Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 277343 razy)

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #1350 dnia: 03.08.2023, 04:59 »
:bravo:

Ja wczoraj łowiłem. Przygotowałem się do wyjazdu dość dobrze, min. wziąłem zestaw do łowienia z powierzchni.
Na miejscu okazało się, że była spora fala i ten sposób odpadł. Do 8.00 na stawie martwa cisza, u nikogo ani mru mru.
A potem do 18.30 zaczął się DZIEŃ KONIA KARPIA. Kto łowić umiał i miał w miarę dobrą miejscówkę - połowił.
Rybki 3-10 kg. Łyżka dziegciu: hak z mikrozadziorem wbity na wylot w palec - 9 kg pełnołuski zemścił się na macie.
Pół godziny wyciąganie, dezynfekcja i robienie opatrunku, potem łowimy dalej. ;)

Mirek Gratuluję.
Pamiętam będąc razem na Grodzisku. jak mi 5 -kilowy Pełnołuski rozorał palca.
Ból przeogromny.
 :thumbup: O:) :beer:Gratuluje

Offline pho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1351 dnia: 03.08.2023, 09:52 »
Nareszcie w tym roku, wczorajszy wyjazd na ryby, przyniósł mi mnóstwo karasi i to na co czekałem od początku maja, czyli pierwszego lina! Co prawda nie jest to jakiś olbrzym ale mnie cieszy :D
Primum non nocere.

Klasyk ponad wszystko.

Offline blvck_b3rry

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Wędkarka z Kujaw
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1352 dnia: 03.08.2023, 19:12 »

Wczoraj na moim niszowym oddalonym od miasta 50km zbiorniku, gdzie nigdy nikogo nie ma, odbywały się przyjacielskie zawody. Po drugiej stronie wyspy było miejsce, ale dziesięciu gości z wózkami i koszami oblegało większość "mojego" brzegu. Usłyszałam, że nie biorą. No ale brały! Nie tak, jak zazwyczaj, ale nie było tragedii. Zawodnicy się zwinęli o 13stej, dopiero wtedy ryby się zbudziły. Zastanawiam się jak ciągle przerzucane zestawy i dużo zanęty w łowisku- jak to wypłynęło na nie, w jaki sposób, że dopiero po południu się uruchomiły. Do wysepki miałam z 20m i nie mogłam sobie poćwiczyć celności długich rzutów.
Dzisiaj królowała zanęta method manii zielona, przy której po długich testach wszystkiego zostaję na dłużej. Pellet który rozrobiłam z konopnym atraktorem zdawał się odstraszać ryby, w przeciwieństwie do tego ze zwykłą wodą.
Królowała przynęta od Feeder Baits - różowy ślimak ochotka-konopia. Karpie, które złowiłam były w przedziale 1.5 - 3.5kg.

Następnym razem jedziemy na jedno z malowniczych jezior PZW za Koronowem, a jest ich tam naprawdę dużo. Jezioro, gdzie mam łódkę, jest teraz oblegane przez kąpiących się ludzi, a dzika mała plaża, gdzie mam jedyny dostęp do miejsca z łąkami podwodnymi a nie z wielkimi połaciami wywłócznika i moczarki jest ciągle zajęta.

Karpie z komercji (mimo, że pół dzikiej) przestały mnie już tak mocno cieszyć. Jak jakiś czas temu złowiłam parę ładnych leszczy na bata z PZW to cieszyłam się dużo bardziej, niż z tych, które co tydzień wyciągam i tu prezentuję. 🥺
Trzeba będzie zmienić zbiornik.
staram się!

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1353 dnia: 03.08.2023, 20:15 »

za 2-3 lata te karpie będą miały już większe rozmiary i będzie ciekawiej ;)
;)

Offline blvck_b3rry

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarka z Kujaw
« Odpowiedź #1354 dnia: 03.08.2023, 21:12 »
:) to prawda, jak udało mi się złowić tam karpie 7-8kg to było jakoś miłej ;) ale niestety to rzadkość. Na 6 wyjazdów takich dużych rybek była oszałamiająca liczba 4.

Zazwyczaj jak szukam jakiegoś miejsca z większymi karpiami, to są wymogi w różnych konfiguracjach typu kije karpiowe 3lbs, żyłka 0.30, hak nr 2, często pojawia się że trzeba łowić na włos z ciężarkiem a nie metodą, feederem.
To mnie odstrasza. Załóżmy, że mam jakieś kije karpiowe, grubą żyłkę, duży hak. Wtedy dochodzi nęcenie - czyli najczęściej spod czy łódka. No i czytałam, że karpie gromadzą się w środku zbiornika na dużych odległościach, bo tak wywożą karpiarze. Plus dużo ziaren, kulek...
Musiałabym nauczyć się spodować, prawda? Czy PVA z rzutu by było wystarczające?
staram się!

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #1355 dnia: 03.08.2023, 22:42 »
PVA bez spodowania to trochę za mało. Zwłaszcza na "szczyt sezonu", gdzie ryby po tarle odżywiają się jak szalone. Dlatego PVA bez donęcania rakietą może mieć rację bytu na początku sezonu, gdy ryby zaczynają ruszać na żer.

Jeśli chcesz się podszkolić w metodzie rzutowej polecam Ci filmy Terry'ego Edmonds'a - świetny rzutowiec. Tłumaczy wszystko dokładnie co i jak, a ponadto wyjaśnia kwestie sprzętowe. Ma swój kanał na Y-T.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1356 dnia: 04.08.2023, 07:58 »
Zależy od konkretnego łowiska. W odległości 75 min jazdy ode mnie znam lepiej lub gorzej lub tylko ze słyszenia około 25 komercji 1-7 ha. Regulaminy na nich są różne a i rybki pływają różnych wielkości.
Ja wybieram dwa warianty:
- komercje 1-2 ha z dominującymi rybami w przedziale 3-7 (10) kg + jakieś większe ryby bonusowe, tu łowię głównie koszykami do metody, ale czasem też innymi sposobami, spomba używam sporadycznie - nie muszę,
- komercje 4-7 ha z większymi karpiami, i tu aktualnie prawie wszędzie łódka potrzebna, ale są koledzy co na pw i sb świetnie sobie radzą, choć trafiają się pojedyncze stanowiska gdzie z rzutu jest też szansa połowić przyzwoicie (i tu spomb się przydaje).
;)

Offline Fisherman

• Ekspert
  • Reputacja: 47
« Odpowiedź #1357 dnia: 05.08.2023, 15:11 »
Co tu dużo mówić nie ilość a jakość. Mój nowy rekord pobity a jeszcze tydzień urlopu, ciężko było dźwignąć w podbieraki tą 17 stkę.

Offline blvck_b3rry

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarka z Kujaw
« Odpowiedź #1358 dnia: 05.08.2023, 16:37 »
Wow!

Jak pan złapał tego sazana, panie Fisherman?
staram się!

Offline Fisherman

• Ekspert
« Odpowiedź #1359 dnia: 05.08.2023, 16:46 »
Karpiówka z gruntu, na haku na włosie wiśnia kulka nr 18 i dumbbells squid 14 do tego pva i necenie spombem.

Jakub :P

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #1360 dnia: 05.08.2023, 17:24 »
Piękna krówka :bravo:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #1361 dnia: 05.08.2023, 18:26 »
Wow!

Jak pan złapał tego sazana, panie Fisherman?
To nie sazan, jak mamy się uczyć zwykły, ale jakże piękne i jakże ciężki pełnołuski gratulacje

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1362 dnia: 05.08.2023, 18:34 »
Gratulacje Jakub nowego PB :beer: :thumbup:

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1363 dnia: 06.08.2023, 06:25 »
Na wstępie gratulacje dla wszystkich co spędzili czas nad wodą

Wczoraj wybrałem się na niewielką komerchę z nastawieniem na metodowe łowienie. Nad wodą zastał mnie deszcz ale nic to, pierwsze parasol i można się rozkładać.
W pierwszym rzucie wpadł niewielki koi (pod 3kg) i niewiele później pełnołuski 5,5kg oraz jesiotr rosyjski 4kg. Wraz z ustaniem deszczu brania też ustały i jedynie jesiotry co jakiś czas podgryzały. Pierwszy syberyjski już przy brzegu wpakował się w drugi zestaw i zerwał wszystko. Z drugim już się nie patyczkowalem i targałem go siłowo (miał pary bestia), a i tak wpakował się w drugi zestaw (na szczęście udało się rozplątać żyłki) i zrobił parę salt, ale wylądował na brzegu - prawie 130cm i 10,5kg. Haczyk Kamasan B911 X-Strong r.12 przy takim holu się rozgiął ale rybka nie dostała ani grama luzu i udało się ją wyjąć Następne 2 jesiotry zewały przypony gdy poszedłem na stronę a sąsiad próbował je holować jak karpiówką
Przed południem jeszcze wpadł taki 7,5 kg paskudek, a zaraz po południu 3 następne się spięły po dłuższych holach. Potem nastała cisza i nawet jesiotry się względnie uspokoiły (choć co jakiś czas podgryzały ale nie szło się wciąć) i jedynie leszczyk i jaź mnie odwiedziły.
Plan był posiedzieć max do 17. Około 16:30 jeszcze raz pokombinowałem i zacząłem zwijać parasol i resztę mantli a tu słyszę odjazd z WB - wpadł misiu 7,5kg. No to jeszcze raz i zwijamy się dalej, i znowu po 2 minutach odjazd - też misiu 7,5kg i tak jeszcze 3 razy - 8,5kg, spinka i 5 kg. Zostałem jeszcze pół godziny ale już bez efektów i przynajmniej na spokojnie się spakowałem i do auta w sam raz zacząłem się pakować jak zaczęło siąpić
Parę rybek wpadło, okombinować też trzeba było się sporo, bo na reszcie stanowisk większość o blanku schodziła ale suma summarum nawet fajnie połowiłem
I jedyna wada tego dnia, to to, że trzeba było zaraz po rybkach pojechać do pracy, poprzestawać pół placu ciężarówek żeby swoją wyciągnąć do wyjazdu, przespać się 3h i w trasę by przed zakazem ujechać kawałek

Wysłane z mojego Lenovo TB-J607Z przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Fisherman

• Ekspert
« Odpowiedź #1364 dnia: 06.08.2023, 06:41 »
Ładnie połowione , gratulacje