktonu i powodowane przez niego znaczne przesycenie wody tlenem (nawet ponad 150-300% nasycenia) w połączeniu ze zmiennymi warunkami pogodowymi i huśtawką dobową parametrów fizykochemicznych wody, tworzy prawdopodobnie w zbiorniku Dzierżno Duże chroniczne warunki do powstania zjawiska odgazowywania się bąbelkowego wody. Niestety uwalniające się pęcherzyki, głównie tlenu, będą powstawały w krwiobiegu ryb i innych skrzelodysznych powodując zatory (embolie) w naczyniach krwionośnych, prowadzące do zaburzeń obiegu krwi, aż do śmierci na skutek niewydolności oddechowo-krążeniowej (choroba gazowa). Bąbelki tlenu mogą zatykać żyły wewnętrznych narządów powodując śmierć bez widocznych objawów. Mogą też rozrywać znaczne fragmenty naczyń włosowatych w skórze, co wygląda jak oparzenie z krwawymi naciekami w torebkach łuskowych. W miejscach bąbelkowania i przy dopływach wody (Kłodnica) o innych parametrach niebezpieczeństwo nasilenia śnięć będzie większe. Niestety ryby będą próbowały wpływać w dopływ lub uciekać odpływem, ale będzie to dla nich pułapka, gdyż zakres zmian parametrów wody jest tam większy. Nie mam aktualnych pomiarów z Dzierżna Dużego (brak monitoringu), ale przykładowo w zbiorniku jest 200%, a ryby wpłyną w kanał dopływowy od strony zbiornika do elektrowni, gdzie woda rzeki Kłodnica ma wyższe zasolenie, niższa temperaturę i niższe nasycenie tlenem np. 50--80% jak obecnie i do tego ze znacznymi wahaniami. Ciśnienie tlenu będzie się musiało dostosować i będzie bąbelkowanie. Dopływ wody o wyższym zasoleniu będzie wzmagał to zjawisko. Czy to zjawisko właśnie uchwycono na obrazie z echosond, nie przesądzam, ale są powody by tak sądzić. Materiał poniżej, z zastrzeżeniem oczywiście, że nie ma pewności jakie gazy się uwalniały. Jednak biorąc pod uwagę podobne zjawisko sfilmowane przeze mnie w Marinie Gliwice (film w relacji z wakacji cz. 1) był to prawdopodobnie tlen. Głębokość, gdzie wystąpiło to zjawisko, wynosiła od 2 do 9 m. I rejestrowano je do 1,5 km od dopływu Kłodnicy. W okolicy bąbelkowych pól znajdowano tego (9.08.2024 r.) dnia śnięte ryby. Należy też pamiętać, że zjawisko to nasila się przy gwałtownym zachmurzeniu, deszczu i burzy, ze względu na lokalny spadek ciśnienia atmosferycznego. Dlatego po tych zjawiskach pogodowych można zaobserwować nasilenie śnięć ryb na skutek choroby gazowej, która w tym czasie może wystąpić na tym terenie nawet w domowych akwariach z dużą ilością roślin. Na koniec cytat z siebie ...Powiem tak w skrócie dlaczego ustalenie co zabija ryby jest ważne? Ponieważ coraz więcej wskazuje, że opracowano procedury do kontroli złotej algi a zapomniano, że ryby do życia potrzebują głównie czystej wody o podstawowych parametrach fizykochemicznych na optymalnym poziomie i za nim przejdzie się do ścigania tej groźnej algi, należy sprawdzić te podstawowe parametry. Tymczasem nie widzę tego w ogłoszeniach zespołów kryzysowych i ujawnionych arkuszach badań Centralnych Laboratoriów Badawczych, najważniejsze dla nich info do podania, że jest 100 mln złotej algi na litr więc można się rozejść, to ona winna, a te 211% nasycenia tlenem to optymalne dla ryb? Czasem czytam, że natlenienie było bardzo dobre ponad 20 mg/l więc ryby nie mogły się udusić. Jednak po przeliczeniu tego na % nasycenia może wyjść 200%, a ryby w wyniku choroby gazowej, mówiąc w uproszczeniu, też mogły się udusić.
#Odra
#DzierżnoDuże
SZTAB dla ODRY
Maciek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2234
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #406 dnia: 12.08.2024, 12:33 »
Żegnaj, Dzierżno Duże :(
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #407 dnia: 12.08.2024, 14:01 »
Padło ponad 20 ton oficjalnie, czyli prawie 10% tego co na Odrze. To tylko pokazuje jak rybny był ten zbiornik.
Niestety, a to dopiero początek, bo nie zdziwi mnie liczba 70 ton ryby.
Teraz cały tydzień ma być w granicach 30'C, więc już wiadomo jaka będzie dalsza przyczyna śnięcia ryb - zakwit algi :facepalm:

