Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 277639 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #1395 dnia: 09.08.2023, 20:09 »
Ja idąc za ciosem znów pojechałem na karpiowa wyspę ale z moja tajna bronią czyli YnB Distance Method. Połowione jak wczoraj, koło 10 karpi w 4 godziny w przedziale 2-6, 3 duże ryby mi poszły bo przypony Matrix puszczały w miejscu wiązania. Wypróbowałem nowe Mikado Shoot I bardzo fajnie ten koszyk lata.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #1396 dnia: 09.08.2023, 20:12 »
Michał, jak mniej więcej obliczasz na jaką odległość musisz zarzucić żeby podajnik opadł tam gdzie chcesz?
Przykładowo mam marker na 100m gdzie jest 10m głębokości. I żeby tam opadł podajnik oczywiście trzeba zarzucić dalej bo podajnik będzie opadał po łuku w naszą stronę.
Tak mniej więcej.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #1397 dnia: 09.08.2023, 20:26 »
Wg "angoli" na każde 3 stopy głębokości (circa 1 metr) musisz dodać 30 cm do dystansu na którym się "klipujesz", by podajnik opadł w polu nęcenia. W tym przypadku, o którym Ty mówisz, trzeba rzut wydłużyć o 3 metry.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1398 dnia: 09.08.2023, 20:29 »
Michał, to tak samo jak w kołowrotkach od Gabora... Trzeba wziąć filc jakiś gruby, wyciąć z niego podkładki i wymienić jedną czy dwie teflonowe (zapewne), które są w szpuli. Tyle z teorii wiem, bo w praktyce ciągle zapominam się za to zabrać. Bo też mnie jasny szlag trafia z tym QD.

Spoko Michał,ale takie kombinacje ,w młynku w takiej cenie,nie powinny mieć miejsca. Straciłem bardzo ładną rybę,bo nie umiałem regulować hamulca. Porażka.

Lekarstwo jest jedno.
Naucz się popuszczać korbą do tyłu  przy pełnej kontroli wysuwu żyłki.
Ładny obślizgun.
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #1399 dnia: 09.08.2023, 20:31 »
Bo QD jest raczej do karpiowania, gdzie nie ma znaczenia, czy ustawisz hamulec na 3 kg, czy na 3,5. Tak jest specjalnie i to nie jest wina sprzętu, więc nie można mieć pretensji do Ferrari, że kiepsko radzi sobie na wybojach ;)

Coś w tym jest. Nie ogarniam tego hamulca,to fakt. Zwijanie jest bajka,ale i tak się zniechęciłem

Spokojnie na drugi raz pociąg szpule do góry.
Powinno odrazy popuścić.....
Maciek

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1400 dnia: 09.08.2023, 20:36 »
Michał, to tak samo jak w kołowrotkach od Gabora... Trzeba wziąć filc jakiś gruby, wyciąć z niego podkładki i wymienić jedną czy dwie teflonowe (zapewne), które są w szpuli. Tyle z teorii wiem, bo w praktyce ciągle zapominam się za to zabrać. Bo też mnie jasny szlag trafia z tym QD.
W kołowrotkach Gabora jest jeszcze gorzej. Trzy ząbki - beton, działa, pełen luz. Mówię o TEAM FEEDER Long Cast i TEAM FEEDER Fine Carp 5000 i 6000.
Wymieniłem w TEAM FEEDER Fine Carp wszystkie trzy węglowe podkładki na filcowe o grubości 2 mm. Nie wiem, czy grubsze wejdą. Teraz mam pół obrotu regulacji, czyli to, co mi pasuje.
W TEAM FEEDER Power Fighter jest lepiej - pół obrotu.
Ultegra CI4+ 5500 XT-C ma chyba podkładki teflonowe. Mi akurat te 180o regulacji pasuje, więc nie ćwiczyłem wymiany na filcowe.
Myślę, że wymiana podkładek jest bezinwazyjna, wyjęte wkładamy do woreczka i zawsze możemy zamontować je z powrotem. Bez zabawy ze sprężyną.
Podkładki filcowe nasączamy delikatnie oliwką i muziamy delikatnie z każdej strony smarem teflonowym PTFE, żeby zapewnić płynność pracy hamulca.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #1401 dnia: 09.08.2023, 20:39 »
Bo QD jest raczej do karpiowania, gdzie nie ma znaczenia, czy ustawisz hamulec na 3 kg, czy na 3,5. Tak jest specjalnie i to nie jest wina sprzętu, więc nie można mieć pretensji do Ferrari, że kiepsko radzi sobie na wybojach ;)

Coś w tym jest. Nie ogarniam tego hamulca,to fakt. Zwijanie jest bajka,ale i tak się zniechęciłem
Miałem to samo. W karpiowych młynkach Shimano Power Aero, totalna porażka. Kilka klików i beton.

