Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 277615 razy)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #1335 dnia: 01.08.2023, 14:14 »
:bravo:

Ja wczoraj łowiłem. Przygotowałem się do wyjazdu dość dobrze, min. wziąłem zestaw do łowienia z powierzchni.
Na miejscu okazało się, że była spora fala i ten sposób odpadł. Do 8.00 na stawie martwa cisza, u nikogo ani mru mru.
A potem do 18.30 zaczął się DZIEŃ KONIA KARPIA. Kto łowić umiał i miał w miarę dobrą miejscówkę - połowił.
Rybki 3-10 kg. Łyżka dziegciu: hak z mikrozadziorem wbity na wylot w palec - 9 kg pełnołuski zemścił się na macie.
Pół godziny wyciąganie, dezynfekcja i robienie opatrunku, potem łowimy dalej. ;)
;)

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #1336 dnia: 01.08.2023, 14:33 »
Mirku udało Ci się samemu wyciągnąć hak czy na SOR?, pamiętam jak centurion nr 2 zaparkował w moim palcu, wbił się w kość, słabo to wyglądało, dopiero za trzecim razem udało się wyrwać kleszczami a ból był okropny. Gratulacje, super połowione :beer:
Sławek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #1337 dnia: 01.08.2023, 14:44 »
zniszczyłem kombinerkami z auta znajomego mikrozadzior i hak wyciągnąłem, akurat spory nr 4
potem "sor", sam odkaziłem ranę
;)

Offline blvck_b3rry

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Wędkarka z Kujaw
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1338 dnia: 01.08.2023, 15:12 »
Dzień konia-karpia -kto umiał ten połowił - filozofia zbiorników komercyjnych.
Nie jest tak, że przyjedziesz i masz rybę, jak widzę w większości hejterskich komentarzy na YT.
Pięknie!
Dezynfekcja odkażaczem do ran dla ryb, czy spirytusem od sąsiada wędkarza? ;D
Mam nadzieję, że zemsta karpia nie odbije się na kondycji wędkarza.
Pozdro! 8)
staram się!

Online Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1339 dnia: 01.08.2023, 15:19 »
Od miesiąca łowię głównie na 100 metrach kijami 390. Michale odważne stwierdzenie. Rozumiem, że testowaleś dłużej wiele różnych kijów/kołowrotków z górnej półki.
Trzeba również pamiętać, że dla każdego akceptowalna celność i komfort łowienia będzie inny.

Dobrze wiesz,że nie miałem kijów / kołowrotków z górnej półki,bo mam inną filozofię łowienia. Dopasowuję sprzęt pod warunki ,co nie koniecznie oznacza wydawania ''tysięcy''. Za mniej niż 1000 zł idzie złożyć fajny zestaw na 100 metrów i więcej,ale nie o tym dyskusja.

Sam świetnie to ująłeś,dla każdego komfort to inne pojęcie. Nawet u Ciebie i przy Tobie,powtarzalnie rzucałem 115 metrów swoim ''tanim'' sprzętem i też wiało,zatem czy to oznacza ,że 100 m jest dla mnie komfortowe ? No nie jest,bo tak samo wymaga wielkiego wysiłku i żaden droższy kij ,w tej samej długości ,mi tego komfortu nie da.
Druga sprawa Zbyszek,masz u siebie niesamowicie rybne wody . Nie musisz tak bardzo skupiać się na celności i utrzymaniu się w polu nęcenia,nawet bym powiedział,że wręcz odwrotnie.
U siebie nie mam takiego rybostanu i jestem zmuszony jednak podawać towar dosyć celnie,a to przy 100 metrach,diametralnie zmienia pojęcie ''komfortu łowienia''.