Online mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #408 dnia: 12.08.2024, 14:06 »
cyt." Koło PZW nr 29 Dzierżno Duże
nedorsoSpt 7i7007mu9a6506h287i0i09guf3g1871fm25f0n0140h66tc8  ·
FILM z 12.08.2024 godz. 13:30  (W komentarzu)
SYTUACJA NADAL JEST TRAGICZNA.
SYTUACJA NIE JEST OPANOWANA.
SYTUACJA SIĘ NIE STABILIZUJE.
RYBY NADAL ZDYCHAJĄ. DZIERŻNO DUŻE DZIEŃ W DZIEŃ UMIERA.
Żegnamy kolejne legendy zbiornika."

https://dziennikzachodni.pl/katastrofa-ekologiczna-na-slasku-kolejne-sniete-ryby-w-dzierznie-i-kanale-gliwickim-wylowiono-4-tony-ale-sa-tez-dobre-wiesci/ar/c1-18736061?fbclid=IwY2xjawEm2pBleHRuA2FlbQIxMQABHd_PWcW9-GPBMGhQk_Ul6pHGzdNvVCu2_xdYf5AmQDuP4DdZSk7djmFhEA_aem_iITCgnpbbdAP0JoNpFXyiA
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #409 dnia: 12.08.2024, 15:12 »
Padło ponad 20 ton oficjalnie, czyli prawie 10% tego co na Odrze. To tylko pokazuje jak rybny był ten zbiornik.
Niestety, a to dopiero początek, bo nie zdziwi mnie liczba 70 ton ryby.
Teraz cały tydzień ma być w granicach 30'C, więc już wiadomo jaka będzie dalsza przyczyna śnięcia ryb - zakwit algi :facepalm:

Tragedia :'( :o >:O

Do tego nie każda ryba wypływa, część będzie osiadała na dnie, więc nie wiem czy w tych 20 tonach jest uwzględnione to co jest na dnie. Jakby co, to nie tylko Dzierżno Duże jest zagrożone, ale wiele innych zbiorników, z Odrą włącznie, na odcinku opolskim chociażby, który przetrwał z małym uszczerbkiem katastrofę w 2022 roku.

Niestety, w takiej sytuacji tylko właściciele komercyjnych  łowisk mogą zacierać ręce. Warto by coś zrobić... Nie wiem czy coś jest organizowane, ale można by jakąś petycję napisać, przynajmniej jako nasze forum lub podpiąć się pod coś. Można też napisać do ZG PZW żądając ostrego działąnia a nie chowania głowy w piasek. Co o tym sądzicie? Sam płacz sytuacji nie naprawi. Można też napisać do tych ichtiologów, jak cytowany przez Maćka, z pytaniem gdzie uderzyć z taką petycją lub jak działać. On jest z IRŚ, więc swoje wie.
Lucjan

Online mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
Maciek

Online mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
Maciek

Offline Marko27

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #412 dnia: 13.08.2024, 07:33 »
Rosnąca skala skutków katastrofy ekologicznej w Dzierżnie Dużym i IV sekcji Kanału Gliwickiego spowodowała, że zapadła decyzja o zastosowaniu nadtlenku wodoru w celu neutralizacji złotej algi. Na razie przeprowadzony zostanie eksperyment badawczy w wybranym miejscu w Kłodnicy.

