Autor Wątek: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R  (Przeczytany 148783 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R
« Odpowiedź #345 dnia: 09.08.2024, 08:58 »
Nie za bardzo rozumiem dlaczego temat budzi zdziwienie... to klasyczna kwadratura koła - cytując klasyka.
Kopalnie należą do państwa... każde działanie przeciw kopalniom powoduje skutki dla rządu...
Obłoży je gigantycznymi karami za trucie - kto zapłaci suweren ( a skutki odczuć spłyną na rządzących) ... , bo czy to w formie wyższej ceny ... za wągiel , czy w postaci dalszych dotacji państwa do nie rentownej gałęzi jaką jest wydobycie w PL.
Rząd robi uniki... czegoś specjalnie nie robi i tyle. Oficjalnie - państwo działa ... ktoś zatruł - wiadomo kto jest tym ktosiem 8) - pewnie wiedzą ALE... trzeba cienować .... służby ratują sytuacje a za dwa miechy tematu już nie będzie.
Do następnego i tyle...

Do puki ludzie nie wymierają w sposób masowy wątpie w zmiany i tyle - brutalne , ale prawdziwe :-X
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #346 dnia: 09.08.2024, 09:30 »
Po co takie polityczne pitolenie? Chyba nie chcesz powiedzieć, że to wina Tuska, co? Sorry, ale tragedia na Odrze czy na Dzierżnie to w dużej mierze zasługa poprzedniego rządu. ALbo to widzisz albo jesteś ślepy po prostu :(

Co za bullshit. >:O To Ty politycznie pier...pitolisz. Jak było o Odrze, to była wina pisiorów, jak teraz rządzi po, to dalej wina pisiorów, a nie widzisz, że to jeden wielki wał bez względu na przynależność partyjną. Możesz sobie dowolną partię obarczyć by pasowała do Twojej gadki, nawet te 20 lat wstecz. Wiesz co to zmienia? Nic. Tak jak Twoje uzewnętrznianie na Twoim kanale, gdzie  zrobiłeś sobie poletko przeciw PZW ubijając chęc zaglądania tam, po to, po co każdy tu zagląda. Każdemu-KAŻDEMU politykowi bez względu do ilu literowej partii należy, nie zależy na środowisku. Będą klepać się po pleckach i wszystko tuszować, bo na stołkach "zagrożonych" zawsze siedzi ktoś z rodziny lub znajomy królika. Zmieniają się  czasy, czas płynie a działalność jest wciąż ta sama, wszystko się cyklicznie powtarza i nikt z tym nic nie robi, tzn robi-wycisza tematy.

Muszę tu coś sprostować. Ja uważam, że wędkarstwo i związek musi być apolityczne. NIe uważam, że jakaś partia jest tu lepsza czy gorsza, no chyba, że atakuje wędkarzy i wędkarstwo. Po prostu - nie można się wiązać z żadnym ugrupowaniem, bo władza się zmienia. Dlatego trzeba cisnąć każda partię, każdy rząd. I moje poglądy polityczne nie mają tu nic do powiedzenia, jak chcesz mi to wmówić. Wielokrotnie pisałem o apolityczności i sensie takiego podejścia w przeszłości. NIe oznacza to jednak, że nie należy wskazywać na to co jest złe! Innymi słowy - trzeba walczyć z każdą władzą o nasz interes, chuchać na zimne, zapobiegać a nie leczyć. A tego nie ma, pomimo wielkiej popularności wędkarstwa nie potrafimy sobie niczego wywalczyć.

NIe wiem też cz rozumiesz co to znaczy upolitycznienie wszelkich instytucji i spółek skarby państwa? To PiS to zrobił, dlatego można było truć, i jeżeli partyjni nominaci kierowali spółką, to byli bezpieczni, bo mogli dostać możliwość zrzutu ścieków, choć normalnie takiej decyzji by nie uzyskali (od Polskich Wód). A upolityczniona prokuratura umorzyłaby każde śledztwo tutaj, jeżeli wodzu tylko by to zalecił. To był fatalny model sprawowania władzy. Nie oznacza to wcale, że obecna władza jest lepsza, bo Tusk to zbawca narodu. I o tym piszę, trzeba ich cisnąć, rządzących, bez patrzenia na przynależność partyjną. W EU odpowiednie instytucje uznały zatrucie Odry jedną z największych klęsk ekologicznych w Polsce, a czy zrobił to rząd? NIe, przez dwa tygodnie ściemniali, że wszystko jest w porząsiu. MIjają dwa lata i jesteśmy do koorvy nędzy w tym samym miejscu! NIc się nie zmieniło, może podejście do informacji, są one w mediach publicznych, nikt tego nie wycisza. I tak, to wina poprzedniej władzy głównie, zwłaszcza że to oni utworzyli Polskie Wody i obsadzili je swojakami, wielu ludzi z wykształceniem kierunkowym wywalono stamtąd. Nawet minister Moskwa nie legitymowała się odpowiednim wykształceniem, miała pojęcie o środowisku jak słoń o gwiazdach. Czego się spodziewasz po takiej minister? To jest normalne, że taka osoba dostaje takie stanowisko?

