Autor Wątek: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R  (Przeczytany 149447 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R
« Odpowiedź #510 dnia: 16.08.2024, 14:25 »
Lepiej by było, gdyby PZW wygospodarowało teraz inny zbiornik z kilkadziesiąt hektarów chociaż na nowy NK... I żeby tam te uratowane ryby wpuścić.
DD jest spalone, dopóki nie zmienią się przepisy i nie powstanie wielka oczyszczalnia na te syfy, które teraz tam wpuszczano.
A nie powstanie, bo zrobili sobie właśnie darmowy zbiornik na syf o powierzchni 615 ha.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #511 dnia: 16.08.2024, 14:51 »
Dochodzą pierwsze doniesienia, że na DD już wszystko zdechło. Czekam na potwierdzenia z echo i kamer...

Wszystko już zdechło? To posprzątajcie resztę grzecznie za darmo i można się rozejść.

Edit:
Wniosek o odszkodowanie ze siedem lat ciężkiej pracy, za zarybienia wedle operatu (i oczywiście przyszłe zarybienia) proszę kierować do fundacji "Złota Alga".

Chłopaki piszą że w basenach przeżyło 90% ryb.

To zależy, o czym piszesz. Baseny jakieś ogrodowe postawili i tam wpuszczali, co żywego złapali. Ale ile tego jest?
I jeszcze jakieś tamy na stawikach mieli robić, ale to chyba nie teraz, tylko kiedyś w razie W. Bo nadzieja umiera ostatnia...

Do momentu oczyszczenia truchła ze stawików ... nic tam nie przeniosą.
A cały czas wypływają zdechłe truchła.
Dla mnie to bohaterzy. Pasjonaci jakich małmało. Czas ,zdrowie , poświęcenie, pieniądze tam zostawiają.
Ja to bardzo doceniam.
A ile uratują. Huj niech nawet padną... liczy się chęć i upór.
Maciek

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #512 dnia: 16.08.2024, 14:53 »
Dla mnie to bohaterzy. Pasjonaci jakich małmało. Czas ,zdrowie , poświęcenie, pieniądze tam zostawiają.
Ja to bardzo doceniam.
:bravo: :thumbup:

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #513 dnia: 16.08.2024, 15:05 »
SinStop, to środek na złotą alge, jak podaje Polsat. Szkoda że go w tym przypadku nie zastosowano, bo ponoć jest już przebadany i nie szkodzi środowisku wodnemu🤔
Robert

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #514 dnia: 16.08.2024, 15:15 »
Ja to bardzo doceniam.
:bravo: :thumbup:

To jest sprawa oczywista. Mnie się serce kraje, jak myślę o ludziach, którzy przez siedem lat dbali o ten zbiornik :(
Tyle poświęcenia, czasu, własnych pieniędzy...
Krwawy Michał

Offline kmc23

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #515 dnia: 16.08.2024, 15:17 »
Media tzw rządowe coś aktywne dzisiaj, po 10 dniach ciszy nagle  jak jeden pan ustaliły wersję że jednak złote algi. Kolega kilka stron wcześniej wrzucił linka z jednego z "tych portali" datowanego na lutego, że mordercze algi są w natarciu.

Dziwnym zbiegiem okoliczności w tym samym czasie- okolice lutego, koledzy z pewnego kanału na Youtube, łowiący na DD byli świadkiem zrzutu nieczystości, co zapoczatkowało padanie pierwszych ryb.
Wnioski niech każdy wyciągnie sobie sam.

Rano nie brały, potem przestały.

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 178
« Odpowiedź #516 dnia: 16.08.2024, 16:51 »
Media tzw rządowe coś aktywne dzisiaj, po 10 dniach ciszy nagle  jak jeden pan ustaliły wersję że jednak złote algi.
Lubię jak wymyślacie takie głupoty :D zasadniczo nie oglądam telewizji, ale jestem od 3 dni u teścia, gdzie telewizor jest na tvp włączony to non stop jest ten temat walkowany.

A co do ryb, to po katastrofach w moich rodzinnych stronach np na rzece Krznie,Bugu, Zielawie czy zbiornikach retencyjnych gdzie też myśleliśmy, że nic w wodzie nie przeżyje to woda szybko i ładnie odbudowywała się  i tego też wam życzę ;)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #517 dnia: 16.08.2024, 17:21 »
Co prawda,łowiłem na Dzierżnie ledwie 5 kilkudniowych zasiadek,ale nie mogę sobie wyobrazić,że już tam nie połowię,a mówi to człowiek,który ma do tej wody 560km. Nawet nie umiem domyślać się,co czują miejscowi wędkarze,bardzo im współczuję. To,co wydarzyło się,to już nawet nie jest tragedia,to jest zbrodnia nie tylko na ekosystemie Dzierżna,ale na każdym sercu,które zachwyciło się tą przewspaniałą wodą. To jak zniszczyć wędkarską mekkę,złoty gral każdego wędkarskiego marzyciela o wielkich okazach. Osobiście bardzo to mnie dotyka  i bardzo chciałbym pomóc,chociaż finansowo. Wydaje mi się,że jest zasadne i uczciwe,by została stworzona zbiórka dobrowolna ,w ramach pomocy dla tej wody. Szkoda,że miejscowe koło takowej nie organizuje.