https://www.24gliwice.pl/wiadomosci/rosnie-skala-skutkow-katastrofy-ekologicznej-na-terenie-gliwic-i-powiatu-beda-proby-neutralizacji/

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #413 dnia: 13.08.2024, 08:44 »
Czyli będą natleniać wodę, w której jest 200-300% ponad normę tlenu i aż bąbluje. Ryby zdychają od tego. Ale że winna jest złota alga, to ją zabijamy.
Operacja zakończona sukcesem, pacjent zmarł :bravo:
Krwawy Michał

Online mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
Maciek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #415 dnia: 13.08.2024, 12:15 »
Czyli będą natleniać wodę, w której jest 200-300% ponad normę tlenu i aż bąbluje. Ryby zdychają od tego. Ale że winna jest złota alga, to ją zabijamy.
Operacja zakończona sukcesem, pacjent zmarł :bravo:

Nadtlenek wodoru to popularna woda utleniona. W malym stężeniu powinna być bezpieczna dla ryb.

Tlen ma określoną rozpuszczalność która spada wraz ze wzrostem temperatury. https://images.app.goo.gl/mkXzPXH8rsvFQ4CY6

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #416 dnia: 13.08.2024, 12:23 »
Odnosiłem się do tego wpisu:

Dariusz Ulikowski
Niestety dzieje się to czego byłem świadkiem we wrześniu 2023 r. na Zalewie Siedleckim. Dostałem przerażające wręcz ujęcia z tego co dzieje się w wodzie. Materiał przedstawiam pod postem. Autorzy jak zechcą to proszę by się podpisali kto wykonał te ujęcia. A teraz co się dzieje w tym zbiorniku, według mojej oceny, więc proszę o wyrozumiałość, gdyby coś się nie potwierdziło. Działam zdalnie, a moje główne narzędzie to doświadczenie. Do rzeczy, co się więc tam dzieje.
Zakwit fitoplanktonu i powodowane przez niego znaczne przesycenie wody tlenem (nawet ponad 150-300% nasycenia) w połączeniu ze zmiennymi warunkami pogodowymi i huśtawką dobową parametrów fizykochemicznych wody, tworzy prawdopodobnie w zbiorniku Dzierżno Duże chroniczne warunki do powstania zjawiska odgazowywania się bąbelkowego wody. Niestety uwalniające się pęcherzyki, głównie tlenu, będą powstawały w krwiobiegu ryb i innych skrzelodysznych powodując zatory (embolie) w naczyniach krwionośnych, prowadzące do zaburzeń obiegu krwi, aż do śmierci na skutek niewydolności oddechowo-krążeniowej (choroba gazowa). Bąbelki tlenu mogą zatykać żyły wewnętrznych narządów powodując śmierć bez widocznych objawów. Mogą też rozrywać znaczne fragmenty naczyń włosowatych w skórze, co wygląda jak oparzenie z krwawymi naciekami w torebkach łuskowych. W miejscach bąbelkowania i przy dopływach wody (Kłodnica) o innych parametrach niebezpieczeństwo nasilenia śnięć będzie większe. Niestety ryby będą próbowały wpływać w dopływ lub uciekać odpływem, ale będzie to dla nich pułapka, gdyż zakres zmian parametrów wody jest tam większy. Nie mam aktualnych pomiarów z Dzierżna Dużego (brak monitoringu), ale przykładowo w zbiorniku jest 200%, a ryby wpłyną w kanał dopływowy od strony zbiornika do elektrowni, gdzie woda rzeki Kłodnica ma wyższe zasolenie, niższa temperaturę i niższe nasycenie tlenem np. 50--80% jak obecnie i do tego ze znacznymi wahaniami. Ciśnienie tlenu będzie się musiało dostosować i będzie bąbelkowanie. Dopływ wody o wyższym zasoleniu będzie wzmagał to zjawisko. Czy to zjawisko właśnie uchwycono na obrazie z echosond, nie przesądzam, ale są powody by tak sądzić. Materiał poniżej, z zastrzeżeniem oczywiście, że nie ma pewności jakie gazy się uwalniały. Jednak biorąc pod uwagę podobne zjawisko sfilmowane przeze mnie w Marinie Gliwice (film w relacji z wakacji cz. 1) był to prawdopodobnie tlen. Głębokość, gdzie wystąpiło to zjawisko, wynosiła od 2 do 9 m. I rejestrowano je do 1,5 km od dopływu Kłodnicy. W okolicy bąbelkowych pól znajdowano tego (9.08.2024 r.) dnia śnięte ryby. Należy też pamiętać, że zjawisko to nasila się przy gwałtownym zachmurzeniu, deszczu i burzy, ze względu na lokalny spadek ciśnienia atmosferycznego. Dlatego po tych zjawiskach pogodowych można zaobserwować nasilenie śnięć ryb na skutek choroby gazowej, która w tym czasie może wystąpić na tym terenie nawet w domowych akwariach z dużą ilością roślin. Na koniec cytat z siebie ...Powiem tak w skrócie dlaczego ustalenie co zabija ryby jest ważne? Ponieważ coraz więcej wskazuje, że opracowano procedury do kontroli złotej algi a zapomniano, że ryby do życia potrzebują głównie czystej wody o podstawowych parametrach fizykochemicznych na optymalnym poziomie i za nim przejdzie się do ścigania tej groźnej algi, należy sprawdzić te podstawowe parametry. Tymczasem nie widzę tego w ogłoszeniach zespołów kryzysowych i ujawnionych arkuszach badań Centralnych Laboratoriów Badawczych, najważniejsze dla nich info do podania, że jest 100 mln złotej algi na litr więc można się rozejść, to ona winna, a te 211% nasycenia tlenem to optymalne dla ryb? Czasem czytam, że natlenienie było bardzo dobre ponad 20 mg/l więc ryby nie mogły się udusić. Jednak po przeliczeniu tego na % nasycenia może wyjść 200%, a ryby w wyniku choroby gazowej, mówiąc w uproszczeniu, też mogły się udusić.
#Odra
#DzierżnoDuże
SZTAB dla ODRY

Jeśli w wodzie jest za dużo tlenu, to co da dodanie wody utlenionej? Uwolni się dodatkowy atom tlenu z H2O2.
Krwawy Michał

Offline Marko27

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #417 dnia: 13.08.2024, 12:25 »
**Uwaga, ważne ostrzeżenie!**

Zostało wydane nowe rozporządzenie przez Wojewodę Śląskiego, które wprowadza **zakaz korzystania z wód rzeki Kłodnica** na odcinku od Małej Elektrowni Wodnej w Pławniowicach aż do granicy województwa śląskiego.

Zakaz obowiązuje od **13 sierpnia do 20 sierpnia 2024 r.** i jest związany z przeprowadzaniem eksperymentalnych działań zaradczych – zwalczaniem złotej algi w wodach rzeki Kłodnica.

Co to oznacza?
Nie wolno korzystać z wód w celach spożywczych, rekreacyjnych (np. kąpiele, sporty wodne), gospodarczych (np. podlewanie roślin) ani do pojenia zwierząt.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 216
« Odpowiedź #418 dnia: 13.08.2024, 13:07 »
Odnosiłem się do tego wpisu:

Dariusz Ulikowski
#Odra
#DzierżnoDuże
SZTAB dla ODRY

Jeśli w wodzie jest za dużo tlenu, to co da dodanie wody utlenionej? Uwolni się dodatkowy atom tlenu z H2O2.

Woda utleniona jest stosowana na glony w akwarystyce, aczkolwiek trzeba uważać z dawką by rybom lub krewetkom nie zaszkodzić. Może tym chcą coś zaradzić by zredukować te algi...chociaż czy to teraz nie będzie to jak gaszenie pożaru benzyną?

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #419 dnia: 13.08.2024, 13:22 »
Zakwit alg też wytwarza tlen. Z kolei potem, jak już wszystko gnije, tlen drastycznie spada. Muszą w dobrym momencie i dawce dodać ten perhydrol.
Można poczytać o różnych metodach walki z algą:
https://www.projektpulsar.pl/srodowisko/2218754,1,zakwity-zlotej-algi-malo-optymistyczne-wnioski-z-bardzo-udanych-eksperymentow.read
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.