Autor Wątek: Wiosenny miks pelletowy  (Przeczytany 56178 razy)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wiosenny miks Pelletowy
« Odpowiedź #120 dnia: 30.01.2016, 21:33 »
Dumbellsy crab&Krill ! tez robią robote
Krzysztof

Offline Artur1988

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #121 dnia: 30.01.2016, 21:35 »
Carp Zoom swoją drogą na początek, kup też pewniaki z Sonubaitsa "Pikatna kiełbasa (Spicy Sausage) oraz pellet robin red 8 mm, dobrą alternatywa będzie również kukurydza na włosie jeśli łowi się na nią na Twoim łowisku, tutaj bym proponował zacząć od zwykłej kuku oraz zakupić też kukurydze firmy Cukk (Sprawdź na allegro). To tak na początek :)
Już notuję :) Pikantna kiełbasa i Robin red (czytałem o nich troszke i często sie przewijają)
Na tym gdzie będę próbować płocie po 20 cm atakują kukurydzę, dlatego nieco bardziej upatruje przynęty w pelletach i kulkach.
o Cukk też dużo się tutaj na tym forum przewija (zanotowane) ;)

Dokup też kulki sweetcorn i truskawkę z MSRANGE mi się sprawdza na każdym łowisku, odnośnie mixu obejrzyj film Luka.
MSRANGE to firma? gdzie dostane jej produkty? Kulki 10 mm to dobry wybór? Brak karpia na łowisku - PZW. Co do mixu, chciał bym przynajmniej pierwsze pare wypadów obyć się bez młynka i komponowania zanęty, lecz jeżeli odniosę jakiś skutek na podstawowej mieszance (myślę MMM+2 mm basic) to pewnie chętnie pobawię się w mieszanie swojej "paszy" :)

I jak ja mam wybrać jakiś zestaw na początek? Jest szansa że ktoś poda jakiś taki zestawik np 5 smaków na wiosnę?
Super że tak szybko i ładnie pomagacie.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #122 dnia: 30.01.2016, 21:36 »
Na rybki o których piszesz ze swojej strony poleciłbym kulki tutti-frutti od Sonu. Myślę, że zachwalane przez forumowiczów w tym samego Luka dumbelsy, ananas albo owocowe również mogą robić robotę :thumbup:

Nigdy tak nie mówię , ale to co Maciek poleca wydaje się pewniakiem . Przynęty wypróbowane na wielu zbiornikach z dobrym skutkiem . Oczywiście nie zapomnij o pellecie halibutowym .

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #123 dnia: 30.01.2016, 21:40 »
Pellet od Carp Zooma halibut 12 mm, dał mi 2015 roku kilka fajnych leszczy na jednym ze zbiorników. Ja osobiście na pewno ją będę dalej stosował w nowym sezonie ;D

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #124 dnia: 30.01.2016, 21:42 »
Halibut jest mocno sycący, nie stosował bym go dużo o tej porze roku, bardziej latem późną wiosną. Co do przynęt to musisz mieć ich do wyboru do koloru i kombinować ciągle zmieniać jak nie ma brań, wtedy osiągniesz efekt i rozgryziesz na co danego dnia rybka bierze :)
Krzysztof

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #125 dnia: 30.01.2016, 21:46 »
MSRANGE to firma, poszukaj w necie lub sklep stacjonarny Fishing24 tam widziałem prawie pełną ofertę tyle że drogo, kulki i pelety Sonubaits są tańsze i jeszcze gratisy dają.
Janusz

Offline Artur1988

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 30.01.2016, 21:49 »
MSRANGE to firma, poszukaj w necie lub sklep stacjonarny Fishing24 tam widziałem prawie pełną ofertę tyle że drogo, kulki i pelety Sonubaits są tańsze i jeszcze gratisy dają.
Na pewno sprawdzę.
halibut jest mocno sycący, nie stosował bym go dużo o tej porze roku, bardziej latem późną wiosną. Co do przynęt to musisz mieć ich do wyboru do koloru i kombinować ciągle zmieniać jak nie ma brań, wtedy osiągniesz efekt i rozgryziesz na co danego dnia rybka bierze :).