Ludzie, ja nie mam zamiaru uderzać tylko w PiS i pokazywać, zę Tusk czy Hołownia jest zbawieniem. Po prostu trzeba tępić kolesiostwo, złodziejstwo, niegospodarność. Tak się składa, że to właśnie za poprzedniej władzy było najgorzej, to pokazuję. Doszło do tego nawet, że nie wiedzieliśmy co zatruło Odrę, były kłopoty z ustaleniem tego. Ten rząd też należy krytykować, naciskać. Ale bez symetryzmu, trzeba rozumieć skalę win. Chociażby po to, aby nie dać się omotać żadnej partii.

I tak, trzeba walić w PZW, bo to oni mają chronić nasze interesy. Czy ty rozumiesz jak jesteśmy przez nich dymani? Ja to pokazywałem i pokazuję, nie tworzyłem sobie żadnego poletka, po prostu mi nie pasuje jak ktoś mnie zapina. MOże ty to lubisz i to  ci pasuje, mnie nie. Jesteśmy jedynym krajem w Europie mającym tak fatalną sytuację z rybostanem, gdyby nie komercje i łowiska prywatne, byłaby masakra. Każdy kraj ma lepiej, każdy, nawet Białoruś, Ukraina czy kacapia. Bo nasz związek wędkarski od 1995 roku prowadzi działalność gospodarczą, gdzie kasa z rybactwa zasila budżet ZG, przez co mogą zlać wędkarzy ciepłym moczem. To dlatego pilnują interesów rybackich a nie wędkarskich, PZW jest filarem lobby rybackiego!

PZW jest organizacją, która ma pilnować naszych interesów, bez pierdolenia o tym, że to Polskie Wody są gospodarzem, gdzie związek tylko dzierżawi wody. To są nasze zbiorniki, ty my z nich korzystamy, więc PZW ma dbać o nasze interesy, i się rzucać do gardła tym co trują lub zezwalają na trucie. Do tego dysponują kasą, sporą, i można tu opłacić prawników aby działali w naszym imieniu. A za pomocą mediów społecznościowych można grillować każdy rząd i jeżeli jest taka potrzeba, trzeba to robić. Nie tylko pisać, że padły ryby. Tu trzeba zapobiegać a nie rwać włosy z głowy. Padają ryby które mają wiele lat, zapewne wiele kilkanaście lub kilkadziesiąt. Tego nie da się odbudować od ręki. A woda jest zatruta jeszcze bardziej. To może dlatego pada tyle ryby w Dzierżnie, bo jest tego więcej niż w 2022, na to wskazuje logika. Różnica jest taka, że w Kanale Gliwickim niewiele pozostało, dlatego skala tragedii jest mniejsza. A co będzie za rok czy za dwa?

I ja nie mam zamiaru pokazywać, że trzeba narzekać na Kaczyńskiego czy Tuska. Ja pokazałem co jest złe, co jest niedopuszczalne, że trzeba działać. Co lepsze, to, że Polskie Wody chciały zaorać PZW to konsekwencja tego, że związek jest słaby, że większość jego członków ma poważne zastrzeżenia do sensu istnienia tej organizacji i wielu wręcz przyklaskiwało temu. Gdyby w ZG robili co trzeba, żadna władza nie odważyłaby się wędkarzy ruszyć. Żadna! Rybaków śródlądowych jest kilkuset a nas półtorej miliona, pomimo tego tańczymy do muzyki jaką gra nam lobby rybackie.

