Autor Wątek: Zacietrzewienie wędkarskie  (Przeczytany 16129 razy)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Zacietrzewienie wędkarskie
« Odpowiedź #45 dnia: 18.09.2022, 16:24 »
Pytanie czy brak efektów na PZW to dowód na przereklamowanie MMM czy jednak na beznadziejny rybostan?
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 18.09.2022, 16:29 »
Panowie a zadaliście sobie pytanie kto kreuje you tubowych łowców.
Każdy kto ich ogląda...bije licznik w górę i kreuje pozycjonowanie. O jakiej wy krytyce piszecie pod filmami przecież tam jest wszystko moderowane i kreowane pod twórcę.
Kolejna sprawa przez lata dalej się nabieracie na nazwy firm w danym filmie... twórcy za kilko paszy potrafią wiele ...  A za bluzę z napisem producenta to już wiecie co cisną ...przypadek.

A wracając do pierwszego posta jeśli ktoś uważa że warto rozmawiać polecam rozmawiać nie każdy to burak....
Maciek

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
« Odpowiedź #47 dnia: 18.09.2022, 16:31 »
Wiesz, ja też kiedyś naczytałem się, że zanęty sonubaits i inne na mączce rybnej zapewnią mi sukces. Cały sezon przełapałem wrzucając masę pieniędzy w te zanęty na PZW i miałem tak mizerne wyniki, że głowa mała.
Te zanęty sprawdzają się być może w  wannach do 1,5m głębokości  gdzie  pływają karpie i amury kupione od złodziei co sprzedają na komercję ryby. Na takim Dzierżnie Sonubaits Crash Bream Feeder okazał się być gówno warty, więcej połowiłem na koszyki z kaszą ( jęczmienna i pęczak) zalane melasą.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #48 dnia: 18.09.2022, 16:37 »
Wiesz, ja też kiedyś naczytałem się, że zanęty sonubaits i inne na mączce rybnej zapewnią mi sukces. Cały sezon przełapałem wrzucając masę pieniędzy w te zanęty na PZW i miałem tak mizerne wyniki, że głowa mała.
Te zanęty sprawdzają się być może w  wannach do 1,5m głębokości  gdzie  pływają karpie i amury kupione od złodziei co sprzedają na komercję ryby. Na takim Dzierżnie Sonubaits Crash Bream Feeder okazał się być gówno warty, więcej połowiłem na koszyki z kaszą ( jęczmienna i pęczak) zalane melasą.

Pakujesz się w koszty...
Ostatnio słyszałem że dobrze na dzierżnie żrą na pusty hak trzymany tydzień w gumiaku.... :facepalm:
Przecież tam ryby jak gnoju.
Maciek

Offline Mariusz Wu

• Reputacja: 43
« Odpowiedź #49 dnia: 18.09.2022, 16:53 »
Tak mnie naszło że jak standardowo dziennie wpada po 10-30 leonów > 50cm to stosując hiper super zanęty polecane najczęściej przez tych co je sprzedają :D to wyrobię sobie takie łapki holując leszcze że bicki Burneiki będą mieć na noc :D A tu dupa, dwa kije zaklipowane na lewo od bunkra na 27m i na tym gdzie do koszyczka pakowałem Sobubaits kilka leszczy a na drugim około 30 leszczy  ( najpierw kasza w koszyczku a potem zmiana na koszyk do białych i pakowanie po kilkanaście białych)

A to że biorą na pusty hak to prawda, przegrałem flaszkę z kumplem co łowił na metodę i łowił na pusty hak 16. Deklarował że wyjmie na to leszcza i wyjął.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #50 dnia: 18.09.2022, 17:02 »
Historia Sonu MMM przypomina mi to co dzisiaj się dzieje z Wonder Blackiem. Łowi na niego 90% youtubowych feederowców, a jak zapytasz dlaczego to cisza albo podpieranie się "wiarą" że to dobra, uniwersalna zanęta.

