Ankieta

Czy rezygnujecie z opłacania pozwolenia na rok 2023 ?

Rezygnuję.
20 (9.9%)
Nie rezygnuję.
95 (47%)
Jeszcze się zastanawiam.
39 (19.3%)
Już od kilku / kilkunastu lat nie opłacam.
48 (23.8%)

Głosów w sumie: 202

Głosowanie skończone: 31.05.2023, 18:51

Autor Wątek: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?  (Przeczytany 71632 razy)

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?
« Odpowiedź #210 dnia: 08.01.2023, 11:31 »
Musi odejść pokolenie 60-70 latków z pzw aby co kolwiek drgnęło.

Też do niedawna uważałem że całe zło to wyłącznie pokolenie 60-70- latków i gdy oni zaczną odchodzić nadejdzie jakaś zmiana na plus. Niestety oni wychowali już kolejne dwa pokolenia mięsiarzy. Inna sprawa że w okręgu katowickim znacznie większym problem to czterdziestokilkuletni emerytowani górnicy. To jest dopiero szarańcza. Nauczeni życia na cudzy koszt (jak kopalnia przynosiła złotówkę zysku rocznie to darli gębę o podwyżki, jak kopalnia miała wielomilionowe straty to darli gębę o dotacje), z roszczeniowym podejściem i poglądami że każda złotówka "zainwestowana" w wędkarstwo musi mu się zwrócić a najbardziej smakuje to co jest za darmo.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #211 dnia: 08.01.2023, 12:01 »
Oczywiście, że opłacam. 500 zł za cały sezon mając dostęp do tyłu wód...to tak naprawdę śmieszna kwota. A ryby jak to ryby w jednych zbiornikach jest ich więcej w drugich mniej 🙂.

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #212 dnia: 08.01.2023, 13:49 »
Też opłacam okręg siedlecki 330 zł, policzyłem wpisy z tamtego roku 37, więc w tym wyszło by mniej niż 10 zł za wizytę 500m dwa  zbiorniki nie za dużo ryby ale raczej nie schodzi się o kiju do tego dolne i górne wymiary ochronne i zaostrzone limity w stosunku do ogólnych okręgu, do tego 3km mała żwirownia trochę głębsza i da się tam trafić fajną rybę problemem dużym są sumiki, do tego 30km mam mały nk ryb jak na komercji tylko fajnie bo jest sporo zróżnicowanie nie same karpiszony, są ładne linki, złote karasie które są rzadkością w okolicy. Brak dużej rzeki w okolicy bo należą do mazowieckiego ale jakoś się jeszcze w wędkarstwo rzeczne nie wkręciłem, bardziej lubię krótkie wypady po pracy na małe bajorka. Dlatego PZW dla mnie nie ma konkurencji i wciąż jest taniutkie, od czasu do czasu odwiedzą też komercję aby się pocieszyć holami i to mi wystarczy. W akcję nie opłacam, bo bez mojej kasy to PZW się przestraszy i zaczną dbać o wody i wędkarza, nie wieżę oni świetnie sobie dadzą radę, politykom nawet w takiej zrujnowanej Wenezueli żyje się bogato dla tych na górze zawsze wystarczy nie ważne jak kiepsko jest na dole, najwyżej składki będą 3 x droższe dla nich wystarczy.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #213 dnia: 08.01.2023, 14:22 »
Też opłacam okręg siedlecki 330 zł, policzyłem wpisy z tamtego roku 37, więc w tym wyszło by mniej niż 10 zł za wizytę 500m dwa  zbiorniki nie za dużo ryby ale raczej nie schodzi się o kiju do tego dolne i górne wymiary ochronne i zaostrzone limity w stosunku do ogólnych okręgu, do tego 3km mała żwirownia trochę głębsza i da się tam trafić fajną rybę problemem dużym są sumiki, do tego 30km mam mały nk ryb jak na komercji tylko fajnie bo jest sporo zróżnicowanie nie same karpiszony, są ładne linki, złote karasie które są rzadkością w okolicy. Brak dużej rzeki w okolicy bo należą do mazowieckiego ale jakoś się jeszcze w wędkarstwo rzeczne nie wkręciłem, bardziej lubię krótkie wypady po pracy na małe bajorka. Dlatego PZW dla mnie nie ma konkurencji i wciąż jest taniutkie, od czasu do czasu odwiedzą też komercję aby się pocieszyć holami i to mi wystarczy. W akcję nie opłacam, bo bez mojej kasy to PZW się przestraszy i zaczną dbać o wody i wędkarza, nie wieżę oni świetnie sobie dadzą radę, politykom nawet w takiej zrujnowanej Wenezueli żyje się bogato dla tych na górze zawsze wystarczy nie ważne jak kiepsko jest na dole, najwyżej składki będą 3 x droższe dla nich wystarczy.
Zgodzę się, ale zapomniałeś tez o innych aspektach to opłata za kartę to tylko składowa.
Przypominam o dużo słabszych zarybieniach, więc zapłaciłeś więcej za mniej ryb :P
Do tego ceny sprzętu wędkarskiego poszły mocno w górę.
Trzeba wszystko kalkulować, a nie samą opłatę za kartę.

