Lucjanie ja ci naprawdę życzę abyś realnie fizycznie włączył się w działanie pzw. Tyle o tym pzw od lat piszesz a w sumie nic realnie z tej wiedzy nie wynika na większą skale. Co innego jest pisać i mądrować w stosunku do każdej propozycji.... co innego jest włączyć się udział w realu.
A ty dalej swoje

Co to znaczy fizycznie? Uważasz, że bym mówił co innego? Ja mam taki umysł, mam wiele pomysłów jak coś poprawić, i też bym o tym mówił. Do tego więcej zrobisz odgórnie niż oddolnie, mowa o działaniu przez kanał youtube i portal. Po raz kolejny wbijasz szpilę nie tam gdzie trzeba. Poza tym ja ostatni rok byłem w mega realu, miałem kontakt z ludźmi z całej Polski i wiele uzyskaliśmy. Naciskanie na wybór delegatów, wskazywanie ich roli to między innymi coś co ja robiłem, to było edukowanie wędkarzy. Ty nie wiesz ile postów z grupy Reforma w PZW było moich, bo niby skąd możesz wiedzieć. A założyłem grupy w swoim okręgu (około połowa postów tam to moje) jak i ogólnopolską. NIe o tobie też mówił Miś w swoim filmie, najbardziej paskudnej produkcji jaką zrobiło PZW. Tym filmem mocno się zaorał, jak i całe PZW, to między innymi mój wkład (nie tylko mój, Tomka Koconia przede wszystkim). Więc twoje mówienie o realu pokazuje, że nie masz o realu pojęcia

Na zebraniach zapoznał byś się z kolegami wędkarzami. Poedukowałbyś ich .... A potem na zebraniu abrał byś głos złożył wnioski i czekał na wynik tych pomysłów.
Należałbym do koła Dzierżno Duże lub Elektrownia i na zebraniach miałbym ludzi podobnych do mnie. Ja mam lepsze koła niż ty, zdecydowanie lepsze, okręg opolski w porównaniu z bielskim to potęga. Pojedź na Śródlesie2, Malinę 2 czy inne wody i pokaż jakie ty masz wody w okręgu swoim. Bo stosując taką narrację jak twoja, mogę ci pokazać, ze twój okręg to bieda z nędzą, do tego w stanie wojny domowej, i to między innymi twoja zasługa

Może ci z Opola ogólnie mają lepsze spojrzenie?

I teraz kolejna rzecz, która pokazuje twoje lekkie oderwanie od rzeczywistości. Chcesz ostrych kar, ale czy znasz potrzeby wędkarzy? Uważasz, że na to pójdą? Jeśli tak, to jesteś naiwny, i to bardzo. Wędkarzy coś takiego tylko podzieli. Dlatego ja mówię o zjednoczeniu, o wspólnej drodze, od początku, szukam rozwiązań. Nie byłem też za upadkiem PZW, bo świadomy jestem przywilejów jakie ma związek, i głupotą jest rezygnacja z tego. Jeżeli jednak wędkarze nie chcą działać, to muszą się nauczyć na błędach, do takiego wniosku doszedłem. Do tego ja robię to z chęci pomocy ludziom, zrobienia czegoś, nie jestem klientem PZW, bo mieszkam w UK. Tym bardziej więc uważam za dziwne to co piszesz. Ja nie jestem tu biorcą ale dawcą, przy czym nie mam zamiaru zmieniać świata pod no kill, bo ja tak łowię. Akceptuję to, że w Polsce większość bierze ryby i szukam rozwiązań które są dobre dla większości, dlatego upatruję pozytywnych zmian w tym, że robi się rzeczy dla wszystkich, myśląc o nich również. Stąd na przykład naciskanie na to, aby nie walczyć z karpiem, bo to ryba która może pomóc w odbudowie rybostanu. Ty zarzucasz mi oderwanie od rzeczywistości. Przecież jakbym należał do koła, to do takiego które mi pasuje najbardziej, i tam bym działał.
Ale muszę cię też pochwalić, poprawiłeś pisownię i stylistykę