Tak czy owak,chylę czoła. Regularne łowienie na 100 m.to katorga ,a czy sens ? To już indywidualna kwestia.
Robimy ouftop więc chyba trzeba by przenieść dyskusję do działu dystans.
Napisałem ,że łowienie dystansowe jest kosztowne ale nie ,że trzeba kupować kije czy kołowrotki za 1000 czy wiecej zł. Najdroższe są testy , często zmiena jednego elementu w zestawie może dawać zaskakujące rezultaty. Podstawowe elementy wpływające na odległość rzutu to technika rzutu, wędka, kołowrotek, linka główna, strzałówka, rozmiar i masa koszyka. Dla przykładu np linka główna. Masz plecionki 4, 8, 9, 12 splotowe nie mówiąc o tym ,że plecionka o tej samej liczbie splotów może mieć inne właściwości. Cieżki dystansowy feeder to póki co temat niszowy a materiały na polskim youtube moim zdaniem bardziej przeszkadzają niż pomagają w efektywnym łowieniu. Twórcy powielają zasłyszane informacje , nie łowią tak często na codzień. Mając dobry zestaw zakładają ,że nie istnieje lepszy. Dla jednej osoby przetestowanie choćby niewielkiej ilości kobinacji i ich wpływu na siebie trwa bardzo długo a drobne błędy często mogą prowadzić do mylnych wniosków.
Łowililiśmy razem na przełomie maja i czerwca. Wtedy nie byłem wstanie łowić na 100 metrze z taką lekkością jak teraz. Dla mnie osobiście ,żeby łowić komfortowo na 100 metrze w trudnych warunkach warto rzucać przynajmniej 140 metrów przy bezwietrznej pogodzie.
Co do rybności wód Jezioro Żywieckie i Zalew Rybnicki nie słyną obecnie z rybności. Zresztą nie widać w internecie ,żeby wiele osób chwaliło się tam wynikami. Ale tak każda woda jest inna być może u Ciebie faktycznie trzeba łowić precyzyjniej. Nie miałem okazji przetestować ;)
Nie zawsze dystans jest najlepszą opcją nie mówiąc już o męczeniu się nad wodą. Nie ma sensu łowić tak na siłę. Dla mnie łowienie z dystansu z roku na rok staje się ciekawsze i bardziej satysfakcjonujące. W przyszłym sezonie mam w planach łowienie na innych jeszcze większych wodach. Mam nadzieję ,że rozwój w kwestii dystansowego feedera potrwa jeszcze bardzo długo.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #1340 dnia: 01.08.2023, 16:46 »
Dezynfekcja odkażaczem do ran dla ryb, czy spirytusem od sąsiada wędkarza? - wodą utlenioną od właścicielki łowiska
;)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1341 dnia: 01.08.2023, 17:09 »
Dyskusja faktycznie lepiej,żeby była we właściwym wątku.

100 metrów ,mimo wszystko,nie jest dla każdego.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #1342 dnia: 01.08.2023, 18:36 »
Dyskusja faktycznie lepiej,żeby była we właściwym wątku.

100 metrów ,mimo wszystko,nie jest dla każdego.

Dla większości wędkarzy 100m jest odległością kosmiczną.
A ich poczucie odległości bo.... tyle widze że to jest 100m to farsa odległości.
W praktyce to 25 odległości kija 3,9m.
Maciek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #1343 dnia: 01.08.2023, 19:15 »
Dla większości wędkarzy 100m jest odległością kosmiczną.

Np. ja nigdy nie osiągnąłem 90 m, mimo prób.
Miałem łowisko w kształcie m/w trapezu - wolno było łowić tylko z jednego brzegu, ryby siedziały głównie pod drugim.
Trzy b. dobre stanowiska były dla mnie niedostępne ze względu na zbyt krótkie rzuty. :(
Musiałem się zadowalać tylko dobrymi i rzucać regularnie do 70, może 75 m. Wtedy o strzałówkach nawet nie słyszałem.
;)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #1344 dnia: 01.08.2023, 20:57 »
Ostatnimi czasy szukam kąta do zdechnięcia ;), bo sezon wakacyjny zazwyczaj jest u mnie słaby. Klubowa glinianka ma swoje niesamowite fanaberie, a w mojej rzece występuje monodominacja japońców, które skutecznie nie dopuszczają innych ryb, a mnie doprowadzają do kurwicy :). Z tego też powodu ostatnie nocki traktowałem mocno niezobowiązująco - biwak, chill, zimne :beer: i karciochy z kumplami :-[.

Nie skupiam się na jednej technice, więc idąc za ciosem postanowiłem spróbować czegoś nowego. W zeszłym sezonie zakończyło się na planach i lekkim uzupełnieniem akcesoriów, w tym natomiast trza to było przekuć w czyny. Ostatnie trzy piątki oddałem się nocnemu, rzecznemu polowaniu na wąsacze z użyciem spławika podwodnego z grzechotkami. Plotki o połowach "sumiarzy" z ostatnich sezonów lekko mnie zmotywowały do powrotu nad mętną rzekę, a ekscytacja z odkrywania nowej przygody przyćmiła rozsądek. Pierwsza zasiadka na sumnitę i o 2.30 udaje mi się wyciągnąć pierwszą, godnych rozmiarów kijankę od wielu lat.

Fajnie otrzymać nagrodę za "sumienne" przygotowanie, ale mały niedosyt pozostaje, bo od trzech zasiadek to jedyna ryba na 2-4 osoby. Wiedziałem, że nie będzie lekko, ale spodziewałem się nieco lepszych efektów, choć być może miało na to wpływ ochłodzenie, które zagościło od pewnego czasu. Boję się tylko, że zabraknie mi czasu na sumy, bo w konkurencji jest Odra, która obecnie wędkarsko zaczyna odżywać, a nie ukrywam, że to dla mnie priorytet na ten sezon. Póki co trza brać, co woda daje...

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
« Odpowiedź #1345 dnia: 02.08.2023, 10:26 »
Gratulacje fishunter, fajny opis i zdjęcia :thumbup: :beer:, suma życzę 200+
Sławek

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #1346 dnia: 02.08.2023, 10:49 »
Fajnie otrzymać nagrodę za "sumienne" przygotowanie, ale mały niedosyt pozostaje, bo od trzech zasiadek to jedyna ryba na 2-4 osoby. Wiedziałem, że nie będzie lekko, ale spodziewałem się nieco lepszych efektów, choć być może miało na to wpływ ochłodzenie, które zagościło od pewnego czasu. Boję się tylko, że zabraknie mi czasu na sumy, bo w konkurencji jest Odra, która obecnie wędkarsko zaczyna odżywać, a nie ukrywam, że to dla mnie priorytet na ten sezon. Póki co trza brać, co woda daje...

Kwestia zmiany podejścia moim zdaniem - a nie jest lekko przestawić się z myślenia - "niech będzie byle co byle często" na "może i nie być ale jak już to niech będzie porządne". No i sukces ciężko wypracowany smakuje najlepiej :thumbup: :bravo:

Po za tym kto broni na Odrze sumy łowić? ;) Zawsze mocniejszy kij można mieć "zwarty i gotowy" do użytku a jak brania nagle ustaną to warto sprawdzić czy jakiś wąsaty reszty ryb nie przepłoszył.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #1347 dnia: 02.08.2023, 11:31 »
Nastawienie na "grubo albo wcale" mam zaprogramowane, ale szkoda, że na razie ten jeden sumek nas poszczuł i zjebał statystyki :-\. Sumiarzem raczej nie zostanę, nie mam czasu ani sprzętu na takie przygody. U mnie na rzeczce wystarczają mi karpiówki 3,5lb, a nad Odrą trza mieć uposażenie na prawdziwe bydlaki, których tam nie brakuje. Poza tym brzana jest celem nr 1, a reszta to miły dodatek ;D. Karpiowanie na jakiś czas poszło w odstawkę, więc chwilowa zabawa w poszukiwanie lokalnych wąsaczy może załatać tę lukę :).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #1348 dnia: 02.08.2023, 20:04 »
Gratulacje dla wszystkich łowców :bravo: :beer:,Krzychu sumisko piękne :thumbup:,Fishunter zacne foty :thumbup: :beer: :bravo:

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #1349 dnia: 03.08.2023, 04:50 »
Gratulacje dla wszystkich łowców :bravo: :beer:,Krzychu sumisko piękne :thumbup:,Fishunter zacne foty :thumbup: :beer: :bravo:

Panowie, Pamie :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
Gratuluję bycia nad wodą :narybki:
Gratuluję pięknych  :fish: :fish: O:)