Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 278104 razy)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #1635 dnia: 22.10.2023, 18:56 »
Spoko, ja wiem swoje ale na siłę udowadniać nie mam zamiaru 🙂.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1636 dnia: 22.10.2023, 19:02 »
https://zpe.gov.pl/a/rok-w-jeziorze/D1F7TFFoA
Tu masz wytłumaczone jeszcze przystępniej.

Wiesz swoje... Trochę jak płaskoziemca, który wie swoje. Naukowcy kłamią, by czerpać zyski z faktu, że ziemia jest płaska, a ludzie myślą, że okrągła.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #1637 dnia: 22.10.2023, 19:04 »
Spoko, ja wiem swoje ale na siłę udowadniać nie mam zamiaru 🙂.

Przemyśl to. Nagroda Nobla, to kwota nie do pogardzenia, o sławie nie mówiąc ;)
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #1638 dnia: 22.10.2023, 19:05 »
https://wydawnictwo.umk.pl/pl/products/5940/letnia-stratyfikacja-termiczna-wody-w-jeziorach-na-nizu-polskim

Można elektroniczną wersję kupić poniżej 10 zł. Przynajmniej tak napisane. Ciekawe, jak się te wyniki pokryją z tymi, które widziałeś.
Krwawy Michał

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1639 dnia: 22.10.2023, 19:06 »
kiedy jestem na Śląsku,to mam wrażenie,że gdzie woda,tam fajna ryba.

Daj znaka na pw jak będziesz kiedyś wybierał się na DD, przyjadę skrzyżować kije ;)

Ja naoglądałem się jak Zbyszek w tym tygodniu połowił a szczególnie wczoraj i dzisiaj miałem zamiar jechać, ale front burzowy i 4mm deszczu praktycznie cały dzień skutecznie mnie zniechęciły a już praktycznie stałem z termosem w progu o 5.30 ;D Odbije sobie w przyszłym tygodniu, temp na śląsku ma się utrzymywać ok 15 stopni więc powinno być dobrze :)
Dzierżno uzależnia

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #1640 dnia: 22.10.2023, 19:09 »
https://zpe.gov.pl/a/rok-w-jeziorze/D1F7TFFoA
Tu masz wytłumaczone jeszcze przystępniej.

Wiesz swoje... Trochę jak płaskoziemca, który wie swoje. Naukowcy kłamią, by czerpać zyski z faktu, że ziemia jest płaska, a ludzie myślą, że okrągła.
  A wy ciągle swoje 🙂 podsyłał kolejny film

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #1641 dnia: 22.10.2023, 19:19 »
"A wy ciągle swoje". Naprawdę nie widzisz, jak śmieszny jesteś w tej dyskusji?

Obejrzyj ten film jeszcze raz. Temperatura nie zmienia się od 1m do 13. Dopiero na 14 widać kilka stopni różnicy. Przecież to jest kompletna bujda.

Edit: Obejrzałem jeszcze raz poprzedni filmik (https://www.facebook.com/reel/1270690833643087). Tam temperatura wody jest taka sama na całej głębokości zbiornika. Od 0 do 7 metrów :D

Najprawdopodobniej w instrukcji jest napisane, że urządzenie powinno przebywać X czasu na danej głębokości, by dokonać pomiaru.
Krwawy Michał

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #1642 dnia: 22.10.2023, 20:07 »
(...)
Najprawdopodobniej w instrukcji jest napisane, że urządzenie powinno przebywać X czasu na danej głębokości, by dokonać pomiaru.

Istnieje takie zjawisko, jak bezwładność termiczna. Różne urządzenia posiadają różny jej stopień. Autor filmu przytoczonego przez Kozi-ego z niewiadomych przyczyn pominął ten fakt i na filmie wyniki są, jakie są.
W urządzeniach do pomiarów laboratoryjnych (pomijam precyzję z jaką mierzą daną wielkość fizyczną) jest szereg uwarunkowań jakie należy spełnić, by pomiar został uznany za ważny. A i tak w serii kilku pozornie takich samych pomiarów danej wielkości odrzucane są skrajne wartości.
Dlatego Kozi proponuję trochę więcej dystansu do tego, co prezentuje ktoś na filmie.
Za moich czasów (gdy studiowałem) chodziło takie stwierdzenie, że przedstawiając publikację naukową musisz mieć solidne wyniki. W przeciwnym razie ktoś zaprezentowane wyniki z sposób naukowy obali, a autor takiej "publikacji" zostanie ośmieszony. Jednak w dzisiejszych czasach nie liczą się rzetelne dowody, a najzwyczajniej "popularność" i "kliknięcia" u danej osoby prowadzącej kanał.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Drapichrust

