Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 280734 razy)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #1110 dnia: 08.07.2023, 10:18 »
Piękne przeżycie!
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 179
« Odpowiedź #1111 dnia: 08.07.2023, 20:10 »
Hej jest tu jeszcze ktoś łowiący na naszych rzekach pzw? Jak u was wyniki, szczególnie interesuje mnie Wisła. Niestety na odcinku lubelskim powtarza się to co w zeszłym roku czyli brak brań, ryby kompletnie na nic nie reagują , ciężko złowić krąpia nie mówiąc o leszczu. Na starorzeczu Wisły jest to samo, jedynie sumki się czepiająz napiszcie proszę jak u was z rzecznym łowieniem. A jeżeli ktoś się podejmie rozwiązania zagadki  czemu ryby kompletnie nie żerują to poczytam z ciekawością,😉
No i leszcza nie uświadczyłem, ale upatrywał bym to raczej w tym, że drugi raz w zyciu łowiłem na grunt na Wiśle. Trochę drobnicy plus dwa konkret brania i spalona przez to miejscówka.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1112 dnia: 08.07.2023, 20:49 »
Majki kapitalne ujęcie, wspaniałe zwierzęta :beer:

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #1113 dnia: 08.07.2023, 21:17 »
Kolejny wyjazd spisany na straty :( Chyba sobie odpuszczę wakacyjne wędkowanie to nie okres dla mnie mecze sie na rybach...Mi takie łowienie w upale sie nie podoba. Dziś od 6 do 13 i 1 płoć... szkoda pieniądza na takie wyjazdy. Znów przerobione wszystkie techniki i ryby niebrały na całym stawie tylko w jednym konkretnym miejscu. I to same amury. Pomijam fakt, że w soboty już zaczyna robić się tłoczno i zaczynają się przygody z przerzucaniem ze strony sąsiadów. Szkoda moich nerwów. Wszystkim łowiącym życzę powodzenia i udanych połowów :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #1114 dnia: 08.07.2023, 21:40 »
W południe wyskoczyłem nad wodę. W sumie to nie miałem za bardzo koncepcji gdzie jechać. Pytałem wcześniej syna, czy chciałby pojechać nad wodę, "pomoczyć dupę", ale stwierdził, że "On odpoczywa w domu po tygodniowym pobycie w Turcji All Inclusive". Dobra, skoro tak... Pierwszy wybór padł na Komorów. Stary, nieco zapomniany. Ale z racji problemów natury przejezdności dróg dojazdowych (wertepy i inne nierówności) odpuściłem po uprzednim oglądnięciu dwóch miejscówek.
Pojechałem na "Stare Trzydniaki". Z czapy wybrałem pierwszą-lepszą miejscówkę i rozłożyłem jednego pickera na metodę. Znalazłem fajne wypłycenie w granicach 37-39 metra i zacząłem obławiać. Na końcowy wynik złożyły się dwa liny (takie po 20, 22cm), jedna spinka i złamana szczytówka. Tą ostatnią da się spokojnie odratować.
Wyjazd zrobiły mi te dwa liny. Tak rzadko goszczą u mnie na haku, że mało nie posiadałem się z radości. Pełni szczęścia dodało lekkie opalanie. Wyjazd niby z czapy, ale za to bardzo miły. W sumie to można powiedzieć, że obiecujący początek urlopu. I nie będzie to urlop typowego polaka (czyt. remont mieszkania).
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #1115 dnia: 09.07.2023, 08:33 »
W ubiegłą sobotę wybrałem się na szybki wypad na Dzierżno. Po roku przerwy udało się w końcu trafić leszcza 70cm 🙂

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1116 dnia: 09.07.2023, 08:46 »
Piękny :bravo:
Ale zieleniny się porobiło. :o
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1117 dnia: 09.07.2023, 09:12 »
Gratuluję wyników, są też leszcze olbrzymy :bravo: :beer:

U mnie już minęły trzy tygodnie uganiania się za brzanami. Początek był kiepski, bo z racji pogody i wyjątkowego zimna brzana i kleń wycierały się jeszcze w czerwcu, zapewne wciąż tarło trwa i jest jego końcówka. Od zeszłego tygodnia brzana zaczęła rozpływać się po rzece i w końcu udaje się ich łowić więcej niż jedną na sesyjkach (krótkie, po 2-3 godziny wieczorem). Bopper (spomb) z Koruma wciąż robi grę. Zdecydowanie małe przynęty działają (głównie kulki 12 mm) w połączeniu z małymi pakunkami PVA. Zdarzył się też podwójny odjazd, były też spore leszcze w granicach 5 kg i ładne klenie. Byle nie było takich upałów jak w zeszłym roku :beg:

Lucjan

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1118 dnia: 09.07.2023, 09:23 »
:bravo: Panowie
;)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1119 dnia: 09.07.2023, 09:59 »
Luk złowiłeś ''sporego'' leszcza na 5 kg i nie zrobiłeś foto ?

Gratulacje dla wszystkich łowiących.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
« Odpowiedź #1120 dnia: 09.07.2023, 10:00 »
Gratulacje, Zbyszek wielki leszcz, jakie miał kolory, Lucjan brzany cudne

Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka

Sławek

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1121 dnia: 09.07.2023, 10:10 »
Luk złowiłeś ''sporego'' leszcza na 5 kg i nie zrobiłeś foto ?

Teraz byłem na innym odcinku i weszło mi kilka takich łopat, identyczny rozmiar praktycznie. Ale do zdjęć to trzymać mi się ich nie chce :) To ciekawe, że rzeki w UK, poprzecinane śluzami, mają różne populacje leszcza jeśli chodzi o wielkość. Tak jest na Tamizie i na Trencie, że są miejsca, gdzie leszcz jest znacznie większy, niż typowy rozmiar 50-55 cm. Te tutaj są spasione i w bardzo dobrej kondycji. Niestety, demolują miejscówkę odkurzając wszystko i ich obecność to znacznie mniejsze prawdopodobieństw złowienia brzany. Tu ma się inną skalę problemów niż w Polsce 8)
Lucjan

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #1122 dnia: 09.07.2023, 10:41 »
Koledzy - pięknie połowione. Gratulacje :bravo: :beer: :beer: :beer:
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #1123 dnia: 09.07.2023, 12:34 »
Gratulacje!

Ja dziś tradycyjnie, pobudka o 3 i nad Wisłę. Tym razem odcinek z szybszym nurtem, sporo kamyków, dość płytko. I przepływanka zamiast przystawki - pora połowić aktywnie ;) Najaktywniej wiązałem przypony, bo rwałem niemożebnie, dopóki nie przeszedłem na lżejszy zestaw i rozłożone obciążenie - wtedy zaczął się bardziej prześlizgiwać, zamiast haczyć o co popadnie. Po cichu liczyłem na klenia, a jeszcze ciszej na świnkę, ale skusiły się tylko trzy krąpie, o takie jak ten:

Do tego na koniec 20 cm klenik, który uderzył na ściąganą już przynętę - niby nie łowię na spinning, a wyszło jak wyszło :P
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1124 dnia: 09.07.2023, 12:36 »
Weekend na Dzierżnie zaliczony do udanych. Dwóch kolegów było w piątek już o 9 rano, większość miejscówek pozajmowana, od Yacht Clubu istne wioski cygańskie ze sznurkami z praniem ;D Zajęliśmy znanom nam już z poprzednich wypadów miejscówkę w dużej zatoce, dojechałem przed 14 i na początek zanim zaczęliśmy łowić zrobiliśmy sobie burgery z karkówką :)

Później już trzeba było zająć się łowieniem. Wytypowane wypłycenie do 1m na 50 metrze zaspombowałem mixem kuku/ciecierzyca/pellet i tam kładłem zestawy. Ryby dosyć szybko się wkręciły. Minusem tej zatoki jest przedszkole leszczowe, co jakiś czas taka 20cm żyletka się wieszała, ale większość ryb to były karpie 2-4kg, karasie 1-1,5kg i dosłownie kilka standardowych leszczy z Dzierżna w okolicy 60cm i 3.5kg. Nocki były spokojne, w sobotę od 4 rana ryba za rybą, na przemian karpie i karasie, dzisiaj od rana trochę słabiej ale też ich wyciągnąłem dosyć sporo. 100% karpi to były sazany, pięknie wybarwione, diabelnie mocne bo dzikie i wytarte tutaj na Dzierżnie w ostatnich latach. Siła karpi z DD jest nieporównywalna do żadnego innego zbiornika w Polsce, kilka razy musiałem ratować się zrzucaniem żyłki z klipsa przy odjazdach, próba przytrzymania szpuli kończyła się zerwanie przyponu 0.25. Przez weekend przerzuciłem lekko licząc 100kg ryb :) Jestem wyłowiony znowu na jakiś czas i mogę się zająć spinningiem i pobiegać za wzdręgą j oksami na Dziećkowicach ;D

Dzierżno uzależnia