Zawrotna kariera Wonder Black w Polsce to efekt uporczywych (choć niezbyt agresywnych) zabiegów reklamowych wspomnianego wcześniej Pana Górka, który początkowo podpierał się jeszcze autorytetem wyczynowców czeskich. W rzeczywistości Wonder Black to ekwiwalent zanęty MVDE Turbo Black - obecnej na rynku od niepamiętnych czasów, często dostępnej znacznie taniej, a ostatnio uzupełnionej o wersję zoptymalizowaną pod feederowym kątem. Na marginesie dodam, że pięknie wyprażony Maros Racer Roach Black jest jeszcze lepszy, a zawodniczo-feederowa seria swojskiego Bolanda wystarczająco dobra ;)

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #51 dnia: 18.09.2022, 17:29 »
Kurde miało być o zacietrzewieniu a Górek gra pierwsze skrzypce w temacie :D

1. Wszyscy poza Przebiędą łowią na jego gliny (nawet na oficjalnym kanale Matrixa)
2. Wszyscy łowią na Wonder Blacka, którego on przywiózł do Polski (i pewnie kupują u niego)
3. Teraz co raz więcej ludzi z youtubowego feedera siedzi w ciuchach Górka

Szara eminencja polskiego wędkarstwa :) Ale czy źródło zacietrzewienia?

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 18.09.2022, 17:58 »
Górek jest przesympatycznym facetem - to od razu widać. I do tego prowadzi firmę, która mu "wyszła" jakby na boku uprawiania pasji. To jest fantastyczny sukces i każdemu można takiego życzyć. Jest spełniony w życiu prywatnym i zawodowym.
ALE... gdyby nie był tym sympatycznym, skromnym facetem, to takiego sukcesu by nie osiągnął.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #53 dnia: 18.09.2022, 18:11 »
"Kleniowe" filmy Górka z amatorskiego łowienia też są bardzo fajne. Tak że nie jest on propagatorem wyłącznie zawodniczego podejścia.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #54 dnia: 18.09.2022, 18:43 »
Miałem nie odzywać się w temacie,bo ktoś mądrze napisał,że wątek jest krzywdzący,ale że pochodzę z geograficznego epicentrum niereformalnego podejścia do wędkarstwa,mogę tylko dodać,że w tym momencie już mi nie przeszkadza to,że ktoś tkwi swoją świadomością łowienia ,30 lat do tyłu.Nie zwracam na to uwagi,bo nic poza zepsuciem mi humoru,to nie da. Szkoda czasu na jakiekolwiek apele o wypuszczanie ryb,albo inne podejście. Cieszy mnie za to bardzo słaba skuteczność takich panów.

Ale ja nie o tym chciałem. Wiecie,coponiektórzy wędkarze starej daty, mieli lub nadal mają,wiedzę,o której dziś nigdzie się nie poczyta. Mam na myśli zwyczaje ryb,dobór zanęty w oparciu o ziarna,pozyskiwanie ochotki lub naturalnych przynęt typu kłudki. Zależności pór roku ich długości na żerowanie ryb (były osoby,co umiały przewidzieć po grubości lodu,gdzie będą ryby tarły się  na wiosnę) albo czytanie rzeki,rozpoznawanie dna,roślinności,budowania zanęt z naturalnych komponentów np.suszenie darnii,albo dodawanie ikry. To wszystko,to wiedza niespisana,nie utrwalona,mało przekazywana. Bardzo żałuję,że tak jest,ale wynika to również z mentalności starszych i niechęci do dzielenia się tym co wiedzą.
Ludzie podziwiają Bogdana Bartona,i fakt,facet ma wielką wiedzę,ale on nie odkrył jej  jak koła,tylko dodał swoją cegiełkę (termoklina i leszcze z toni) i stworzył małe kompendium tego,o czym starsi wędkarze już wiedzieli.

Rzecz jasna,nie każdy dziadek dysponuje powyższą wiedzą. Raczej rzekłbym ,bardzo nieliczny. Niemniej wielka szkoda,że nie jest to utrwalane.

Co do Kacpra,to osobiście widziałem się z nim dwa razy na naszych jeziorach,i nic do niego nie mam,ani nawet niemógłbym mieć,bo gość nad wodą jest typem samotnika. Nie pogada z Tobą ,ani nie zakumpluje,bo on po prostu przyjechał na ryby i dziś go rozumiem.
Jedyne co można zarzucić Górkowi,to to,że nie wspomina o swoim mentorze czyli Zbyszku Milewskim,którego też poznałem i facet jest bardzo otwarty i przyjazny i głównie jego zasługą,jest zaistnienie Kacpra Góreckiego w szerokim świecie wędkarskim.