Co mam zrobić aby pokazać jak PZW nas wszystkich dyma, jak nie realizuje swoich celów? Nie mam w tym żadnego interesu, nie liczę na żaden stołek, fejm czy lajki. I jeżeli chcesz wiedzieć, to też mocno krytykowałem Olejarz, że się tuliła do posłów z PO i jakoś się układała z nimi. Bo tak naprawdę nie robiła tego w interesie wędkarzy, ale związku, czyli tych co są przy korycie, aby ich nie orano. Dogadywanie się z politykami  w ten sposób jest ohydne. I chodzi o zlewanie interesu wędkarzy.

A co do polityków, co będą 'klepać się po pleckach'. Jeżeli nie rozumiesz, że to my ich wybieramy, i że mają robić to czego od nich wymagamy, to jest mi ciężko. Bo po prostu nie kumasz, że to da się zmienić, ty się poddajesz po prostu. Z takim nastawieniem niewiele da się zrobić, dlatego jest jak jest :) Widzisz, różni nas podejście do tematu. Ja uważam, że jak najbardziej możemy dopasowywać sobie każdy rząd do nas, wędkarzy, z mniejszym lub większym skutkiem (zerknij na PZŁ jak to oni robią), ty zaś stawiasz się w pozycji chłopa pańszczyźnianego, od którego niewiele lub nic nie zależy, którego zawsze ktoś będzie dymał. Możesz się na mnie złościć, ale to właśnie pokazujesz, podobnie jak katystopej, dla którego jest wielką różnicą czy zabiły rybę na Dzierżnie algi czy też podpaski w brunatnej wodzie z pianą. Wody sa zatrute i tyle, i trzeba z tym walczyć a nie kłócić się co zabiło. Trzeba zapobiegać a nie leczyć lub biadolić. A wiem to, bo widze jak działa związek wędkarski w Anglii, jakie ma wpływy i jak umiejętnie wpływa na polityków, bez sprzyjania żadnej z opcji.
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #347 dnia: 09.08.2024, 10:13 »
Lucjanie - sory - ale ty naprawdę nie mieszkasz w PL... 8) :-X
Co zrobiło koalicja po zmianie władzy - wywaliła ze wsząt pisowców... co nastąpiło - wymiana na swojaków. Tam gdzie jest potrzebny konkurs - są kandydaci z nadania koalicji ... przypadek 8).

W polsce nigdy nie będzie apolityczności w tym temacie - jeśli rządzący mają na coś wpływ - obsrawają to własnym kałem w momeńciku.
Maciek

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #348 dnia: 09.08.2024, 10:17 »
Lucjan - do tego co napisałeś pod adresem mojej wypowiedzi: Wybacz, ale nie mieszkasz w Polsce. Masz optykę nieco innej perspektywy. I dlatego piszę i oceniam sprawy takimi, jakimi są.

Lucjanie - sory - ale ty naprawdę nie mieszkasz w PL... 8) :-X
Co zrobiło koalicja po zmianie władzy - wywaliła ze wsząt pisowców... co nastąpiło - wymiana na swojaków. Tam gdzie jest potrzebny konkurs - są kandydaci z nadania koalicji ... przypadek 8).

W polsce nigdy nie będzie apolityczności w tym temacie - jeśli rządzący mają na coś wpływ - obsrawają to własnym kałem w momeńciku.

W pełni się zgadzam. A co do kwestii konkursów - wystarczy spojrzeć na konkurs w PGZ i wybór na stanowisko prezesa pani odpowiadającej za zieleń miejską, a asystentką premiera do jakichś-tam spraw jest "influenserka".
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #349 dnia: 09.08.2024, 10:25 »
To tylko pokazuje w jakim kraju z dykty i gówna żyjemy i na prawdę małe znaczenie ma czy jest to kaczyński, czy tusk. Mamy zielone łady, podatki / kary za emisje i inne cudactwa. A z boku wybija się jedną z najbardziej rybnych wód w Polsce. Jebana lewacka europa i jej podwójne standardy.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #350 dnia: 09.08.2024, 10:37 »
Słusznie. Europa powinna nałożyć srogie kary na Polskę, za to, że ta zatruwa własne rzeki. Gdy już prawica będzie rządzić Europą, na pewno tak się stanie.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #351 dnia: 09.08.2024, 10:40 »
Plis... bez szyderstw.... :P
Wystarczy że w końcu w Polsce zacznie prawo działać i będzie gitarra... 8)
Maciek

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #352 dnia: 09.08.2024, 10:49 »
Maciek - prawo w Polsce działa, tylko na tych słabych, biednych oraz na drobnych przedsiębiorców. Politycy i prezesi spółek skarbu państwa mają się bardzo dobrze. I właśnie w tym jest sęk. Bo politycy tworzą prawo pod siebie. I nie jest ważnym, z której strony sceny politycznej. Zawsze jest tak samo :-\
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #353 dnia: 09.08.2024, 10:51 »
Dajcie mi człowieka a znajdę na niego paragraf... 8)

Niestety jesteśmy tylko trybikami a cały koncept prawa to jedna wielka fikcja. Tak jak mówi Martinez, prawo jest dla ludzi wpływowych a nie dla szarych ludzi jak my.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #354 dnia: 09.08.2024, 11:05 »
Tu wyniki obserwacji pewnego pasjonata, który przepłynął całą Odrę pontonem, mierzył przewodność i takie tam, również subiektywne wrażenia czystości.
https://miro.com/app/board/uXjVKL8Czzg=/?moveToWidget=3458764596118944018&cot=14#S.embed_link-K.C-B.1-L.2.zw
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2237
  • MFT
« Odpowiedź #355 dnia: 09.08.2024, 11:15 »
Ale naprawdę... tak wracając do początku dyskusji... Twierdzenie, że to złote algi są winne, to jest pierdolenie. To tak samo, jakby sobie zdjąć dach z domu i gdy go zaleje stwierdzić, że to wina deszczu.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2237
  • MFT
« Odpowiedź #356 dnia: 09.08.2024, 12:04 »
Warto śledzić ten profil:

https://m.facebook.com/photo.php?fbid=122151624248053808&vanity=61551614262569

W oficjalnych komunikatach dane na temat liczebności złotej algi były i są podane odwrotnie dla pierwszych dwóch punktów (czy to pomyłka czy celowe zawyżenie wartości w Dzierżnie Dużym?). Zwracamy uwagę też na wysoką przewodność(zasolenie) w Dzierżnie Dużym i bardzo wysokie 211% nasycenie tlenem wody dopływającej że zbiornika.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #357 dnia: 09.08.2024, 12:18 »
A co do polityków, co będą 'klepać się po pleckach'. Jeżeli nie rozumiesz, że to my ich wybieramy, i że mają robić to czego od nich wymagamy, to jest mi ciężko. Bo po prostu nie kumasz, że to da się zmienić, ty się poddajesz po prostu. Z takim nastawieniem niewiele da się zrobić, dlatego jest jak jest :)

Nic nie zrobisz jak masz wybór między kiłą a rzeżączką. Wybory to tylko woda na młyn dla gawiedzi by miała o czym dyskutować i trochę osobistych porażek jak jedni spadają ze stołka a na ich miejsce wsiadają kolejni, potem kolejne wybory i walka by utrzymać się w siodle, albo się udaje albo nie. I to trwa. I identyczna sytuacja jest w PZW, powinno być poza polityką, ale takie nigdy w tej formie nie będzie, bo tam gdzie są spore pieniądze tam zawsze jest polityka. A na nową odsłonę/formę nie ma co liczyć, bo wierchuszka na to nie pozwoli. Dlatego właśnie to POLITYKA psuje wszystko, zabija zdrowy rozsądek, rozum, bo po drugiej stronie stoją znajomości i potężna kasa. Wystarczy spojrzeć na prawdziwe, nie ukryte majątki polityków-zarobki w tysiącach, majątki w ciężkich milionach, ot ciekawostka sejmowych dorobkiewiczów.

Wracając do meritum-na naszych oczach ubija się tony istot, posprzątają, za 2 lata tylko garstka wędkarzy z rozrzewnieniem wspomni DD gdy było wręcz ikonicznym zbiornikiem z dużą populacją dużych ryb różnych gatunków. :(

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #358 dnia: 09.08.2024, 13:36 »
Maciek

Online carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #359 dnia: 09.08.2024, 15:04 »

Masakra..

https://www.facebook.com/reel/810501661239876

Wędkarzom to aż głos drży :( idzie Kowalski po ulicy, pies mu się zesra, nie zbierze, dostanie mandat, za śmiecenie, ukatrupią 600 hektarów wody syfem-nic się nie stało, sytuacja się stabilizuje...winnych brak, a przepraszam Alga Golden do pierdla :'(