Ilość członków będzie spadkowa, nie będą to duże liczby, ale podejrzewam, że rok do roku 4-5% ubędzie wędkarzy i ten trend będzie się utrzymywać.

Offline Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #214 dnia: 08.01.2023, 14:37 »
Ja wczoraj opłaciłem, dziś połowiłem. Szału nie było ale kilka kilo ryb wyjęte.
Nie chcę rezygnować z hobby a komercje mnie nie przyciągają. Przy 30-40 wyjazdach w roku koszt wychodzi nieduży a odkąd nauczyłem się trochę wędkować to z każdej wody udaje mi się coś wycisnąć. Nie mam zamiaru chować się po krzakach.

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #215 dnia: 08.01.2023, 15:21 »
Motov8 oczywiści, że zapłaciłem więcej za mniej tak samo jest z paliwem, mąką, olejem i tak dalej, a żyć jakoś trzeba. Nawet przez sekundę nie pomyślałem,  że płacę za dobry produkt ale dla mnie on wciąż nie jest aż tak tragiczny by go nie kupować w dodatku nie mam dla niego ciekawej alternatywy, oczywiście można spakować wędki do szafy i przerzucić się na jakieś inne tańsze hobby ale ja po prostu popatrzyłem, podrapałem się po głowie i stwierdziłem jeszcze nie w tym roku. Cytując klasyka "póki stać mnie będę szalał i zdrowia nie żałował" i na ryby będę chodził.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #216 dnia: 08.01.2023, 15:42 »
Jeśli samo środowisko wędkarskie czyli ludzi którzy z tego żyją patrz roducenci , you tuberzy , i zaangażowani wędkarze tego nie zrobią to szeregowi wędkarze tym bardziej bo mają to w dupie. Przykład Szczecina z dnia wczorajszego to właśnie rzeczywistość pzw I na terenie Polski gdzie kolewiek jest ryba są właśnie takie sztafety...
Mięso , mięso , mięso... To jest ważne.

Dlatego tak ważne jest aby mieć organizację walczącą o interes wędkarzy, gdzie są youtuberzy, wędkarze z każdej grup (spinning, wyczyn, karpiarstwo etc), przedstawiciele biznesu, ichtiolodzy, ekolodzy. Trzeba ustalić wspólną strategię, określić co jest wspólnym interesem (czyli wspólny mianownik) i działać w oparciu o to. Wtedy ma się mandat wędkarzy. I nie ma to być coś, co jest drugim PZW lub organizacją walczącą z PZW lub PW. Tu chodzi o to, aby wędkarzom było lepiej, więc raz się walczy, raz się współpracuje. I wtedy zawsze nasze jest na wierzchu, nie ważne czy wojnę wygra PZW czy Polskie Wody. Jest informowanie, jest edukowanie, są badanie prowędkarskie robione przez współpracujących ichtiologów. Można rozmawiać z rządem, instytucjami i tak dalej i dalej.

Bez tego nie damy rady. Dlaczego?

Bo dzisiaj widać, że o wiele łatwiej wędkarzy skłócić niż połączyć. Wystarczy zapodać temat karpia i mamy walkę, no kill i kolejny konflikt, co lepsze, PZW czy PW i znów wojna. Zamiast robić swoje walczymy często po stronach tych, co nas chcą strzyc z kasy jak barany z wełny (PZW i PW).