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #55 dnia: 18.09.2022, 19:03 »
Jedyne co można zarzucić Górkowi,to to,że nie wspomina o swoim mentorze czyli Zbyszku Milewskim,którego też poznałem i facet jest bardzo otwarty i przyjazny i głównie jego zasługą,jest zaistnienie Kacpra Góreckiego w szerokim świecie wędkarskim.

Tutaj się nie zgodzę - wspomina bardzo często, zawsze nazywając go "mentorem" i sam podkreślał że nigdy nie byłby tam gdzie jest gdyby nie Zbyszek. Zresztą Milewskiemu zadedykowana jest już książka o wędkarstwie spławikowym, którą Kacper pisze.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #56 dnia: 18.09.2022, 19:12 »

Tutaj się nie zgodzę - wspomina bardzo często, zawsze nazywając go "mentorem" i sam podkreślał że nigdy nie byłby tam gdzie jest gdyby nie Zbyszek. Zresztą Milewskiemu zadedykowana jest już książka o wędkarstwie spławikowym, którą Kacper pisze.

W takim raze odniosłem inne wrażenie. Być może mylne.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 18.09.2022, 21:22 »
Bardzo proszę, żeby nie dzielić wędkarzy ze względu na wiek. Wielu na forum może czuć się urażonym, chociaż trochę przyzwyczailiśmy się do lekceważenia przez młodych samogównowiedzących wiedzą z Internetu. Sam jestem 60+ ale wiem, że na forum są starsi i dają bardzo cenne rady dla nowoczesnego wędkarstwa. A jak napisał Michał wielu jest buraków w wieku 20-40 lat.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline hakon

• Reputacja: 41
« Odpowiedź #58 dnia: 18.09.2022, 21:57 »
Tomba 10/10. Niech każdy wędkuje jak chce byle w ramach regulaminu i limitów
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #59 dnia: 18.09.2022, 22:09 »
Żeby była jasność, w tym wątku nie chodziło absolutnie o to, by obrażać starszych wędkarzy, młodszych wędkarzy, Górka czy każda inna osobę wymienioną :D

Pisząc zacietrzewienie miałem na myśli takie sytuację gdzie, jak wspominałem, wali ktoś 10 kul pod spławik, miesza ziemię, glinę, zanętę z aptekarską dokładnością, karpiując wali na dzień dobry 3 wiadra kukurydzy do wody, i inne klasyczne tego typu zachowania, które ktoś często powtarza bezrefleksyjnie... Niezależnie od rybostanu, pory roku, typu łowiska...

Często są to działania mechaniczne, bez jakiegoś pomysłu skąd, po co, dlaczego? Ile razy takie podejście kończy się sukcesem nad woda?

Co dziwne, niewielu też przychodzi jakaś refleksja... Może spróbować inaczej, może inny zestaw, inne nęcenie. Ileż razy słyszałem już że im dalej tym lepiej, że im wieksza przynęta to wieksza ryba, że sukces to znalezienie odpowiedniej przynęty w danym dniu...

Takie sceny dzieją się na każdej wodzie i w każdej grupie wiekowej. Co gorsza, wśród filmów na youtubie, młodzi wędkarze często robią pewne rzeczy na pałę jakby to była jakaś prawda objawiona.... W gazetach wędkarskich podobnie... Tu na forum tego nie widać aż tak, ale mam wrażenie często nad wodą, że masa wędkarzy po zamykała się w jakichś barierach i wyjście poza schemat przerasta czyjeś możliwości...

Po swoim przykładzie wiem, że tacy sąsiedzi przychodząc jakoś nigdy nie poruszyli tematu, gdzie nece, czym, w jaki sposób, jak zbudowałem zestaw. Zawsze jest tylko jedno pytanie, na co biorą? Smutne to jest, że można mieć 20 lat doświadczenia w jakiejś dziedzinie i nawet nie próbować czegoś robić inaczej... Albo mieć 20 parę lat, i nie znaleźć w necie informacji podstawowych odnoście wedkowania...
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.