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #1643 dnia: 22.10.2023, 21:09 »
Dziś odwiedziłem jedną z moich ulubionych miejscówek nad Dunajcem, nie byłem tu kilka miesięcy. Dojście praktycznie zarosło co mnie bardzo cieszy 8) Nad wodą byłem od 14.30 do zmroku. Na początku dwa leszcze - jeden wyjęty, drugi spadł przy podbieraku, na koniec brzana. Wszystkie ryby w granicach 55 cm. Do tego, na zachętę kilka fajnych spławów w nęconym. Do siedemnastej z hakiem przesiedziałem pod parasolem, tak lało. Po siedemnastej na chwilę nawet wyszło słońce i pokazały się kolory jesieni.

Artur

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1644 dnia: 22.10.2023, 21:20 »
Właśnie zakończyłem ostatni w tym roku urlop wędkarski. Połowa urlopu przypadła na Jezioro Żywieckie. Padło parę fajnych płoci, dwa leszcze 65,5 i 65 cm , sporo ryb 62-63. Niestety po raz kolejny nie udało się pobić swojej życiówki z tej wody. Duże ryby brały razem ze średniakami więc po tygodniu łowienia zmęczenie dało o sobie znać. Może innym razem znajdę klucz do złowienia stadka żywieckich 70tek :P
Druga część urlopu chciałem podzielić między Rybnik i Dzierzno. Niestety Rybnik po raz koleny nieodpalił. Nie chciałem łowić leszczyków i krąpi na kulki 20 mm ......
Przez 6 dni na Dzierznie sprawy potoczyły się bardzo ciekawie. Postanowiłem w każdym dniu łowić w innym rejonie zbiornika . Dodatkowo po słabym pierwszym dniu zdecydowałem się potestować łowienie na ekstremalnych dystansach i zmienić taktykę nęcenia. Efektem było mnóstwo pięknych 4 kg leszczy i karpi 4- 9 kg. Nie było okazów ale bardzo rozwinąłem się jeśli chodzi o tę wodę i łowienie powyżej 110 metra więc jestem bardzo zadowolony. W przyszłym roku na Czechach dystansowe skile na pewno się przydadzą . Z ciekawostek wrzucam ujęcie pracy zemexa river super feeder 390/160 przy rzucie koszykiem 90 g na 110 m do klipa.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #1645 dnia: 22.10.2023, 21:30 »
Szczena opada. I tyle w temacie. :bravo:
Krwawy Michał

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1646 dnia: 22.10.2023, 21:48 »
:bravo: :bravo:
;)

Offline robson

• Ekspert
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #1647 dnia: 22.10.2023, 22:02 »
Pięknie połowione, koledzy :bravo:
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #1648 dnia: 22.10.2023, 22:14 »
Pięknie Zbyszku połowione

Wysłane z mojego Lenovo TB-J607Z przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1649 dnia: 22.10.2023, 22:26 »
Właśnie zakończyłem ostatni w tym roku urlop wędkarski. Połowa urlopu przypadła na Jezioro Żywieckie. Padło parę fajnych płoci, dwa leszcze 65,5 i 65 cm , sporo ryb 62-63. Niestety po raz kolejny nie udało się pobić swojej życiówki z tej wody. Duże ryby brały razem ze średniakami więc po tygodniu łowienia zmęczenie dało o sobie znać. Może innym razem znajdę klucz do złowienia stadka żywieckich 70tek :P
Druga część urlopu chciałem podzielić między Rybnik i Dzierzno. Niestety Rybnik po raz koleny nieodpalił. Nie chciałem łowić leszczyków i krąpi na kulki 20 mm ......
Przez 6 dni na Dzierznie sprawy potoczyły się bardzo ciekawie. Postanowiłem w każdym dniu łowić w innym rejonie zbiornika . Dodatkowo po słabym pierwszym dniu zdecydowałem się potestować łowienie na ekstremalnych dystansach i zmienić taktykę nęcenia. Efektem było mnóstwo pięknych 4 kg leszczy i karpi 4- 9 kg. Nie było okazów ale bardzo rozwinąłem się jeśli chodzi o tę wodę i łowienie powyżej 110 metra więc jestem bardzo zadowolony. W przyszłym roku na Czechach dystansowe skile na pewno się przydadzą . Z ciekawostek wrzucam ujęcie pracy zemexa river super feeder 390/160 przy rzucie koszykiem 90 g na 110 m do klipa.

Poznajecie tego Pana....

Zbyszku gratz . Tak trzymaj :thumbup:
Wszystkie te analizy wzbogacają :thumbup: :beer:
A ten projekt na 2025 spodobał mi się bardzo.
Maciek