Ankieta

Czy rezygnujecie z opłacania pozwolenia na rok 2023 ?

Rezygnuję.
20 (9.9%)
Nie rezygnuję.
95 (47%)
Jeszcze się zastanawiam.
39 (19.3%)
Już od kilku / kilkunastu lat nie opłacam.
48 (23.8%)

Głosów w sumie: 202

Głosowanie skończone: 31.05.2023, 18:51

Autor Wątek: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?  (Przeczytany 71621 razy)

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?
« Odpowiedź #345 dnia: 12.01.2023, 09:27 »
Ja bardzo chętnie, bo rocznie wydaje tyle albo i więcej na komercje. Jeżeli szła by za tym jakość, opłacanie ludzi którzy robią kontrolę i wszystkie zabiegi ochronne to z pocałowaniem ręki.
Plum

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #346 dnia: 12.01.2023, 10:32 »
Ja bardzo chętnie, bo rocznie wydaje tyle albo i więcej na komercje. Jeżeli szła by za tym jakość, opłacanie ludzi którzy robią kontrolę i wszystkie zabiegi ochronne to z pocałowaniem ręki.
Ja również.
Jeżeli na licencyjnym mógłbym sobie połowić na metodę paszojady, na nizinnym jeziorze z łódki szczupaki i sandacze na spina żeby później pojechać na górską i na muchę połowić brzany, pstrągi i lipienie. 
Panowie, policzmy głosy:

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 178
« Odpowiedź #347 dnia: 12.01.2023, 10:41 »
Jestem ciekaw jaka by była wasza reakcja gdyby rzeba było zapłacić za kartę pzw 1180zł...
Opłata składa się:
wody okręgu nizinne
wody okręgu górskie
członkowskie
łódka
opłata za zbiornik licencyjny
Nie dramatyzowałbym. Jestem zwolennikiem stowarzyszeń i organizacji i dla mnie takie ceny byłyby normalnością tyle, że za znacznie mniej wody.
Do tego dla osób, które chciałby należeć do takiego stowarzyszenia lub organizacji musiałby "odpracować" obowiązkowe godziny, ewentualnie dopłacić za te godziny.

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
« Odpowiedź #348 dnia: 12.01.2023, 10:49 »
Jestem ciekaw jaka by była wasza reakcja gdyby rzeba było zapłacić za kartę pzw 1180zł...
Opłata składa się:
wody okręgu nizinne
wody okręgu górskie
członkowskie
łódka
opłata za zbiornik licencyjny

Nie chodzi o cenę, a o jakość wód.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #349 dnia: 12.01.2023, 11:09 »
Opieka ichtiologa, którego jedynym zadaniem jest robienie wody pod wędkarzy.
Bardzo ograniczone limity + górne i dolne wymiary. Niektóre ryby objęte całkowitym zakazem zabierania (w zależności populację której w danym zbiorniku trzeba odbudować)
Częste kontrole.
Dbanie o okolicę łowiska, śmiecie. (też kary odpowiednie dla śmieciarzy)
Ludzie zajmujący się wodą robią to w ramach normalnego etatu. (Nie jak teraz, że jedni pracują w czynie społecznym, a na górze nieroby dostają kasę).

Za taką USŁUGĘ zapłaciłbym takie pieniądze.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #350 dnia: 12.01.2023, 11:53 »
Ja również.
Jeżeli na licencyjnym mógłbym sobie połowić na metodę paszojady, na nizinnym jeziorze z łódki szczupaki i sandacze na spina żeby później pojechać na górską i na muchę połowić brzany, pstrągi i lipienie.

aż się rozmarzyłem, wędkarzom to za wiele do szczęścia jak widać nie trzeba ;) Poza tym jest jeszcze jeden plus, wędkarze sporo byliby do przodu, bo oznacza to mniejszy wkład czasowy w wodę (przynęty, zanęty itp. itd.) Jeżeli ryb jest więcej, łatwiej się do nich dobrać mniejszym kosztem, tak w skrócie.
Plum