Można spierać się o przyczyny obumarcia populacji ryb,natomiast trzeba myśleć o przyszłości,a ta nie rysuje się kolorowo.
Chciałbym móc znowu przebyć te ponad pół tysiąca kilometrów,by połowić te niesamowite okazy leszczy,karpii,karasi.
Uważam,że jest to możliwe i to w niedalekiej przyszłości. Dzierżno ma wspaniałe warunki naturalne do rozrostu ryb,pytanie jak zaradzić,by katastrofa nie nastąpiła po raz kolejny.

Nie znam szczegółowych danych strat,natomiast dla przykładu,J.Rajgrodzkie 1460h,potrafiło mieć kilkanaście zaciągów sieci w roku,z czego każdy oscylował w przedziale wagi 5-15 ton żywej ryby.a nie jest to zbiornik z okazowymi sztukami,jak Dzierżno,a jest odławiany od ponad 25 lat.
Nie wierzę,że woda jest całkowicie zabita. To głęboki ,potężny akwen ,którego zasób,raczej liczony powinien być w tysiącach,aniżeli dziesiątkach ton ryby.
Pomór jest potężny,ale nie całkowity.
A przynajmniej chcę w to wierzyć.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #518 dnia: 16.08.2024, 19:47 »
Poziom wiedzy polityków jest naprawdę wysoki.
Cyt. Słowa jednego z najsłynniejszych polskich karpiarzy....
Cyt. "Dziś w radio słyszałem słowa polityka .... mówił że w Dzierżnie przez NK było za dużo ryb.... zrobiła się Alga i mamy co mamy."
Maciek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #519 dnia: 16.08.2024, 20:55 »
Było za dużo, teraz już nie ma, wszystko właśnie ładnie zagrało. Jeszcze nagrody sobie przyznają za te wspaniałe zasługi dla tego zbiornika.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #520 dnia: 16.08.2024, 21:22 »
Wkleję komentarz Bartosza.
Znacie go wszyscy właściciel carp old school.
Cyt."....          byłem, zobaczyłem i dalej nie wierzę
...  żaden nawet najznakomitszy poeta lub pisarz nie jest w stanie opisać tragedi jaka ma miejsce na DZIERŻNIE DUŻYM   ....  nie tysiące lecz miliony żywych stworzeń dokonały własnie żywota   ...  😪
....  I powiem wam byłem tam i widziałem ogrom tej tragedii, łzy ludzi którzy tworzyli tą wodę, załamanie, bezsilność i miliony rybich trupów   ....   widziałem również ludzi  którzy przyjechali tam by pomóc w sposób jaki tylko mogli 🥰. Jedni wyciągali śmierdzące truchło, jedni przywieźli " butelkę " wody, inni rozdawali gorącą kawę,  kanapki ,bądź przywieźli pomóc w postaci  worków , rękawiczek, paliwa , pomp , basenów , łopat,  wideł ,podbieraków , grabie,  agregaty prądotwórcze , pontonów , woderów, dobrego słowa  i co najważniejsze  WIARĘ 💪 WIARĘ w ludzi
...    każdy pomagał  jak tylko mógł 😍

...   I choć DD dziś umarło, wierze, że Ci ludzie którzy kochają tą wodę wskrzeszą ją na nowo, dzieki ich ogromnej pasji i dzieki tym ludziom którzy dali im WIARĘ i NADZIEJĘ,  a tragedia TA  otworzy władzom oczy by już nigdy podobna tragedia ekologiczna nie dotknęła żadnego zakątka naszego pięknego kraju  ...  😪
Czego życzę Wam i Sobie"
Maciek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #521 dnia: 16.08.2024, 21:34 »
Cyt. "Dziś w radio słyszałem słowa polityka .... mówił że w Dzierżnie przez NK było za dużo ryb.... zrobiła się Alga i mamy co mamy."
Pisałem na początku, se jeszcze będą gadać, że to przez brak sieciowania ;)
Krwawy Michał

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #522 dnia: 16.08.2024, 21:42 »
Tak jest.
Maciek

Online hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #523 dnia: 16.08.2024, 22:00 »

Pisałeś. Sam chciałem to kilka razy skopiować...
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
Maciek