Ratunkiem okazał się filc, niestety innej opcji nie było. Po wymianie, bajka pełna kontrola a przede wszystkim radość z holu.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #1402 dnia: 09.08.2023, 21:07 »
Wg "angoli" na każde 3 stopy głębokości (circa 1 metr) musisz dodać 30 cm do dystansu na którym się "klipujesz", by podajnik opadł w polu nęcenia. W tym przypadku, o którym Ty mówisz, trzeba rzut wydłużyć o 3 metry.
Ma to sens. Z twierdzenia Pitagorasa wychodzi znacznie miej, ale linka główna nigdy nie napina się po prostej, tylko spada po łuku.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #1403 dnia: 09.08.2023, 21:32 »
Michał, jak mniej więcej obliczasz na jaką odległość musisz zarzucić żeby podajnik opadł tam gdzie chcesz?
Przykładowo mam marker na 100m gdzie jest 10m głębokości. I żeby tam opadł podajnik oczywiście trzeba zarzucić dalej bo podajnik będzie opadał po łuku w naszą stronę.
Tak mniej więcej.
Różnie testowałem,twierdzenie Pitagorasa również,ale mam to spraktykowane w taki sposób,że przy 4- 6 metrach głębokości,daję 2m dalszy dystans względem wędki do nęcenia,przy 8m ,daję już 3m,a przy 10m -4m.
Tyle,że to nie tak prosto,bo jeżeli jest większa fala i muszę więcej nawijać plecionki podczas napinania zestawu,wtedy dopasowuję się i daję np.metr dalej.
Według mnie,przy nęceniu rakietą na dużej głębokości,nie da się precyzyjnie położyć zestawu,dla tego nęcę dosyć szeroko 6-7m pole,tak przynajmniej w oddali to oceniam,do tego wolę wyprzedzić zestaw więcej,niż łowić za blisko.
Trzeba pamiętać,że na dużej głębokości,ziarno,kulki,pellet, opadają różnie,tak więc wartości są orientacyjne,ale to co podałem,mi się sprawdza.

Co do Ultegry,wiecie,na jeziorach jest masa zaczepów i górek,grzbietów,tu hamulec musi być płynny, beton oznacza spinę,do tego dziś prawdopodobnie miałem suma i jak tylko lekko dokręciłem hamulec,czubek wędki poszedł mi do wody,zero czucia w tym hamulcu,i głupio spiąłem dużą rybę.
Nie umiem holować,przytrzymując szpulę na luźnym hamulcu.
Dla mnie to jest dyskwalifikacja,a kombinacja  przy tej wartości sprzętu,nie jest zgodna z moją filozofią.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #1404 dnia: 09.08.2023, 22:01 »
No proszę.
Wydawało mi się, że trzeba przestrzelić więcej metrów.
Łowiłem na jeziorze w okolicy 14m głębokości i było wrażenie jakby podajnik spadał mi pod nogi 😉
Dzięki Panowie :thumbup:
Panowie, policzmy głosy:

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #1405 dnia: 10.08.2023, 02:21 »
Sprawa jest prosta. Do twierdzenia Pitagorasa dodajemy ilość linki która jest potrzeba do napięcia zestawu. A to zmienia się zależnie od warunków. I wiemy dokładnie na którym metrze leży podajnik.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #1406 dnia: 12.08.2023, 13:50 »
Młody wziął się za wędkarstwo, może coś z tego będzie :)
Dzisiaj kolejny raz byliśmy ze spławikami, on z batem 5m, ja kij do pw 3.3m, ale takim króciakiem ciężko się łowi zwykłym wagglerem i już zamówiłem odległościówkę bo mi się stare dobre czasy przypomniały a nie samymi feederami człowiek żyje ;D

Dzisiaj posiedzieliśmy za granicą u Tomka na Leśnym w Parku, młody wyciągnął przeszło 20 płoci w tym ok 15 miało pod 25cm :D

Dzierżno uzależnia

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #1407 dnia: 12.08.2023, 13:55 »
Cieszy to jak młodzież garnie do wędkarstwa

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #1408 dnia: 12.08.2023, 20:31 »
Wczoraj, w drodze z trasy do domu, zajrzałem na nowe dla mnie łowisko. Bardzo płytkie, z dużą wyspą po środku, dosyć malownicze.
Czas operacyjny to raptem kilka godzin więc tylko mix peletowy + metodą pod wyspę i strzelanie peletem na bliską linię.
Niestety nic sensownego się nie trafiło, a lokalsi twierdzili że jest wręcz tragedia jak na tą wodę -  zdarza się i gorszy dzień. Mimo wszystko jakieś 10 żyletek udało mi się wydłubać i choć nie w tego typu ryby celowalem, to na bezrybiu i leszczyk rybą

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #1409 dnia: 13.08.2023, 12:45 »
Wybrałem się na szybką nockę z kumple, na Sączkowo. Pierwszy raz (i ostatni) zabrałem tam karpiówki. Kilogramowe karpiki ładowały nawet w bałwanki 18+12 :D Ludzi pełno, ok. 100 osób, czyli praktycznie całe łowisko obsadzone. Finalnie wpadło zawrotne 5 ryb z czego największa 8kg. Czuję, że na feeder połowiłbym lepiej :P

Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg