Autor Wątek: Smarowanie kołowrotków shimano  (Przeczytany 2373 razy)

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Smarowanie kołowrotków shimano
« dnia: 09.11.2022, 10:49 »
Witam, posiadam kołowrotek shimano speedmaster 14000xtc i chciałem go zabezpieczyć na zimę. Jaki polecacie smar do tego kołowrotka? Czytałem, że do kołowrotków shimano potrzebne są oryginalne smary od tej firmy czy to prawda?

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Smarowanie kołowrotków shimano
« Odpowiedź #1 dnia: 09.11.2022, 11:13 »
Mateusz kołowrotek masz po jednym sezonie, więc odpuść smarowanie, rozkręć rolkę, daj oliwki i to wszystko. Na FB widzę jakąś modę na oddawanie po sezonie swoich kołowrotków karpiowych do gościa który smaruje i zarabia fajna kasę na tym. Wszytko ok, tylko kołowrotek karpiowy to nie maszyna przy spinie gdzie dostaje w dupę cały czas, tu większość czasu kołowrotek jest bez użytku. Ja tam po dwóch sezonach nie widzę żadnej potrzeby smarowania moich speedmasterów poza rolką prowadzącą żyłkę a jestem co tydzień nad wodą od marca do listopada.
Sławek

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #2 dnia: 09.11.2022, 19:44 »
Karpiowe kołowrotki dobrze przesmarować raz na 2 sezony. Ja używam do tego dedykowanych smarów Shimano serii DG - trzeba tylko dobrać rodzaj -np.  ja multiki smaruję DG4 a spiningowe w mniejszych rozmiarach DG13. Poczytaj bo nie pamietam który z serii DG jest dedykowany do kołowrotków karpiowych.

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 09.11.2022, 21:25 »
Smarować trzeba może nie co roku ale co 2 lata to już wypada. Nie mogę się zgodzić z Awkem. Smar się utlenia, wchodzi trochę brudu, przekładnie się wycierają lekko i taka pasta zaczyna szybciej wycierać metalowe elementy. Dlatego jak zależy Ci na sprzęcie to raz na dwa lata trzeba przesmarować. A jak łowisz zawodniczo to co roku. Kołowrotki dostają w dupę mocno.
Co do smarów nie musi być Shimano są inne, poszperaj na forum wszystko znajdziesz łącznie ze zdjęciami i opisem serwisów. Jeden link podrzucam do lektury.
Ja osobiście smaruję Shminao zgodnie z ich przeznaczaniem opisanym przez producenta. Inny smar na przekładnie, inny na podkładki cierne a jeszcze inny na pinion. Różnią się przede wszystkim lepkością mocno uproszczając temat.

https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=9165.0