Ja wiem, ale nie chce na początek z wiadrem przynęt jechać. już kilka smaków podano, tylko nikt mi nie potwierdził ani nie zaprzeczył:
MMM+basic 2 mm? 50/50? może inne proporcje? ewentualnie rozcieńczyć zwykłą zanętą?
W jakim sklepie zaopatrujecie się w Sonoubaits? Chodzi mi o sprzedaż internetową.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #127 dnia: 30.01.2016, 21:54 »
Sklep Drapieznik. Sprawdź tam jest dużo Sonubaits'a. Mix 50/50 z pelletem będzie strzałem w 10 ! Match method mix możesz rozcieńczyć z tanią budżetową zanętą.
Krzysztof

Offline tomek-kun

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #128 dnia: 30.01.2016, 22:01 »
Jeśli nie chcesz jechać z wiadrem przynęt to polecam Tutti Frutti  z firmy Sonubaits. U mnie na każdym niemal łowisku są killerem. Jeśli będziesz używał pelletu method basic z Lorpio 2 mm. Polecam kupno większej granulacji tego samego pelletu. Możesz go śmiało zakładać na lateksowe gumki. Mam tu na myśli pellety 6 i 8 mm. Ewentualnie 4.5 mm. Z Lorpio jeszcze polecam pellet 2 mm z betainą. Nieco tańszy jest pellet z firmy Boland. Posiadają w ofercie pellet feed jak również typu carp. Także na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Tomek

Offline Artur1988

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: 30.01.2016, 22:04 »
No to jest już konkret.
Miło wiedzieć że czytałem ze zrozumieniem cały temat i kilka innych.
Robin Red 8 mm
Kiełbasa 8 mm
Tutifrutti 10 mm(kulka)
Truskawka 10 mm(kulka)
Słodka Kukurydza 10(kulka)
Halibut Może Red Halibut Lorpio?
Kukurydze CUKK
crab&krill (pewnie wybornie śmierdzi)
I już się tego trochę nazbierało :)
Jakieś podstawowe DIPY warto zakupić?
Jeśli nie chcesz jechać z wiadrem przynęt to polecam Tutti Frutti  z firmy Sonubaits. U mnie na każdym niemal łowisku są killerem. Jeśli będziesz używał pelletu method basic z Lorpio 2 mm. Polecam kupno większej granulacji tego samego pelletu. Możesz go śmiało zakładać na lateksowe gumki. Mam tu na myśli pellety 6 i 8 mm. Ewentualnie 4.5 mm. Z Lorpio jeszcze polecam pellet 2 mm z betainą. Nieco tańszy jest pellet z firmy Boland. Posiadają w ofercie pellet feed jak również typu carp. Także na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Tego nie pomyślałem, BASIC w większym wymiarze i na lateksy, prosty pomysł i pewnie skuteczny (nęcone 2 mm)

Offline tomek-kun

• Ekspert
« Odpowiedź #130 dnia: 30.01.2016, 22:07 »
Tego nie pomyślałem, BASIC w większym wymiarze i na lateksy, prosty pomysł i pewnie skuteczny (nęcone 2 mm)

U mnie się przeważnie sprawdza :)
Tomek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #131 dnia: 30.01.2016, 22:11 »
Z Tymi Tutti frutti kulkami to bym polemizował, u mnie i na pzw i na komercji nie dawały rady wcale !. Każde łowisko jest  inne kup i sprawdź sam.
Krzysztof

Offline tomek-kun

• Ekspert
« Odpowiedź #132 dnia: 30.01.2016, 22:14 »
No cieszę się. Wyraźnie podkreśliłem że są killerem u mnie i na komercji, ale też dobrze działają na pzw. Także nie wiem z czym chcesz polemizować :P
Tomek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #133 dnia: 30.01.2016, 22:21 »
Krzysiu ja wiem,  że nie połowiłeś na nie wcale bo w poprzednich wątkach o tym wspominałeś. Jednak nie skreślaj tej przynęty, u mnie na każdej wodzie dały radę :) Kuriozalnie na komercji były najgorsze, sporo brań ale karpiczki malutkie. Za to na PZW wymiatacz w sezonie wiosna- lato, sporo karpi, leszczy i karasi dały, nie wspominając o przyłowach jak płotki i wzdręgi :) Być może stosowałeś słabą zanęte albo zestaw, może miejscówki nietrafione ?

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #134 dnia: 30.01.2016, 22:26 »
Z Tymi Tutti frutti kulkami to bym polemizował, u mnie i na pzw i na komercji nie dawały rady wcale !. Każde łowisko jest  inne kup i sprawdź sam.

Zgadzam się u mnie też coś karpiki nier przepadają za Tutti frutti, i to rożnych firm, więc coś może być na rzeczy. Ale próbować trzeba może u Ciebie akurat będzie killer.
Janusz