Proste pytanie. Jak można walczyć o własny interes skoro nie mamy organizacji wędkarskich które by to robiły, zwłaszcza nie jest nią PZW, które dziś z tymi ludźmi w ZG PZW jest wręcz wrogiem wędkarzy, bo od lat zajmują się sieciowaniem i nie mają zamiaru z tego rezygnować, mają własne źródło kasy którą mogą przewalać jak im się podoba, bez kontroli? Nie ma komu ich przypilnować, a jak pojawia się taki ktoś, to jest niszczony,jak Tomek Kocoń, którego w ustawionych dwóch postępowaniach wywalono z PZW, pomimo iż materiał dowodowy to śmiech na sali, wyrok zapadł zanim się wszystko zaczęło. Niestety mało kto się za Tomkiem wstawił, i to też boli. Walczył o sprawy wędkarzy i nie miał potem odpowiedniego wsparcia. Jak widać wędkarze nie wiedzą czego chcą, więc trudno aby pchali 'wędkarski wózek' w dobrą stronę, do tego wielu nie wie jak się w ogóle takie rzeczy robi. Prosty przykład - w połowie kół w Polsce jak nie więcej nie przeprowadza się wyborów delegatów, to znaczy tak jak to ma być robione. Wielu nawet nie wie jaka jest rola delegatów, jak wiele mają do powiedzenia. MIędzy innymi dlatego nie wiedzą, bo wielu prezesom okręgów czy kół nie zależy na tym aby wędkarz wiedział, jest im dobrze jak jest teraz.

Czy wędkarze dojrzeją? Wątpię. Po wpisach chociażby tu widzę, że wielu patrzy na swój własny interes, nie widzi jak się jedno łączy z drugim. Upadek PZW nie poprawi raczej sytuacji, zwłaszcza, że PW nie mają ani kasy na rewitalizację zbiorników, ani chęci aby to robić. To czego chcą to strzyc wędkarzy z kasy, jak wymyślą jakiś regulamin to nie ma słowa o tym kto ma pilnować aby go przestrzegano. Typowy populizm i ściema.
Lucjan

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #217 dnia: 08.01.2023, 15:55 »
Nie mówię by tego nie robić, po prostu nie widzę na to szans, jeśli Polacy nie wychodzą na ulicą po akcji  z marżą na paliwa jaką zdzierał z nas obajtek, jeśli nie widzą problemu gdy gospodarka jest niszczona, a czarna mafia miesza się w sprawy państwowe i jest niekaralna to naprawianie stowarzyszenia które zajmuje się twoim hobby to jest to nawet nie drugorzędna sprawa, a któraś tam z kolei i wymaganie od ludzi którzy zaczynają na co dzień walczyć o godne życie, by przejmowali się walącym się PZW to trochę za dużo.

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
« Odpowiedź #218 dnia: 08.01.2023, 16:11 »
Rozumiem postawę że jest za drogo ( albo nie chcę być robiony w wuja przez PZW za swoją kasę) więc nie zapłacę i nie będę łowił (albo będę łowił na komercji)
Ale postawa nie zapłacę i będę łowił to to samo jak stwierdzić że skoro wódka w Biedrze podrożała to sobie ją ukradnę.
Było nie było wędkarstwo i picie wódki to jakiś rodzaj hobby bez którego można dać radę skoro uważa się że minusy przeważają nad plusami ( no chyba że w tym drugim przypadku ktoś jest już na wyższym poziomie wtajemniczenia :) )
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #219 dnia: 08.01.2023, 16:19 »
Mariusz Wu dokładnie w 100% się zgadzam ktoś wchodzi do sklepu widzi, że warzywa są podwiędłe to ich nie bierze i tyle, a nie kradnie bo sklep sprzedaje kiepskiej jakości produkt i to jeszcze dużo drożej niż w tamtym roku. Dodatkowo kłusownictwo czuli łowienie bez opłat to nie tylko okradanie PZW ale też wszystkich którzy opłacili składki i żadne pokrętne tłumaczenia tego nie zmienią.

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 392
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #220 dnia: 08.01.2023, 16:54 »
Poza tym, jeśli wg kogoś wody PZW są tak złe, że nie warto za nie płacić, to po co taki delikwent chce na nich mimo wszystko łowić? Umartwia się?
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #221 dnia: 08.01.2023, 17:13 »
Poza tym, jeśli wg kogoś wody PZW są tak złe, że nie warto za nie płacić, to po co taki delikwent chce na nich mimo wszystko łowić? Umartwia się?
Może dlatego, że to jest jedyna woda w pobliżu ;)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 392
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #222 dnia: 08.01.2023, 17:18 »
Może dlatego, że to jest jedyna woda w pobliżu ;)

To powinno podnieść jej wartość.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #223 dnia: 08.01.2023, 17:18 »

.....oczywiście  że się martwi o te biedne rybki , jest ich mało w zbiorniku i czują się bardzo samotne. Więc postanowił zabrać je do domu :) 

Offline Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #224 dnia: 08.01.2023, 17:19 »
To żadne wytłumaczenie. Polacy w dużej części mają jeszcze mentalność z PRL, jak coś jest wspólne to jest niczyje i można brać bez skrupułów.