Ankieta

Czy rezygnujecie z opłacania pozwolenia na rok 2023 ?

Rezygnuję.
20 (9.9%)
Nie rezygnuję.
95 (47%)
Jeszcze się zastanawiam.
39 (19.3%)
Już od kilku / kilkunastu lat nie opłacam.
48 (23.8%)

Głosów w sumie: 202

Głosowanie skończone: 31.05.2023, 18:51

Autor Wątek: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?  (Przeczytany 71420 razy)

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?
« Odpowiedź #465 dnia: 20.01.2023, 13:33 »
Z tymi myśliwymi Lucek to się trochę mylisz. Oni chętnie by do kormoranów strzelali. Bo to jest żywy cel, a myślistwo polega na strzelaniu do żywych celów ;)

Ja myśliwym nie jestem, a do kormoranów waliłbym aż miło. Ale ja tak po ludzku, z czystej nienawiści :P

Raczej nie, bo faktycznie jak nie ma z tego nic to myśliwi są mniej skłonni walić dla zasady, poza tym daje to efekt odwrotny. Prosty przykład z lisami, nikt prawie ich nie strzela, bo się nie opłaca, a hobby jest dosyć drogie. Też raczej nie wyśmiewałbym się z nich jako grupy społecznej, bo w swoim hobby populacje mają zadbane (odstrzały są od zawsze limitowane) i często pomagają je utrzymać oraz wykonują od samego początku w czynie społecznym, na rzecz koła wiele prac. Teoretycznie my się z nich śmiejemy, ale oni mogą korzystać z hobby w pełnej klasie i świetnie dogadują się ze swoim zwierzchnikiem jakim są Lasy Państwowe.

Trochę też paradoksalne się wydaje, że wyśmiewają się tutaj z nich wędkarze, którym modernizacja macierzystej jednostki nie idzie i żeby w sensowny sposób móc korzystać ze swojego hobby muszą kombinować na lewo i prawo :) Tam grupa jest inaczej szkolona od samego początku i prawdziwy myśliwy do zwierzyny zawsze podchodzi z szacunkiem, nawet składa się jej hołd po śmierci. Dodatkowo są to ludzie z wiedzą, bo LP oraz koła kładą duży nacisk na edukację w zakresie gospodarki łowieckiej. Podpatrując myśliwych, jak prowadzić koła, podejrzewam, że wędkarze mogliby wiele się nauczyć. Co do przypadków, które słyszymy w jakichkolwiek niusach, to zawsze znajdzie się jakaś zakała. Trochę jak oceniać wszystkich wędkarzy przez pryzmat tych co zabierają niewymiarowe ryby, śmiecą i walą w łeb wszystko co się rusza.

Kormorany też nie wszędzie są czymś złym, czytałem kiedyś obszerny artykuł, że w rejonie Zatoki są akurat przydatne, bo 90% pokarmu stanowią babki bycze, które uważane są za chwast, a porównanie szczupaka do kormorana jest jak najbardziej trafne, bo ornitolodzy często nazywają go skrzydlatym szczupakiem :) Kormorany, jak na ptaki tej wielkości, składają stosunkowo dużo jaj, a liczba wychowanych piskląt zależy tylko od ilości dostępnego pożywienia. W sytuacji, kiedy zabija się część gniazdujących par, dla pozostałych ptaków zostaje więcej jedzenia i w efekcie wychowują więcej piskląt. Od kilkunastu lat Szwedzi próbowali ograniczyć populację tych ptaków właśnie przez zabijanie. W efekcie ich liczba wzrastała o wiele szybciej niż w Polsce, gdzie jest gatunkiem chronionym. Ptaki te szkodnikami stają się tylko w nienaturalnych dla siebie warunkach, np. w okolicy stawów hodowlanych. Wtedy naprawdę stają się problemem, z którym jednak radzić sobie należy w jakiś sposób uniemożliwiając im dostęp do stawu, a nie zabijając. Taka trochę ptasia hydra, jak utniesz łeb, pojawią się dwa. Ochrona Bielika jako naturalnego wroga jest też kluczowa.
Plum

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #466 dnia: 20.01.2023, 14:09 »
Ktoś kiedyś pisał o naświetlaniu jaj w gniazdach i to byłby dobry pomysł na ograniczenie populacji pod warunkiem, że byłoby prowadzone regularnie przez kilka lat. Gdyby zabrakło kilku roczników z rzędu populacja będzie poważnie zmniejszona.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #467 dnia: 20.01.2023, 17:23 »
Ja się z myśliwych nie śmieję ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #468 dnia: 20.01.2023, 17:34 »
Ja się z myśliwych nie śmieję ;)

To już bardziej ogólnie, faktycznie Ciebie cytowałem, ale tylko w kontekście odstrzałów :D
Plum

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
« Odpowiedź #469 dnia: 20.01.2023, 20:35 »
Obecnie na forum jest zarejestrowanych 4812 użytkowników , udział w ankiecie wzięło jedynie 194 . Wynika z tego że głosowało jedynie 4% .  Więc patrząc na to, całą ankietę można uznać za błąd statystyczny niestety.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #470 dnia: 20.01.2023, 20:38 »
A może warto sprawdzić ilu zarejestrowanych użytkowników zajrzało na forum od czasu wysłania ankiety. Liczenie Twoim sposobem to jak podawanie długości h.a razem z kręgosłupem.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #471 dnia: 20.01.2023, 20:40 »
Z tymi myśliwymi Lucek to się trochę mylisz. Oni chętnie by do kormoranów strzelali. Bo to jest żywy cel, a myślistwo polega na strzelaniu do żywych celów ;)

Ja myśliwym nie jestem, a do kormoranów waliłbym aż miło. Ale ja tak po ludzku, z czystej nienawiści :P

Trochę też paradoksalne się wydaje, że wyśmiewają się tutaj z nich wędkarze, którym modernizacja macierzystej jednostki nie idzie i żeby w sensowny sposób móc korzystać ze swojego hobby muszą kombinować na lewo i prawo :) Tam grupa jest inaczej szkolona od samego początku i prawdziwy myśliwy do zwierzyny zawsze podchodzi z szacunkiem, nawet składa się jej hołd po śmierci. Dodatkowo są to ludzie z wiedzą, bo LP oraz koła kładą duży nacisk na edukację w zakresie gospodarki łowieckiej. Podpatrując myśliwych, jak prowadzić koła, podejrzewam, że wędkarze mogliby wiele się nauczyć. Co do przypadków, które słyszymy w jakichkolwiek niusach, to zawsze znajdzie się jakaś zakała. Trochę jak oceniać wszystkich wędkarzy przez pryzmat tych co zabierają niewymiarowe ryby, śmiecą i walą w łeb wszystko co się rusza.

Nie wiem jakich ty myśliwych znasz ... Brat jest myśliwym i często opowiada co się w kołach dzieje. Walą do wszystkiego oby nikt nie widział ,często nawet sami do siebie...

Pozdrawiam Łukasz

Offline boguss1982

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #472 dnia: 20.01.2023, 20:48 »

Nie wiem jakich ty myśliwych znasz ... Brat jest myśliwym i często opowiada co się w kołach dzieje. Walą do wszystkiego oby nikt nie widział ,często nawet sami do siebie...

Gratuluje !!!   :bravo: weź bod uwagę że broni debilom nie dają , (chyba że jesteś komendantem Policji, ale to inna historia)  Ci ludzie wiedzą w jaki sposób się obchodzić z bronią. 

Przestań takie debilizmy wypisywać .

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #473 dnia: 20.01.2023, 20:54 »
Każdy myśliwy ma swój przydział. Musi też kupę czasu odbębnić przy różnych pracach w lesie. Strzelenie do czegoś ot tak to jest kłusownictwo. Za to są poważne kary i, oczywiście, wypad z koła. A żeby się do niego dostać, to ho-ho... To nie karta wędkarska, że idziesz i dostajesz, a potem kupujesz wyndke w Lidlu ze wszystkim za 50 zł i jesteś wędkarz pełną gębą.
Krwawy Michał

Offline boguss1982

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #474 dnia: 20.01.2023, 20:56 »

Nie do końca rozumiem tą nienawiść do kormoranów.  Kormorany, jak i wiele innych ptaków poluje na ryby, żeby mieć co jeść.  Natomiast wielu "wędkarzy" jedynie po to by zabrać do domu i rozdać sąsiadom, by go chwalili .    Więc do kogo powinno się strzelać???

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #475 dnia: 20.01.2023, 20:58 »

Gratuluje !!!   :bravo: weź bod uwagę że broni debilom nie dają , (chyba że jesteś komendantem Policji, ale to inna historia)  Ci ludzie wiedzą w jaki sposób się obchodzić z bronią. 

Przestań takie debilizmy wypisywać .

Ja ciebie od debili nie wyzywam i sobie też nie życzę ...
https://noizz.pl/informacyjne/wypadek-na-polowaniu-mysliwi-postrzelil-mezczyzne-myslal-ze-to-dzik/5pe3bpd
pierwszy z brzegu przykład profesjonalizmu ....
I owszem żeby się dostać jest dużo zachodu , to nie karta wędkarska ale później to już inna sprawa.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #476 dnia: 20.01.2023, 21:01 »

Nie do końca rozumiem tą nienawiść do kormoranów.  Kormorany, jak i wiele innych ptaków poluje na ryby, żeby mieć co jeść.  Natomiast wielu "wędkarzy" jedynie po to by zabrać do domu i rozdać sąsiadom, by go chwalili .    Więc do kogo powinno się strzelać???

Moją nienawiść do tego typu ludzi wyraziłem już niejednokrotnie. Strzelać do nich nie zamierzam, bo ryby zabierają...

Chyba rozumiesz, że to jest plaga, która wyniszcza zbiorniki? Szarańcza w Afryce też tylko chce jeść. Nie mam nic do lisów polujących na króliki. A już na pewno do rysiów polujących na sarny. Ale gdyby tych lisów czy rysiów były hordy i szły ławą przez kraj, pustosząc pola i lasy, to bym też miał ochotę do nich strzelać.

W sumie trochę nie rozumiem, dlaczego muszę to wyjaśniać.
Krwawy Michał

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #477 dnia: 20.01.2023, 21:19 »

Moją nienawiść do tego typu ludzi wyraziłem już niejednokrotnie. Strzelać do nich nie zamierzam, bo ryby zabierają...

Chyba rozumiesz, że to jest plaga, która wyniszcza zbiorniki? Szarańcza w Afryce też tylko chce jeść. Nie mam nic do lisów polujących na króliki. A już na pewno do rysiów polujących na sarny. Ale gdyby tych lisów czy rysiów były hordy i szły ławą przez kraj, pustosząc pola i lasy, to bym też miał ochotę do nich strzelać.

W sumie trochę nie rozumiem, dlaczego muszę to wyjaśniać.

Michał nie tylko ty nie rozumiesz.
Kormoran to takie bydle że jak nie zeżre to pokaleczy.
Przy jego wydajności w żarciu i ilości jakie są obecnie, dziesiątkuje ryby.
U mnie na zimowiskach rzecznych robi rzeźnie.
Nie wspomnę o stawach.
Poprostu jest nadmiar trzeba go się pozbyć.
Maciek

Offline boguss1982

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #478 dnia: 20.01.2023, 21:24 »
[

Michał nie tylko ty nie rozumiesz.
Kormoran to takie bydle że jak nie zeżre to pokaleczy.
Przy jego wydajności w żarciu i ilości jakie są obecnie, dziesiątkuje ryby.
U mnie na zimowiskach rzecznych robi rzeźnie.
Nie wspomnę o stawach.
Poprostu jest nadmiar trzeba go się pozbyć.

Skoro obwiniasz kormorana za brak ryb w zbiornikach to jak w takim razie wytłumaczysz obecny brak ryb w zbiorniku, gdzie kormorana nie zobaczyłes nigdy ??   

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #479 dnia: 20.01.2023, 21:26 »
Jak nie złapie albo nie da rady z wody wyjąć to pokaleczy.
Może jest inny sposób na nie, jakiś naturalny wróg ,co by populację przywrócił właściwą , grypa kormorania albo co ;)

Pozdrawiam Łukasz