Autor Wątek: Dbanie o siebie, trening  (Przeczytany 62901 razy)

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Dbanie o siebie, trening
« Odpowiedź #225 dnia: 01.10.2025, 13:37 »
Mi tutaj bardziej chodziło o to, że w naszym społeczeństwie są już duże grupy ludzi, którzy negują nawet szczepionki na grypę, ospę itp. co do szczepionek na grypę, to z tego co kojarzę, mój tata kiedyś miał szczepienia coroczne w pracy i mało albo i wręcz wcale nie chorował na grypę w okresach jesienno-zimowych, a teraz częściej go bierze, bo już olewa szczepienie

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 153
« Odpowiedź #226 dnia: 01.10.2025, 14:06 »
No bo mają emocje z mediów społecznościowych a nie wiedzę od lekarza.

Online cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 229
« Odpowiedź #227 dnia: 01.10.2025, 15:58 »
Kleszczowe zapalenie mózgowe - jestem zaszczepiony, tak jak wyżej było pisane 3 dawki w odstępie czasu i chyba następna jakoś po 3-5 latach (musze sprawdzić  bo możliwe, że to teraz jakoś mogę mieć). Ogólnie w tym roku miałem 6 kleszczy. Bardziej się boreliozy obawiam.
Covid - nie szczepiłem się i byłem przeciwnikiem wpuszczania czegoś niezbadanego do organizmu, jak również ograniczeń dla osób niezaszczepionych. Żyję, nie choruję, mam się dobrze.
Grypa - nie szczepiłem się i nie planuje póki co.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #228 dnia: 01.10.2025, 16:00 »
Keto nie jest zdrowe i w dłuższej perspektywie można powodować szereg problemów takich jak miażdżyca, problemy z cholesterolem itp. Jest gro osób, którym może to służyć ale większość zrobi sobie tylko krzywdę. Mgły mózgowe, ospanie, otępienie i brak energii... To właśnie efekty zbyt małej podarzy (lub braku) węglowodanów. A szczególnie w przypadku treningów wytrzymałościowych. Mózg odżywia się z glukozy, taka nasza fizjologia.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 25.90 kg
Amur -> 17 kg

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 153
« Odpowiedź #229 dnia: 01.10.2025, 16:24 »
Znajomego Ojciec pracował w lesie, cierpi na boreliozę i faktycznie jest to kurestwo.

Online cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 229
« Odpowiedź #230 dnia: 01.10.2025, 17:52 »
Ja też właśnie podczas pracy jestem narażony i w sumie nie wahałem się kiedy skierowali mnie na szczepienie, tym bardziej, że za free, a poza tym na rybach dodatkowe zabezpieczenie. ;)
Co do boreliozy to przejebana choroba. Też widziałem jej skutki i lepiej jej nie mieć:/

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #231 dnia: 01.10.2025, 19:02 »
Mialem wątpliwą przyjemność 2 razy zostać ugryzionym przez zakażonego boleriozą klesza. O tyle mialem szczescie, ze w obu przypadkach mialem rumień i można było zareagować. Chociaż za pierwszym razem kiedy mialem jakieś 10 lat, czyli 29 lat temu lekarze nie mieli pomysłu skąd ten rumień mógł powstać i twierdzili, ze to alergia. Dopiero przypadkiem ktoś wpadł na pomysł, ze może to bolerioza i próbki krwi na testy trzeba było wysyłać do Niemiec, bo w Polsce tego nie robili.
Pozniej w obu przypadkach 3 tygodnie antybiotyku w jakiejś dużej dawce i odpukać nic mi sie nie dzieje. Z bliski otoczeniu mam dwie osoby, które pracowały przy wycinkach w lasach i oni tyle szczęścia nie mieli. Jedna skończyła z zapaleniem opon mózgowych i do śmierci juz żyła w swoim świecie, druga otarła sie o śmierć zanim ustalono co jej dolega. Człowiek wyglądał jak po udarze i mimo leczenia czesc dolegliwosci została.
Z pozdrowieniami,
Kamil