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #351 dnia: 12.01.2023, 13:09 »
Nie martwcie się przeciwnicy obecnego stanu rzeczy. Jak proces obrzydzania PZW skończy się sukcesem i cały ten interes przejmą obecnie rządzący za pomocą Wód Polskich i jeziora i rzeki będą sprzedawane albo dzierżawione za bezcen Obajtkom i innym kolesiom związanym z obecną władzą, to od razu wędkarzom się poprawi.Zadbają o nasze dobro jak pan Daniel o kieszenie kierowców na stacjach Orlenu. Mniej będziemy płacić, będzie więcej ryb i w ogóle łowisk tak jak i sukcesu gospodarczego będzie nam zazdrościł cały świat. )))))))))

To co, mamy tez ślepo popierać PZW? Kaman, to tutaj nie ma miejsca. Zobacz jak cię dymało PZW przez tyle laty, podoba cię się to? PZW i PW to wybór między dżumą a cholerą. Można zaakceptować PZW, ale po reformach. Bez tego jest to ślepy zaułek, do tego nie zmienią spraw nęcenia, bo nigdy nie walczyli o prawa wędkarzy, a rybaków. Dlatego nie udawajmy, że związek jest OK, bo nie jest. Od 1990 roku mamy pogłębiające się bezrybie, z czym nasi włodarze nic nie zrobili i zamiaru nie mają.

Są inne wyjścia niż wybór między PZW a PW, do tego konkurencja między nimi dla nas jest idealna, ale nie potrafimy tego wykorzystać :(
Mamy nie dopuścić do przejęcia PZW z całym dobrobytem przez WP. Dlaczego ? bo w takim stowarzyszeniu jak PZW masz na coś wpływ. Możesz zmieniać to co Ci się nie podoba. Demokratycznymi metodami. W WP o takich przywilejach będziesz mógł tylko pomarzyć. Nie, nie mamy ślepo popierać PZW, mamy zacząć korzystać ze swoich praw i angażować się w działania swoich kół. Uczestniczyć w zebraniach, zgłaszać postulaty,przekonywać do nich innych wędkarzy, przegłosowywać je i wprowadzać w życie. Mamy brać udział w zarybieniach, sprzątaniu łowisk, kontrolach itp. Zmiany w naszym związku musimy zacząć od siebie. Konkretnie od swojej mentalności. Naprawdę ktoś uważa, że jak będzie sobie siedział przed kompem i krytykował wszystkich w około, to od tego przybędzie ryb w naszych wodach, będzie więcej kontroli, mniej śmieci na łowiskach itp, bo inni to wszystko za nas zrobią ? A my wystarczy, że opłacimy tylko kartę i to klnąc niemiłosiernie na to, że powinna być przynajmniej o połowę tańsza i to załatwi sprawę ? a co jeśli tak samo myślą inni wędkarze i czekają az to my ruszymy dupę i to wszystko zrobimy za nich ? Możemy się wtedy tak oglądać jedni  na drugich do usranej śmierci i nic się nie zmieni. Prawda jest taka, że większość wędkarzy ma do tego takie właśnie podejście. Nic nie dają od siebie tylko mają oczekiwania i roszczenia.Tak się nie da. Trzeba się zaangażować i zmieniać to PZW oddolnie. To jedyna droga do prawdziwych,realnych zmian w najbliższym czasie. Winny obecnej sytuacji w naszych wodach jest nie tylko zarząd PZW, ale tez my wędkarze. Winne są nasze zaniechania, brak zaangażowania, nasza naiwność, że inni będą zmieniać rzeczywistość wokół nas za nas.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #352 dnia: 12.01.2023, 13:10 »
:thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #353 dnia: 12.01.2023, 13:18 »
Uśmiałem się z wpisu powyżej. Trochę zbyt idealistycznie, bo oprócz naszych chęci jest szereg innych czynników w PZW, które łatwo potrafią zniszczyć chęci lub zaangażowanie, a patrząc na skalę kraju i tego ile ludzie próbowali dobre zmiany są WYJĄTKAMI nie standardem. Trochę takie wyświechtane hasła.

Teraz powiedz mi ile się zmieniło poprzez Twoją krucjatę w tym kierunku na Twoim podwórku? i dobra mi demokracja :) Listy delegatów pokazały "demokrację" w PZW i wolność organizacji! :D Plują Wam w twarz, śmieją się z tego i wręczają sobie podwyżki, a Wy jak taka bita żona - "bo może kiedyś się zmieni jak ja będę inna".
Plum

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 104
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #354 dnia: 12.01.2023, 13:24 »
U mnie jedno jezioro juz w opłacie krajowej WP ( nie mylić z nasze łowiska)
https://www.wody.gov.pl/nasze-dzialania/oplata-krajowa

Gospodarstwo rybackie juz sprzedaje zezwolenia do 31.05

http://www.gosrybwloclawek.pl/amatorski-polow-ryb/oplaty

od 1.06 wszystko idzie pod opłatę krajową

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
« Odpowiedź #355 dnia: 12.01.2023, 14:05 »
U mnie jedno jezioro juz w opłacie krajowej WP ( nie mylić z nasze łowiska)
https://www.wody.gov.pl/nasze-dzialania/oplata-krajowa

Gospodarstwo rybackie juz sprzedaje zezwolenia do 31.05

http://www.gosrybwloclawek.pl/amatorski-polow-ryb/oplaty

od 1.06 wszystko idzie pod opłatę krajową

tutaj wszystkie: https://www.wody.gov.pl/nasze-lowiska

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #356 dnia: 12.01.2023, 14:09 »
Stan dobrze pisze
U mnie tez większość to miesiarze ale sposobem i sprytem da się ich przeskoczyć i wcześniej czy później zrobić swoje. Większość z nich nie chodzi na zebrania , No bo po co tam ryb nie dają , wystarczy zasiać idee pomysł żeby rozniósł się przez plotki , ze coś już postanowione i klepnąć to na posiedzeniu koła. Tak zrobiliśmy z limitem karpia i składkami wewnętrznymi koła. W tym roku mamy 1 szt dziennie , na drugi rok plan jest taki ze na dwa zbiorniki które mamy , jeden zrobimy NK. Ale trzeba fizycznie się zaangażować , klepaniem w klawiaturę nie da się tyle osiągnąć .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pozdrawiam Łukasz

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #357 dnia: 12.01.2023, 15:00 »
Stan, dobry wpis :thumbup:
Zdecydowanie łatwiej będzie zrobić cokolwiek "po naszemu" pod banderą PZW niż WP.
Choć i tak jest to bardzo, bardzo trudne.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #358 dnia: 12.01.2023, 15:58 »
Czy opłacam? Tak.
Jakie są tego powody? Głód wędkowania! :P
A tak na poważnie, od tego roku, poprzez dającą się przewidzieć przyszłość zostają mi jedynie wypady ze spinningiem, po 1-3h i to blisko domu. Brak czasu sprawi, że nie będzie szans na komercje i długie wypady.

Za to zmieniam koło na takie bliskie miejsca zamieszkania, postaram się coś w tym roku podziałać w nim, poudzielać się, lub chociaż pokłócić z betonami ;D
Uzależniony od wędkarstwa

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #359 dnia: 12.01.2023, 16:16 »
Uśmiałem się z wpisu powyżej. Trochę zbyt idealistycznie, bo oprócz naszych chęci jest szereg innych czynników w PZW, które łatwo potrafią zniszczyć chęci lub zaangażowanie, a patrząc na skalę kraju i tego ile ludzie próbowali dobre zmiany są WYJĄTKAMI nie standardem. Trochę takie wyświechtane hasła.

Teraz powiedz mi ile się zmieniło poprzez Twoją krucjatę w tym kierunku na Twoim podwórku? i dobra mi demokracja :) Listy delegatów pokazały "demokrację" w PZW i wolność organizacji! :D Plują Wam w twarz, śmieją się z tego i wręczają sobie podwyżki, a Wy jak taka bita żona - "bo może kiedyś się zmieni jak ja będę inna".

Kolego niestety  nie rozumiesz że jak zbierzesz kilkanaście osób czy więcej , możesz spokojnie wygrac wybory w kole i to Wy będziecie mieli swojego delegata który pojedzie na wybor w Okręgu, jesli podobnie zrobi kilkanaście kół wtedy to Wy możecie zmienić władze Okręgu i to Wy mozecie wybrac swojego delegata Krajowego , jesli zrobia podobnie w innych Okręgach to Wy wybierzecie władze Krajową , chyba czytelniej się nie da.

-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "